Skocz do zawartości
IGNORED

Diora WS 504 - poprawa parametrów i ...

spagat

Rekomendowane odpowiedzi

Cel jest nastepujący: poprawa brmienia tego WS 504.

Konkretnie chodzi zlikwidowanie efektu zmulenia o którym ktoś wspomniał juz w tym wątku - poprawę i wyostrzenie basów.

To co przedstawiłem (pierwsze 2 rys.) jest zaczerpnięte z innego wątku Yyle ze nie zostało jak dla mnie w pełni wyjasnione (wzmocnienie zmieniało znak). Mój pomysł zmiany wartości rezystorów na STK oraz modyfikacja WO podpierałem waszymi uwagami (Artuch, Molibden, Żólwik, Spagat). Wymiana R509 R510 byla przeprowadzona przez Żólwika ale chyba nie przyniosła poprawy. Ja zmniejszałem wartości C 147,148 do 2.2uf (nie usuwałem jeszcze) i w moim przekonaniu było ładniej.

Moim pomysłem sprawdzonym który polecam jest dolożeie na diodach zenera w zasilaniu przedwzmacniacza równolegle 2 kondensatorów o wartości 100nf.

pozdrawiam

>Można tak zrobić o ile szeregowo z rezystorem do masy w NFB STK będzie elektrolit

Mi sie wydaje że to o czym pisze Molibden zastosowano już w Diorze 504 : R510 C508 i R509 C507.

Ja zrobiłem coś takiego jak na rys. poniżej powodując że dźwięk stał się czystszy (wyeliminowanie ew. zakłoceń).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zmulenie mam tu na myśli cos takiego co zauważył również "enrico2" w temacie

Ukryta Zawartość

Wszystko o czym wspomniałem miałoby doprowadzić do poprawy "płytkiego i buczacego basu". Dlatego moja prośba o uwagi jak tego dokonać.

Ukryta Zawartość

...jeszcze taz spróbuje moze troche ambitniej.

Poniżej schemat oryginalnego rozwiazania zaproponowanego przez Sanyo (mam cała note katalogowa jakby ktos chciał). Pod rys. Sanyo zamieszczam fragment schematu z rozwiązaniem Diory - róznią się!!!

Kolorem fioletowym zaznaczyłem znalezione przeze mnie różnice wartości poszczególnych el., a markerem zakreśliłem inna kolejność el.

...Ja na razie nic nie ruszałem z tymi scalakami troche się boję niepewnych eksperymentów szkoda byłoby mi zniszczyc wzmacniacz - dlatego pytam

1. żółwik napisał ze wymieniał wartośc R509 R510 z wart. 330 do wart. chyba 450 - może trzeba zastosować kolejność R509 i C507 taką jak w rozw. Sanyo aby efekt był satysfakcjonujacy?

2. moze ktoś wie dlaczego Diora zmieniła niektóre ustawienia i co przez to uzyskała?

Ukryta Zawartość

post-20893-100005454 1253359368_thumb.jpg

post-20893-100005455 1253359367_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W pierwszym przypadku jest to samo, liczy się stała czasowa dolnoprzpustowego filtra wejściowego RC 100p/3k3, w drugim 470p/1k, to prawie to samo (340 vs 480kHz). W drugim przypadku pomyliłeś układ na wyjściu Zobla (antywzbudnik) z cześcią NFB z powodu innego rozrysowania schematu.

Jakbyś mógł zaznaczyć na rys.(można mazać na tych moich) gdzie dokładnie jest pomyłka. Ja w żadnym wypadku nie jestem mocny w rozumieniu poszczególnych części wzmacniaczy ... ale staram się jak widać :)

• 4 tygodnie później...

Dobra nie bardzo mogłem odpowiadać ale wykonałem w końcu kilka modyfikacji i chciałem się podzielić moimi opiniami z ich rezultatu.

Zmniejszenie wzmocnienia na ukł. STK 4042 wykonałem poprzez zamianę rez. R509, R510 z wartości 330 ohm do 560 ohm. Oprócz tego zamieniłem kolejność C507 R509 ta jak jest w oryginalnym rozwiązaniu Sanyo. Poprawa we wszystkich aspektach:

1. Lepszy (ładniejszy) bas

2. Zmniejszenie intensywności sopranów (dla mnie jest lepiej bo powymieniałem również większość elektrolitów co uwypukliło za bardzo wysokie tony)

3. Wzmak ma "więcej powietrza" nie dusi się jak mu sie da volume

4. zauważyłem STK-ki teraz mniej się grzeją

Po kilku dniach przeprowadziłem rowniez modernizację wzm. operacyjnego zgodnie z tym co wcześniej narysowałem. Tu nie mogę powiedzieć że wszystko jest lepiej. Owszem dynamika poprawiłe się znacząco ale dżwięk stał sie taki "nie obrobiony" wywalenie jednego konda C147,C148 nic nie polepszyło.

Oto ja to zrealizowałem na bez wykonania nowej płytki (rys. poniżej).

(nie należy brać pod uwagę linii połączen zakropkownych to już nie aktualne)

oznaczenia:

R159 = R2 R160 = R2'

R157 = R1 R158 = R1'

Ukryta Zawartość

post-20893-100003160 1255701129_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...Czarne słoneczka i strzałki oznaczają miejsca przerwania ścieżki.

Poniżej przedstawię poprawioną przeze mnie wersję modernizacji WO biorąc pod uwagę opinię Artucha i Molibdena

"Cóż jeszcze ... co jest celem zmiany pracy WO na odwracający - czy tylko uzyskanie większego wzmocnienia ? - zmienia się też w tym układzie pracy rezystancja wejsciowa tego stopnia z ok. 220kOhm na 50kOhm i trzeba uwzględnić tu współpracęz C 245,246 pod wzgledem pasma od dołu.

Pozbycie się C 147,148 na pierwszy rzut oka wygląda ok. ale ze względu na potencjalne występownie delikatnych napięc niezrównoważenia na wy. i we. WO mogą powstawać szumy i wolnozmienne wachania napiecia na wyjsciu głośnikowym podzczas regulowania potami barwy"

Nie wywalam kondensatorów C147 C148 ale zmniejszam ich wartość . To samo dla C145 C146 .

Ja nie wiem jakie znaczenie dla tych wzmacniaczy oper. mają rożne wart. rezystorów w układach.

Czy R1 = 1 ohm, R2 = 2 ohm to jest to samo co R1 = 220kohm , R2 = 440 kohm ?

poniżej rys. tego co zamierzam zrealizować

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wartości kondensatorów C147, C148 nie należy zmniejszać, 2,2uF lub nieco więcej jest tu odpowiednią wartością, podobnie z C145, C146. Wartość tych dwóch ostatnich wraz z R1, R1 wpływa na dolną częstotliwość graniczną przenoszenia. Przy 1uF i 10k będzie to 16Hz.

Tak małych wartości jak 1-2 ohm nie nalezy tu stosować, przy pojemnościach 1uF lepiej żeby to było między 10k a 20k, bo trzeba uwzględnić prądy polaryzacji wejść wzmacniaczy operacyjnych (zakladam że stopień wejściowy jest bipolarny, a to wyklucza rezystancje 200k i więcej).

A jaką rolę pełnią R157 i R158 o wart 220k w oryginalnym układzie?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ten rezystor pełni rolę "polaryzacji" wejscia czyli przyłączenia go do konkretnego potencjału.

Przy typowych wzmacniaczach operacyjnych i mocy w torze audio standartowo stosuje się spolaryzowanie wejscia + połową napięcia zasilania czyli tak jak w Diorce masa jest połową napęcia pomiędzy + i - zasilania .

Wzmacniacz operacyjny dąży wówczas ( jeśli istnieje obwód ujemnego sprzężenienia zwrotnego pomiędzy we - a wyjściem) do tego aby napięcie na wyjsciu było takie samo jak na we + (pomijając szczegóły typu małe spadki napieć od prądów polaryzacji wejść itp).

Kolejnośc C507 R509 wg aplikacji Sanyo nie jest lepsza ponieważ zwiększa się pojemność pasożytnicza ścieżki wejscia - czyli biegnącej od nóżki 2 scalaka . W tym miejscu nawt bardzo małe pojemności sa niepożadane .

Równolegle C507 warto dać niewielki kondensator (kilka nano).

To samo z c511 i c505 nie zaszkodzi. W tym przypadku należy je dać pomiędzy masą i jak najbliżej wyprowadzeń scalaka.

Mam jescze taką propozycję - zamiast operacyjnego wtórniczki emiterowe na tranach.

Myslę że to ciekawa alternatywa.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fabianek, 17 Paź 2009, 15:31

>To samo z c511 i c505 nie zaszkodzi. W tym przypadku należy je dać pomiędzy masą i jak najbliżej

>wyprowadzeń scalaka.

Masz rację .

Od siebie dodam że w tym przypadku efekt dzwiekowy jest kontrowersyjny tzn. ja po jakimś czasie doświadczeń w tym miejscu obstawiam na wersję bez boczników jednak z dobrym elektrolitem w tym miejscu. Zdarzały mi się również przypadki wzbudzenia lub podejrzenia o nie ale jak w przypadku Diorki moze byc to nie wyrokuje.

Może i dobra ale chodzi o to że ja nie będę raczej budował nowej płytki a takie rozwiąznie to już nie modyfikacja tego co jest ale zbudowanie nowego. Ja mam jescze pytanie do rozwiązania "scalakowego" - we wzm. oper. odwracającym tam jest jeszcze dodatkowy 3 rezystor R3 . Jest oa tam chyba opcjonalnie. Ale jaką rolę on pełni w ukł wzmacniacza i jaką wartość nalezy zastosować w moim układzie jak poniżej

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

... i jeszcze widok od strony płytki

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No tak przeróbka układu pracy WO to nie przeróbka a włączenie w miejsce jego nóżek dwóch tranów to już tak ? A jakby włączyć w jego miejsce moduł wzmacniający na tranach ? Ok już więcej nie pytam :)

R3

1. zmniejszenie stałego napięca niezrównoważenia na wyjsciu: R3=R2 - Uout=0 V ( tak teoretycznie )

Uout = Uwe+ + UR2(z odpowiednim znakiem) , gdzie UR2 = Iwe- x R2.

2. Lekki wpływ na odpowiedż cżestotliwościową , zniekształcenia , wzmocnienie w otwartej pętli sprzężenia zwrot.itp. - wpływ na dżwięk jest ale nie jednoznaczny - raczej kwestia gustu.

Wiesz nie jestem biegły jeszcze na tyle żebym zapanował później nad takim układem. Ja muszę to ogarniać na tyle żeby w przypadku jakichs usterek zimnych lutów itp. wiedzieć gdzie popełniam bląd. Poza tym obawiam się o wytrzymałość ścieżek.

W każdym razie dzięki za ostatnią radę bo coś mi to w obecnym układzie nie gra najlepiej. Większa dynamika ale dźwięk taki "jakby rozlany"

pozdrawiam

No to ... popłynąłem trochę z tym wzm. odwracającym w każdym razie zawieszam na razie moje starania.

Przejrzałem kilka schematów z rozwiązaniami przedwzmacniaczy i w większości przejrzanych rozwiązań na separatorach stosuje się wzm. typu n i e o d w r a c a j ą c y lub wtórnik - gdzieniegdzie na tranzystorach. Dlatego jeszcze jeden ostatni (nie chcę nikogo zanudzić) schemat który już zaaplikowałem (słabiutkie u mnie juz ścieżki). Testując mogę powiedzieć że gra to podobnie jak oryginał ale bardziej dynamicznie jest tylko ... trochę za grubo.

Co można zrobić żeby nie było grubo?

:)

PS. wartość rez. R3 z porzedniego schematu to po obliczeniu 6,4k

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...żeby nie było grubo ja zmniejszyłem wartość kolejnego kondensatora w sygnale z 4,7u do 2,2u i po tej zmianie efekt jest jak dla mnie niezrównany. Powiem tak jeśli ktoś ma miłych sąsiadów i żyje z nimi w dobrych stosunkach to po zmianach tutaj opisanych straci dobrych sąsiadów.

Artuch co sądzisz o jeszcze takiej poprawce jak na rys. poniżej?

Poprowadzenie masy na płytce przedwzmacniacza jak się dobrze przyjrzeć jest chyba trochę dziwne.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...

No i doszło do małego uszkodzenia. Konkretnie filtr kontur umieszczony za wzmacniaczem operacyjnym przestał działać w jednym kanale. Czy powodem może byc większe wzmocnienie?

Póki co odczepiłem kontur od potencjometru głośności i jest git gra bardzo ładnie. Zmniejszyłem pojemność kondensatorów zasilania przedwzmacniacza to był powód ze mi grubo grało. Teraz jest fajnie tylko dlaczego zdechł kontur? Potrzebuję wiedzy bo nie chcę rozwalić wzmacniacza.

No tak to prawda być może zbliżam się tylko ... nie chciałbym się oparzyć za bardzo.

Kontur nie tyle zniknął ile nie można go było wyłączyć . Zrobił się na stałe włączony i nie poprawnie działający. Ale tylko w jednym kanale.

pozdrawiam

• 1 rok później...

Witam,

Podłącze się do tego zacnego tematu, mam Diorę WS704, w planach jest wymiana kondensatorów (najpierw zasilanie potem przedwzmacniacz) i diod na mostki, nie wiem czy będę się bawił w drutowanie na razie chciałbym nie modyfikować "mechanicznie" konstrukcji. Aktualnie zakupiłem gniazda bananowe oraz mam przygotowane bezbarwne plexi jako mocowanie aby nie modyfikować obudowy wzmacniacza i tutaj mam pytanie. Jak wiemy Diora WS704 umożliwia podłączenie 4 kolumn 16 ohmowych (połączenie równoległe), natomiast w WS504 zastosowano połączenie szeregowe i można stosować połączenie kolumn 8 ohmowych. Chciałbym się zapytać szanownego grona, jak dodatkowym modułem (przystawki elektronicznej) zrealizować przełączanie z równoległego na szeregowe tak aby zachować działanie przycisków na panelu do kolumn A i B. Jestem bardziej elektrykiem niż elektronikiem ;-) Dlaczego Diora stosowała 2 rozwiązania, pewnie jedno ma minusy/plusy jak i drugie dlatego pomyślałem o takiej hybrydzie.

PS. Pytanie czy mostki greca grzeją się mocno w tej aplikacji wzmacniacza ? ,trzeba zakładać radiatory ?

• 2 miesiące później...

Witam,

Mimo że temat już trochę przymarł chciałbym przyłączyć się z pytaniem..

Jestem właśnie w trakcie remontu mojej Diory. Ponieważ posiadam sporo kondensatorów o potrzebnych pojemnościach ale z dużo większym napięciem znamionowym Np. dla kondensatorów 4700uF mam napięcie 100V. Podobnie dla innych kondensatorów gdzie znamionowe wartości wynoszą C507 i C508 = 100uF/16V, C607 = 100uF/25V mam na stanie 100uF/35V.

Moje pytanie brzmi czy zastosowanie kondensatorów o dużo wyższym napięciu będzie miało jakiś negatywny wpływ na parametry wzmacniacza? Z góry dziękuje za odpowiedź!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.