Skocz do zawartości
IGNORED

YBA Integre DT padł - pomocy!

daGambus

Rekomendowane odpowiedzi

ArtiQ ->

Tak, decyzja podjęta, odpisałem że optuję za upgrade'm, pomimo iż nigdy nie słyszałem Sigmy. Poprosiłem o więcej szczegółów technicznych i "sonicznych" nt. upgrade'u.

Zaproponowałem im tańszego spedytora (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ), będącego w aliansie z DPD i wskazałem najbliższe ich biuro, grzecznie pytając czy jest w ogóle taka możliwość? Nie wiem czy się nie wygłupiłem, w każdym razie odpowiedzi na razie nie otrzymałem.

Tak czy inaczej, w niedalekiej przyszłości winienem mieć wreszcie możliwość słuchania mojej nowej - starej integry YBA... a że operacja jest dość bolesna - trudno, kto żyje, musi odczuwać i ból... ;-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 3 tygodnie później...

Po małej przerwie odświeżam wątek...

Ponieważ 12-tego lutego wysłałem kasę, dałem im i sobie troszkę czasu, ale dziś wysłałem list "zapytująco - ponaglający" no i bardzo szybko otrzymałem odpowiedź, że mój wzmacniacz jest już zreperowany, teraz właśnie jest w trakcie upgrade'u, no i od jutra powinien zostać poddany pomiarom i testom. A około czwartku - powinien być gotów do wysyłki! :)

Tak więc wygląda, że moja przygoda zmierza do szczęśliwego finału. W międzyczasie jednak, zanim wysłałem pieniądze, wsłałem im jeszcze jeden list z propozycją zmiany spedytora no i przede wszystkim z zapytaniem o pewne szczegóły techniczne i soniczne Sigmy, a więc wzmacniacza, którego de facto nie słyszałem. Ponieważ ta sprawa interesuje zapewne parę osób na tym forum, a może przyda się komuś i na przyszłość, zamieszczam stosowny fragment otrzymanej odpowiedzi w obu kwestiach.

"Here are some more information about our estimate

1. Transport fees

We do not make any money on transportation fees.

The EUR 130 is EUR 54 for transportation and EUR 76 for damage and loss insurance (this is the minimum insurance charge offered by our forwarder).

It is possible to use any other forwarder, but please check carefully with him its insurance policy. We can also ship your integre without any insurance for only EUR 54.

2. Repair and upgrade

It would not be fair and serious to tell you that the alpha to sigma upgrade of your integre will transform your "old" BMW to a brand new Porsche ! Nevertheless, you will find some improvements as an upgraded alpha to sigma integre and a native sigma integre have the same performances. And for only a few hundred euros compared to the sole repair of your damaged chanel.

For sure you will keep the integre DT sound philosophy and performances but your will notice some improvements in the bass region (better control of low frequency thanks to new capacitors - even different than your friends' as we've recently improved them) an rigid feet with dumping material.

We keep using the same type of transistors, even if since alpha generation (1994 to 2000), there were significant improvements to their technology and manufacturing process, allowing improved overall performances (more speed and transparencyand more "air"). "

To tyle (na razie). Pozdrawiam

Jak dla mnie to producent jak na razie zasługuje na same pochwały. Jeśli to dobrnie sprawnie do szczęśliwego fianłu (na jaki się zanosi), to można ten wątek potraktować jako edukacyjny i porozsyłać naszym rodzimym dystrybutorom.

• 4 tygodnie później...

Zgodnie z wcześniejszą deklaracją, informuję iż w trakcie przedświątecznego tygodnia zostałem uszczęśliwiony powrotem do domu mego (mocno już wytęsknionego) wzmacniacza. Nie obyło się wcześniej bez drobnej akcji interwencyjnej, gdyż okazało się, że firma pobierająca za transport 130 EUR nie potrafiła dostarczyć sprzętu przez 2 tygodnie, ale to drobiazg... grunt że moja YBA już gra!

Certyfikat upgrade'u mam jeszcze otrzymać pocztą. Na temat wrażeń z odsłuchów, porównań itp. - przyjdzie jeszcze czas. Na razie, po 2 dniach grania warm - up's, zdradzę tylko tyle, iż wydaje się, że jest pięknie...

Pozdrawiam :)

Mam niestety bardzo kiepski aparat bez możliwości ręcznego ustawienia ostrości, zdjęcia robiłem "z ręki", a oświetlenie z nocnej lampki... więc wybaczcie kiepską jakość. Po odebraniu oczywiście wzmacniacz natychmiast rozebrałem i zrobiłem zdjęcia, ale są jakie są...

Na początek - przed operacją - wersja alpha...

Ukryta Zawartość

post-2292-100006599 1206305993_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No i po operacji - widać wymienione tranzystory, tym razem napisy na nich, zgodnie z nowym trendem, zatarte...

Wymienione elektrolity - przyzwoite BC, ale bynajmniej żadna tam kosmiczna technologia...

Dołożone wyjście phono.

Transformatory - nie mam pewności, zdaje się że uzwojenia mają nowo polakierowane osłony - ale głowy nie dam. Rezystory, te duże, nie są wymieniane, widać nawet osmolenia po awarii...

Wygląd zatem nie jest imponujący.

Ale na szczęście dźwięk - już tak...

Ukryta Zawartość

post-2292-100006591 1206307058_thumb.jpg

post-2292-100006592 1206307054_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziekuje za fotki. To teraz mozesz juz ze spokojem sycic sie mianem pierwszego (pewnie) posiadacza SIGMY w Polsce. Napisz jak gra za jakis czas jak sie wygrzeja i uformują kondensatory

Mars > dzięki za wsparcie... Był już w tej historii taki moment, że sam nieomal zwątpiłem w końcowy sukces. No ale wszystko skończyło się szczęśliwie, w dodatku mamy teraz chyba przetartą ściezkę do producenta w razie potrzeby lub nagłego przypadku - w dodatku (na szczęście) bez pośrednictwa tzw. dystrybutora :)

Mamy teraz niemal identyczne systemy - może też reflektujesz na upgrade? Hi hi, Ty jednak nie trzymasz kabelków w pobliżu gniazd głośnikowych, więc nie musisz ;-)

Co do tego, czy jestem jedynym posiadaczem SIGMY - nie wiem i nie dbam o to zanadto, w dodatku 100% pewności że mój wzmak to naprawdę SIGMA mieć nie można, nawet jeśli przyślą mi ten certyfikat... Za to z rozmów z załogą YBA wnioskuję, że coś tam czasem do Polski wysyłają, może zatem i ktoś coś jednak zakupuje... tyle że na naszym forum taki KTOŚ się dotąd nie objawił, a najlepiej by było, gdyby to jakiś posiadacz modelu Passion Integre się był ujawnił ;-))

Tak więc sycić się poprzestanę tym, com był spożył przy świątecznym stole :)

A jeśli już się sycić, to tylko dżwiękiem mojej starej / nowej Integre DT! Nie chciałbym przedwcześnie popadać w euforię, ale już dzis mogę powiedzieć, że ugrade się opłacił! Bo wszystko brzmi podobnie jak wcześniej, tylko jeszcze lepiej, jakby szlachetniej... Piękna, gładka i krystaliczna góra, bez śladu suchości czy "tranzystorowości" brzmienia, połączona ze znakomitą srednicą, pięknie odwzorowane barwy instrumentów i ludzkich głosów, separacja, powietrze i przestrzeń wokół nich, wiernie oddane niuanse i smaczki, w dodatku bardziej nieco wypełniony i lepiej kontrolowany dolny zakres pasma - słowem, jest świetnie...

Oczywiście nie każdemu i nie od razu brzmienie YBA przypadnie do gustu, pisaliśmy o tym na forum wielokrotnie. Bo "firmowe" brzmienie pozostaje, a więc tej naprawdę szczypty ciepełka czy wykopu w dolnym zwłaszcza zakresie niektórym może zawsze nieco brakować - ale doprawdy, bez popsucia całej reszty trudno to osiągnąć... może to zapewnić już chyba tylko jakaś naprawdę very high-endowa lampa...

A w swojej klasie ten wzmacniacz jest naprawdę trudny do pobicia!

To tyle na razie. Słucham, sycę się i wciąż nie mogę się nasycić... :)

Pozdrawiam!

Ciesze się z fajnego konca tej historii. Dodam tylko, ze sadzac po zdjeciach wzmacniacza przed awarią to był on naprawiany przez nie YBA i w zwiazku z tym, byc moze dopiero teraz masz okazje posłuchać "prawdziwej" YBA. Tranzystory były niezatarte, wiec z pewnoscia nie pochodzily od producenta. Twoje zaskoczenie moze z tego własnie wynikać. Cieszy mnie to niezmiernie, a podejrzewam ze będzie jeszcze lepiej gdy nowe kondensatory sie uformują.

Tak, o tych tranzystorach wcześniej też sporo myśłałem, ale nie byłbym wcale aż tak pewien ich "nieatentyczności". Być może mój wzmak pochodzi z tak wczesnej serii aplpha, ze nikomu podobne praktyki, jak zacieranie napisów na tranzystorach nie przychodziły jeszcze do głowy... Sprawdzałem te serie tranzystorów i były one wyprodukowane w Marocco, mającym silne historyczne i gospodarcze związki z Francją - to może nie być przypadek...

Dopiero gdy ktoś spróbował klonować wzmacniacz lub skalkulował i upublicznił, że kluczowe komponenty użyte do jego budowy kosztują od ca 1 EUR do najwyzej kiku, kilkunastu, nie było wyjścia - zacieramy !!! ;-))

Oczywiście Twoja wersja jest równie prawdopodobna :(

Tyle, ze teraz to już (szczęście w nieszczęściu) bez znaczenia :)

Koniec wieńczy dzieło!

Dziś otrzymałem wreszcie ostatni dokument...

Mogę zatem spokojnie dalej się sycić...

:-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Teraz w ramkę i na ścianę :-)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

• 7 miesięcy później...

Podobny problem. CD- player YBA zaczal grac malo dynamicznie i "plasko" z b. marnym basem.Nic nie wylalem na niego,ani nie zwarlem wyjsc w sposob zauwazalny.Na nosa wyczuwam moze minimalny swad,choc nie jestem pewny.Ktory z ukladow mogl wykitowac?. Nie rozkrecalem go jeszcze, bo kostrukcja raczej pancerna. Czy to jakas typowa awaria ? pozdr.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.