Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników Musical Fidelity

Rekomendowane odpowiedzi

Dlatego czekam na M6xi

Jakaś petycję trzeba do MF napisać bo latka lecą

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Witam. Jestem świeżym posiadaczem MF m6si. Przesiadka z marantz pm7000n. M6si jeszcze nie wygrzane. Dopiero 20 godzin grania. Przy okazji chciałem zapytać jakie macie zdanie na temat wbudowanego dac. Będę zmuszony coś dokupić ponieważ chciałbym też wpiąć tv. Obecnie korzystam z innuos zen mini mk3 z uruchomionym roon. Ale podpinam po rca bo jakoś dac wewnetrzny innuosa ma więcej szczegółów. 

• 2 tygodnie później...
Witam. Jestem świeżym posiadaczem MF m6si. Przesiadka z marantz pm7000n. M6si jeszcze nie wygrzane. Dopiero 20 godzin grania. Przy okazji chciałem zapytać jakie macie zdanie na temat wbudowanego dac. Będę zmuszony coś dokupić ponieważ chciałbym też wpiąć tv. Obecnie korzystam z innuos zen mini mk3 z uruchomionym roon. Ale podpinam po rca bo jakoś dac wewnetrzny innuosa ma więcej szczegółów. 

Gratulacje !
Wbudowany we Wzmak DAC do tv się nada choć musisz kupić jakiś konwerter bo z tv pewnie masz wyjście po optyku.
Jednak ten Dac to.lipa jeśli chodzi o jakość

W dniu 22.12.2024 o 15:27, Adrian085 napisał:

Przy takim wzmacniaczu to kup Musical Fidelity M6X DAC, bardzo dobry gwarantujący odpowiednią jakość do tego wzmacniacza. Bo jak się ma już taki wzmacniacz to trzeba mu zapewnić odpowiednią współpracę  🙂

18 godzin temu, hlary napisał:

Przy takim wzmacniaczu to kup Musical Fidelity M6X DAC, bardzo dobry gwarantujący odpowiednią jakość do tego wzmacniacza. Bo jak się ma już taki wzmacniacz to trzeba mu zapewnić odpowiednią współpracę  🙂

Zdecydowanie racja i koszty nie zabiją 

W dniu 1.01.2025 o 17:36, hlary napisał:

Ten DAC kosztuje prawie 10 klocków. Za taką kasę jest duży wybór na rynku a może akurat będzie coś ciekawszego.

Godzinę temu, Paweł Wieczorek napisał:

Ten DAC kosztuje prawie 10 klocków. Za taką kasę jest duży wybór na rynku a może akurat będzie coś ciekawszego.

Ale na Pearl Acoustic Lovegrove na CD Revolution Part 2 robił testy ślepe transportów CD przez różnych muzyków. Jak wykazali słuchacze (zawodowo związani z muzyką) dopóki transport CD zbiera dane to różnicę w dźwięku robi DAC. Posłuchaj od 19:20. Ciekawe. Dlatego warto zainwestować przy takim sprzęcie w dobry DAC, a MF m6X DAC to naprawdę dobry sprzęt. 

10 minut temu, hlary napisał:

Ale na Pearl Acoustic Lovegrove na CD Revolution Part 2 robił testy ślepe transportów CD przez różnych muzyków. Jak wykazali słuchacze (zawodowo związani z muzyką) dopóki transport CD zbiera dane to różnicę w dźwięku robi DAC. Posłuchaj od 19:20. Ciekawe. Dlatego warto zainwestować przy takim sprzęcie w dobry DAC, a MF m6X DAC to naprawdę dobry sprzęt. 

To jest bardzo dobry przetwornik, ale zalecane jest wypożyczenie i gruntowny odsłuch w swoim systemie przez jakiś czas.

Ze względu na cenę i typ sprzętu ten przetwornik jest trudno sprzedawalny za rozsądne pieniądze na rynku wtórnym.

Jak jednak nie podpasuje, to trzeba się liczyć z dużą stratą (bardzo dużą) przy odsprzedaży.

To nie wzmacniacz:)

To tylko taka uwaga.

Pozdrawiam 

Edytowane przez sul76

Witam w klubie z M6si 🙂 Na razie w fazie testowania czy polubi sie finalnie z Dali Epicon 2. Buduję system od nowa po wyprzedaży poprzedniego setupu. Nigdy nie miałem nic ze stajni Musical Fidelity więc ciekawość zaważyła.

Witam w klubie z M6si  Na razie w fazie testowania czy polubi sie finalnie z Dali Epicon 2. Buduję system od nowa po wyprzedaży poprzedniego setupu. Nigdy nie miałem nic ze stajni Musical Fidelity więc ciekawość zaważyła.

Dawaj znać jak zagrało

Hej, taka myśl mi chodzi po głowie - jeżeli wzmacniacz ma opcję pracy jako sama końcówka, to czy chcąc zmodyfikować brzmienie zestawu - większy sens ma zakup innego pre czy DAC? 

Trudna decyzja . Daci z cyfrową regulacją głośności w cenie poniżej ceny samego wzmacniacza potrafią negatywne wpłynąć na dźwięk końcowy.

Te z analogowym pre są najczęściej droższe.

Jeżeli nie czujesz że reguła ja głośności robi coś złego nie pakuj się w kanał.

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Tak bardziej eksperymentalnie na to patrzę jakbym chciał np. Bardziej lampowe brzmienie uzyskać albo jednak bardziej detaliczne.

Czyli ogólnie zastanawia mnie zmiana brzmienia i co jest lepszym do tego środkiem. Teoretyzuję bo póki co nic nie zmieniam ale pewnie streamer niedługo będę myślał zmienić, a on też ma Dac w sobie 

Tak bardziej eksperymentalnie na to patrzę jakbym chciał np. Bardziej lampowe brzmienie uzyskać albo jednak bardziej detaliczne.
Czyli ogólnie zastanawia mnie zmiana brzmienia i co jest lepszym do tego środkiem. Teoretyzuję bo póki co nic nie zmieniam ale pewnie streamer niedługo będę myślał zmienić, a on też ma Dac w sobie 

A jaki Wzmak MF masz ? Bo np w M6si masz pre w klasie A . Oczywiście można lepiej ale nie za małą kasę stąd i moje pytanie.
Dosc sensowne pre jest LUMIN T2 choc nie moge juz porownac czy lepiej niz M6Si . Może nie koniecznie lepiej być
Bardzo dobre PRE masz w Auralic Vega S1 z bardzo dobra regulacja głośności ale to jest kasa bliska M6si
Trzeba byłoby szukać może jakiegoś lampowego PRE dla to już zabawa jest z lampami

Wzmacniacz to m6 500i . Zaznaczam - na chwilę obecną jest super, ale znam siebie i wiem, że po jakimś czasie zacznę kombinować. Skoro tutaj moc jest to może już tylko same pre lub dac zmieniać właśnie na późniejszych etapach?

Potrzebny jest Ci dac? Nie znam planowanego budżetu ale streamer z dobrym dac i dobrą regulacją głośności to duże koszty. Mam T3 podpięte do M8s500 i przyznaję, że scena jest wyborna z każdym detalem podoba mi się ale jednocześnie mi to nie odpowiada jest za analitycznie brak dobrego dociążenia. Ewidentnie tutaj brakuje dobrego pre.

póki co mój CA 851n robi za streamer i DAC i tak, potrzebuję właściwie jednego i drugiego więc nie myślałem tutaj o zmianach.

Zaznaczam - nie chodzi o ulepszanie czegoś teraz. Po prostu zastanowiło mnie, skoro mam opcję przełączenia m6 500i w samą końcówkę mocy, to aby się pobawić dźwiękiem, powinienem dokupić po prostu inny preamp czy po prostu np. Eversolo A10 z regulacją volume i tak sobie poczarować zmianą dźwięku

2 godziny temu, yooro napisał:

póki co mój CA 851n robi za streamer i DAC i tak, potrzebuję właściwie jednego i drugiego więc nie myślałem tutaj o zmianach.

Zaznaczam - nie chodzi o ulepszanie czegoś teraz. Po prostu zastanowiło mnie, skoro mam opcję przełączenia m6 500i w samą końcówkę mocy, to aby się pobawić dźwiękiem, powinienem dokupić po prostu inny preamp czy po prostu np. Eversolo A10 z regulacją volume i tak sobie poczarować zmianą dźwięku

Pre na dokładkę w DACu i jeszcze streamer to nigdy jakości nie przysparza. Jeśli chcesz dobre pre warto spróbować Holo Audio Serene lub ze schuchawkowcem Blissa. 
DAC z pre z moich doświadczeń, który nie degraduje regulacja głośności to Rockna Wavelight. 

Edytowane przez krzysztof.filipak

Cześć. Czy w zakresie samej charakterystyki tonalnej M5si i M3si występują większe różnice w Waszej ocenie? Jeśli nie, to czy sama różnica mocy, a tym samym jej sporych rezerw w przypadku M5si, uzasadnia Waszym zdaniem tę wyraźną cenową, występującą między tymi dwoma modelami wzmacniaczy? Dzięki za Wasze opinie.

W dniu 22.12.2024 o 15:27, Adrian085 napisał:

Jestem świeżym posiadaczem MF m6si. Przesiadka z marantz pm7000n.

Z jakimi głośnikami wykorzystywałeś poprzedni i obecny wzmacniacz?

U mną grają Polk r700. Co do m5si oraz m3si nie mogę nic doradzić. M6si to mój pierwszy wzmak tej firmy. Sprawdzałem jeszcze denon 3000 ale to właśnie musical zagrał mi najlepiej pod względem wokali. Marantz zmieniłem ponieważ przy wieczornym słuchaniu gdy w domu są małe dzieci grał poprostu płasko. Fajnie grał dopiero gdy glosnosnosc była już nie do zaakceptowania wieczrem gdy dzieci szły spać. Musical nawet przy cichym słuchaniu gra poprostu pięknie. Według mnie to właśnie jego moc spowodowała że mam prawdziwy spektakl nawet gdy słucham po cichu. 

U mną grają Polk r700. Co do m5si oraz m3si nie mogę nic doradzić. M6si to mój pierwszy wzmak tej firmy. Sprawdzałem jeszcze denon 3000 ale to właśnie musical zagrał mi najlepiej pod względem wokali. Marantz zmieniłem ponieważ przy wieczornym słuchaniu gdy w domu są małe dzieci grał poprostu płasko. Fajnie grał dopiero gdy glosnosnosc była już nie do zaakceptowania wieczrem gdy dzieci szły spać. Musical nawet przy cichym słuchaniu gra poprostu pięknie. Według mnie to właśnie jego moc spowodowała że mam prawdziwy spektakl nawet gdy słucham po cichu. 

Bo to cecha wydajnego prądowo dobrego wzmaka szczególnie zaburzenie równowagi tonalnej przejawia się brakiem basu przy cichym słuchaniu ale pamiętajcie że ucho ludzkie ma różna czułość na różne zakresy Hz stąd kiedyś do cichego słuchania było dostępne podbicie loudness

Cześć. Czy w zakresie samej charakterystyki tonalnej M5si i M3si występują większe różnice w Waszej ocenie? Jeśli nie, to czy sama różnica mocy, a tym samym jej sporych rezerw w przypadku M5si, uzasadnia Waszym zdaniem tę wyraźną cenową, występującą między tymi dwoma modelami wzmacniaczy? Dzięki za Wasze opinie.
Z jakimi głośnikami wykorzystywałeś poprzedni i obecny wzmacniacz?

M3si nie miałem. Większość pozostałych tak.

M5si jest ciut cieplejszy od M6si. Jeśli masz kasę i starczy na M6si to polecam. Dziesiątki jak nie setki zadowolonych forumowiczów no i na pewno będzie dobry do cichego jak i .... W zasadzie każdego grania. Wg mnie nie do heavy metal lub punk.

Jakie masz głośniki ? To coś więcej będzie można poradzić

W dniu 7.01.2025 o 16:28, Marcin Wielgus napisał:

Bo to cecha wydajnego prądowo dobrego wzmaka emoji1.png szczególnie zaburzenie równowagi tonalnej przejawia się brakiem basu przy cichym słuchaniu ale pamiętajcie że ucho ludzkie ma różna czułość na różne zakresy Hz stąd kiedyś do cichego słuchania było dostępne podbicie loudness

M3si nie miałem. Większość pozostałych tak.

M5si jest ciut cieplejszy od M6si. Jeśli masz kasę i starczy na M6si to polecam. Dziesiątki jak nie setki zadowolonych forumowiczów no i na pewno będzie dobry do cichego jak i .... W zasadzie każdego grania. Wg mnie nie do heavy metal lub punk.

Jakie masz głośniki ? To coś więcej będzie można poradzić

Marcin...m6si potrafi przyłoić i metal jak trzeba 😄

M6si to ogromny przeskok względem m3si. Miałem kilka dni m3si i po podłączeniu m6si jest wszystkiego więcej i lepiej tak ze 30% 🙂 Szczególnie jak paki wymagające prądowo tak jak u mnie.

1 godzinę temu, szczypior88 napisał:

M6si to ogromny przeskok

A masz też jakieś doświadczenia z M5si? Jakie głośniki wykorzystujesz?

Edytowane przez Mark75X
2 godziny temu, Mark75X napisał:

A masz też jakieś doświadczenia z M5si? Jakie głośniki wykorzystujesz?

Witam,

ja miałem M5SI i M6Si.

M6 była dla mnie za dokładna, precyzyjna, wszystkiego było odrobinę za dużo.

Grała bardzo ofensywnie i męczyła mnie przy dłuższych odsłuchach.

Mógłbym określić, że była zbyt "audiofilska" dla mnie.

Wróciłem do 5 i jestem bardzo zadowolony.

Zapewne zależy to też od pomieszczenia, reszty sprzętu i słuchającego.

Ja osobiście wolę granie M5SI, a mocy jej też nie brakuje.

Pozdrawiam 

23 minuty temu, sul76 napisał:

Witam,

ja miałem M5SI i M6Si.

M6 była dla mnie za dokładna, precyzyjna, wszystkiego było odrobinę za dużo.

Grała bardzo ofensywnie i męczyła mnie przy dłuższych odsłuchach.

Mógłbym określić, że była zbyt "audiofilska" dla mnie.

Wróciłem do 5 i jestem bardzo zadowolony.

Zapewne zależy to też od pomieszczenia, reszty sprzętu i słuchającego.

Ja osobiście wolę granie M5SI, a mocy jej też nie brakuje.

Pozdrawiam 

A jakie masz głośniki? U mnie MA Bronze 500, pokój 16 m2. Waham się na ten moment, a więc przed odsłuchami, między M3si i M5si. Jak pisałem uprzednio, przy założeniu (może jednak nie do końca właściwym), że charakterystyki są zbliżone, zastanawiam się na ile dużo większa moc i tym samym jej rezerwy przy M5si, uzasadniają dostatecznie różnicę cenową.

13 minut temu, Mark75X napisał:

A jakie masz głośniki? U mnie MA Bronze 500, pokój 16 m2. Waham się na ten moment, a więc przed odsłuchami, między M3si i M5si. Jak pisałem uprzednio, przy założeniu (może jednak nie do końca właściwym), że charakterystyki są zbliżone, zastanawiam się na ile dużo większa moc i tym samym jej rezerwy przy M5si, uzasadniają dostatecznie różnicę cenową.

AP Classic, M3Si miałem, M2Si mam równolegle z M5Si.

M3 jest chyba najgorszy z całej serii wg mnie (na dłuższą metę męczyła mnie krzykliwa góra pasma), był jakiś "przekombinowany".

M2Si to super stosunek jakość-cena i bardzo przyjemne, wciągające granie, z tym, że w stosunku do M5 wszystkiego jest znacznie mniej, czuć niższą klasę wzmacniacza.

Chcesz taniej spróbuj M2, chcesz lepiej i drożej polecam M5.

Wbudowany DAC nie jest wysokich lotów, więc jego brak w M2 nie boli.

TO oczywiście tylko moja opinia.

Edytowane przez sul76
38 minut temu, sul76 napisał:

polecam M5.

Tak, to już od pewnego czasu mój wstępny wybór na 99%, więc tylko coraz bardziej się w nim utwierdzam. Zdecydowanie zależy mi na subtelnie ocieplonym, audiofilskim klimacie, możliwie dużej separacji, dobrym nasyceniu średnicy, uwypuklonym i bardzo naturalnym wokalu oraz dużych rezerwach mocy dla zachowania lepszej kontroli ogólnej rytmiki i basu. Słucham tylko z CD, więc ten DAC nie ma dla mnie żadnego znaczenia. Ewentualnie podłączę kompa przez USB zamiast zwykłego RCA na potrzeby gier, jako że wciąż "giercuję" od czasu do czasu. Śliczne dzięki za Twoją opinię.

M5si może cię usatysfakcjonowac. Jest ciut cieplejszy od M6si. Jeśli w pełni występuje twoje paczki to może być to.

Za kaucja bez problemu powinno się dać wypożyczyć oba z np Q21 i możesz porównać. Tak najlepiej

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.