Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  581 członków

NAD Klub

Rekomendowane odpowiedzi

Dodatkowo analitycznie nie mają konkurencji w swoim przedziale budżetowym. Polecam posłuchać bo to może być właśnie to.

Dobry żart .

NIE MA lepszych dużych kolumn podłogowych poniżej dychy od Amstaffów .

Wykop , przejrzystość , dynamika , detal bez konkurencji .

Do tego przejrzystość bez względu na ilość decybeli .

Koniec i kropka :)

AP nawet Tempo 6 przy nich to takie popierdziawki .

Fizyki nie da się oszukać .

Cztery 23cm woofery , kompensacja impedancji i wysoka efektywność - z NADem można próbować .

Sprawdzone wielokrotnie w praktyce :)

Około dychy warte spróbowania są Kef R700 ale NAD jest za słaby do nich .

https://www.audiostereo.pl/topic/39840-klub-nad/page/50/#findComment-2946033

W podobnym stylu ale jeszcze lepiej - Infinity Kappa 8.2 i będzie pan zadowolony :)

Nad c356 powinien je uciągnąć.

http://allegro.pl/infinity-kappa-8-2-i-series-ii-high-end-i3551146578.html

Trochę wysoka cena bo chodzą trochę niżej, ale w takim stanie, jeszcze z kartonami to rzadko się trafiają. Może gość jeszcze opuści, za 4k raczej nic lepszego nie kupisz z mocnych podłogówek, łączących jakość i efektowność przekazu, czyli coś w stylu Klipsch RF.

Miałem u siebie RF 52 i 8.2 i jeszcze inne Infinity w jednym czasie, więc wiem co mówię :)

https://www.audiostereo.pl/topic/39840-klub-nad/page/50/#findComment-2946048
Gość maniekn274

(Konto usunięte)

siema don,ty to jak już jakieś trumny zapodasz to nie wiem czy mam się cieszyć czy płakać he he,za wielkie te landary,kolumienki mają też wyglądać,smukłe żeby były,muda 44 jesteśmy blisko bo te R700 bardzo brałem pod uwagę,miałem ich posłuchać ale bania już mnie bolała i na następną wizytę to zostawiłem-ale jak by to fajnie zagrało to by było extra.Są w moim guście-lakier fortepianowy,w saloniku wyje....ście by mi pasiły,luke sky-Audio P też brałem pod uwagę -nawet Tempo 25 przez beret mi przeszły,ale jak tańsze by były git to czemu nie.Właściwie to lepiej bo zaczyna się temat z podnoszeniem budżetu a to może rozwodem się skończyć he he.Zaraz te Amstaffy luknę ale jak piszesz o ilości i wielkości głośników to chyba też są wielkie.Jeszcze inna sprawa teraz napewno kolumn nie kupię(nie zapłacę) do puki w moim saloniku nie staną.To słuchanie w salonach nijak się ma do tego jak to gra w domu-a ze świerzakami nie piszę więc nie będę wam tłumaczył dla czego.Mam dojście do większości kolumn ,żeby zabrać na kwadrat do posłuchania,oczywiście kaucja bo aż tak dobrze to nima,no kuzwa ale ile tego paliwa musi się przelać żeby coś wreszcie dostać i być happy na trochę dłużej.Muda nie bierz pod uwagę tego że 356 sobie nie poradzi,bo myślę że do słabeuszy nie należy i z większością da radę ,a jak pisałem wcześniej królika napewno będę gonił znając siebę więc przez roczek kolumny się dobrze wygrzeją na 356 a potem ruszymy z lepszą elektroniką.Ale raczej by mi chyba już chodziło o to żeby jednak kolumn więcej nie wymieniać.A jak już dojadę do tego wieku że w fotelu bujanym będę czytał Głos Robotniczy,lub Trybunę Ludu z archiwum i zacznę słuchać( audiofilskich numerów) to wtedy zapodam sobie piękne monitorki,w hebanie za nawet 20000 koła-no ale jeszcze do tego nie dorosłem-jeszcze z 10 lat he he

https://www.audiostereo.pl/topic/39840-klub-nad/page/50/#findComment-2946221

Dobry żart .

NIE MA lepszych dużych kolumn podłogowych poniżej dychy od Amstaffów .

Wykop , przejrzystość , dynamika , detal bez konkurencji .

Do tego przejrzystość bez względu na ilość decybeli .

Koniec i kropka :)

No toś prawdziwy ekspert. Koniec i kropka. Tutaj nawet nie ma co dyskutować bo przecież czym jest moje słowo przeciwko Twojemu. Co bym nie powiedział Twoje będzie na górze - w końcu jesteś ekspert. Rozwiązałeś zagadkę większości - to już wiadomo, które kolumny są najlepsze do 10k i basta!

AP nawet Tempo 6 przy nich to takie popierdziawki .

Fizyki nie da się oszukać .

Cztery 23cm woofery , kompensacja impedancji i wysoka efektywność - z NADem można próbować .

Sprawdzone wielokrotnie w praktyce :)

Nie wiem co tam ma do powiedzenia fizyka na ten temat, z reguły podczas słuchania nie robię doświadczeń. Wyobraź sobie że odpalam sprzęt puszczam ulubioną muzę i to mi wystarcza. Zanim wybrałem AP 2.0 wysłuchałem wszystko co było do wysłuchania w tym budżecie.

Około dychy warte spróbowania są Kef R700 ale NAD jest za słaby do nich .

Masz doświadczenie to widać. Obsłuchany i ograny, słuchać go Panowie i Panie bo on jeden wie co, komu i dlaczego. Cholera jakim cudem kiedy słuchałem KEFów NAD nie miał z nimi problemu?

Edytowane przez LukeSky
https://www.audiostereo.pl/topic/39840-klub-nad/page/50/#findComment-2946229
Gość maniekn274

(Konto usunięte)

Maniek spróbuj może coś z Dynaudio np. Model 260 lub kolumny Aries plus od studio16Hertz

siema,miałem dzwonić do Tych do Grzegorza jak się nie mylę od 16hz ale znowu ktoś chyba maznął,że słuchał obu konstrukcji tzn Michała hipki,i jego tylko nie pamiętam czy Mimas to były i niby że Hipki miały bardziej pasować do rock a tamte do jazz.Więc jak mi hipki absolutnie nie podeszły to już o tamtych nie myślałem,ale kurde do niego dojścia nie mam.I nie mam pojęcia jak miało by to wyglądać z odsłuchem.U niego można to wiem ale ja chcę u siebie-do Tych znowu hektar drogi nie przypasują to znowu odwozić ech tam kur....cy można dostać,tyle co na paliwo na tych wyjazdach się wyda to na 1/4 kolumn by było he he.Ja liczę się z tym że inaczej się nie da ale przerasta mnie to.
https://www.audiostereo.pl/topic/39840-klub-nad/page/50/#findComment-2946234
Gość maniekn274

(Konto usunięte)

lukesky-skrobnij jak nie tu to na pw jakie masz pomieszczenie,co wnim stoi,

(nie chcę ci kwadratu wyczyścić he he -tylko akustykę obadać tak pi razy drzwi,) kilka tytułów muzycznych możesz podać czego na typ systemie słuchasz i ogólnie co ci tam pasi a co wkarwia.Piszę o kilku tytułach ponieważ ludzie piszą że słuchają szeroko pojętą muzykę electrohouse a ku...wa nie mają pojęci co to jest,i twierdzą nawet że Technotronic to electrohouse-o ile wiesz o czy mowa.Ale nie ważne-jak masz chwilę to skrobnij-jestem w pracy więc mogę czytać-dużo czytać he he.Aha i z jakiej osady pochodzisz.Jak by blisko było to może bym się wprosił-a może do siebie zaprosił he he

https://www.audiostereo.pl/topic/39840-klub-nad/page/50/#findComment-2946252

.Muda nie bierz pod uwagę tego że 356 sobie nie poradzi,bo myślę że do słabeuszy nie należy i z większością da radę

Nie wyssałem sobie tego z palca.

Miałem ten wzmacniacz jak miałem Amstaffy i R700 .

Mimo wszystko pomyśl nad Amstaffami i żeby Ci Jurek zrobił górę jak to jest opisane w klubie Harpia.

Wtedy górę będziesz miał trudną do przebicia bez względu na kasę :)

Reszta też BARDZO wysoki poziom.

No toś prawdziwy ekspert. Koniec i kropka. Tutaj nawet nie ma co dyskutować bo przecież czym jest moje słowo przeciwko Twojemu. Co bym nie powiedział Twoje będzie na górze - w końcu jesteś ekspert. Rozwiązałeś zagadkę większości - to już wiadomo, które kolumny są najlepsze do 10k i basta!

Czytasz co cytujesz ?

Słuchałeś Harpii ale nie na budżetowym NADzie tylko na czymś minimum klasy średniej ?

Czy w ogóle słyszałeś te kolumny ?

Nie wiem co tam ma do powiedzenia fizyka na ten temat

Podpowiem.

Powierzchnia membran woofera. W tym przypadku po dwa na kolumnę .

Żaden wooferek 17 cm nie da prawdziwego uderzenia na basie .

Przerabiałem Scan Speaki uważane za jedne z najlepszych 17tek na basie .

To jednak nie to .

Kolega wyżej poleca Infinity z 30cm garnkiem - wie o czym pisze i o co chodzi .

Cholera jakim cudem kiedy słuchałem KEFów NAD nie miał z nimi problemu?

A słyszałeś coś lepszego od budżetowego NADa ?

Gdyby tak było to byś wiedział o czym piszę .

R700 zagra nawet z zasilane z 4W lampki ale żeby z dynamiką ruszyć te membrany to już trzeba watów i prądu .

Wiem jak grają z takim NADem a jak grają z mocną końcówką . To całkiem inne granie .

Amstaffy mają linearyzację charakterystyki impedancji i są znacznie łatwiejszym obciążeniem dla słabszego wzmacniacza .

Nie ma się o co sprzeczać .

Nie bierz tego do siebie .

Posłuchaj sobie kiedyś dużych podłogówek na konkretnych przetwornikach z mocną elektroniką a zrozumiesz o co chodzi .

Aha !

Nie mam Amstaffów , żeby nie było że chwale to co mam .

Edytowane przez muda44
https://www.audiostereo.pl/topic/39840-klub-nad/page/50/#findComment-2946282

siema don,ty to jak już jakieś trumny zapodasz to nie wiem czy mam się cieszyć czy płakać he he,za wielkie te landary,kolumienki mają też wyglądać,smukłe żeby były

Maniek, jak chcesz te swoje "smuklaki" wciskać między szafki to i tak bez sensu :)

A Infinity wyglądają właśnie super, w porównaniu do takich patyczaków. Na wysokość nie są jakieś ogromne w porównaniu do tych które rozpatrujesz, są szersze ale za to nie są głębokie i mają ładnie wyprofilowane boki, w formie trapezu. Mając takie kolumny z automatu wiesz że masz coś fajnego i one już samym wyglądem robią wrażenie. Cała reszta to jeden pieron, zwłaszcza w maskownicy, nie odróżni się czy to jakaś Koda za 500zł czy to Kef za 10k :)

Zresztą, jak tam chcesz, wygląd jak wygląd ale dostałeś dosyć taniego "pewniaka", lepszego i bardziej uniwersalnego od Klipscha RF ale równie efektownego, a jak trudno takie kolumny spotkać to się już sam przekonałeś. Audio Physic, Kef, hehe no tak, te z pewnością :)

Jak chcesz wydawać 10k na tego typu kolumny, z jak przypuszczam wcale nie lepszym efektem, to się baw dalej ;p

pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/39840-klub-nad/page/50/#findComment-2946494

@muda44, słuchałeś AP 2.0?

Tempo 6. Obok stały 10tki i 20tki . Po 6tkach już nie miałem ochoty słuchać pozostałych .

AP to fajne kolumny , ale jak już się raz posłucha dużych i do tego bardzo dobrze grających kolumn to do maluchów się nie chce wracać .

Faktem też jest że mając nawet dychę trudno o duże i dobre kolumny . Tu przeważnie albo jest kosztem jakości albo woofery po 18cm .

Dlatego ja dołożyłem jeszcze 5 i kupiłem Kefy R900 .

Dwa 8śmio calowe woofery to jest już namiastka dobrego grania .

Przesadziłeś też z tą analitycznością .

Właśnie Kefy R300 czy 700 oraz LS50 mają ją wybitną . Ale warunkiem jest też taka elektronika i muszą nowe pograć kilka tygodni bo wolno się docierają .

nie odróżni się czy to jakaś Koda za 500zł czy to Kef za 10k :)

Przesadzasz. Akurat wykonanie tych nowych Kefów zwala z nóg . Zarówno z zewnątrz jak i sama budowa skrzynek .

Osobiście też bym nie kupił XX letnich kolumn . Nawet wybitnych . Starzenia się zawieszeń głośników nie da się powstrzymać i tu jest totolotek.

Jak i ile grały oraz w jakich warunkach stały .

https://www.audiostereo.pl/topic/39840-klub-nad/page/50/#findComment-2946507

Przesadzasz. Akurat wykonanie tych nowych Kefów zwala z nóg . Zarówno z zewnątrz jak i sama budowa skrzynek .

Wyglądają normalnie, tradycyjnie. Może jak człowiek podejdzie to wybada że lepszej jakości materiały, ale mi chodzi o sam design, to zwyczajne kolumny i tyle :)

Osobiście też bym nie kupił XX letnich kolumn . Nawet wybitnych . Starzenia się zawieszeń głośników nie da się powstrzymać i tu jest totolotek.

Jak i ile grały oraz w jakich warunkach stały .

To zawsze można wybadać oceniając stan skrzynek, czy pachną/śmierdzą, czy nie rozklejają się itd, normalne jak to w używkach. A zawieszenia nigdy nie były problemem, ich wymiana kosztuje grosze, więc tu nie ma co straszyć :)

https://www.audiostereo.pl/topic/39840-klub-nad/page/50/#findComment-2946529

@muda44, powiadasz że stały obok? To jakim prawem piszesz że są słabe? Każdy ma inne preferencje i szuka takiej a nie innej estetyki dźwięku. Jak sam napisałeś HARPIE fajne ale kupiłeś całkiem inne, to czemu nie polecasz tych co kupiłeś, szczególnie że z rabatem powinno dać się je kupić w 10k, no może 11 bardziej.

Edytowane przez LukeSky
https://www.audiostereo.pl/topic/39840-klub-nad/page/50/#findComment-2946608

Wyglądają normalnie, tradycyjnie. Może jak człowiek podejdzie to wybada że lepszej jakości materiały, ale mi chodzi o sam design, to zwyczajne kolumny i tyle :)

Obejrzyj sobie z bliska LS50 czy w jakimkolwiek wykończeniu z serii R.

Perfekcja ! Do tego porządne " głuche " skrzynki.

Popukaj sobie palcem w takiego Kefa i w coś co będzie stało obok .

Szkoda że gniazda i elementy zwrotnic nie są tez na taki poziomie . Ale tu wkracza DIY :)

To zawsze można wybadać oceniając stan skrzynek, czy pachną/śmierdzą, czy nie rozklejają się itd

Nie chodzi o samo odbarwienie forniru ale o twardnienie zwłaszcza górnego resora a w zawieszeniu piankowym jego rozsypywanie się .

Największym problemem jest bezpośrednie padanie światła słonecznego na głośniki .

Wizualnie mogą być OK ale zawieszenia potrafią od słońca stwardnieć i głośnik zmienia swoją podatność mechaniczną , czyli rozjeżdża się .

A zawieszenia nigdy nie były problemem, ich wymiana kosztuje grosze, więc tu nie ma co straszyć :)

Pewnie że nie problem , ale nie piszemy to o Altusach . W wysokiej klasy głośnikach są używane różne gumy czy materiały - zastrzeżone tylko do danych głośników.

Pomijając już samą podatność jak i wymiary . Szanse żeby grały jak oryginały są nikłe .

@muda44, powiadasz że stały obok? To jakim prawem piszesz że są słabe? Każdy ma inne preferencje i szuka takiej a nie innej estetyki dźwięku

Czyli uważasz że Tempo 6 , model klasy wyżej będzie grał gorzej od 20tek ?

A i tu zapuściłem szybki , dynamiczny kawałek . Dawaliśmy głośniej i głośniej i nic .

Przestrzeń i stereofonia dobra ale na basie było pryknięcie a z Amstaffów pierd...cie . Reszta też nie ten poziom a AP 6 ma lepsze i większe głośniki .

Jak ktoś słucha małych składów czy wokali to jeszcze OK. Ale tam gdzie ma być dynamika , uderzenie i ma to też zagrać głośno - konkurencji w tych cenach brak .

Jak sam napisałeś HARPIE fajne ale kupiłeś całkiem inne, to czemu nie polecasz tych co kupiłeś, szczególnie że z rabatem powinno dać się je kupić w 10k, no może 11 bardziej.

Nie kupisz Kefa R900 za 11000zł .

I znowu nie czytasz .

Żaden szary NAD nie wysteruje prawidłowo R900 .

Pisałem już że Amstaffy mają linearyzację charakterystyki impedancji i są ZNACZNIE łatwiejszym obciążeniem od Kefa R900 czy R700 .

Moje R900 napędza ważący 63kg smok . NADy nie dają rady .

Specjalnie dla Ciebie zrobiłem fotkę na której masz modyfikowanego , w trakcie sprawdzania C320BEE podpiętego pod Amstaffy.

Jest to moja wersja kolumn robiona na podstawie Amstaffów w wersji bezkompromisowej . Poczynając od skrzynek a kończąc na zwrotnicach , okablowaniu czy gniazdach .

Grają powalająco . Mimo że stoją bez kolców , są nowe i lewa zamieniona z prawą :)

Jutro jadą do Irlandii .

Jeżeli modyfikacja R900 nie przyniesie ich znacznej poprawy ( a moim zdaniem wniesie sporo ) to wracam do Amstaffów .

C320BEE w miarę je napędza . Podpięty pod R900 po prostu siada .

Edytowane przez muda44
https://www.audiostereo.pl/topic/39840-klub-nad/page/50/#findComment-2946614

@muda44, tak, uważam że AP C2.0 zagrają nie powiem że lepiej ale z pewnością inaczej. Na pewno zagrają mocniej basem o czym zresztą pisałem w wątku AP, w którym sam zresztą rozważałeś Tempo.

Classic 2.0 to wyjątkowa udana konstrukcja, w wersji szklanej to już nie wspomnę, gdzie konstrukcja całej kolumny jest masywna i pomimo ich nie za dużych rozmiarów są naprawdę ciężkie i bardzo stabilne, ale tak nie wyglądają. Grają na 35m2 i mają na tyle dużo basu że mogę się nim dzielić z sąsiadem :)

Nie można ich porównać ani do Tempo ani tym bardziej do Yara, czyli poprzedniej najniższej serii AP. Biorąc pod uwagę cenę do jakości to są to jeśli już nie najlepsze (wiemy już HA są najlepsze ;) to na pewno jedne z topowych i warte posłuchania podczas dokonywania wyboru.

No i cena! Można je nabyć dużo poniżej 10k.

Co do HA, ja będę miał okazję posłuchać to zrobię to pewnikiem.

https://www.audiostereo.pl/topic/39840-klub-nad/page/50/#findComment-2946709

IMO xindak ma za gorąco w tej szafce. Z drugiej strony solidny mebel skoro wytrzymuje masę xindaka;)

Jak powiększysz zdjęcie to zobaczysz że Xindak stoi na granicie szerokości nóżek.

Po bokach są nawiercone otwory na całej długości co daje wentylację . Dodatkowo pod spodem są cztery nóżki bo by się szafka załamała :)

@muda44, tak, uważam że AP C2.0 zagrają nie powiem że lepiej ale z pewnością inaczej. Na pewno zagrają mocniej basem o czym zresztą pisałem w wątku AP, w którym sam zresztą rozważałeś Tempo.

Ojjjj

I dalej się nie rozumiemy.

Z tego co wiem to Twoje AP są łatwiejszym obciążeniem dla NADa niż AP Tempo 6 .

I wcale się nie dziwię że wybrałeś właśni je , ale też i w Twoich jest tylko jeden 18cm woofer a tam dwa . Wiec trzeba więcej pary żeby ruszyć takie woofery.

Ale nadal to tylko po dwie 17tki a nie dwa 23cm woofery a to robi ZNACZNĄ różnicę .

Nie chodzi o równowagę tonalną ale o dynamikę i siłę basu . Nie ilość - siłę uderzenia.

A tej nie uzyskasz z małych membran.

Pewnie byłeś na jakimś koncercie gdzie stojąc blisko sceny bas czuć było na całym ciele .

I coś zbliżonego można uzyskać na Amstaffach z mocnym piecem.

Nie dudnienie , buczenie. Ale szybki , dynamiczny impuls .

I do tej pory ( a szukałem ponad rok ) nie znalazłem niczego z takimi możliwościami a do tego z taką jakością .

https://www.audiostereo.pl/topic/39840-klub-nad/page/50/#findComment-2946830
Gość maniekn274

(Konto usunięte)

siema.Już nie walczcie która gra lepiej,głośniej itd.Panowie ja nie jestem z pierwszej łapanki i wiem co to znaczy głośno i jeb....cie..Nagłaśniałem kilkoma kW cluby więc wiem co to jest i chyba,a nawet na pewno muda ma rację.Co do kolumn( moich przyszłych) to właśnie chłop ma rację i chyba mnie rozumie tzn muda 44.Mnie nie interesi potężny bas jak ty go lukesky określasz,bo myślę jak i muda że ty poprostu nie rozumiesz,albo w warunkach domowych nie słyszałeś porządnego jeb...ęcia.Jak patrzę na te kolumny u mudy ,a kefy r700 już dotykałem(piękne) i patrzę na te AP też dotykałem tempo 25 to sorry ale na tyle co ja słyszałem różnych konstrukcji to muda ma raczej na 99% rację że w tych twoich to jest plumkanie a nie jebnięcie.Bez żadnej kłótni tylko proszę,to nie o to chodzi że tam basu brak,może jest go tam wystarczająco ale to nie to.Dam ci przykład i od razu znowu mudzie przyznam rację .dzisiaj zapodałem nr Yello-Oh yee,Nad 356 rozkręcony na h 12 ,pomyśl sobie jaka to jest głośność z kolumnami o efektywności 96db(klipsch) i myślisz że to łeb urywa-absolutnie.Odnosiłem wrażenie że klipsch rf62ii może na klatę jeszcze przyjąć,ale dobrze wiesz że nie ma sensu dalej Alpsa ciągnąć bo albo przestery,albo się wyłączy.Do czego zmierzam-do tego że to jest dobry klocek,ma tę moc gwarantowaną(a nawet sporo więcej jak w testach wyszło) ale to wcale nie jest elektrownia.I faktycznie żeby z trudnych kolumn coś wycisnąć to ta 356 jest cieniutka.Słuchaj,moim zdaniem i większości osłuchanych jak i kumpli z salonu jest to i tak klocek lepszy od tych obecnych wszystkich japońców typu,denon,marantz itd i wielu innych,ale mocarzem nie jest, do dzwięku za to za tyle co go dostałem to narzekać nie mogę-ale to już inna sprawa.I jeszcze tak myślę a raczej jestem pewien że jeśli chodzi o jeb..cie,w odpowiednich klimatach to te klipsch te AP wywalą z szeregu.Mowa o potężnym wykopie(nie myl z nisko schodzącym basem itd) jak muda kiedy kolwiek może słyszał klipsch rfii to może ma porównanie.I tak sobie myślę że kozwa na R900 to chyba nie dam się skusić ale poważnie o 700 będę myślał i o moich ulubionych pieskach shire Terier też.Napiszę do ciebie na pw muda 44 to pogadamy co i jak.

Kolego ty mój sympatyczny donie 11 he he-co ty k...wa myślisz że ja nie mam pojęcia jak kolumny ustawiać,że w jakieś półki je wciskam,mówiłem już że ja 15 lat już dawno skończyłem i z pierwszej łapanki nie jestem.Ja bym miał chu...we warunki to olał bym tak drogie zabawki i na Kanary poleciał jaja opalać he he.Mają przestrzeń za....bistą.Od tylnej do 70cm a od bocznych 130cm.Między nimi 230cm-wystarczy he he,a i don sorry ale ja mam uprzedzenia i (fajansu) po giełdach nie łykam-takie zboczenie,lubię zapach nowego.Nie wiem gdzie mam resztę fotek ,pokasował ktoś czy jak,tylko to znalazłem.I z drugiej strony jest identyczna odległość.To stare foto(w rofach jest wszystko zagospodarowane jak należy)jak już wsio stanie to wtedy foto będzie po całości.085f435119cacf71gen.jpg

Aha-lukesky ja oczywiście posłucham sobie tych twoich kolumienek,bo też mi bardzo się podobają ale chyba jednak to nie będzie to-ale zobaczymy.Może za 2-3 miechy-bo jak budżet trza podnieść to trza dozbierać he he okaże się że mi coś się przestawiło i jazzu zacznę słuchać i wtedy może tańszym kosztem na monitorkach się skończy he he pozdro Aha don 11 tylko focha nie wal za te moje texty,to żarty chłopaku,nara

Edytowane przez maniekn274
https://www.audiostereo.pl/topic/39840-klub-nad/page/50/#findComment-2947248

Muda c320bee dał radę tym amstafom? Te Twoje kefy się fajnie prezentują, wklęsłe membrany (amelinium?)

Ciekawy jest ten tweeter bo wygląda jakby miał jednocześnie być średniawką, jak się spodziewam kolumna ma niezłe uderzenie, co:)?

Muda jak będzies zmiał okazję i chwilę czasu wrzuć w swoja domową konfirurację jakieś c370/c375 nadowskie i powiedz jak to sieka w tej samej konfiruracji względem c320 (ale tak uczciwe u siebie a nie w salonie)

Cholernie żałuję, że nie mieszkam gdzieś blisko Ciebie miałbyś często gościa z flaszka bursztynowego płynu:)

A co do wysterowania KEFÓw, to pozwolę się Ci sprzeciwić i powiedzieć, że jednak jest nad który (218 THX) raczej by je wysterował:)

218thxWNETRZE-500x500.jpg

Dosyć często mam okazje słyszeć tę mała elektrownię:)

http://www.stereophile.com/content/nad-218-thx-power-amplifier-measurements

Edytowane przez mad'afaka
https://www.audiostereo.pl/topic/39840-klub-nad/page/50/#findComment-2947282

Kolego ty mój sympatyczny donie 11 he he-co ty k...wa myślisz że ja nie mam pojęcia jak kolumny ustawiać,że w jakieś półki je wciskam,mówiłem już że ja 15 lat już dawno skończyłem i z pierwszej łapanki nie jestem.Ja bym miał chu...we warunki to olał bym tak drogie zabawki i na Kanary poleciał jaja opalać he he.Mają przestrzeń za....bistą.Od tylnej do 70cm a od bocznych 130cm.Między nimi 230cm-wystarczy he he,a i don sorry ale ja mam uprzedzenia i (fajansu) po giełdach nie łykam-takie zboczenie,lubię zapach nowego.

Nie wiem o jakim fajansie w tym momencie mówisz. Co to jakieś Altusy czy co ?

Podałem linka do kolumn w stanie JAK NOWE, nawet z instrukcjami i oryginalnymi kartonami. Fornir drewniany i wyglądają bardzo ekskluzywnie a nie jak zwykłe, proste kanciaki jakich pełno na rynku.

Tym bardziej że jakość dźwięku pewnie nie gorsza od najdroższych jakie rozpatrujesz, a najważniejsze że charakter by pasował po Klipschach. No ale jak rozpatrujesz jakieś popierdółki (może oprócz tych Harpia) to się nie wtrącam. Tak czy inaczej powodzenia w poszukiwaniach.

A co do wysterowania KEFÓw, to pozwolę się Ci sprzeciwić i powiedzieć, że jednak jest nad który (218 THX) raczej by je wysterował:)

Dosyć często mam okazje słyszeć tę mała elektrownię:)

http://www.stereophile.com/content/nad-218-thx-power-amplifier-measurements

Ludzie umieją tutaj koloryzować w opisywaniu trudności w wysterowaniu różnych liliputów.

Nad 218 ze swoimi >350W na kanał przy 4 ohm by wypluł membramy razem z cewkami tych Kefów :)

Ja takiego Nada zamierzam podłączyć do Infinity Renaissance 90 i wiem że sobie poradzi z nimi z palcem w nosie. Tutaj zalecana moc jest do 400W i to jak widać po konstrukcji może być uzasadnione, stosować potwory do jednej 17-stki czy dwóch, ludzie to mają fantazję :)

https://www.audiostereo.pl/topic/39840-klub-nad/page/50/#findComment-2947297
Gość maniekn274

(Konto usunięte)

don-kurde kolego ty mój sympatyczny nie rozumiesz mnie,jak napisałem fajans oczywiście nie miałem na myśli że one są złe,albo uszkodzone(ale tego nie będę wiedział),sorry ale do Czech jechał nie będę a z resztą on też mi ich nie przywiezie-za mały koszt tych kolumn ,żebym ich posłuchał w (DOMU) z kefami w domu problemu żadnego nie będę miał,o Amstafach jak już mowa może też by dało radę,pic polega na tym że jak mi to w domu nie będzie odpowiadać to zwracam,odsyłam,odwożę lub od razu człowiek zabiera jak zagości u mnie.A z tymi co miał bym zrobić,te 4500pln dzisiaj mogę zapłacić a jak mi to nie przypasi to ku...wa w drugich rogach z nich ewentualnie zrobię pułapki basowe.Nie kupuję już w ciemno i koniec.I nikogo się już nie słucham że będę zadowolony he he :) To moje klapiouchy mają usłyszeć w moim a nie salonowym pokoiku.kumasz waść pozdrawiam

ps a tak właściwie to wcale zle nie wyglądają,zaczynają mi się podobać :) ale czas mam,pośpiech to zły doradca,posłuchamy zobaczymy.

https://www.audiostereo.pl/topic/39840-klub-nad/page/50/#findComment-2947554

Witam kolegów. Przepraszam, że się wcinam w dyskusję, ale stałem się (troszkę niechcący) posiadaczem Nad-a 319.

Niestety nie posiadam do niego pilota. Google jakoś w temacie nie chce pomóc, więc zwracam się z pytaniem tutaj.

Czy doradzicie mi jakiś zamiennik, ewentualnie może ktoś ma na zbyciu to chętnie się do niego przytulę ...

P.S.

"319 - ka" zagrała ładnie z Dali 6006 i baaaardzooo ładnie z KEF-ami Reference 105/3

https://www.audiostereo.pl/topic/39840-klub-nad/page/50/#findComment-2947555

Koleżko, każdy uniwersalny pilot PHILIPSa będzie ok. Ja sam używam programowalnego philipsa, do obsługi kilku sprzętów na raz.

A powiedz jak go programujesz? Kodami czy jak harmony przez kompa?

https://www.audiostereo.pl/topic/39840-klub-nad/page/50/#findComment-2948034

A powiedz jak go programujesz? Kodami czy jak harmony przez kompa?

Akurat mój model SRM 7500, miał bazę kodów i "rozpoznał urządzenia", wysyła on sygnały (z wbudowanej bazy kodów IR)na sprzęt dopóki ten się nie wyłączy lub nie wejdzie w standbay. Dodatkowo możesz go programować z innego pilota, w sumie czy za pośrednictwem kompa d asie go zaprogramować, na pewno za to można nim sterować kompem (nie używam raczej tej funkcji). W przypadku większości lepszych pilotów, możesz sprawdzić z jakimi urządzeniami i markami współpracuje:)

Pozdrawiam Damian.

https://www.audiostereo.pl/topic/39840-klub-nad/page/50/#findComment-2948080

Muda c320bee dał radę tym amstafom?

Nie kupuje się wielkich kolumn do słabych wzmacniaczy.

Przy spokojnym odsłuchu jest OK . Ale po to są takie kolumny żeby czasami przypindolić . Tu taki NAD wymięka

Ciekawy jest ten tweeter bo wygląda jakby miał jednocześnie być średniawką, jak się spodziewam kolumna ma niezłe uderzenie, co:)?

To jest głośnik koaksjalny - w środku tweeter. Co daje niesamowitą spójność , przestrzeń czy stereofonię . Do tego wielkie kolumny i dzięki temu głośnikowi można słuchać z bliska .

Tak , potrafią przyłoić chociaż z Amstaffów można wycisnąć więcej . Tu kłania się gorsze wygłuszenie Kefa i prawdopodobnie duża rezystancja cewek woofera .

Muda jak będzies zmiał okazję i chwilę czasu wrzuć w swoja domową konfirurację jakieś c370/c375 nadowskie i powiedz jak to sieka w tej samej konfiruracji względem c320 (ale tak uczciwe u siebie a nie w salonie)

Sieka - dosłownie .

Nie widzę sensu zakupu tych modeli . Po przeróbce gra lepiej 320/BEE a jak ma być głośniej to Yaqin MC-100B lepiej wysteruje takie kolumny , o jakości nie wspominając .

Cały czas piszę o " szarych " integrach , nie o końcówkach czy serii S czy M .

Ludzie umieją tutaj koloryzować w opisywaniu trudności w wysterowaniu różnych liliputów.

stosować potwory do jednej 17-stki czy dwóch, ludzie to mają fantazję :)

Prosty przykład.

Kolumny 2way na głośniku Scan Speak 18W8545 - czyli słynny marszczony węglowiec Scana.

Zeby go napędzić trzeba spawarki . Głośnik niepozorny , potrafiący wiele ale musi mieć bardzo mocny i wydajny piec .

https://www.audiostereo.pl/topic/39840-klub-nad/page/50/#findComment-2949357

Kawał świetnego wzmacniacza, to wyższy model z tej serii co 3130, 3140. Brzmienie dynamiczne, z charakterystyczną dla starszych Nadów, ciepłą barwą i dość łagodną górą.

https://www.audiostereo.pl/topic/39840-klub-nad/page/50/#findComment-2951158
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.