Skocz do zawartości
IGNORED

Pomoc w doborze głośników do CA AZUR 640

Tomasaki

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowni Państwo,

W marcu chciałbym kupić nowy zestaw audio. Jako że jest to sprawa dosyć trudna rozpocząłem już proces wybierania, szczegóły poniżej.

Obecnie mam taki sprzęt który stoi w pokoju 30m2:

Amplituner: ONKYO TX-DS555

CD: ONKYO DX-7511

Głośniki: ELAC ETL 10

Muzyki słucham przeważnie z radia ale też CD (rock, jazz), sprzęt także służy mi do słuchania oglądanych filmów (muzyka 70%, filmy 30%). Sprzęt będzie stać w salonie 28m2. Szukam dźwięku miękkiego, ciepłego i naturalnego (z uniknięciem natężenia wysokich lub niskich tonów).

Jako podstawę wybrałem:

CAMBRIDGE AUDIO AZUR 640R

CAMBRIDGE AUDIO AZUR 540D v.2

ale mam problem z doborem optymalnych głośników bo panuje tu prawdziwa klęska urodzaju.

Ponad powyższe miałbym do wydania ok. 10k zł które chciałbym przeznaczyć na 2 głośniki podłogowe, 2 monitory na nóżkach (w miarę małe) i jeden głośnik centralny. Żona mi zapowiedziała że jak będę kupował jakąś szafę grającą to musi to pasować do mebli bo mnie z tym wywali do piwnicy, więc potrzebuję kolumn raczej w ciemnej okleinie, najlepiej Venga.

Oto zestawy jakie na razie wyszukałem:

ZESTAW I

FOCAL 826V

FOCAL 806V

FOCAL CC 800V

ZESTAW II

DYNAUDIO AUDIENCE 72 SE

DYNAUDIO AUDIENCE 52 SE

DYNAUDIO AUDIENCE 42 C

ZESTAW III

ACOUSTIC ENERGY AELITE 3

ACOUSTIC ENERGY AELITE 1

ACOUSTIC ENERGY AELITE 7 CENTRE

ZESTAW IV

B&W 704

B&W 705

B&W HTM7

Myślałem tez nad taką opcją: 2 podłogowe + głośnik centralny np. Focal.JMlab Profile 918 Signature ale nie wiem czy to ma sens.

Taki wybór to ciężka sprawa, zważywszy na to że nie znalazłem miejsca gdzie można tego wszystkiego posłuchać w jednej sali.

Zwracam się do Państwa o radę o pomoc w wyborze zestawu lub doradzenia takiego który spełniałby moje kryteria.

Pozdrawiam

Tomek

Tomasaki

Jesteś na tym form nowy, prawda? A czy zapoznaleś się z regulaminem? Tam jest jasno napisane, żeby nie mnożyć bez potrzeby wątków i nie zadawać pytań, na które odpowiedzi już dawno padły. Chłopie, ten temat był wałkowany tysiąc razy. Ile można, no? Już się rzygać chce...

Skorzystaj z WYSZUKIWARKI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Temat został wyczerpująco omówiony...

rozumiem,że odtwarzacz zostaje taki jak w "o mnie"?Bo jeśli to ma być też CA to ciepełka nie uświadczysz,a górę pasma będziesz miał,delikatnie mówiąc-wyeksponowaną.Przerabiałem ten układ ze swoimi bowersami.

l'enfant sauvage

A gdzie można kupić zestaw IV za 10K ???

Cena dystrybutora to okolice 16k ....

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Do zestawu IV idealny jest Rotel ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Wszystkie te zestawy potrzebują elektrowni żeby je rozruszać ... moim zdaniem żeby to zagrało trzeba zastosować procesor kina domowego + wzmacniacz mocy 5 kanałowy. Koszt między 10-15k.

Tomakassi

ale kupiłeś CA czy dopiero sie zastanawiasz? Ale od kiedy cambridge jest , zacytuje , "ciepły, mięki, neutralny"? Ja słuchałem wzmacniacza 640v2, no i jakoś żadnej z tych cech u niego nie zauważyłem;D ale może poprostu inaczej jakoś słysze, albo co. W każdym razie jeśli nie kupiłeś jeszcze CA tego zestawu, to radze odsłuchać wcześniej

Dzięki za odzew, nic jeszcze nie kupiłem bo zdaje sobie z tego sprawę że przy takiej inwestycji trzeba wszystko dobrze wyważyć. Ostatnio zacząłem się nawet zastanawiać nad zamianą tego CA na zestaw NAD T754 + NAD T535 . Generalnie zauważyłem taką prawidłowość że im więcej staram się wyczytać komentarzy i opinii tym trudniej jest coś wybrać.

Na pewno przed kupnem odsłuch jest obowiązkowy ale problemem jest to że nie znalazłem jeszcze sklepu w którym można by większość tego posłuchać. Co prawda zestaw I i III mogę posłuchać w „Ministerstwie Dźwięku” a IV w „TOP Hi-Fi” ale Dyń to nie ma nikt.

Kwota jaką chciałbym przeznaczyć na zestaw to jakieś 15k ale wiadomo jeżeli się okaże że warto byłoby jeszcze do tego dozbierać to dozbieram lub na początek kupię tylko zestaw stereo.

Dlaczego sie 3masz systemu 5.0? Sam piszesz, że szukasz zestawu, który przeniesie Cie w inny wymiar muzyki, a tak na dobrą sprawę wychodzi na to że to nie o muzykę chodzi....

Za 15kzł to możesz złożyć baaardzo sensowny zestaw 2.0, który da Ci wiele radości przy słuchaniu muzyki a i przy oglądaniu filmów będzie w stanie Ciebie zaskoczyć. Wg mnie szkoda kasy na marnej jakości ampli (ten NAD w mojej opinii również zasługuje na to okreslenie) w połączeniu z sensownymi ale niestety prądożernymi zestawami kolumn. Do tego to rzeczywiście elektrownie będziesz potrzebował a nie cieniutki amplituner.

Słuchając rozumu....

Moje przyczepienie się do amplitunera wynika z przesłanki, iż lubię raczej formy minimalistyczne tzn. im mniej klocków tym lepiej tak więc zamiast oddzielnego wzmacniacza, procesora dźwięku i radia chciałbym mieć to wszystko w jednym. Myślę że w klasie średniej amplitunery nie są aż tak dużo gorsze od samych wzmacniaczy.

A co do procesora dźwięku to kiedyś będę chciał kupić projektor więc myślę nad rozwiązaniem uniwersalnym. Wiem że przy takim podejściu nie można mieć wszystkiego na raz, coś jest kosztem czegoś i trzeba pójść na kompromis. Przyznam się też że obawiam się także dużej detaliczności dźwięku aby gorsze nagrania dały się także słuchać i aby nie zmienić pokoju w laboratorium dźwięku. Słucham muzyki cicho i chciałbym uzyskać dobre brzmienie, o ile jest to możliwe, bez potrzeby podgłaśniania.

Masz preferencje takie jak ja. I fajnie.

Natomiast co do: ".....Myślę że w klasie średniej amplitunery nie są aż tak dużo gorsze od samych wzmacniaczy....", musisz wziąść poprawkę że mówisz cały czas o klasie budżetowej. Może nie totalny low-end ale to nadal budzetówka a nie klasa średnia.

Ponadto, obawiam się że KAŻDEJ klasie (przedziale) cenowym amplitunery będą gorsze od wzmacniaczy (oczywiście w układzie stereo).

Ampli to nie wzmak a wzmak to nie ampli. Ciągle się łudzisz (i nie potrzebnie), że załatwisz jednym klockiem kilka tematów. Nie da rady. Ja sobie odpuściłem i powiem Ci, że lata spędzone przy KD uważam za zmarnowane. O kasie nawet nie będę wspominał.

Słuchając rozumu....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.