Skocz do zawartości
IGNORED

wzmocnienie preampa - jak zmniejszyć

karsti

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie i proszę o pomoc forumowiczów.Muszę zmniejszyć wzmocnienie przedwzmacniacza,gdyż dżwięk z głośników jest mocno przesterowany.Żeby jakoś normalnie słuchać muszę zmniejszać poziom głośności w cd MARANTZ 6000OSE do 1/3, 1/4 co wiadomo, zmniejsza rozdzielczość dżwięku.proszę o podpowiedż który rezystor trzeba podmienić i jaką wartość wybrać.Dzięki za pomoc

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Spróbuj R101 zwiększyć do 6,2k powinno spaść wzmocnienie lecz może być groźba że zacznie sie podwbudzać , więc łatwiej i bezpieczniej na wejściu dać dzielnik, ograniczając napięcie, przy użyciu dobrych metalizowanych rezystorów nie straci sie tyle z przejrzystości i detaliczności.

r101 zwiększyłem już wcześniej do wartości 5,6k co niewiele pomogło a potem do prawie 9k.Z tym że przesterowanie było w mniejszym stopniu ale nadal słyszalne.

A jakie wartości tego dzielnika na wyjściu miały by być?

z opisu wynika że to pre się przesterowuje więc nic nie da ograniczenie sygnału który jest już zniekształcony trzeba by jeszcze pokombinować z dc serwo nad bufem ewentualnie zmniejszyć R 110

Sropien wejsciowy na AD747 jest w konfiguracji wzmacniacza odwracajacego - przynajmniej tak moznaby sie domyslac

z malym wyjatkiem, bo wyglada jakby na schemacie brakowalo rezystora na wejsciu (-) odwracajacym tego scalaka.

Wzmocnienie takiego stopnia = R 108/brakujacy na schemacie rezystor. Tu moje pytanie do Karsti - czy to wszystko co siedzi w tej maszynie (od strony wejscia)?

Powyzsze rady sa dobre - zwracam tylko uwage, ze wzmocnienie ukladu to 1 (czyli uklad w niczego nie wzmacnia pod warunkiem ze przed AD747 jest rezystancja rowna R 108),

a najprawdopodobniej 'cos' jest przed operacyjnym na wejsciu.

dc serwo jest wywalone za namową pewnego człowieka..Nie wspomniałem ale wcześniej była inna niedogodność-po wstawieniu tego preampa do marantza pm82 zagrało bardzo cicho w porównaniu do oryginalnego preampa.Dżwięk był jakiś zduszony, bez basu i dynamiki.ale wtedy nie było przesterowania.Potem wstawiłem bufor na wyjściu cd no i wpadłem z deszczu pod rynnę:)Zagrało o wiele lepiej niż na oryginalnym preampie ale niestety trzeba było zmniejszać głośność w cd.

Jesli tam jest w 'ohmach' (dziwne), i masz 50 ohm na wejsciu, to wzmocnienie 370/50=7,4 razy. To moze (lecz nie musi) byc przyczyna. Podlacz inne zrodlo, (nie przerabiane) do tego wejscia i zaobserwuj jak sie sprzet zachowuje.

tam jest na pewno 50 ohm.podaję schemat tego bufora i linka do strony.jest po angielsku i możliwe że coś żle zrozumiałem

Ukryta Zawartość

post-7486-100001231 1202244563_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak na marginesie.

Jak przeczytasz caly artykul dotyczacy przerobki, to dowiesz sie , ze te 50ohm na wyjsciu CD scisle 'wspolpracuje' z dodatkowym 50ohm na koncu koncentryka w celu prawidlowego 'dopasowania' wy do impedancji kabla.

Jednoczesnie jest to dzielnik przez /2, obnizajacy dwukrotnie sile sygnalu.

Czy zastosowales ten drugi rezystor w ukladzie?

ten artykuł przeczytałem wiele razy i zrobiłem tak jak radzi autor, czyli na wyjściu bufora 50 ohm i na wejściu przedwzmacniacza też 50 ohm.W takim razie jak się to ma do całości?Zmienić na 220 ohm czy nie?

Czy tak ma to wyglądać?Jaka wartość kondensatora bo ja cienki w te klocki :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pogubilem sie. Wybaczcie.

Odnosze sie do schematu z rys.1, jako schematu przedwzmacniacza (dlatego moje uwagi na temat niekompletnosci od strony wejscia). Teraz rozumiem, ze jest to schemat bloku wyjsciowego odtwarzacza CD.

Jesli tak, to nie zmieniaj nic na wyjsciu, a sprawdz co stoi (jaka wartosc) przed ukladem AD797. Caly tor za tym ukladem ma wzmocnienie 1 (juz bylo o tym), wiec wzmacnianie sygnalu nastepuje przed lub na ukladzie AD797.

Mozesz zrobic test i pobrac sygnal z wyjscia AD797, poprzez kondensator 1uF i rezystor 47k wprost do przedwzmacniacza, a pozniej to samo tylko z jego wejscia (porownujac sygnaly sprawdzsz czy AD797 jest tym ktory wzmacnia 'za mocno'). Taki test mozesz smialo zrobic z innymi blokami ukladu.

I wyjasnij mi, czy rys.1 to przedwzmacniacz, czy CD.

Witam

>Rectifier

Dokładnie jest to część analogowa CD, ale ten AD797 ptacuje tutaj jako przetwornik prąd napięcie wiec poziom napięcia bedzie zależny od wielkosci rezystora R108.

>karsti

Na twoim miejscu nie bawiłbym się w ten cały układ jest zbyt skomplikowany, od zbyt duzej liczby elementów zalezy efekt końcowy. Polecam zrezygnować z całego tego ukadu i wyciagnąć sygnał zaraz z pierwszego wzmacniacza operacyjnego za pomocą kondensatora. Dodatkowe pytanie ten rezystor 50 om na wejsciu przedwzmacniacza masz do masy?

Pozdrawiam Romek

Najprostsze co można zrobić, to wrzucić w szereg z potencjometrem stosowny rezystor, np. jeśli potencjometr ma 47k, to rezystor 47k między wejście sygnału a "górny" zacisk potencjometru zmniejszy wzmocnienie , 100k 3x około, itp.

Witam ponownie ,dzięki za porady.Żeby było jaśniej :

1-szy rysunek przedstawia przedwzmacniacz i nie jest częścią składową odtwarzacza cd,

2-gi rysunek to schemat bufora.

Sygnał z cd biegnie do bufora a potem do przedwzmacniacza,potencjometru i końcówki mocy.

Przedwzmacniacz pochodzi z e wzmacniacza Accuphase E210 i tak jak pisałem wcześniej ,gra całkiem całkiem.

Potencjometr znajduje się za przedwzmacniaczem i nie sądzę żeby pomogło wlutowanie rezystora do potencjometru bo zbyt duże wzmocnienie bierze się gdzieś w okolicach bufora i preampa.

Wzmocnienie Twojego bufora wynosi 2, może zmień je na 1? Pavel Macura to jakiś słaby elektronik, i jeszcze podpisuje się na schematach, które można znaleźć w notach aplikacyjnych op-ampów bądź BUF634.

Wywal R3 całkiem, a w miejsce R1 włóż te 3.3k, które wyjąłeś, będzie git i G=1.

Witam

Jeżeli ten układ wykorzystujesz jako preamp to nie dziwie się że ma za duze wzmocnienie, bo to nie jest schemat przedwzmacniacza. Na samym wjesciu masz układ typu przetwornik prad-napięcie (OZ1) stosowany za przetwornikami C/A z wyjsciem prądowym. Dalej masz żyratorowy filtr dolnoprzemustowy (OZ2,OZ3) mozna goznaleść w notach aplikacyjnych dla PCM63 i PCM1702. Kolejnym stopniem jest bufor (OZ4) czyli układ o wzmocnieniu równym 1. Ten układ został przerysowany z jakiegoś CD i nie bedzie w takiej formie dobrze się spisywał jako przedwzmacniacz. Rozwiązanie jest bardzo proste na wejsciu musisz dać rezystor, i tak dla wzmocnienia tego stopnia równego 1 powinien być 370R, dla innego wzmocnienia oblicz sobie Ku=R2/R1 gdzie R1 to rezystor który dasz na wejście a R2 w twoim przypadku ma wartość 370R.

A tu jest do pobrania schemat wzmacniacza Accuphase E210 i nie widzę tam tego układu (ale to nie jest cały schemat tego wzmacniacza tylko tor dla CD):

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam Romek

Ukryta Zawartość

Dzięki za wskazówki.Zrobiłem tak jak zapoponował michelangelo i nastąpiła znacząca poprawa, chociaż przy pełnym wysterowaniu cd troszkę jeszcze trzeszczało.Potem usunąłem wzmacniacz operacyjny OZ3 i trzeszczenie znikło,tak mi się przynajmniej wydaje bo nie miałem zbyt wiele czasu na odsłuch.Pytanie do Harrego, czy usunięcie OZ3 nie będzie miało negatywnego wpływu na resztę toru?

Dzięki wszystkim za pomoc

Witam

OZ2 i OZ3 są filtrem dolnoprzepustowym czyli ograniczjącym pasmo od góry w CD słuzy do odfiltrowania pozostałosci "cyfrowych " z sygnału. Wiec jeżeli usunołeś OZ3 powinneś też usunąc OZ2. Njlepiej jak usuniesz wszystkie elementy tego filtra czyli połączysz wyjście OZ1 z wejsciem OZ4 ewentualnie możesz zostawić tylko R103 i C201.

Ale dalej bym proponował byś dołożył rezystor przed OZ1, ponieważ jak zmienisz źródło sygnału możesz mieć dalej problem, najlepiej jak się sam przekonasz zmieniając żródło.

Pozdrawiam Romek

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.