Skocz do zawartości
IGNORED

TIW 400 Visaton - czym zastąpić ?

k3nski

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Proszę o pomoc ( poradę) w następującej sprawie:

Chciałbym zastąpić niskotonowy głośnik firmy VISATON - TIW 400, głośnikiem o podobnych parametrach. Byłbym wdzięczny za wskazanie konkretnego modelu. Cena dla mnie jest nieistotna, chodzi o to, że głośnik TIW 400 nie jest produkowany od kilku lat i zmuszony jestem wstawić w to miejsce zamiennik.

Podstawowe parametry głośnika niskotonowego -TIW 400 VISATON

Średnica ( bez podcięć) -392 mm

Efektywność -91dB

Z -8 ohm

Fs- 23Hz

Qms-5,97

Qes-0,37

Qts-0,35

Vas-300 L

Sd-755 cm2

Z góry dziękuję za okazaną pomoc.

Witam

W przypadku SPH -380TC martwią mnie troszkę parametry ( w porównaniu oczywiście do TIW 400 ).

Wybrane parametry Monacor SPH-380 TC

Qms- tylko 2,81

SPL - tylko 89dB

Vas- tylko 275l

Powierzchnia - aż 845cm2.

P.S. Ponieważ głośnik ten ma pracować w kolumnach ATLAS DSM MK III a nikt do końca nie wie jak w praktyce oblicza i koryguje się objetość takiej komory, więc chcę dobrać głośnik o możliwie zbliżonych parametrach. Jeśli nie uda mi się nic dobrać zwrócę się napewno do Visatona z zapytaniem.

Podobniejszego efektywnością (0.86% wobec 0.95% dla TIW400) i pozostałymi parametrami wydaje mi się że nie znajdziesz. Takie woofery to ginący gatunek - wielkość 15 cali to już tylko na estradzie a tam liczy się efektywność i moc RMS, natomiast zakres poniżej 40Hz ucina się odpowiednim filtrem, dlatego Fs jest zwykle wyższe a Xmax mniejsze.

• 4 miesiące później...

Proponuje zakup uzywanych Atlasow na ebay. To juz moja druga taka para.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 4 tygodnie później...

Witam

Dziękuję wszystkim za pomoc.

Boję się troszkę kupować 10 letnich głośników TIW 400 na ebay, bo przez ten okres napewno nieźle dostały w d..... i są nie tyle wygrzane ale już przegrzane:-)

Uparłem się na ATLASY bo miał je mój kolega i przez kilka lat miałem możliwość słuchać tych kolumn, bas jaki emituje TIW 400 w ATLASACH jest naprawdę nieziemski, nie słyszałem do tej pory pełniejszego i głębszego basu.

P.S. Najlepiej chyba będzie napisać do VISATONA o pomoc w doborze zamiennika.

Gdyby jednak komuś z kolegów wpadł jakiś pomysł na zamiennik do oczywiście będę wdzięczny.

Mi sie udalo gotowe zestawy zakupic. Oczywiscie w transporcie pognietli mi membrany dsm 50ffl ale to kwestia telefonu i grelton przyslal mi pare nowych glosnikow. PS: kiedys mialem atlasy w bialym lakierze

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.