Skocz do zawartości
IGNORED

AA Phoebe I czy Akustyk XT1?

Iceman

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie co lepiej zagra. Może ktoś opisze brzmienie Akustyka XT1 bo się zastanawiam czy nie zmienić moich Phoebów na to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/39400-aa-phoebe-i-czy-akustyk-xt1/

Dobrym basem, świetną średnicą (chociaż niektórzy twierdzą, że lekko podbarwioną) i jego wysterowanie nie sprawia problemu zwykłym budżetowym wzmacniaczom. A i ten niesamowity "drewniany" wygląd. Sam oczywiście mam kolumny DIYa na XT18WO i wysokotonowym Usherze T9950

zoltar7, 14 Sty 2008, 21:32

>sorry ale to już mnie przerasta :)

Spoko :-)

Ale może inaczej zadam pytanie - jak zamykasz oczy i słuchasz wokalów, to gdzie jest wtedy wokalista/tka - bliżej Ciebie czy może gdzieś na równi z zespołem. Czy może gdzieś całkiem z tyłu za zespołem, za instrumentami?

a to akurat okazuje się zależy w dużej mierze od wzmacniacza (pisze o swoich kolumnach, bo każda konstrukcja będzie miała inaczej, ja mam XT18WO w 27 litrowej komorze i dość szeroką ściankę przednią, a XT1 ma XT18WH pewnie w jakiejśc komorze 10-15 litrów, to wszystko ma znaczenie). Ale zwrócę ci uwagę że AA wytwarza kolumny oparte o XT18 tyle że dość drogie :D

U akustyka są bardzo drogie obudowy. Może jeśli całościowo wydajemy ponad 5 tys to tak nie boli, ale jeśli stać nas od biedy na 3 tys to wydanie połowy kwoty na dwie skrzynki może boleć :)

Nie lubię brzmienia Vify XT25. Jestem zdania że zestaw Zoltara ma znacznie lepszą górę niż XT1dzięki zastosowaniu jedwabnego Ushera. Ten nie jest takim strasznym suchotnikiem i bezbarwniakiem jak Vifa XT25.

a to zanczy, że chodzi pewnie w 20-25 litrach, obstawiam 25 litrów, ale tak poważnie to powinieneś o tę konstrukcję popytać na wątku DIYa, bo wydaje mi się, że pare osób od tego kitu zaczynało przygodę z DIYa

Ale Usher też nie jest doskonały, jak dla mnie gra za mało "detalicznie"... chyba najlepszym rozwiązaniem byłby dać tam SS9700, ale ja zostane już przy tym Usherze, bo i tak mam w planach zupełnie zrobic w przyszłym roku inne kolumny (trójdrożne OZ).

Jest jeszcze Eton 25SD1. 95% jakości Scan-Speaka 9700 za 50% jego ceny.

No i moje ulubione jedwabne Morele. Że o Dynaudio nie wspomnę (bo droższe niż skrzynki u Akustyka, ale WARTO).

McGyver, 14 Sty 2008, 21:55

>Nie lubię brzmienia Vify XT25. Jestem zdania że zestaw Zoltara ma znacznie lepszą górę niż

>XT1dzięki zastosowaniu jedwabnego Ushera. Ten nie jest takim strasznym suchotnikiem i bezbarwniakiem

>jak Vifa XT25.

Dobra, ale pytanie czy góra w XT1 będzie lepsza niż w Phoebe I?

McGyver, 14 Sty 2008, 22:02

>Jest jeszcze Eton 25SD1. 95% jakości Scan-Speaka 9700 za 50% jego ceny.

>No i moje ulubione jedwabne Morele. Że o Dynaudio nie wspomnę (bo droższe niż skrzynki u Akustyka,

>ale WARTO).

Na razie szukam gotowego projektu bo nie czuję się na siłach sam tworzyć póki co zwrotnice.

McGyver, 14 Sty 2008, 22:06

>Popytaj Akkusa o zestaw na XT18 z dobrą kopułką.

No dobrze - ale abstrahując od modyfikacji - które lepiej zagrają moje AA Phoebe I czy ten XT1?

McGyver, 14 Sty 2008, 22:02

>Jest jeszcze Eton 25SD1.<

Już Ci przestał "szeleścić", bo o ile pamiętam nie byłes jego fanem (mozliwe, że dopóki nie posłuchałeś:)

Morele w tej cenie to przy nim jak koparko-ładowarka przy Ferrari.

Iceman, 14 Sty 2008, 22:30

>

>No dobrze - ale abstrahując od modyfikacji - które lepiej zagrają moje AA Phoebe I czy ten XT1?

Daj do tego XT18WO jakąś dobrą kopółkę (na Allegro ostatni dwa razy widziałem używane SS9700 raz poszły za 650 zł a raz za 550 zł (oczywiście cena za parę)), a zagrają na poziomie AA Tethys II

Polecam Ushery T9930 po 190 zł/szt (to tajwańska kopia SS9300).

ps. a jak nie masz kasy to bierz te XT25 a później możesz wymienić na inny (z tym że niestety trzeba będzie w takim przypadku zmienić też zwrotnicę).

Qubric, 14 Sty 2008, 22:34

>McGyver, 14 Sty 2008, 22:02

>>Jest jeszcze Eton 25SD1.<

>

>Już Ci przestał "szeleścić", bo o ile pamiętam nie byłes jego fanem (mozliwe, że dopóki nie

>posłuchałeś:)

Jak zwykle pierdzielisz. Alzheimer mózg wyżarł do cna? Zwidy masz? Twierdziłem kiedykolwiek że szeleści? W twojej wyobraźni. Owszem, nie jest to mój ulubiony typ brzmienia, ale trzeba mu przyznać, że ma kilka rzadko spotykanych zalet. A od Vify XT25 to już na pewno o całe lata świetlne jest lepszy.

>Morele w tej cenie to przy nim jak koparko-ładowarka przy Ferrari.

Ta, rzeczywiście. Morela to ześ najwyżej na obrazku widział. Operujesz w wiekszości tym, co ześ wyszperał w necie, w katalogach i w kolorowych pisemkach.

MacG - tobie wszystko szeleści co ci nie pasuje albo czego jeszcze nie słyszałeś... Tak masz - takie reklamiarskie bagienko w głowie. Czasami ci się przelewa na strony forum.

Pisząc o koparce w porównaniu do Ferrari miałem na myśli parametry obu głośników - konstruktorze od siedmiu boleści. Te podstawy chyba powinieneś znać... A może i nie - czego wymagać od kogoś kto mierzy kolumny wyłącznie swoim "precyzyjnym" uchem???

PS. Napisz coś jeszcze. Lubię jak się tak podniecasz nerwowo, niczym słuchacze Radia Maryja :)))

Qubric, jak zwykle nie zatrybiłeś. Dlatego napiszę wprost: nigdy nie twierdziłem że Eton szeleści. Owszem, nie jestem fanem tego głośnika, choć go doceniam. Prywatnie jednak preferuję inny typ brzmienia.

A tobie od nadużywania słowa "gówno" z mózgu się zrobiła kloaka. Dlatego większość wątków w których się pojawiasz bardzo szybko zamienia się w szambo. Choćby ten wątek. Pojawiłeś się, i od razu zacząłesz szastać wyrazami bliskoznacznymi do gówna. Jak się ma gówno we łbiue, to się nie potrafi o niczym innym gadać.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.