Skocz do zawartości
IGNORED

HTPC - jaki procesor do 1080p?

Konrado

Rekomendowane odpowiedzi

Jaki procesor będzie płynnie odtwarza taką rozdzielczość? może być AMD lub intel, ale nie chce przepłacać i kupować czegoś za mocnego.

A może procesor wystarczy najniższy model a trzeba wsadzić odpowiednią kartę graficzną?

będę odtwarzał głównie format h264.

Szukam pewnego i ekonomicznie najlepszego rozwiązania.

https://www.audiostereo.pl/topic/39898-htpc-jaki-procesor-do-1080p/

Rozumiem, że mówimy o formacie Matroska (kodek x264)?

Moja propozycja:

1. każdy dwurdzeniowy Intel CoreDuo2.

2. dwurdzeniowy (x2) Athlon 64 od 4200+ wzwyż.

3. karta grafiki Ati o symbolu HD.

4. karta grafiki Nvidii z serii 8xxx.

5. min. 1GB ramcu.

6. najnowsze sterowniki. Nvidia wprowadziła już sprzętową akcelerację dla systemu XP (wcześniej były tylko dostępne dla Visty).

7. dobry player - podobno najlepszy jest KMPlayer (świetnie nadaje się do słabszych konfiguracji). Można np. ustawiać buforowanie.

8. dobre kodeki - CoreAVC (płatne) - najszybsze, Cyberlink (płatne) lub ffdshow.

Jeżeli korzystasz z CoreAVC, a masz ffdshow to musisz w opcjach dekodowania wideo wyłączyć obsługę x264.

Choć powiem szczerze wiele spraw jest dla mnie tutaj mało jasnych:

- CoreAVC jest najszybszy, ale wyraźnie w specyfikacji pisze - brak obsługi GPU i dwurdzieniowców (na obecnym etapie. Mówię o wersji Pro - np. 1.6.0.).

- Cyberlink - podobno mają akcelerację sprzętową - nie mniej są wolniejsze (!!!),

- Instalowanie PureVideo (nvidii) nie dawało wyraźnego wzrostu wydajności. Na stronie nvidii jest mowa o PureVideo HD, ale nigdzie nie udało mi się znaleźć żadnych instalek (szukałem także w p2p). Wydaje mi się, że PVHD jest już chyba dodawane do samych sterowników,

- czy sprzętowa obsługa h264 jest równoznaczna z obsługą x264? Wydaje mi się, że nie...

Reasumując - wg mojej opinii w PC, nie ma sprzętowego wsparcia dla x264 (format matroska). Proszę mni poprawić jeżeli się mylę.

Ja mam następującą konfigurację dla x264:

- Athlon 64 x2 4200+ nie podkręcony,

- GF 8600GT,

- 2 GB Ramcu,

- najnowsze sterowniki nvidii,

- coreavc pro 1.6.0,

- ac3filter,

- player - Subedit.

Na takim sprzęcie, korzystając z ffdshow i subedita (jestem po prostu do niego przyzwyczajony) filmy 1080p chodziły płynnie, ale dźwięk był odtwarzany z wyprzedzeniem. Po zainstalowaniu CoreAVC wszytsko chula aż miło.

W takim razie czy:

GF 8400GS wystarczy (za 120 PLN?)

core due 1.8 GB a do tego 2GB ramu 667MHZ?

Dysk 400GB z 8mb cashu.

Dzwięk cyfrowym do amplitunera, więc bez obciążania HTPC przy dekodowaniu.

Do tego kodeki CoreAVO na viście multimedia center (sterowanie pilotem)

Czy ta konfiguracja pociągnie bez problemu 1080p?

Mówimy o CoreDuo2 1.8GHz?

Dodam, że na moim notebooku:

- CoreDuo2 1.8GHz,

- 2 GB Ramcu,

- GF 8400M G,

- Vista Home Premium,

- ffdshow,

- subedit

filmy 1080p (x264) również chodzą płynnie.

Więc wg Twoja konfiguracja powinna sprawować się identycznie.

CoreAVC od bodajże wersji 1.3 obsługuje wiele rdzeni, warunek... musi być w wersji prof. Z tym całym sprzętowym wsparciem to jest jakaś dziwna sprawa. Posiadałem kiedyś 7900GT i udało mi się uruchomić wspomaganie sprzętowe na materiale w kontenerze .mkv. Teraz posiadam 8800GT i dupa zbita... a mam wszystko co potrzeba: purevideo, sterowniki, proca z SSE2, kodek Cyberlinka w odpowiednio świeżej wersji, poprawki Microsoftu, DX'a w odpowiedniej edycji. No i chała.

A co najbardziej zabawne mam tuner sat i włączywszy w AltDVB "DxVA" przy Cyberlinku obciążenie na kanałach HD spada literalnie do 0!!!. A więc tak w ogóle to się da, i to jest najzabawniejsze. Nie trzeba gęstego napędu i materiału na HDDVD i blueray. To działa... tylko nie wiedzieć czemu nie z mkv :-/ Może spliter, może odpowiedni player potrzebny, nie wiem.

Najbezpieczniej jest nie liczyć na wspomaganie sprzętowe przy wyborze komponentów do HTPC.

PurevideoHD to po prostu PureVideo. A "HD" robi z niego odpowiednio świeża karta grafiki. Tak naprawdę to purevideo (poza mpeg2) nic samo w sobie nie daje, tylko zapewnia interfejs dostępu do sprzętu.

Powinno być tak że obsługa h.264 implikuje obsługę x.264. Inaczej oznaczałoby to że kodek x.264 wychodzi poza standard. Samo w sobie jest to bardzo niebezpieczne z uwagi na ekspansje sprzętowych dekompresorów (wszelkie Sigmy itd.)

Moze ten artykuł Ci pomoże:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wynika z niego ze warto wydac okolo 300 zlotych na Ati HD2600XT. Ma lepsza obsluge w Windows XP (przynajmniej w czasie pisania artykułu), daje lepszy obraz, ma wyjscie HDMI (do karty dodawana jest przejsciówka). Dodatkowo karta Ati ma wbudowany dzwiek 5.1, ktory mozesz przeslac do amplitunera tym samym kablem HDMI co obraz.

Ukryta Zawartość

>>Dodatkowo karta Ati ma wbudowany dzwiek 5.1, ktory mozesz przeslac do amplitunera

>>tym samym kablem HDMI co obraz.

Tylko, że przeważnie kabel HDMI podpina się bezpośrednio z wyjścia karty grafiki do projektora.

Ale też bym wybrał Ati HD.

Przy HTPC nie należy zapominać o wyciszeniu...

Meloman. Ci co mają dobre amplitunery mają switcher wbudowany w amli. Więc HTPC mają podłączony do ampli, a ten dopiero do projektora. Myslę że mają do ampli podłączone także inne źródła do ampli tak aby zawsze mieć możliwość wyświetlania na projektorze. Ja sobie przełączam żródła (DVD, n-box, a zaraz HTPC) na projektor za pomocą pilota do amplitunera.

• 3 tygodnie później...

Czy ktoś jest w stanie podać jakieś źródło, które potwierdzi, że karty Nvidia z serii 8xxx oraz Ati z serii HD sprzętowo obsługują kodeka x264 w kontenerze matroska? Bo szczerze mówiąc - wątpię...

Żeby było jasno - nie chodzi o h264, ale o x264...

Ja w playerze w liście kodeków mam kodek ATI do wyboru przy H.264. Jak go wybiorę to mam niskie zużycie CPU. Ale na 100% nie wiem czy to dzięki sprzętowemu wsparciu.

Przy AVC juz kodeka ATI do wyboru nie ma.

Mam Gigabyte 2600HDXT pasywne.

>>Konrado

Jeżeli wybierzesz kodek Ati, to niskie zużycie CPU masz przy oglądania filmów mkv?

Jeżeli Twoja odpowiedź jest twierdząca, to jak wygląda obciążenie CPU przy oglądaniu mkv (najlepiej 1080p, o wysokim bitrajcie - powiedzmy powyżej 10 000 kbit/s, jeżeli kodek Ato jest wyłączony?

Jezeli ktos chce teraz zbudowac tanio komputer HTPC, to warto zaczekac na nowe plyty z chipsetem AMD 780G. Np taki Gigabyte

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , ma od razu wyjscia DVI, HDMI, audio optyczne lub S/PDIF. Ma kosztowac ponizej $99 i obsluguje sprzetowo H.264 i VC1. Wedlug pierwszych testow, do ogladania filmow Blu-ray wystarczy jednordzeniowy procesor. Nie musimy juz wtedy kupowac dedykowanej karty graficznej, a ta plyta glowna kosztuje niewiele wiecej niz 2600XT.

Ukryta Zawartość

Pewnie znowu nie będzie wsparcia dla x.264 w kontenerze matroska..? No i ciekawe czy uciągnie sprzętowo bluraye z bardzo wysokimi bitratami...

Ale taka płyta + dwurdzeniowiec powinna w zupełności wystarczyć, nawet bez sensu dokupywać grafikę bo to tylko się będzie grzało i w efekcie hałasowało.

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

meloman, a czym dekodujesz vc-1 ?

ja probowalem cccp, tam jest ffdshow uaktywnilem opcje zeby vc-1 bylo przez niego odtwarzane ale niestety jest odtwarzane skokowo(tak samo avc/h.264 bylo zle odtwarzane az zmienilem na coreavc)

powerdvd odtwarza dobrze, jednak nie chce "uzyczyc" swoich dekoderow zewnetrznym playerom takim jak mpc czy kmplayer

moja maszyna mysle ze jest wystarczajaca:

c2d 6300@ 2,46 GHz

2 GB Ramu

7900 GS

film ktory nie chce dzialać plynnie to Blue Planet 1080p VC-1 TrueHD-PerfectionHD

Nie mam doświadczenia z dekodowaniem vc-1. Używam wyłącznie kontenera matroska (mkv) z kodekiem x264.

Jeżeli komputer potrafi płynnie rozkodować mkv 1080p, to poradzi sobie z każdym innym formatem.

Spróbuj zainstalować coreavc professional (płatny).

mam zainstalowany coreavc pro, problem lezy w tym ze nieo bsluguje on vc-1

zuzycie procesora mam ok 50 % podczas dekodowania, nawet wtedy gdy uzywam ffdshow dlatego nie wiem skad te przycinki skoro jest zapas mocy

Krzynek1, 27 Lut 2008, 23:59

>mam zainstalowany coreavc pro, problem lezy w tym ze nieo bsluguje on vc-1

>

>zuzycie procesora mam ok 50 % podczas dekodowania, nawet wtedy gdy uzywam ffdshow dlatego nie wiem

>skad te przycinki skoro jest zapas mocy

Jeśli masz dwurdzeniowy CPU to może być tak że aplikacja nie radzi sobie z dwoma rdzeniami i stąd to magiczne 50% - na wielu szczególnie starszych programach to zauważyłem.

tez uwazam ze jest to wina oprogramowania a nie maszyny, ale w takim wypadku pozostaje kupno nowej karty graficznej (np 8800 gt) ktora obsluguje hdcp, wtedy powerdvd z latwoscia zdekoduje, telewizor juz mam

ostatecznosc ale jesli trzeba bedzie,to sie kupi

gdzies jednak czytalem ze filmy zakododwane w vc-1 to przede wszystkim materialy na hddvd, a ten format jak od niedawna wiadomo juz jest martwy

widzę nowszy temat. Przed chwila dałem odp. na :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.