Skocz do zawartości
IGNORED

naprawa podświetlenia w Technics SE-A900

MKra

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Proszę o pomoc w kwestii naprawy podświetlenia we wzmacniaczu Technics SE-A900SM2. Podświetlenie wskaźników wychyłowych zamontowane jest na dwu małych "panelach" z czterema wlutowanymi "żarówkami" każdy (sorry, za niefachowe słownictwo). Jedna z tych żarówek jest przepalona no i teraz nie wiem co to są za "żarówki" - nie mam instrukcji serwisowej ani nie wiem gdzie coś takiego można kupić:-(

Pozdrawiam

Mariusz

Może na samej żarówce są jakieś oznaczenia. Jeżeli nie ma, to możesz zmierzyć napięcie miernikiem i będziesz przynajmniej to wiedział.Niestety z kupnem żarówek może być problem. Identycznej możesz nie dostać. Wtedy najlepiej wymienić żarówki w obydwóch wskaźnikach.

Niestety jestem laikiem w tych sprawach i nigdy nie miałem w ręku miernika :-(

BTW zdjęcie tego ustrojstwa i jeszcze mała errata - żarówek jest po pięć na płytce.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

To powinna być jedna z takich żarówek:

Ukryta Zawartość

Prawdopodobie na 12V - proponuję przed zakupem zmierzyć napięcie woltomierzem na jednej z działających.

U mnie we zmacniaczu (też Technics), o ile dobrze pamiętam jest ich chyba 16 :-)

Powodzenia,

Marek

post-10959-100001572 1201976415_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niestety nie pamiętam,

Mam inny model wzmacniacza, więc te co są u mnie niekoniecznie będą pasowały u Ciebie.

Najprościej byłoby odlutować jedną końcówkę działającej żarówki i wpiąć amperomierz, żeby sprawdzić jaki jest prąd.

Można też kupić kupić jedne i drugie (cena nie jest wysoka) i wlutować np. 0,05A. Jak będzie świecić za ciemno, to znaczy że powinny być 0,15A (zakładam że wszystkie żarówki są w tym wzmaku połączone równolegle).

Marek

Zobacz na wpis:

Ukryta Zawartość

Wygląda na to że są one zasilane napięciem ok 40V (więc pewnie część z nich jest połączona równolegle).

Poproś lepiej kogoś o zmierzenie napięcia i prądu na dobrej żarówce i dopiero dokonaj zakupu :-)

Marek

Ukryta Zawartość

Wczoraj wysłałem zapytanie do jednego z niemieckich centrów Panasonica w Niemczech i dziś dostałem odpowiedź,

że nie ma dostępnych danych nt tych zarówek :-( Potwierdzono jednak, że napięcie na złączu to 38,2V.

Umówiony już jestem z jednym elektronikiem na pomiar tych nieszczęsnych żarówek :-)

ps

tydzień temu napisałem do Panasonica w Polsce - zero odzewu.

Co do polskiego serwisu to raczej nie można mieć złudzeń.

Co do tego w Niemczech, to o tyle dziwne, że przynajmniej powinni mieć service manual do tego modelu.

Sprawdziłem w service manualu od mojego wzmaka SE-A5. W nim są żarówki na 12V i 55mA. Tylko jest ich w sumie 16 sztuk. Wszystkie sa podłączone równolegle, więc jak się jedna przepali, to reszta świeci.

Bezpieczniej zmierzyć...

Na pierwszej płytce (licząc od złączki zasilania) świeci się wszystkie pięć a na drugiej płytce nie świeci się żadna - przepalona jest pierwsza. W konsekwencji świeci się tylko kanał lewy. Mam nadzieję, że więcej żarówek się nie spali - z tyłu wzmacniacza jest wyłącznik oświetlenia i teraz ono nie działa. Oczywiście zamówię z 10 tych żarówek ale wlutowywał będę na razie jedną - nie wiem jak mi pójdzie to lutowanie - dawno tego nie robiłem. Na szczęście dostęp i demontaż oświetlenia jest bardzo łatwy i poza śrubkami od obudowy wystarczy odkręcić jeszcze 4 śrubki :-)

Pozdrawiam

Mariusz

ps przy kupnie swojego wzmaka kierowałem się wspomnieniami z oglądanych niegdyś katalogów Technicsa. Właśnie "końcówka", którą Ty masz, to było kiedyś moje marzenie:-)

Jeżeli wszystkie 5 nie świeci i są połączone w szereg, to obstawiam, że będą na 9V.

W tej sklepie, kótry podałem w linku jest tylko jedna na 9V. Ale mimo wszystko sprawdź przed kupnem.

SE-A5 mozna kupić łatwo na niemieckim e-bay'u, niekiedy bywa na allegro.

Gorzej z kupnem SE-A3, ale nie polecam, ma trudne do zdobycia tranzystory mocy, żarówki!, i trochę duże gabaryty.

• 2 tygodnie później...

Witam

No niestety po wlutowaniu żarówek (9V 50mA) efekt jest mówiąc delikatnie średni (jak na foto) no i teraz nie wiem jakie żarówki dobrać. Tym bardziej, że w spisie :

Ukryta Zawartość

jest nieścisłość co do prądu żarówek 6V ( żarówki ozn. w tabeli 0,3A to w opisie 30mA a 0,05A to 50mA)?

post-3085-100009567 1203525346_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

witam

miałem niedawno taki sam problem z podświetleniem końcówki se-a 1000. trudna sprawa. tam są dwa układy szeregowe żarówek wpięte równolegle. napięcie z transformatora waha się między 30 i 40V. oryginalnych żaróweczek nie udało mi się zdobyć a wszystkie na podmianę świeciły inaczej niż oryginały. postanowiłem wymienić więc wszystkie. nawet fajnie wyszło tylko, że nowy układ poświecił kilka tygodni i zgasł. zamienniki niestety przepalały się dość szybko.

obecnie wstawiłem po dwie mocne diody na miejsce jednej żaróweczki, elektronik zrobił mi układ prostowniczy i bezpiecznik (wszystko przylutowane na kablach zasilających) i teraz mam od dłuższego czasu spokój.

pozdrawiam

żarówki są na pewno na 6V. niestety nie pamiętam jaki powinny mieć amperaż.

Cześć

Żarówki o których wyżej wspomniałem (XAMR131) znalazłem w instrukcji serwisowej właśnie dla SE-A 1000 jednak układ zasilania i w ogóle oświetlenie jest identyczne jak w "900". Żarówki są oryginalne Panasonica ale robione chyba w Singapurze.

U nas można je kupić tu:

Ukryta Zawartość

szukać na dole strony.

Ja już swoje odebrałem - są fajnie pakowane w indywidualne pudełka. Firma North bardzo szybko działa. Dobrze jest jednak potwierdzić zamówienie telefonicznie. Po zamówieniu ich w piątek dziś miałem je u siebie a jutro odbieram od elektronika płytkę z wlutowanymi żarówkami :-)

mam nadzieję, że teraz wszystko dobrze zaświeci :-)

pozdrawiam

Mariusz

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.