Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki potencjometr stary -> nowy ?

cyp

Rekomendowane odpowiedzi

cyp, 14 Sty 2008, 09:40

>w tym modelu akurat tam gdzie się znajduje w/w potencjometr przestrzeni nie brakuje. Tylko czy mogę

>zastąpić tym modelem ? i jak to zmieni poziom skale sterowania ? Pozdr.

A może zamiast Alpsa jakiś potencjometr elektroniczny na DS1666 ? AVT ma taki kit i chyba 68 zł nie jest wygórowaną kwotą za dobrej jakości (tak mówią - ja niestety nie robiłem żadnych testów) i trwały (tutaj chyba jest dużo racji) potencjometr elektroniczny. Jeżeli to nie jest dobra alternatywa to proszę wyprowadzić mnie z błędu :)

--

Pozdrawiam

Zbyszek

zmiennika potencjometru Alps 01V - 50KBX2. Czy Alps RK27 może go zastąpić ?

Tak alps RK27 kup 50K będzie dokładnie taki sam, więc zakres regulacji się nie zmieni, jak miejsca nie brakuje,to można tak zrobić, jednak rozstaw pin w RK27 też jest inny!!!

Więc elektrycznie pasuje, mechanicznie - trzeba się nakombinować.

Są na allegro takie Alps-y jak Twój, tańsze od RK27 - możesz kupić nawet 100K też będzie ok.

Pozdr

Nie trzeszczy - milczy ciszą grobową ale ma ewidentny problem z równym graniem na niskich poziomach głośności (lewa kolumna prawie milczy) a ja właśnie najczęściej słucham dość cicho i wtedy muszę korzystać z low level, co nie jest przyjemne. Pomyślałem więc sobie, że nowy potencjometr rozwiąże ten problem. A moje pytanie dot. czy mogę zamienić ten oryginalny Alps 01V - 50KBX2 na RK27 i jak to wpłynie na sterowanie ?

F4, 14 Sty 2008, 11:08

>Poza tym, pewnie Twój ALPS się nie rozpadł tylko trzeszczy, kup "Kontakt" psiknij ze dwa razy i

>powinno być po sprawie...

To jest preparat do styków, a do regeneracji potencjometrów są inne, dedykowane.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.