Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne szpule magnetofonowe

Daniel22

Rekomendowane odpowiedzi

A co z dawniej popularnymi tworzywami typu winidur (czy jakoś tak), czy to nie jest obecne PVC ? Jest tego sporo odmian o różnej twardości i kruchości. Problem tkwi w tym żeby znaleźć płyty o grubości 1 mm i rozsądnej cenie dla nie hurtowych ilości.

W.

Wojtek

Dla zainteresowanych cieciem plexi podpowiadam.

Plexi tnie sie Water Jetem . problem jest tylko z TZW -pierwszym strzałem . czyli . Pierwsze ud

erzenie strumienia wody w plexi . NIEKIEDY powstaja pekniecia w plexi - TYLKO w małych otworach .Przy wiekszych liniach ciecia nie ma tego problemu .

Ciecie laserem na dwa sposoby . 1 ..........Ciecie z linia cięcia matową - czytaj nie przeżroczysta .

2 .......Ciecie z linia ciecia przeżroczysta . czyli jak przykladowo przeżroczyste plexi .Linia ciecia jest wtedy też przeżroczysta . Wygląda to Super ,ale jest drogie. .

koszt ciecia i W J i laserem zależy od grubosci materiału .

przykladowo - Ciecie Laserem Srodka typu NAB - NIe pierścienia typu NAB -plus Moj wynalazek do zapinania bobinki -to koszt ok 50 zl . Ciete z bokami przeżroczystymi .

Firm ktore tna plexi jest duzo . wystarczy poszukac i od reki pytac o wstępny koszt .Wiadomo ze przy ilosciach hurtowych jest rabat ..Ciecie laserem Dobre firmy licza od cm cietego materiału.

Dulon184

Mnie najpierw panienka powiedziała że spoko się da na laserze wyciąc takie elementy(płatne od godziny pracy)a dziś zadzwoniła i że się nie da.Więc poszukam jeszcze gdzie indziej i sprawdzę co i jak.

Złotych chyba jeszcze nie było...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ala złota szpulka juz była .

Moze wstawie inna zlota . Zakladam ze srednica nikomu nie przeszkadza .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No!Od razu lepiej...Ja na razie jestem na etapie szpul bez nab.Niestety na alle... nie ma ich zbyt wiele,a na eBay na razie nie mogę się zdecydowac.Może ma ktoś fajne zwykłe szpulki,to niech wrzuci fotki.Chyba nie tylko Philips robił szpulki bez nabowskie...Jutro i ja coś wrzucę na forum.Pozdrawiam Robert

fajny motyw

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Main: CD880, Alpha 9 ---> Arcus

Head: CD880, Alpha 9 ---> HD600, K340

na życzenie: szpulki "zwykłe" beznabowe. 10" i 7" reVox'a.

Ukryta Zawartość

post-24671-100009385 1268865989_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam pytanie istotne czy ktoś z Was usiłował wycinać krążki na szpule przy pomocy wyrzynarki do drewna i metalu. A jeśli tak to czy przy a) nieruchomej wyrzynarce i blasze [płycie plastikowej obracającej się wokół otworu centralnego b) nieruchomej blasze i ruchomej wyrzynarce tak jak w cyrklu drążkowym.

Pozdrawiam

Zbyszek

paul_67, 17 Mar 2010, 22:45

>Dla mnie to profanacja!!!

mowilem tylko o szpulach - magnetofon wyglada paskudnie :P

Main: CD880, Alpha 9 ---> Arcus

Head: CD880, Alpha 9 ---> HD600, K340

Korwin:

to chyba już nie te/takie czasy(?) teraz wycinają usługowo laserem albo wodą.

jedynie pierwsze ustawienie takiej maszyny jest pracochłonne. nawet jeśli dostaczasz im jakiś plik .cat gotowy, to jak wiadomo: czas to pieniądz (dla większości populacji) dlatego trudno to sensownie zorganizować w małym nakładzie. chyba wyszukiwanie na aukcjach wychodzi taniej. nawet z innego kraju. "podchodziłem" jakiś czas temu do tego tematu i zrezygnowalem. teraz rozglądam się gdzie można by chociaż zrobić porządne pudełka kartonowe.

I zwykła wyrzynarka wyciąć kółka to nie problem w domowych warunkach .

Decha z Wbitym od spodu Gwożdziem -fi 8 mm .W odpowiedniej odległosci od środka zamocowac wyrzynarke dupa do gory .Płyte , która ma byc cięta podzielic na odpowiednie kawałki - zależnie od tego jaka ma byc średnica kółek . W kawałkach zrobic otwór 8 mm, nadziać na gwożdzia i ręcznie obracac nad wyrzynarka .Musi wyjść równo .Po wycieciu załozyc na COŚ obrotowego ,,na obrotach wyrównac grady i po robocie . Motylki zrobic wyrzynarka .Przy dobrym ostrzu ,mozna ciąc pakietami .Przy cienkim materiale dobrze by było materiał czymś przycisnąć blisko krewędzi cięcia . material nie będzie sie wtedy Telepał na lini ciecia .

Do^ Dulona Po pierwsze primo dziękuję . Po drugie primo taśmy DAT 1/2" do Streamera IBM pakuję w przyszłym tygodniu Syn mój wyśle je do Ciebie z innymi betami i taśmą zapisaną i taśmą czystą i z prośbą abyś je wysłał do pacjenta z którym jesteś w stałym kontakcie, mam mleczne plexi 3mm i chcę z niego wyciąć filmówki 18-tki. A po trzecie primo jestem w trakcie przeróbki totalnej, instalacji gazowej włącznie z wywaleniem zegara na klatkę schodową itp.

Pozdrawiam

Zbyszek

Korwin, 18 Mar 2010, 23:19.

Jeśli jestes zainteresowany to przyślij mi ta płytę ,to ja ci zrobie te 18 -tki .Jesli sie zdecydujesz to potnij je tylko na kwadraty 18,5 -19 cm.Wystarczy lekko naciąc płyte np flexem i płyta się lekko zlamie na lini ciecia ..

3 mm to jednak sporo na szpulke 18 cm .

Właśnie pryciałem w necie i sa płyty z plexi nawet 1mm grubosci .

Pozdrawiam.

Do ^ Dulona przytnę tak aby się to zmieściło do paczki jest tego sporo szerokie jest to na ~ 370mm wytniesz sobie z tego 265 z dziurami pod naby lub filmówki a mnie wytniesz z czegokolwiek 18-tki.

Coraz mniej mnie ciągnie do zabawy z magnetofonami, po prostu nie fcem ale muszem pewne rzeczy uporządkować poddać korekcie wadliwego przesuwu i zarchiwizować i przerwać publikacji wspomnień o tak zwanej kulturze niezależnej lat 60-tych facetów mających w 1968 lat dokładnie dziesięć.

Pozdrawiam

Zbyszek

Wykopki w chacie będę miał do świąt przerwa na Wielkanoc i znowu po świętach

Ukryta Zawartość

nie koniecznie musi byc Plexi .

Ukryta Zawartość

Zrobile dzisiaj probne ciecie wyrzynarka poliamidu 8 mm .

Wyszlo tak.

Jeszcze bez motylków ,ale sa rowno okrągłe .

Ukryta Zawartość

post-19835-100009224 1269024249_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do^ Dulona pakę pakuję, choć chatę mam rozkopaną i rury po starym przyłączu gazu jeszcze do wycięcia [nowe działa i jest szczelne] czeka mnie jeszcze likwidacja trzech metrów starego przedwojennego skręcanego pionu 1" ale jestem dobrej myśli, że jakoś to pójdzie. Praktycznie na tym zdjęciu to już jest szpula brak tylko rowka [65 mm] od obrzeża w stronę otworu 8mm i otworu 30mm od środka o średnicy 24mm ułatwiającego zakładanie taśmy < TAKA SZPULA JUŻ JEST W TYM WĄTKU> mam szpulę 18-tkę tego Typu Basfa z taśmą LH-SUPER.

Pozdrawiam

Zbyszek

To kółko zostało wyciete na zasadzie sprawdzenia czy sie da ....jak to idzie ....co mozna zmienic na lepsze przy cieciu . Zarazem będzie mi potrzebne do innych moich kombinacji . Ma srednice ok 255 mm.

Jutro proba ciecia plexi 8mm o tej samej srednicy .

Pozdrawiam i powodzenia w remontach .

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.