Skocz do zawartości
IGNORED

Argentum SCG-6/4E Silver

rafsyl

Rekomendowane odpowiedzi

O ile mogę sie zgodzić z tym,że recenzent lub użytkownik jest w stanie uchwycić jakieś charakterystyczne

cechy testowanego lub posiadanego sprzętu bez względu na konfigurację to całkowicie nie wierzę

w to ,że można jakoś "uniwersalnie" opisać cechy "kabelka" w oderwaniu od systemu.

Mam w tej chwili podłaczone CD Yamahy pod Accuphase E-450 naprzemiennie z Luxmanem L-590A

moim ulubionym kabelkiem Stereovox HDSE /RCA/ kontra Alphard Da Vinci XLR który Stereovoxa

deklasuje w kazdym aspekcie /różnica w cenie katalogowej 5:1/ .

Czy to znaczy ,że kabelek Stereovoxa który sprawdził mi się we wszystkich wcześniej posiadanych systemach

jest słaby czy raczej urządzenia których aktualnie słucham lepiej graja po XLR-ach ?

Czy np. kabelki Albedo .które u mnie w systemie niespecjalnie mi sie podobały a u kolegi grają tak, że

normalnie szczena opada sa dobre czy średnie ?

Jak masz możliwość to wypożycz i posłuchaj najlepiej w momencie gdy skompletujesz już sprzęt

i kabelek będzie podłączony własnie do niego.

Argentuma SCG-6/4 uzywałem przez chyba dwa lata. Jest to świetna łączówka ale jak pisze mój poprzednik nie oznacza że musi przypasować czy się spodobać.

Ogólnie jednak mozna uchwycić jego pewne cechy. Zapoznaj sie z moja opinią i innych w zakładce opinie na ten temat.

Celem przypomnienia: Gra dzwiekiem szerokim i dość głębokim. Góra jest ładnie podana i nie przerysowana, na średnicy mnóstwo informacji- jest ona nieco za mało gładka na górze średnicy ale nie wszędzie i nie zawsze bedzie to minusem. Bas średni mocno rozbudowany, czytelny o prawie idealnej kontroli. W rejony najniższe nie lubi się specjalnie zapuszczać ale i słuchaczy posiadających kolumny i warunki do odtworzenia najniższego basu jest dosć mało. Ogólnie świetny IC wart choćby sprawdzenia we własnym systemie o ile szukasz srebra.

rafsyl

Bardzo dobry interkonekt. Józwa Maryn gra własnie na nim, ja go kilka dni testowałem. Szczegóły tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrawiam Stempur

Ukryta Zawartość

Zebrałem poniżej kilka moich napisanych już kiedyś refleksji nt Silvera. Pozostają aktualne.

Argentum skupia się na pierwszym planie i na średnicy. Robi to w sposób bardzo ujmujący angażując słuchacza od pierwszych taktów. Trochę taki romantyk i rewolucjonista w jednym.

Argentum po kilku miesiącach wciaż mnie cieszy i póki co nie będę go zmieniał, bo to jest taki fajny kabel, który daje mnóstwo frajdy ze słuchania muzyki. Jeżeli się go niepotrzebnie nie zestawia z takimi wyczynowcami jak neotech :-P to człowiek już tylko gmera na półce z płytami zamiast kombinować w nieskończoność co z czym i jak podłączyć.

Argentum jakoś zawsze porównuje się do Monolitha. Moim zdaniem, albo lubi się jednego albo drugiego. Na szczęście w audio jest w czym wybierać i każdy może dokonać wyboru pod siebie.

Monolitha oceniam wysoko, ale brak mu moim zdaniem tej werwy, którą oferuje preferujący pierwszy plan Argentum. Silver/Gold to w porównaniu z Monolithem mniej aury, planktonu, wybrzmień, ale za to większa dosadność, bezpośredniość, prawdziwość i IMHO więcej muzyki w muzyce. Dlatego go wybrałem. Mówiąc skrótowo - według mnie Monolith jest dla audiofila, Silver dla melomana. Każdy znajdzie coś dla siebie.

Argentum Silver/Gold (zawartość muzyki w muzyce 8,5/10)

Ja znam oba IC czyli Argentuma i S.O.

I tak Argentum jak już wspominano akcentuje pierwszy plan i gra dużym dzwiekiem. Sonus jeśli chodzi o czystość jest na takim samym poziomie z ciut wiekszą otwartością i dużo większą zwiewnością ale.... barwą szczuplejszą i buduje scenę dzwiękową dalej od słuchacza. Nie akcentuje również średniego basu tak dosadnie jak Argentum ale bas schodzi dużo niżej. W sumie to taka sama klasa różniąca się charakterem. Jednym bardziej będzie się podobał Argentum innym Sonus.

Prześledziłem całą lekturę w odsyłaczu do wątku autorstwa Stempura. Z Jego opisem zgadzam się niemal w 100%. Przyznam się również że nie umiał bym tak tego ująć na piśmie.

Hi-end to jednak nie tylko cechy wymieniane tu i tam. To plastyczność dzwieku. Jako jeden z najbardziej plastycznych kabli jesli chodzi o tę cechę uważam niedocenianego Orchida VDH. Ma on jeszcze przy tym niesamowitą umiejętność budowania planów (cecha zarezerwowana dla $$$$$$$$) co przy cenie za jaką można go nabyć jest niewątpliwie wielkim atutem. W sumie w Orchidzie jak wpasuje się do systemu "mało co brakuje do szczęścia" i potrafi wyprzeć pierwszeństwo w gnieździe przed całą resztą.

A czym różnią się wersje 6/4, 6/4E Silver, 6/4E Gold ????

A jaka jest różnica w cenie ???

pzdr

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

W cenie niestety róznica duza, natomiast różnica w budowie polega na rodzaju peszelu (koszulka wykonczenia) oraz na dodaniu dodatkowego ekranu, którego działania na brzmienie nie stwierdziłem. Uważam więc że podstawowy 6/4 jest wystarczający (sprawdzałem Silver i Gold).

Tak, Orchid bylby kablem doskonalym nawet w kategoriach bezwzlednych, pomijajac jego atrakcyjna cene, gdyby nie jedno male ale: w stopniu minimalnym jednak przyciemnia, wygladza gore. U mnie fortepian Jarretta nie mial wlasciwych wybrzmien, tzn. moze i mial ale byly one jak za kotara. Niby kabel jest zrownowazony, ale najwyzsza gora choc czysta i z duza klasa, nie ma tych lsniacych iskierek. Natomiast w jasnym systemie - kabel jak znalazl!

Tytułowy to świetny drut z klasą - b. polecam.

W moim systemie wypadł nawet lepiej od S. HDSE na tyle, że chętnie bym go widział na stałe. Ale S. HDSE też jest w porzo więc rozterki z tego powodu nie mam.

Ad. Orchida, wydaje mi się, że nie jest już tak uniwersalny w zastosowaniu jak Argentum czy S.HDSE. Warto go jednak sprawdzić. W moim systemie się nie popisał. W zydelkowym przeciwnie.

Kabelki te masz dostepne na miejscu w kraju. Wiem również że możesz je zamówić do odsłuchu bez zobowiązań (choć k. Zildjian) przy zwrocie Argentuma, który mu się nie spodobał w jego systemie musiał sie sporo tłumaczyć...:):). Ważne że zwot został przyjęty. Być może teraz p.Ryszard posiada wersję demo i nie musi każdego zamówienia dziergać z osobna i złościć się jak mu klient zwraca.

Andrea29 -> nie masz czego żałować:):) Stereovox choć szczupły to szlachcic na balu szarmacki i pełen klasy a Argentum to brzuchaty robotnik ubrany jedynie w smoking na jeden wieczór:).

Orchid natomiast to jak dobre wino lub szampan-> zawsze okaże swą klasę wtedy kiedy potrzeba:)

Mnie tylko zaskoczyłą opinia że orchid przyciemnia. U mnie na odsłuchu wypadł super pod względem przestrzeni, ale raczej uznałbym go za rozjaśniający brzmienie! Kolejny kamyczek w ogródku, że grają systemy...

pzdr

Nie będzie to miarodajne, bo minęło trochę czasu i miedzy nimi był jeszcze XLO Reference, ale wg mnie i u mnie w systemie Audio Note gra bardziej "miękkim" dźwiękiem, w porównaniu do niego orchid grał bardziej górą, przestrzeń porównywalna ale zapamiętałem orchida jako grajacy bardzo dobrze w tym aspekcie więc może i był w tym lepszy :)

Generalnie, uważam AN za spokojniejszy kabel...

pzdr

Dzieki serdeczne.

Osobiście również nie zauważyłem u sibie by Orchid coś przyciemniał. Sądzę ze posiada pewna spójnosć pomiedzy przełomem średnicy a górą dając gładki obraz. Uważam ten niepozorny kabelek za bliskość ideałowi ale swojego króliczka wciąż łapię :)

Ukryta Zawartość

Najlepsze kable od Zydelka, Michał Wiśniewski je kupuje

Ukryta Zawartość

Rzeczywiście pokazałeś że jesteś kompletnym KRETYNEM. 1) Zamieszczasz link do wpisu którego SAM JESTEŚ autorem podszywając się pod Zydelka. 2) Robisz to w chwili kiedy Zydelek "pauzuje" za wymiane zdań z xanaxem i nie będzie mógł odpowiedzieć na twoją głupotę. 3) Zachowałeś się więc tak jak szczeniak zaczepiający boksera z obiema rękoma w gipsie i po operacji oczu.

Takie zachowanie podobnie jak ciągłe MITOWANIE to twoja domena.

Postapiłeś bardzo brzydko.

Jest tylko jeden K R E T Y N-> Potempski udający wszędzie i zawsze fachowca. Uwielbiający dosrać.

Z takiej dyskusji myslę ze nic nie wyniesiesz, więc BAN jak najbardziej wskazany ale to Twoja decyzja.

• 3 tygodnie później...

Niestety nawet po wygrzaniu nie jest "przeiskrzony"-> taką ma cechę. Ja zmieniłem wtyki na bullet plugi-> dodało to nieco otwartości ale charakter nadal pozostał ten sam. Gdyby Orchud posiadał to "coś" (wiesz zatem o czym mówimy) byłby najlepszą łączówką na globie:)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.