Skocz do zawartości
IGNORED

Duże monitory o spadku przy 60Hz. Lub -

yancho

Rekomendowane odpowiedzi

=>eMiL, 4 Lut 2008, 15:43

U mnie powietrze z BR jest prawie niewyczuwalne mimo że głośniki przy 73 litrowej obudowie schodzą efektywnie na 25-23Hz ale niestety ścianki są cienkie (18mm) i obudowa sobie pracuje zresztą na ostatnim AS jak dotykałem obudów Audio Note,hyba AN-HE, to też wszystkie ścianki hulały że hej mimo że dźwięk mi się podobał to według mnie to jednak wada i głupie oszczędności (trochę daje do myślenia kłopotliwy transport kolumn ponad 100kilo, może z stąd te "ułatwienia" i cienkie ścianki)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

ARGOS

Pewnie jak znajdę materiał i chwilę czasu to się pobawię - wytłumię i zatkam. Jednak Sparki, to nie są "wolnostojące byki, w których jest spory zapas objętości". Nie chce mi się teraz tego liczyć, ale kiedyś to zrobiłem. I ku mojemu zdumieniu, miały pojemność (z grubsza) o 1/3 mniejszą niż monitory Spendor 2/3. To chudziny.

eMIL

Ja chyba niejasno piszę.

Przy 60Hz jest jak najbardziej w porządku. Przy 50Hz troczę gorzej, przy 44 jeszcze gorzej, a przy 37 jest przerąbane.

Dlatego szukam kolumn, które mają w papierach do 60Hz, a potem im spada.

yolaos

Ja tam się nie uparłem że kolumny kaszanią bas, wręcz przeciwnie. Kaszani pomieszczenie. Ale coś chciałbym zrobić.

Tak w ogóle, to Sparki uchodzą (i z tym sie zgadzam) za świetnie zaprojektowane i zestrojone kolumny, na tanich, przeciętnych (biorąc pod uwagę cenę kolumn) głośnikach. Z Którego to powodu niektórzy - choćby na tym forum - nad nimi się pastwią.

Obawiam się, że po próbie ich przestrojenia, będę miał słabo zestrojone kolumny na tanich głośnikach.

Dlatego chciałbym przynajmniej spróbować, i posłuchać innych.

Moim skromnym zdaniem powinieneś przynajmniej troszeczkę zadbać o zabicie basu poprzez zmiane akustyki pomieszczenia , a nie poszukiwania kolumn bez basu. Ja słucham w pokoju 12m w pudłach 60litrowych strojonych na 18hz, tylko ,że Panowie czesto mylą pojecia podniecając się niskim strojeniem, bo bajer polega na uzyskaniu jakiegos sensownego impulsu na tak niskiej częstotliwości, im niżej strojona kolumna tym bas mniej kopiący za to bardziej rozciagnięty ROŻNORODNY ,nie dudniący i nie wyobrazam sobie basu z małych pierdziawek, moze inaczej wciąż mam taki w w swojej pamieci, oczywiście walka była z pokojem, prawie na noze, nie ma wiekrzej hu....i niz dudniący bas, wiele daje odciecie kolumny od podłogi i od scian itd, ale przede wszytkim KANAPA ))

pozdrawiam

yolaos

A jak sobie wyobrażasz zmianę akustyki pomieszczenia tak, by zniknął garb na 37Hz, bez stosowania pułapek basowych, których jak pisałem - nie chcę? Kanapą? To może lepiej to zaczarować?

A pułapek nie chcę. W pokoju gdzie jem, śpię, siedzę przy komputerze, przyjmuję gości, pracuję - czyli czasem rzeźbię, projektuję i buduję różne przedmioty, kocham się, trzymam rower który czasem naprawiam, książki które czytam itp. wystarczy że mam rozpraszacze na suficie, dywan, materiały tłumiące na ścianach, granit pod kolumnami, dedykowaną półkę na sprzęt i dużo powietrza wokół kolumn. I tak wśród bliźnich robię za wariata.

Jeszcze raz powtórzę:

Miałem w domu kolumny prawie 60L o rezonansowej 64Hz. Gdyby były fabryczne, pewnie miałyby w papierach 60 - 55Hz. Sygnał 35Hz emitowały zupełnie przyzwoicie - ponieważ wzmacniało go pomieszczenie (wiem, generator był w domu).

Taki Spendor 2/3 ma w papierach - do 60Hz, ale wiadomo że schodzi i do 30 tylko ciszej. Przy odrobinie szczęścia można uzyskać z niego liniową charakterystykę do 35Hz (przez te cholerne mody).

Więc proszę mi już więcej nie pisać, że chcę słuchać bez basu!

na stronie którą zapodałem wcześniej możesz wyszukać głośników, które w twoim pomieszczeniu bedą miały odpowiadająca ci charakterystykę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

jest tam duży katalog głośników ale niestety wymienionych przez ciebie na początku wątku nima

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

yolaos, 4 Lut 2008, 18:55

>Panowie czesto mylą pojecia podniecając się niskim

>strojeniem, bo bajer polega na uzyskaniu jakiegos sensownego impulsu na tak niskiej częstotliwości,

>im niżej strojona kolumna tym bas mniej kopiący za to bardziej rozciagnięty ROŻNORODNY ,nie dudniący

To nie tak , że masz woofer który dobrze pracuje np. w przedziale 40-70 litrów , a ładujesz go w 20 i dajesz port fi4cm . To będzie porażka i tu nie bedzie sie czym podniecać , to fakt . Trzeba znaleśc ten właściwy punkt , punkt w którym dobry głośnik z mocnym magnesem da zejście , impuls(nie gorszy od OZ), kontrole i tą różnorodność.

Zresztą wiem ,że Ty to sam doskonale wiesz:-)

mw

Dzięki za link. To ciekawe, tylko nie mam tego jak zweryfikować. Audio Physic jest, ale Sparków nie ma, nie ma również żadnych z kolumn które miałem w domu, tego o czym myślałem też nie ma...

To co, według nich ja chyba do dupy wybieram? :-)

Yancho, mialem kiedys podobne problemy z basem co Ty, probowalem roznych sposobow z dokladaniem wytlumienia wlacznie, rozwiazaniem okazalo sie wlozenie ruloniku z filcu. Nie ma nic prostszego. Tylko tyle mam do napisania:))

filc ma być bardzo luźnej konsystencji a na to delikatna zupełnie luźniutka wełna owcza (taka żeby się jeszcze trzymała w całości)

ano ale jak nie da luźniejszych materiałów to oprócz dmuchania będzie mu świszczało od zawirowań powietrza na krawędzi otworu

...a ja pod wpływem tego wątku zapychałem już bas refleks wszystkim: gąbką, słomkami do drinków, skarpetkami różnej granulacji :), papierem toaletowym (no, ręcznikami kuchennymi)...

...i jednak nadal wolę słuchać z "odblokowanym" bas refleksem - po prostu dźwięk jest jakby bardziej nasycony i urozmaicony - widać lubię podbarwienia :)

Aha - pojemność kolumn ok 20 litrów.

Staszek_s

Mógłbyś coś więcej o tych słomkach? Czy docinałeś na długość BR itd. Trochę mi głupio że nudzę a sam nie spróbuję, ale nigdy nie pamiętam że mam je kupić... Zawsze głupieję w tych wielkich kołchozach spożywczych.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.