Skocz do zawartości
IGNORED

Która zwrotnica

kooniuszy

Rekomendowane odpowiedzi

Mam kolumienki na visatonach Al170x2 i KE25Sc w jednej kolumnie. Obudowy mam wykonana na 50l. Największy problem mam ze złozeniem zwrotnic więc mam 2 projekty. Jeden zrobił mój kumpel a drugi znalazłem na niemieckim formu visatona. Na dole sa zdjęcia obydwu. Bardzo was prosze o pomoc w wybraniu tej która będze wydawała sie wam bardziej sensowna bo chce kupic elementy i wkońcy dokończyć kolumny

Zwrotnica NR1

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-12839-100002291 1201360446_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/39747-kt%C3%B3ra-zwrotnica/

Zwrotnica NR2

Ukryta Zawartość

post-12839-100002289 1201360512_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wypróbój obie wersje.Ponoć bardzo dobrym brzmieniem charakteryzują się kondensatory firmy Jantzen z seri Superior z drutem miedzianym i srebrnym(więcej i informacji na stronie Polink)Oczywiście chodzi o kondensatory w torze wysokotonowym

wojkubi

niestety swoją wypowiedzią niewiele pomogłeś. Bo to że mogę zrobić 2 wiedziałęm od początku. Nie zaczynał bym tego wątku jak bym chciał zrobić obydwie. Mi zależy na tym żeby wytypować tą która waszym zdaniem zagra lepiej. Jeżeli chodzi o elementy to wiem ze Jantzen to dobry wybór ale akurat z doborem elementów nie będe miał problemów. Proszę o wystawianie opinii na temat tych 2 zwrotnic.

patrząc tylko na schemat wysokotonówki juz widać ,że Twoj kolega to bardzo optymistyczny człowiek, wstawia kondensator 6.8 do osmioomowego gwizdka? Obawiam się ze niedługo by pograł, czyzby kolega tylko liczył zwrotke na programiku komputerowym? Druga wersja jest widać jest wypraktykowana i realna, spróbuj drugiej jako wstepu czy punktju wyjscia, a potem tylko bedziesz kosmetycznie zmienial do uzyskania optimum.

zapytaj w Polinku z jakiego najgrubszego drutu Ci nawina, ale nie szalej cewka o tej wartości jest droga na początek 1.4mm wystarczy za nim nie złapiesz brzmienia, 2mm to już awangarda. ale warto, powyżej 3mm podobno jakośc do ceny juz nie ma sensu , ale kto szuka sensu robiąc swoje kolumny )))

i jeszcze jedno w torze midwooferów masz równelegle kondensator, tak zamow częsci abys mógł zmieniać wartośc od 8 do 15mikro czyli dobierz wiekrzą ilośc kondensatorów, kiedy wygrzejesz zestaw na pewno rozpietośc tych wartości pomoże Ci zakończyć i dopasować strojenie.

pozdro

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.