Skocz do zawartości
IGNORED

Stx... i ich... nowości

raczeqq

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ja wiem że może to forum jest wyższe poziomem niż ich wyroby ( stx ) ale chcę wiedzieć co sądzicie o ich nowych przetwornikach... (głównie konstruktorzy DIY ) i ci którzy naprawdę je słyszeli ,

ach te zdjęcia i technologie rodem z wyższej półki. ale jak to sie przekłada w ich wykonaniu .

no właśnie... Czy to gra jak wygląda ???

czy ktoś coś już testował ?

przyznam że chciałbym coś wymodzić

( głównie z gdn 15-100-8Akx jakieś małe monitorki + sc10n itp)

ale potrzebuje waszych opinii :)

średniak i kopółka pewnie bez rewelacji ale jak z tą 15-tką i 18-tką

no i wiadomo relacja cena /jakość.

ciekawi mnie jak to sie prezentuje vs. tonsil ( podobne przetworniki )

głownie chodzi o :

GDN-15-100-8-AKX 99 zł

GDN-18-130-8-AKX 135 zł

GDM-14-150-8-SCX 47 zł

GDWK-10-200-8-AKX 84 zł

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-16905-100002320 1201300865_thumb.jpg

post-16905-100002321 1201300865_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/39735-stx-i-ich-nowo%C5%9Bci/

a tu 18tka

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sam jestem ciekaw tych głośników, cena kusząca, skonstruowane solidnie, na odlewanych koszach. Ma prawo dobrze grać, podobnie jak Tonsile z membranami z włókna szklanego (teraz się wszyscy zachwycają siestami, a ja o użytych w nich głośnikach pisałem już dawno, ale kto by tam sklerotycznego Argosa słuchał...) Oczywiscie po takich głośnikach nie należy oczekiwać że od razu zagrają jak Audiomy ale w tej cenie to naprawdę ma prawo być hit.

Teraz Tonsil wszedł w papier. GDN 17/100 - głośnik przypuszczalnie do Omeg ale zbudowany bardziej jak niskotonowy (możliwość osiągania niskiego basu, może nie iść w parze z dobrymi własnościami średniotonowymi).

Głośniki do Siest to nowa konstrukcja. Więc jeśli dawno temu, to mogłeś pisać raczej o podobnych do nich i równie dobrych GDN 13/50/9 zastosowanych w Excellence i Premium.

Nowa 18-stka STX 18-130-8-AKX basu raczej mieć nie będzie za dużo. Natomiast średnie tony ma i tak mniej wyrównane niż nowa 14-stka. Moim zdaniem STX 15-100-8-AKX ma trochę lepiej dobrane parametry.

Ukryta Zawartość

Słyszałem ten najatańszy głosnik wysokotonowy bardzo dobrze zestrojony z Eminence Alha 8 w aplikacji ArturaP.

Gra to na tyle dobrze ze będę je robił dzięki uprzejmosci Artura. Co ciekawe, grając obecnie na SS9900 nie czułem zadnego niedosytu jesli chodzi o detal i mkrodynamikę na górze może trochę mnie powietrza. Jesli chodzi o średnicę to w tej aplikacji jest poprostu lepsza od Scanów. To taki mały WLM....

Biorąc pod uwagę koszty (ok1000zł) za całość nie słyszałem lepszej relacji jakośc cena.

Sam głośnik nie nie jest idealny sam w sobie, wszystko zalezy od aplikacji, przypadku czy też zdolności konstruktora...wiem wiem że to banał :-)

Ukryta Zawartość

nie wierze ze ktos na tym forum sie zainteresowal w koncu stxem... :) robie monitory na 15-8-100-AKX (dawny AX) i 10-200-8-PJ, basu ma wystarczajaco duzo do 15m2, buda 12litrow stroj na 40-50Hz nie pamietam dokladnie (tunel 50x140). na diyaudio.pl sa konstrukcje na tym 15AKX bo jest juz dosyc dlugo.. znajduje sie w nextonie juz jakis czas i byl na AS2007.. a tu kino na AKX, wystarczy poszukac na innych forach

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

hehe ja wiem że jest troche gdzie indziej napisane ale chciałem też zobaczyć co wy sądzicie. przyznam szczerze ze jak tylko odłoże wolne pieniążki to wymodze jakies monitorki na tych 15tkach + dobry tweeter.

tak offtopic..... pomysłowość dzieciaków nie zna granic :) sorry za zaśmiecanie ale nie mogłem z tego... może oni słuchali muzy na tych stx ? :P

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do wszystkich fanatyków nazwy a nie dzwięku. Wysokotonówka STXa GDWK-10-200-8-AJ rozkłada wszystkie wysokotonówki Tonsila, sprawdzone przez wiele osób. Komplecik GDWK i GDN 15 AKX rozkłada pod dosłownie każdym względem wasze ukochane Klony Totema Mite. Miałem Klony totema miałem Też GDN 15 AKx z wysokotonówką STXa i z wysokotononówka Seasa. Taki zestaw ma tez znany Borys on moze coś opisze.

Moge dodać ze GDN 15 AKX gra wg mnie i kilku znajomych również z tego forum lepiej od Peerlesów SDS a o Vifkach TC nie wspomne:)

Nowa 18stka juz do mnie idzie potestuje opisze. Prawdopodobnie będzie grała z GDWK-10-200-8-AKX jak się nie spisze zagra z Seasem lub XT 19.

Napisze jeszcze coś o GDWK-10-200-4-PJ głosnik kosztuje 25-27zł zalezy z jakiego źrodła. Wiele ośób robi zestawy ARN + ARV. IMO GDWk nie dośc że tansze to bardziej szczegołowe, nie sypie piachem etc. Ale o niej juz było na tym forum.

coś w tych STX-ach musi byc. Polecił mi je ted125, w porównaniu do stożkowych Tonsili GDW 9/15/6 to jest przepaść!

żadnego jednostajnego cykania, wydaje sie dźwięk nie wydobywa sie z tweeterów tylko z prawdziwych instrumentów. (mitem tez jest ze te głośniki sypia piachem co wypisują na elektrodzie)

zibi twoja opinie przekonuje mnie coraz bardziej , byłoby miło gdybyś napisał też coś o nowej wysokotonówce GDWK-10-200-8-AKX jeżeli cos wiesz jak wyglada ona na tle AJ a jak Sc10n i odwrotnie. ew co byś polecał w cenie do 100zł jako komplet do 15tki akx

Jest mi niezmiernie miło że temat się rozwija... to co teraz powiem nie ma na celu urażenia innych ale DIY jest też po części pasją która ma tez na celu udowodnienie że wiele firm audio zdziera tylko kase z ludzi, osiagnięcia maksymalnego kompromisu Jakość/cena co nijak często przejawia się w gotowych wyrobach. i może nie jestem seniczomaniakiem- powiedzmy że jestem Neutralny w tej kwestii. ale sądze że te głośniki dobrze prosperuja na przyszłość a wydaje mi sie ze to dopiero początek tak naprawde STX'a, nie trzeba pakowac głośników za nieziemską kase aby mieć wielka radość z słuchania muzyki . Pozdrawiam

Na pewno ta 18-tka szczytem techniki nie jest, cewka tylko 26mm, do tego pierwszy mod membrany już przy 1kHz i break-up przy 4.2k, ale za to ma wysoką efektywność (0.62%) co obiecuje bardzo łatwe strojenie BR - obudowa 20dm3 40Hz wygląda zupełnie sensownie. Podłogowiec z pochyłą ścianką i podziałem 2k (a najlepiej niższym - w towarzystwie Seasa 27TBFC/G) może być niezły.

oj byłoby dalekooo :) hehe :) mazowsze -> Płock ( taka dziura Z wielką Chemią Orlenem ) :( ale jak tylko skończy mi sie sesja na studiach i ogarne troche czasu oraz funduszu być może jakoś sie dogadamy. tymczasem pozostaje przy koncepcjach , pozdrawiam zresztą to nie są tak drogie głośniki i kupno ich nie grozi zawałem serca w razie powikłań związanych z jakością dzwięku a przy tej cenie mozna zaufać "na słowo"

Ukryta Zawartość

Już ponad rok słucham muzyki na kolumienkach z STX GDN 15 AX, które przedstawiłem w tym temacie. Nadal uważam tego STXa za bardzo dobry głośnik.

Ukryta Zawartość

dj_zibi 26 Sty 2008, 12:56

Nie musisz uderzać w taki dramatyzm ;) Od Vif TC (zwłaszcza 16 cm) wszystko jest lepsze ;). To klasa Tesli. Peerelss natomiast znany był od dawna z głośników niskotonowych (tak nastawiona była ta marka) i też długo nie miał konstrukcji wybitnie grających w szerszym paśmie.

]

Z głośnikami STX jest raczej ten problem, że najpierw je trzeba kupić (np. kopułki AKX są w tej chwili tylko wirtualnie a ich cena jest zbliżona do najtańszych kopułek Seasa, więc raczej będą głównie na papierze i w kolumnach produkcji STX -Maxton), a następnie znaleźć dwa jednakowe. Tak 99% ich oferty to jakieś atrapy głośników. Dlatego właśnie ostatnie pomiary AKX wyglądają raczej na ładnie narysowane niż rzeczywiste :)

Borys faktycznie się kiedyś odgrażał, że będzie budował jakiś wypas na 15cm STX. Ale nie przypominam sobie by pokazywał te konstrukcje. Ciekawe dlaczego?

Misiomor 26 Sty 2008, 14:04

Moim zdaniem STX 18-130-8-AKX w 20 litrach i BR strojonym na 40 Hz będzie miał -3db przy 61 Hz. –6db przy 46 Hz. Wyczyn to nie jest. Do domu zapewne wystarczy – zwłaszcza jeśli średnica będzie dobra. Ale niżej potrafi zagrać choćby Tonsil GTC 16/50/1 o podobnej efektywności i bez zaznaczonego break-up i konieczności jego wycinania (a w przypadku papierowych membran typowy rezonans łamania membran rozpoczynający się od 4 khz i szeroko rozciągnięty może się przykro zaznaczać w brzmieniu tonów średnich).

Nowa konstrukcja Tonsila GDN 17/100 pod względem zejścia na basie prześciga go mocno. Ma także większa cewkę i mimo >zaledwie< papierowej membrany bez atrakcyjnych wzorków ma bardziej rozpłaszczony rezonans break-up i jest nieco tańsza.

No i nawet w tej samej stajni STX jest lepszy >koń< za niższą cenę - to znaczy STX 15-100-8-AKX który ma równiejszy przebieg charakterystyki na średnich tonach a zdolności do niskiego grania podobne do większej 18-stki.

Tylko że STX 15-100-8-AKX znowu nie dorówna pod względem zejścia na basie Tonsilowi GDN 13/50/9, z którego da się już uzyskać bardzo równomierny zakres tonów średnich.

Patefil 26 Sty 2008, 18:22

Jak ci membrana latała to gdzie tam miałeś bas z closed??? Głośnik w obudowie zamkniętej jest przeciążony dla częstotliwości znacznie wyższych niż w BR. Ten BR może się tam przydac :)

Tak samo zwrotnica – bez filtru dolnoprzepustowego można robic kołchoźniki (i sprzedawać za 7tys.PLN jak Accuchorn) ale nie poważne kolumny ;) Stosowanie filtrów I rzędu do kopułek Tonsila, które nie mają odpowiedniej wytrzymałości mocowej poniżej 4 khz też nie jest dobrym pomysłem.

Qubric głosniki można dostać:) Czesto na stronie STXa jest podane że glośników brak a mimo to one sa:] Co do ceny to kto mieszka w Wawie na Wolumenie można się dogadać:)

Nie twierdze ze glósniki mega super ekstra power wypas. Ale poprostu w tej cenie nie ma konkurencji:) Pozostaje jeszcze Visaton WxxxS który jest.... :)

totem mite vs. 15-100-8-AKX + 10-200-8-PJ i na jednym sub stxa 32-300-4-SS do zrobienia kolejny juz raz:P

Ukryta Zawartość

post-14539-100002244 1201373850_thumb.jpg

post-14539-100002245 1201373850_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Qubric, 26 Sty 2008, 19:20

Nie samym f6 głośnik żyje, chodziło mi o to że 20dm3 do 40Hz (strojenie przyzwoite również impulsowo dla STX-a 18cm) da się dostroić "luksusowym" portem np. 7cm średnicy i 31cm długości - takie porty można dostać z profilowaniami i kolankami.

Tonsil GDN17/100 ma może cewkę o większej średnicy, ale za to Xmax jest mniejsze, efektywność dużo niższa (0.23%) przez co będzie wykazywał większą kompresję termiczną pomimo 35mm cewki, do tego obudowa 20dm3 40Hz będzie denna impulsowo (a w mniejszej strojenie BR będzie mocno problematyczne).

Nie wiem jeszcze jak u Tonsila wygląda wentylacja zawieszenia i czy ma on faradaya w napędzie.

Tak czy siak o ile jestem w stanie wyobrazić sobie projekt taniego i dobrego 2-way do nie za dużego pomieszczenia na STX-ie o tyle ten Tonsil jakoś mnie nie przekonuje.

No właśnie, Misiomor, pytałem w innym wątku na temat tego Tonsila GDN 17/100, bo mnie wychodzi do niego obudowa 15-16 litrów i konieczność niskiego strojenia - a więc taką malutką pituńką przez, która się powietrze ledwo przeciśnie ;)

Ale może jest na to sposób - np. zrobienie układu przypominającego połączenie TL z BR - duża komora plus bardzo długi kanał BR przez cała wysokość kolumny?

Albo zrobienie na nim TL?

Co da większy X-max w STX skoro nie będzie schodził niżej od Tonsila? Poza tym przekonałem się, że interpretacja odpowiedzi impulsowej nie idzie w parze z tym co może wynikać z kształtu charakterystyki.

Widać to już na GDN 13/50/9 o wysokim Qts.

Odsłuchowo impuls mają dobry mimo ze w symulacji wychodzi strome opadanie charakterystyki basu. Na nic będzie walka o jak najkrótszą odpowiedź impulsową jeśli braknie basu byśmy mogli usłyszeć zalety impulsu.

PS. Dj_zibi - Tonsil GDN 17/100 kosztuje 122 złote z VAT. Będzie wymagał bardzo dobrego głośnika wysokotonowego, do niskiego cięcia.

A się dzieje...!Fajnie że tak gorąco na forum sie zrobiło!Sieganie po STX-a wcale nie musi być "wstydliwe"i pomijane dla diy.Wiadomo że kopułki w tej cenie,oprócz AKX,nieznanej jeszcze bliżej,są nie do pobicia,i można z tego wyciągnąć całkiem dużo,sam się przekonałem.

>dolphin123 świetnie się wkomponowałeś w ten wątek,wiem że to najnowsze Twoje dokonania,fajnie!juz zagrałeś na nich?,pozdrawiam przy okazji!

>dj_zibi,miło Cię widzieć!Jak już otarłes sie o GDWKXXXAKX to napisz co nieco!Czy jest poprawa do wcześniejszych kopułek AJ i PJ .Pozdrawiam!

I jeszcze przykład: dla Tonsila GDN 17/100, wstępnie wychodzi mi że w obudowie 15 litrów strojonej na 40 Hz wymagany otwór BR o średnicy 48mm długości poniżej 20cm... Może się to da zmieścić choć wygląda ciężko. Na pocieszenie dla GDN 13/50/9 wypełnienie basu wymaga wyższego strojenia niż obliczone z teoretycznym podbiciem wyższego basu i daje nieco większe oscylacje w symulacji impulsu, a głośnik ten brzmi dobrze na basie - krótko, twardo i czytelnie.

Nie wiem jaki jest tego powód.

Może chodzi o indukcję w szczelinie i związana z nią siłę elektromotoryczną? GDN 13/50/9 ma ją już wysoką, a GDN 17/100 jeszcze większą - osiągającą poziom małych głośników estradowych?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.