Skocz do zawartości
IGNORED

coś na tzw. dzień dobry

valis0

Rekomendowane odpowiedzi

wiem , wiem ... temat był poruszany zapewne niejednokrotnie, ja natomiast jestem prawdopodbnie w specyficznej sytuacji, gdzyż posiadam sprzęt do KD, powiedzmy średniej klasy. A moje pytanie dotyczy właśnie stereo, czy ktoś mógłby mi doradzić , jaki sprzęt kupić na starcie , bo KD po prostu mi się nie sprawdza do muzyki. Chodzi mi o cd (czy mylę się że odtwarzacz cd ma znaczenie w odbiorze muzyki?) w miarę porządny , ale używany wzmacniacz, i do tego głośniki, małe gabarytowo, głównie do muzyki rock, metal, gothic metal i pochodne. nie wiem jakie dane miałbym jeszcze podać , tym bardziej że jestem mega laikiem w temacie stereo, ale muzykę w dobrej jakości uwioelbiam :)

https://www.audiostereo.pl/topic/40005-co%C5%9B-na-tzw-dzie%C5%84-dobry/

Za mało sprzętu znam żeby doradzać ale na pewno przydałoby się więcej parametrów

1. ile możesz wydać

2. jaki masz pokój

3. Co masz obecnie -jaki mplituner, dvd i jakie kolumny?

Mając takie dane na pewno ktoś coś Ci doradzi.

kwotę jaką mogę wydać to 2-3k , dlatego chciałbym jednak używany sprzęt ?

pokój to raczej umeblowane 20 m2 :))

a co do KD to myślę że to nie istotne , bo stereo będzie stalo w innym pokoju , nie tam gdzie KD ...

witam,

za trzy tysiące możesz mieć fajny zestawik, na którym sam grałem i za mniej więcej taką kwotę sprzedałem go całkiem niedawno;

- jako cd NAD c542 (dla początkującego audiofila jak najbardziej ok - cena ok. 1100zł) - jako 'zamiennik' np. Arcam 8 (widziałem go na Allegro za podobną cenę - fajny cd'ek),

- wzmacniacz Aura 100 Evolution, ew. Harman Kardon 675, Arcam Alpha np. 7 (wszystkie troszkę poniżej 1000 zł),

- kolumienki podłogowe Mission m34 (uwierz mi - ich stosunek jakości do ceny jest rewelacyjny, a sprzedałem je za 1100 pln)

tak więc z całkiej fajnym sprzętem mieścisz się w 3k (plus oczywiście jakieś kabelki, ale nie bawiłbym się w jakieś drogie cuda),

a jest jeszcze jeden starszy fajny wzmaczek (choć tego nie słyszałem), w którego podobno warto zainwestować (i nawet widziałem go w na forum dziale 'ogłoszenia') - to Naim 3. Cena bliżej półtora tysiąca niż tysiąca, ale pewnie można się potargować :-)

mam nadzieję, że mogłem być pomocny...

pozdr,

valis0, 8 Lut 2008, 11:57

>jestem laikiem , bardzo proszę więc opisać mi , czy to wzmacniacz , czy kolumny, i może jakieś

>konkretne modele ?

"Może zatem używane AA Phoebe + jakiś używany NAD."

"AA Phoebe" = kolumny głośnikowe wolnostojące firmy Audio Academy z Łodzi model Phoebe.

"NAD" - mam tu na myśli wzmacniacz.

Desant, 8 Lut 2008, 15:11

>iceman

>

>dlaczego polecasz kolumny o ktorych w innym watku piszesz:

>

>"Ja się męczę z moimi AA już od kilku miesięcy i nadal nie dostrzegam w nich plusów."

Poczytaj więcej moich wpisów. Zresztą co mi tam - po krótce streszczę:

Gdy przywiozłem AA do domu po prostu było marnie. W sklepie grało to fajnie, bo raczej z przyzwoitą elektroniką i w dodatku facet zapuszczał odpowiednią muzę. Więc po odsłuchu sie napaliłem jak szczerbaty na suchary. Gdy przywiozłem do domu i zarzuciłem jakąś muzę spokojną była lipa - ogólnie moim zdaniem pasmo było nierówne, dziury w basie. I tak oto słuchałem ich sporadycznie, mając do nich raczej niechęć. Sytuacja z czasem zaczęła się zmieniać gdy włączyłem na tych kolumnach płytkę Garego Moora - tutaj pokazały klasę, bo zagrały DUŻO lepiej niż KEF Q1 które były moimi głównymi kolumnami - nie ma co ukrywać - takiej dynamiki KEF nie ma. Tak więc zacząłem eksperymentować z ostrzejszą muzyką, ostrymi gitarami i się okazało, że to kolumny do tego stworzone. Ale też nie od razu, bo tak naprawdę to zaczęły grać jeszcze lepiej po małej imprezce. Mianowicie jak już wspomniałem, przez pierwszych parę miesięcy prawie w ogóle ich nie słuchałem. Kiedyś miałem imprezkę i przez całą noc były wykorzystane do grania jakiegoś dancu itp - wiadomo, jak to na imprezie. Po nocy "łomotu" kolumny zaczęły grać jakoś lepiej.

Dotychczas nie wierzylem w tzw. wygrzewanie za bardzo - tj. wiedziałem że niby kolumny powinny być wygrzane żeby zaczęły dobrze grać, bo wiadomo, że cewki muszą się dotrzeć itd. No ale nie myślałem że to będą aż tak słyszalne różnice.

Żeby wszytko było jasne - nadal uważam, że nie do każdej muzyki się nadają. Ale do rocka i pokrewnych gatunków jak najbardziej.

Dodam jeszcze, że oczywiście AA polecam, ale używane, bo kiedyś ich kolumny w swojej cenie były naprawdę niezłe. Teraz jednak ich ceny trochę moim zdaniem przesolone i zamiast nowych AA można kupić często coś lepszego.

ArtiQ dzięki, chyba skorzystam z twojej pomocy ... mam tylko jeszcze tylko dwa pytaniua, czy jestem w stanie kupić kolumny małe , wielkościowe podobne do monitorów KD, które spełniały by się w podobny sposób jak te wolnostojące , zap;ewne wielkie gabarytowo ?

i pytanie drugie, czyli nie ma sensu zamiast cd , kupować dajmy na to lepszy odtwarzacz dvd, koncerty raczej trzeba sobie odpuścić ?

wymiary Misssionów; (W/S/G) [cm] 95/20/33 - nie sa więc takie duże, a zgrabna to wielce konstrukcja...

z monitorami nie pomoge Ci, bo ja gustuję w podłogówkach,

co do źródła - sprawdzałem 'na własnej skórze' i nawet najprostrzy/najtańszy cedek (choćby Yamaha cdx 396) zawsze zagrał lepiej od nawet 2, 3, a nawet 4 krotnie droższych dvd, tu bym nie oszczędzał, bo szybko będziesz chciał zmianiać

a tak wyglądały moje Mission - oczywiście musisz koniecznie posłuchać różnych rozwiązań, bo to tylko sugestie, ale myślę, że warto - tym bardziej, że lubisz dynamiczną muzykę, a one taką właśnie lubią...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ja miałem kiedyś te starsze Missiony chyba model 702 się nazywał. Miały tą zaletę, że dobrze się sprawowały nawet tam gdzie było dużo instrumentów i "jazgotliwych" gitar. Potrafiły też uderzyć. To były takie z białym głośnikiem.

jeszcze dwa pytania, w takim ukladzie jak sobie radzicie z koncertami , raczej bez wizji ?:) i drugie pytanie , czy muzyka moze być z sieci, czy raczej przy w/w sprzetach powinno się słuchać jednak orginalnychplyt, bo sa lepsze jakościowo ?

>jak sobie radzicie z koncertami , raczej bez wizji ?:)

Wizja męczy. Jak zamykasz oczy i sobie wyobrażasz to wręcz przeciwnie - to relaksuje.

>czy muzyka moze być z sieci...

Formaty bezstratne. Zresztą ważne żeby się tobie podobało. Jak ktoś nie słyszy różnicy między płytą a mp3 to też nie widzę powodu dla którego miałby nie słuchać mp3.

a powiedzcie mi gdzie mogę nabyć taki sprzęt , bo np Aura 100 Evolution, jakoś w sieci nie znalazłem, a harman jakoś mi się z media markt kojarzy :)

z kolumnami trochę lepiej, rzekłbym wysyp tego na alegro :))

Trzeba wpisać w wyszukiwarce coś w rodzaju "wzmacniacz do zł" oraz "wzmacniacz do zl" (polskie czcionki) i przewalić kilka wątków. Ja ostatnio kupiłem Denona PMA-860.

Ogólnie za 3000 to już można zaszaleć! nie to co w KD :) Na CD możnaby wydać trochę mniej a na kolumny przeznaczyć ciut więcej, bo zwłaszcza na początku najwięcej zauważalnych różnic na plus dadzą lepsze kolumny niż lepszy odtwarzacz.

Do 20m2 pasują w sam raz jakieś podłogowe kulumny chyba że trudno je tam ustawić, ale z drugiej strony monitory też trzeba jakoś postawić i tylko optycznie zajmują mniej miejsca.

Też słucham muzyki tego gatunku i po przesłuchaniu wielu różnych wzmaków (do 3kzł), kupiłem... Reloopa HA-210, koszt - 728 zł z przesyłką (sprzęt nowy). Pokoj mam 25m2, kolumny monitorki B&W 601 i już wiem, że długo nie pograją u mnie (już są na aukcji;)), bo ten wzmak porzebuje bardziej dynamicznych kolumn i chyba raczej podłogówek:) Jeszcze raz polecam gorąco tego Reloopa (nie tylko w cięższej muzie się sprawdza, jest bardzo uniwersalny, jeśli w ogóle coś takiego istnieje:)).

a co sądzicie o takim zestawie ? :

1) wzmacniacz NAD C320BEE,

2) kolumny Mission m34,

3) odtwarzacz CD NAD CD521 BEE , z tym że co do odtwarzaczy mam mieszane uczucia, w zasadzie zrodziło się pytanie, co sądzicie o "podpięciu" do wzmacniacza MP3 ? :))

przerabiałem NADy i uwierz mi, te najniższe modele są fatalne...na początek może być cdek NADa, ale szukaj raczej C542 (o klasę lepiej od 521) lub - jeśli ma być tańszy - jego poprzednika 541i (chyba był z literką?!),

no a wzmak...no coż myślę, że za te same pieniądze można znacznie, znacznie lepiej..

valis0, 12 Lut 2008, 11:40

>a co sądzicie o takim zestawie ? :

>1) wzmacniacz NAD C320BEE,

>2) kolumny Mission m34,

>3) odtwarzacz CD NAD CD521 BEE , z tym że co do odtwarzaczy mam mieszane uczucia, w zasadzie

>zrodziło się pytanie, co sądzicie o "podpięciu" do wzmacniacza MP3 ? :))

Skiba polecał taniego Reloopa. Bardzo słusznie polecał. Reloop jest o niebo lepszy od tanich NADów, dopiero NAD C352 może z Reloopem konkurować, tyle że nowy 352 kosztuje trzy razy wiecej. Do tego jakieś przyzwoite CD (na Allegro widziałem Onkyo 7511 z przetwornikiem Andrzeja Stelmacha) i kolumny, np. Tannoy Revolution R3, i będzie grało lepiej niż trzykrotnie droższe kino.

czemu ten Reloop HA-210 koszt - 728 jest taki tani , skoro polecane wasze NADy z wyższej półki, z którymi może konkurować ten model , a one kosztują powyżej 2000 zł ?

jest aż tak dobry ?

nie zawsze można sugerować się ceną,

zarówno Reloop, jak i NAD to budżetówka, i przepaści pomiędzy nimi nie będzie (na nic wielkiego nie licz),

co do Reloopa nie wypowiadam się, bo nie słyszałem, ale podstawowe NADy darować sobie powinienesz w pierwszej kolejności (a od siebie dodam, że i CA też, jakby miało Ci przyjść coś takiego do głowy)...

Jest taki tani, bo widocznie to jest "realna" cena wzmaka budżetowego:) Ja po prostu wyszedłem z założenia, że nie dam 2,5kzł za wzacniacz, który minimalnie różni się od tego za 700 zł. Postawiłem na stosunek: jakość/cena i dzięki temu poszukam sobie jeszcze "fajnych" kolumn. A swoją drogą, zewnętrzne wykonanie tego Reloopa jest zadziwiająco "hi-endowe" (wszystko blacha:))

skiba, 12 Lut 2008, 13:59

>Jest taki tani, bo widocznie to jest "realna" cena wzmaka budżetowego:)

Jest tani, bo nie płaci się za logo, a tylko za produkt.

>Ja po prostu wyszedłem z

>założenia, że nie dam 2,5kzł za wzacniacz, który minimalnie różni się od tego za 700 zł. Postawiłem

>na stosunek: jakość/cena i dzięki temu poszukam sobie jeszcze "fajnych" kolumn.

Bardzo słuszna koncepcja. W tym zakresie cenowym zawsze warto największy nacisk położyć na kolumny. A elektronikę najlepiej wybierać spośród solidnych używek, albo szukać takich kwiatków jak Reloop (kiedyś była też jeszcze tańsza Koda lub Conrad Model KD261 z tymi samymi wnętrznościami co w Reloopie. To dopiero był hit!

350zł. za bardzo dobry budżetowy wzmacniacz.)

>A swoją drogą,

>zewnętrzne wykonanie tego Reloopa jest zadziwiająco "hi-endowe" (wszystko blacha:))

E tam blacha. Front tego wzmacniacza to lite frezowane i "drapane" aluminium, nie gorsze niż we wzmacniaczach Primare ;-))). A gałeczki-po prostu mistrzostwo. Żaden tam plastik, tylko kawał ciężkiego, toczonego aluminium. Śliczne. Markowe wzmacniacze kosztujące nawet i 3000zł w sklepie takich gałek nie mają.

musialbym uslyszec zeby uwierzyc ale wcale mnie by to nie zdziwiklo jesli ten Relloop bylby taki dobry. fakt ze z uzywanych klockow w tej cenie jest w czym wybierac, ja polece Rotele tak CD i jak wzmacniacze, juz nawet budzetowka gra zadziwiajaco zwawo , rozdzielczosc jest naprawde dobra jak i stereofonia .

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.