Skocz do zawartości
IGNORED

Sony XB930 QS ze Stelmachem padł - SOS!!

grzesik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Przepraszam za tworzenie nowego wątku i to w zakładce stereo, ale jestem naprawdę zdesperowany. Otóż padł mi wymieniony w temacie odtwarzacz. Objawy są następujące: po włożeniu płyty mechanizm w ogóle nie startuje, a po chwili pojawia się napis NO DISC. Na 100% laser i mechanim są sprawne. Oddałem sprzęt do naprawy serwisantowi, który twierdzi, że wszystko z zasilaniem jest ok.

Mam pytanie - czy ktoś z Was spotkał się z takimi objawami i jakie wówczas były przyczyny usterki.

Jeszcze lepiej byłoby, gdyby ktoś mógł mojego CD wziąść na swój warsztat, może jakiś namiar na dobrego speca w okolicach Olsztyna?

Bardzo proszę o pomoc.

Dla forumowicza, który wskaże prawdziwe powody usterki - wysyłam pocztą whisky.

Pozdrawiam z Olsztyna

Ćwiczyłem podobny temat, tylko przy denonie 335.

Też nie rozpoznawał płyt. Też laser i mechanizm były sprawne. Różne fachowce nad nim się pochylali. Każdy go wskrzeszał, ale na chwilę. Nic merytorycznego nie stwierdzono. Pomagała regulacja lasera (focus) i gruntowne czyszczenie soczewki oraz mechanizmu. Wtedy uruchamiał się jak gdyby nigdy nic i grał dobrze. Kiedy te problemy zaczęły się przytrafiać coraz częściej odechciało mi się kolejnej reanimacji i poszedł do piachu.

Nie wiem czy to wpływ księżyca czy jakieś zakłócenia generowane przez przetwornik powodowały rozregulowania optyki (lub zawężenie tolerancji dla jej działania). Może to zwykłe wyeksloatowanie sprzętu i trzeba kupić nowy. Ani mój denon ani Twój sony to nie są jakieś pancerniki. Jeżeli to przetwornik to może należałoby go jakoś zekranować. Nie znalazłem jednak nikogo, kto chciałby sie tym zająć. W sumie możnaby Twojego soniaka wysłać do Andrzeja Stelmacha. Może zna ten problem i coś doradzi.

Jeżeli nie zmieniasz toru to warto o niego powalczyć, bo stelmach i piotrek fajnie grają ze średniej klasy sprzętem. Lubiłem to brzmienie. W porównaniu do oryginalnych tanich odtwarzaczy to znakomita alternatywa.

Jeżeli jednak planujesz rozwój systemu to ja bym sugerował od razu odtwarzacz z wyższej półki.

Szczerze mówiąc planuję instalacje najnowszej wersji DAC-a Stelmacha w tym samym modelu Sony, tylko że czarnym. Zepsuty Sony jest koloru srebrnego i na dodatek został już sprzedany. Robiłem zdjęcia wnętrza i założeniu obudowy odstawiałem go na półkę. Następnego dnia załączam sprzęt, a on dead. Także nawet nie wiem co może być przyczyną usterki.

No to chyba mamy jednak inny przypadek niż mój. U mnie problem z odczytem narastał stopniowo. Najpierw płyty wieloutworowe, 20+, nie były doczytywane do końca i odwarzacz nagle przestawał widzieć dysk. Dopiero z czasem odmawiał współpracy w ogóle.

Ogólnie odtwarzacz jest bardzo fajny, a ze Stelmachem na pokładzie to już coś.

Na mój rozum - skoro optyka, mechanizm i servo są ok - to powinna to być kwestia zasilania. Ale to musi sprawdzić fachowiec, stąd moja prośba o jakieś namiary na takowego.

Stelmach powalczy z używanym CD tak do 1500-1800 zł. To max na co go stać.

Używane CD powyżej 2K już grają zauważalnie lepiej od Stelmacha. Zresztą nie ma się co dziwić. Siła Stelmacha to przetwornik CS4390. A używane CD mają przetwornik podobnej klasy ale lepszy, nie mówiąc już o reszcie toru.

Za 1800-2800 można już dostać używane albo nowe CD grajace już znacznie lepiej np.

e-sound Cd-5 (ten sam przetwornik)

MHZS 88E (wyjście na lampach)

Starsze niegdyś drogie CD (5-6K) wypadają ogólnie lepiej od Stelmacha ale już nie w każdym aspekcie.

To tak generalnie. Jak zawsze będą wyjątki ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Wydaję mi się, że tak do końca nie można jednoznacznie klasyfikować CD. W większości przypadków ocen dokonywanych przez nas głównym kryterium są gusta. I zgodzę się, że Stelmach nie jest jakimś ewenementem w skali światowej, ale dla osób lubiących ten charakter brzmienia jest cennym nabytkiem (do których zaliczam się ja)

skoro elektronika jest sprawna, a nie czyta plyt to moze byc gumowy pasek od wysuwania szuflady cd. jezeli pasek jest rozciagniety to moga byc takie problemy, nie wiem czy twoj sony wogole taki pasek ma ale duzo tanich cdkow to posiada, w moim onkyo byl podobny problem z czytaniem plyt po wymianie paska na nowszy(uzylem zwyklej gumki recepturki;) wszystko smiga jak trzeba, i nawet nie zamontowalem zamowionego nowego paska bo narazie wszystko super dziala.moze u Ciebie jest podobny problem?!

-> Co to znaczy "podobnej klasy ale lepsze" ? :))

Miało być podobnej klasy ALBO lepszy ;)

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

H.Himler

dziekuję za odzew.

No niestety to nie to. Szuflada bez problemu się otwiera i zamyka. U mnie mechanizm otwierania szuflady i mechanizm lasera są odrebne, jak i odrębnie sterowane i zasilane. Myślę, że w moim przypadku dwie rzeczy mogą być odpowiedzialne za usterkę, brak zasilania serva i mechanizmu lasera albo padły scalaki, które w miom CD są dwa: CXD8735N oraz CXA8055M. Ale to są tylko domysły laika-teorytyka. Mam nadzieję, że to ten pierwszy wariant. A może coś innego? Nie wiem.

Też mam taki model Sony, u mnie przypadkiem odkryłem, że nie czyta płyt CD-RW, a kiedyś chyba czytał. Z CD-R żadnych problemów, nawet z bardzo porysowanymi. Może też ma zły humor?

Gdyby to był orginalny Sony - to dałbym sobie z nim spokój, ale zależy mi na Stelamchu.

Załączam dość słabej jakości fotkę wnętrza tego sprzętu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

u mnie tez wszystko elegancko dzialalo,szuflada sie otwierala i zamykala i na oko wszystko gralo, a mimo to plyt nie chcial czytać, itez mam stelmacha, sprobuj manewr z gumka a noz zadziała, ja byłem kompletnie zaskoczony, a jednak były jakies minimalne opóznienia w transporcie płyty i wszystko sie walilo przez to. nie mowie ze to napewno ten sam przypadek ale sprawdzić warto.

u mnie to był czarny gumowy pasek napędzający mechanizm wysuwania szuflady cd.(czasem jest głeboko schowany i prawie go nie widać, dopiero po rozebraniu transporu go zobaczyłem)w moim cdku to był jedyny gumowy pasek. mechanizm lasera to plastikowe tryby.

Sprawa CD ma się tak. Otóż miejscowy fachowiec sprawdził dzisiaj i potwierdził, że laser, mechanizm i servo jest ok. Dochodzi do nich również zasialnie. Czyli coś wysiadło na płycie głównej, ale tej mój fachura nie chce ruszać, ponieważ znajduje się pod płytką stelmacha.

Dlatego szukam kogoś kto podjąłby się naprawy mojego CD i nie boi się Stelmacha.

Proszę przysłać CD do mnie - co prawda serwisem się nie zajmuję i nie mam żadnych części zamiennych a mój warsztat to biurko w sypialni, ale może coś poradzę (może po prostu dolegają mu często spotykane u "japończyków" pękające luty ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.