Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmaki: SONY TA-F550ES vs. MARANTZ PM-52

Reaper

Rekomendowane odpowiedzi

Sony co prawda nigdy nie słyszałem, ale mam Marantza 54se(a to praktycznie to samo co 52) i śmiało mogę go polecić. Onkyo i Pioneraa położył na łopatki. Przyjemny i nie meczący w odsłuchu, powinien sie spisać u Ciebie. Ale najlepiej jak posłuchał byś sam i zdecydował który ci bardziej pasuje.

>Reaper

Jest fajny model Marantza PM-64 (bez MKII, bo z dod. MKII to trochę inny). Na porządnych Sankenach, obsługuje kol. od 4 om. Duża moc, pełny dźwięk. Z jasnym cd (bo wzm trochę "ciepły") oraz niemulącymi kolumnami może naprawdę fajnie zagrać. Tylko jakoś nie widzę teraz ofert tego sprzętu. Ale to był wzmacniacz chodzący po 400zł, w dodatku ja widziałem tylko wersje w kol. szampańskim o ile taki kolor ci odpowiada (myślę, że ładniejszy od czarnego, choć te marantze urodą nie grzeszyły)). Ten Soniacz też jest ponoć na Sankenach.

Popytaj Discomaniaca w wątku o sony ES co wybrać (choć nie wiem czy w związku z tym, że wątek o sony odpwiwedź jaką tam uzyskasz może być jedna -oczywiście SONY !!!;))

Kolor dla mnie nie jest istotny, ważny jednak jest stan wozualny, czyli nie chcę sprzetu z rażącymi rysami.

A chodzi mi właśnie o wzmak ciepły, bo stre płyty Thrash Metalowe z lat 80-tych są nagrane dość ostro i na ostrym sprzęcie źle się tego słucha.

Czy ten Marantz ma tez 8-16 Ohm tak jak ten PM52??

Bo skoro tak to nie wiem jak sobie poradzi z moimi Eltaxami, które mają 4-8 Ohm??

A moze coś z innych firm też jest w podobnej cenie i o podobnym brzmieniu jak ten Marantz, o którym piszesz?

>Reaper

pisałem, że Marantz PM-64 ma nominalnie możliwość podłączenia kolumn od 4 om, czyli ciągnie wszystkie. Dopiero potem Marantz sam nie wiem dlaczego przeszedł na obsługę od 8 om. Innych podobnych ci nie polecę, ponieważ tego Marantza miałem i grał świetnie. Mogę ci go polecić z czystym sumieniem. Gra pełnym mocnym dźwiękiem. Do tego ma loudness i regulacje bass/treble. Ja nie używałem tych "wynalazków", ale biorąc pod uwagę, że będziesz chciał słuchać tak m.in. tak kiepsko nagranych płyt jak "Reign in blood" Slayera, to te pokrętła mogą się okazać konieczne.

Tylko uważaj, bo z wyglądu niemal identyczny z polecanym przeze mnie PM-64 jest także PM-65AV. To już pewnie inny wzmak (mimo pozornej identyczności przedniego panelu) no i ten właśnie już ciągnie kol. od 8 om.

Czyli z tego co piszesz nie warto zawracać sobie głowy wzmakami od 8 Ohm tylko zdecydowanie wybrać te od 4 Ohm??

Ja też kożystam tylko z funkcji Direct Cd, ale czasami na niektórych płytach CD lub winylach (gramofonu też używam) trzeba włączyć Loudness, ale robię naprawde sporadycznie. Tylko wtedy gdy brak dołu jest bardzo rażący.

>Reaper

Dlatego też wspomniałem o tych regulacjach, niestety niektóre płyty z metalem będą tego wymagać aby się wogóle dało ich słuchać;)

A wzmacniacz który ciągnie od 4 om ma dostosowane do tego zasilanie. Lepiej jest nie ograniczać sobie wyboru głośników. W każdym razie ja tak myślę.

Tylko gdybś szukał PM-64 to raz jeszcze zaznaczę - to ten bez dodatkowego oznaczenia MKII. Będzie kosztował pewnie ok 400 zł (były i taniej), jeśli pojawi się jakaś z nim oferta (chyba, że ktoś będzie chciał na nim zdrowo "przyciąć" jak znajdzie się amator;)).

>Reaper

Tak a propos cen. Pomocne czasem będzie wejście na historię aukcji Allegro. Jak widzisz, że coś jest wielokrotnie wystawiane za jakąś cenę i nie znajduje amatora (a wiesz skądinąd, że raczej nie chodzi o to, że sprzęt do bani) to taka cena dobra nie jest (w każdym razie dla kupującego).

A najlepiej jak poprzeglądasz aukcje bez "kup teraz" tylko normalne licytacje i będziesz widział ile ktoś max za to daje (choć czasem i podbijacze się zdarzają, aby ceny z niskie nie były). Ale to tylko tak informacyjnie.

Reaper, gdybyś chciał kupić jakiegoś wzmaka to proś o wyraźne fotki wnętrza i zbliżenia tranzystorów w końcówkach mocy. Będziesz mógł przed zakupem ocenić, czy czasem nie był naprawiany i po tej naprawie gra gorzej od naszej Diory. Jak sprzedającemu nie chce się "fatygować" to sobie taki zakup odpuść. Wiele sprzętu z wystawek trafia do nas Polski niesprawnych i są przed sprzedażą uzdatniane;). Najlepiej, jak mieszkasz w jakiejś aglomeracji i masz możliwość odbioru osobistego - polecam aby niepotrzebnie się potem nie denerwować.

Dla przstrogi mój bilans zakupów na Allegro:

3 x cd z walniętym laserem - w opisach oczywiście 200% sprawne

1 x wzm. sony ES ze spalonymi końcówkami mocy i reanimowany najtańszymi tranzystorami.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Mialem kiedys PM 84 a to znacznie wyzsza polka niz PM 64 i juz najwyzsza seria Marantza. Dobry wzmacniacz ale niestety 550 ES to zupelnie inna klasa. Nie ma funkcji loudness (i cale szczescie) ale za to jest bardzo solidnie zbudowany i przede wszystkim wg mnie to najlepszy klocek z serii 5xx ES. Gra duzo szerzej niz Marantz i nie brakuje mu niczego ani basu ani gory ani szczegolowosci. Polecam.

DISCO.

Sprzedawca od tego 550ES jest w stanie przywieźć mi go osobiście. Zapewnia, że nic nie było w nim grzebane, że wszystko jest oryginalne.

Więc chyba ma czyste sumienie.

Wizualnie niemal ideał.

Nie jest to żaden handlarz.

Poprostu twierdzi, że zmienia sprzęt na coś innego.

Są przecież tacy, którzy pozbywają się rewelacyjnego stereo, żeby kupić nowoczesne kino domowe w Media Markecie :)

Gdybym go ostatecznie kupił to na co zwrócić uwagę jak go bede odbierał?

>Reaper

To jak Disco radzi, że dobry to może tak być. Pieniądze żadne a jak nie grzebany to chyba nie ma sięco specjalnie zastanawiać. Poproś w wątku Es-ów, aby ktoś ci pstryknął fotki tranów (o ile sam ma oryginalne;)), odbierzesz wzmaka osobiście to sobie porównasz i będziesz pewny. Co do odbioru bez zaglądania - licz się też z taką możliwością, że ktoś nie będzie cię chciał naciąć, tylko np. sam już nabył egzemplarz po "tjuningu" i nawet nie jest tego świadom.

Proś o fotki, napatrz się i wal po wzmaka. Jak szybko kupisz to może o amplitunerze przestaniesz w końcu myśleć;)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Trany to sa wielkie Sankeny te same co w Accuphase. Konstrukcja jest dosc prosta ale gra bardzo dobrze. Zapytaj Piorka608 powinien miec fotke sprawnego 550 ES. Kliknij do forumowicza o nicku StyQ - o ile pamietam ponad rok temu sprzedawalem mu swoj 550 ES. Na pewno byl 100% sprawny i oryginalny.

>Reaper

Marantz PM-64 też był na wielgachnych Sankenach i w dodatku grał ciepło (ale nie muląco) i pełnym dźwiękiem. Ale ofert tego modelu od dłuższego czasu nie widać więc zostaje pewnie ten Soniacz. Łap i nie kombinuj jużbo z tymi pieniędzmi to już chyba nic więcej nie wykombinujesz.

A i do tego w bonusie dostaniesz przepustkę do "Klubu miłośników ES-a";). Ja niestety skazany zostałem na banicję, takie życie;)

• 6 miesięcy później...

Tak. To prawda. Ten Soniak ładnie chodzi do dziś. Potwierdzam to o czym pisze discomaniac71. jedyny kłopot, mam z pokrętłem do wybierania źródła sygnału CD Tuner Tape (zanika sygnał albo skacze między kanałami)

• 5 miesięcy później...

odkopie wątek tak z ciekawosci. gram dzis cały dzien na MARANTZU PM-52 I DCD-1015 DENONA, i niewiem o co chodzi, ale ładnie to gra. niewiem czyja to zasługa, cd czy wzmaka? oba mam pierwszy raz. ktos ma podobne wrazenie lub jakies wspomnienia odnoscie tych elementów?

moje zdziwienie wynika z tego, ze pm-52 budową raczej nie imponuje (trafo duze, dobre tranzystory, ale kondensatory tylko 8200 uF) a nizsze modele (pm32/32. 40/42) to wg mnie kupa gówna lepsza tylko od technicsa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.