Skocz do zawartości
IGNORED

Problemy z mkv 1080p

Meloman

Rekomendowane odpowiedzi

Obecna konfiguracja: A64 x2 4200+, 2GB RAM, 8600GT, XP, najnowsze sterowniki, ffdshow, Haali Spliter, ac3config (nie instalowane coreavc).

Pomimo dość wg mnie mocnego sprzętu wciąż w niektórych filmach mam problem z prawidłowym odtwarzaniem plików mkv 1080p.

Problem wynika z braku synchronizacji pomiędzy audio i video. Obraz wydaje się być odtwarzany płynnie, ale często dźwięk wyprzeda obraz.

Jak temu zaradzić? Podbiłem szynę z 200 na 233 MHz i filmy zaczęły chodzić płynnie.

Czy rzeczywiście domyślnie 4200+ dla x264 1080p wciąż jest za słabym prockiem i wymaga o/c?

Jak ustawić ew. opcje w ffdshow i ac3config? A może pokusić się o coreavc?

https://www.audiostereo.pl/topic/39727-problemy-z-mkv-1080p/

1080p może zarżnąć taki procesor. Mnie udawało się zapchać Opterona 165 (taki X2 z większym cachem) z zegarem 2,8GHz. Wystarczy, że w ffdshow włączy się postprocesing z jakimś filtrem wyostrzającym. To jest raczej mało efektywny kodek.

O ile dobrze pamiętam w opcjach ffdshow gdzieś włączało się obsługę wielu rdzeni. Należałoby sprawdzić czy jest uaktywniona. I nie ma co się bronić przed coreavc bo to nie jest zły jakościowo kodek. Miał problemy z bandingiem ale wersja 1.6.0.0 jest znośna pod tym względem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

faktycznie na necie pisza ze poprawia płynność ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

panowie komputerowcy.Mam anty kasperskiego 7,0 int. i jest problem.Nie można grać w sieci z innymi zawodnikami, nie chce uruchomić gier z serwerów.Wie ktoś co zrobić , że by grało?

może być to konieczne

a jeśli po włączeniu komputera nadal będziesz miał problem, to sprawdź działające procesy, bo w niektórych antywirach-firewallach może nadal coś chodzić "pod spodem"

w sensie jaki konkretnie proces?

taki mundry to nie jestem

jeśli nie będzie działać, to ctr+alt+del (oczywiście masz XP?)

i przyjrzyj się procesom

jeśli jakiś jest podejrzany, to wklej nazwę razem z *.exe w google i powinieneś mieć sporo informacji co to za świństwa są

sorry, Tomek

jak masz kaspra 7.0, to zanim go wywalisz możesz spróbować ustawić firewalla w tryb uczenia się.

wtedy niekoniecznie bedzie blokował, tylko w momencie, jak odpalisz grę może zacząć pytać, co zrobić z konkretnym procesem - dopuścić do internetu, czy nie

albo jeszcze lepiej

w ustawieniach zapory wejdź w konfigurację i sprawdź czy jest ustawiona jakaś reguła dla twojej aplikacji i ewentualnie ją zmień (albo dodaj, jeśli jej nie ma w ogóle)

>Jak ustawić ew. opcje w ffdshow i ac3config? A może pokusić się o coreavc?

Jesli masz włączony postprocessiong w ffdshow, to go wyłącz. Coreavc na pewno zwiększy wydajność o co najmniej 30%. Poza tym jedno 1080p drugiemu nie równe - wszystko zależy od kodeka i bitrate.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.