Skocz do zawartości
IGNORED

Grado sr80 vs AKG 240Studio

kil

Rekomendowane odpowiedzi

Kiedys mialem AKG 270 - przez wiele lat. Mam lub mialem: Sennhesery 600, AKG K-501, Beyerdynamic 231 i rozne drobniejsze. Poza tym odsluchiwalem wiele modeli Sennheisera, Beyerdynamic, AKG i Grado.

Wnioski dla poczatkujacych - sluchawki roznych firm roznia sie skutecznoscia (srednio rzecz biorac) co oznacza, ze przy tak samo ustawionym potencjometrze wzmocnienia wrazenie glosnosci jest rozne. W tej konkurencji najgorzej wypadaja zwykle AKG, nieco lepiej Beyerdynamic a najlepiej Sennheiser i Grado. Stad pierwsze podejscie np. w sklepie, gdzie jest stojak ze sluchawkami jest zwykle takie, ze AKG sa nudne, bez blasku wysokich tonow i bez basu. Najefektowniej (podkreslam, najefektowniej) wypadaja zwykle Sennheisery i Grado. Prawda jest jednak taka, ze po zakupie ucho stopniowo przyzwyczja sie a mozg uczy sie nowego. W przypadku sluchawek praktycznie nie ma problemu 'braku basu' czy 'braku wysokich' a jest tylko kwestia jakosci tych zakresow.

Warto sluchac i porownywac ale uwazac na pierwsze wrazenie - moze byc zgubnie mylace! ;-)

pozdro

soso

To fakt 650 zagraly najglośniej a AKG najciszej , ale dalej sie upieram że Senki nie są wartę tylę kasy ilę chcą za nie dystrybutorzy, różnica w cenie ponad 3 krotna a dźwięku bardzo mała .

Która opcja według was ma najlepszy stosunek jakość/cena:

AKG 240Studio - 450PLN

AKG 271Studio - 550PLN

Beyerdynamic DT990pro - 559PLN

Grado sr 80 - 430PLN

Chodzi mi o słuchanie rocka/popu/chillout zero muzyki poważnej i ostrego metalu, bardzo mi zależy aby słuchawki były wygodne. Odsłuch w moim przypadku niemożliwy -niestety. W przyszłości mam zamiar kupić np Holdegorna.

Pozdrawiam

Masz dużo lepsze źródło niż to, na którym robił odsłuchy Robert73 (tu było wąskie gardło). W sumie każde zagrają dobrze tylko w innym stylu. Grado jako jedyne nie muszą mieć bezwzględnie wzmaka słuchawkowego

>kil

>Odsłuch w moim przypadku niemożliwy -niestety.

A dlaczego tak z góry zakładasz? Określ gdzie mniej więcej mieszkasz, może ktoś wyciągnie pomocną dłoń:) Ale decyzję musisz sam podjąć. Chciałem jeszcze coś napisać ale widzę że soso już mnie skutecznie uprzedził.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

swiete slowa soso..........

w lato planuje odlsuch najlepszych z najlepszych ortho, odrazu zapraszam, gwarantuje dlugi odsluch, bedziesz pod wrazeniem tego ze muzyka na sluchawkach moze brzmiec jak kolumny-szczegolnie jezeli chodzi o bas , a raczej jego jakosc , gwarantuje ci ze jedynie podobny bas maja ultrasone 9 :) ale wg mnie tylko podobny

pozdrawiam

Kil dodam tylko że wygoda AKG 240 jest znakomita , do twojej muzy bedą dobre , nie wiem jak Beyery maja z wygodą , aha K141Studio są zdecydowanie mniej wygodne , mnie trochę bolały uszy tak po 2,3 godzinach sluchania , na K240 takie zjawisko nie występuję a używam ich nawet czasami i po 5,6 godzin i jest super .

>intuos, 28 Sty 2008, 19:51

>w lato planuje odlsuch najlepszych z najlepszych ortho, odrazu zapraszam, gwarantuje dlugi odsluch,

Tomek do lata to pewnie kolekcja jeszcze się rozrośnie i będziemy mieć całą "linię" ortho ;)

Pozdrawiam,

Kil - niestety nie sądz, by moja odpowiedź Cię ucieszyła, ale ja wybrałbym (i wybrałem) BD990pro do wzmacniacza słuchawkowego (nawet takiego slabiutkiego jakie mam). bez wzmaka sluchawkowego wzialbym niskoomowe grado (jesli zrodlo to sprzet przenosny lub komputer - to grado sr60, jesli wejscie w twoim odtwarzaczu cd lub pre albo integrze, to sr80-325i - najlepsze na jakie Cie stac).

Mam pytane do posiadaczy AKG K240 Studio. Są to słuchawki półotwarte więc jak ma się kwestia izolacji dźwięków. Potrzebuję słuchawek, w których będę mógł słuchać w pokoju z głośnym telewizorem tak aby on nie przeszkadzał(TV mi).

Właśnie zrobiłem małą próbę i przy głośnym tv i szybkiej dynamicznej muzie z CD słuchawki pozwalają na w miarę komfortowy odsłuch pod warunkiem że nie siedzimy metr od TV , na spokojnej elektronice slychac jednak lekkie dźwięki z TV.

• 3 miesiące później...
  • 1 rok później...

Witam,miałem okazję posłuchac sobie Senków 650 na dłuzej u siebie w domu, słuchawki byly wygrzane(ok 2 lata używania ) i do moich wczesniejszych wpisów muszę się ustosunkować.Senki są znakomite na basie, różnica klasy w stosunku do Akg jest zauważalna, niższe zejścia , lepsza kontrola , nawet gdy wchodzi wieksza liczba instrumentow bas jest slyszalny i można go śledzić uszami w tle nagrania,przestrzenność dżwięku na Akg scena jest szeroka na boki w olbrzymim zakresie , Senki są ciut mniej przestrzenne wszerz, lecz wrazenia przod tyl są wspaniałę , super wychwytuja zrodła pozorne i efekty stereo (doskonaly przyklad to Dead Can Dance - Within The Realm Of A Dying Sun, utwór nr.5 Dawn Of The Iconoclast, wejście trąb na samym początku jest wspaniałe jeżeli chodzi o szrokość sceny wgłąb , kolega nie słuchawkowiec był w szoku jak to uslyszał 4 trąby i kazda w innej odleglości i pozycji ,ma Akg slabo to slychac a na Grado Sr-80 to tylko namiastka efektu,tak więc pierwsze oceny byly niesprawiedliwe dla 650 i kompletnie zmienilem zdanie na temat tych sluchawek i ich "równosci" względem 240 , pozdrawiam .

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.