Skocz do zawartości
IGNORED

Czy z tego głośniczka da sie coś zrobić?

Zdzislav

Rekomendowane odpowiedzi

Mam 2 głośniki monacor SPH-170C

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czy na bazie tych głośników można zbudować coś dobrze grającego? Mam w planach zrobić na ich bazie 3 drożne zespoły głośnikowe. Czy opłaca sie uruchomić ten głośnik jako średniotonowy?

Chcę do niego dodać peerless sls 10 na bas.:

Ukryta Zawartość

ewentualnie 12 calową wersje. Chciałbym tak duży głośniki niskotonowy, z uwagi na to, że głośniki tej średnicy akuratnie nagłośnią mój pokój. ( ponad 20 m2, )

Nie wiem jakie dobrać wysokotonówki. Chciałbym szczegółową, dosadną wysokotonówke, ale nie za drogą. Macie jakieś propozycje?

To miałby być pierwszy mój projekt...

Kolumienki miały by być szczególnie do muzyki orkiestrowej, filmowej, koncertów.

Jest sens bawić się w taką konstrukcje, nie posiadając sprzętu pomiarowego?

post-15620-100001086 1202410662_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zdzislav

Mam na kompie zwrotki pod projekt na Monacor, z wysokonówką SS2008 oraz Peerless WA-10 (WA-100)

jednak tam jako średnio-niskotonowy pracuje Monacor SPH-165KEP

z drugiej strony, w/g zasłyszanych kilku konstrukcji, kevlar Monacora jest raczej suchy i bardziej na bas się na daje (sztywna membrana) a średnica z tych głośników jest beznamiętna.

Użyłbym innych głośnikow. Jeśli SLS peerlessa (podobno mulący i wolny dźwięk) to coś w podobnym tonie jako średniotonowy, (może ta 13 od Mitte, średnicę ma świetną)

jeśli jednak chcesz te głośniki co masz wykorzystać, rozejrzałbym się na bas za czymś, co chociaż teoretycznie będzie miało coś wspólnego w barwie z tym Monacorem. Inaczej będzie mocno słychać podział pasma (dwa różne głośniki o specyficznie różnych brzmieniach)

Przy tej kombinacji sam z ciekowością będę śledził wątek, bo sam szukam głośnika na bas który nie będzie miał tej naleciałości subwooferowej (skojarzenie) tylko będzie precyzyjny i szybki w oddawaniu impulsów

Pozdrawiam

F4 bluźnisz, nie należy porównywać Kepa z mimo wszystko tandetnym GDN 13-40-2. Chłopie to różnica kilku klas brzmieniowych, kep gra bardzo zróżnicowanie na basie, średnice mam bardzo ciekawą. Mi osobiście bardziej ona pasuje od średnicy M18wh czy Xt18WH.

Co do SLSa na bas to IMO ma to racje bytu ale z aktywnym podziałem lub Bi Ampingiem (czy jak się to zwie). SLS jest głosnikiem który potrzebuje mocy dopiero wtedy zagra poprawnie. U mnie SLS 12” gral w rożnych obudowach od 40-100l. Powiem ci najlepiej pasowała buda około 60-65 BR. Do tego wzmacniacz z dużym zapasem mocy. Przy 200-400W grał najlepiej.

Ludziom SLSy zamulają bo dają wielkie budy i napędzają je mostkiem TDA;] Demonem prędkości on nei jest ale w kilku gatunkach muzyki sprawdza się idealnie. Choć mi osobiście basik z Kepów bardziej pasował.

Dj-zibi

ale ja nie pisalem ze GDN 13/cos/tam gra lepiej od Monacora,

napisalem tylko ze ma inna barwe na srednicy, ktora bardziej "zgra" sie z w/w SLS niz Monacor (teoretycznie)

dlatego tez napisalem ze chetnie poczytam o innych wooferach na bas, bardziej pasujących brzmieniowo z Monacorem

A to że Monacor SPH 165KEP ma "suchą" średnicę nie jest tylko moją opinią.

Swoją drogą sam się zastanawiam nad tym przetwornikiem (Monacorem) na bas, ale do 200Hz

Pozdrawiam

Fajnie chłopaki, ale ja mam monacora 170c, który różni sie od tego kiepa tym że ma membranę z włókna węglowego. A barwa średnicy tego głośnika jest raczej po neutralnej stronie, nie jest sucha, nie jest ciepła. Co prawda, co sie do niego podłączy tak zagra.

No ja nie mam zbyt wydajnego wzmaka, chyba 420VA poboru, wieć ten peerless raczej może mulić , choć cena jest zachęcająca. Nie skreślam go jeszcze z listy:) Może macie inne propozycje na bas??

fajny głośnik, dokup jeszcze 2 i na góre jakiś Eton 25mm albo fajny Visaton ceramiczny i zrób 2 drogi w układzie NWN. Prosto, bez fajerwerków, bas dobry, środek dobry i góra dobra. SLS do muzyki się nie nadaje i jest jak Zibi pisze ... 300W średnio muzi być, a jak aktywny podział zrobisz to znó nigdy nie skleisz brzmienia i będziesz czuł że masz monitory z subwooferem - wierz mi uczucie do kitu....

Słuchaj może dołóż trochę i kup lepiej ceramiczny acutona naprawdę zyskasz na barwie ;)

Dawno mnie tu nie było ale widzę że nie ma żadnych zmian tak trzymać ;)

wovo, właśnie, fajny głośnik ale strasznie drogi... Jak miałbym kupić jesczcze 4... i do tego etony... Dużo kasy bym potrzebował, ale pomysł dobry.

Dobra teraz peerlessa skreślam całkowicie z listy:)

konfiguracji masz dużo a zykle monitorki Ci nie starczą? IMo najlpeszym rzwiązaniem będzie zrobić monitorki lub ew. dokupić jeszcze parkę. Na górę seasy lub ceramik visatona.

Jeżeli szybki, szczegółowy, dynamiczny bas to potrzeba metalowca jakiegoś - może Seas L22. Ew. coś z tych nowych Daytonów. Visaton Al200 też nie będzie zły i cena każdego to poniżej 350zł ( a Dayton 220zł).

Nie oszalałem :P

chce sobie zrobić jakieś głosniczki przejsciowe,

zanim uzbieram na jakiś wzmak lampowy z prawdziwego zdarzenia i jakieś sensowne głośniki na odgrody,

A to trochę potrwa, niestety.

Witam, 170c to przyzwoity materiał na monitorki, swego czasu popełniłem (jako koval) konstrukcje opisywane tu:

Ukryta Zawartość

Grają szybkim, twardym dołem w objętości rzędu 9 l, trochę zabawy jest ze zwrotnicą, bo ch-ka nie jest powyżej 1,5 kHz idealna - z wysokimi podziałami (>2,5 kHz) są problemy. Wersję na 2x170c na stonę też uruchomiłem, naprawdę potężny dźwięk, jak na podstawkowce... ;)

pozdrawiam - Tomek

Ukryta Zawartość

nie ma sensu robic 2way na 2 midbasach... za duzo kasy wydanej praktycznie za nic!

do 3way tez srednio pasuje... ale do biedy daloby sie cos srobic, jednak nie widze sensu.

masz 2 rozasdne wyjscia:

1- sprzedaj to co masz i zrob od podstaw przemyslane 3drogi

2- zrob na tym monacorze 2drozny zestaw z dobra wysokotonowka.

miqolaj87 a Ty chyba nie masz sensu w tym co piszesz ... oczywiście że jest sens robienie układu symetrycznego na tych głośnikach, z jak jeszcze Zdzislav pisze że chce lampowca - dla mnie bomba bo słuchałem tych głośników w symetryku właśnie z lampą i to nie jedną i było fajnie.

Ale Zdzislav sprzedanie ich i kupienie czegoś nowego to też dobry pomysł, usherki za 220 zł i taki sam układ, albo 14cm metalowe seasy i też symetryk.

Podejżewam że chcesz 3way bo masz większy pokój ale 3way trudno zestroić ze sobą a jak jużmasz 3 zupełnie inne głośniki to albo masz częście że Ci sięto uda albo celowo kupujesz dane modele, a nie przypadkiem bo takie są i są tanie.

Jak w Twoim pokoju nie ma jakiś problemów z dołem, jakiś rezonansów pasożytniczych przy 100 - 125Hz to takie 2x17cm + wtsokotonowiec wgniecie Cię w fotel... jeszcze z lampy to w ogóle.

miqolaj87 - co do teksty że 3way przebiją pod każdym wzgledem 2way to prosże ... rozwiń myśl ... :) Interesuje mnie czy sam do tego doszedłeś czy sięza dużo gazet naczytałeś:)

zoltar nie masz racji. To co jest lepsze to kwestia gustu, bo taki np. monacor inaczej zagra z odciatą tylko górą, a inaczej z odciętym dołem - mówie o średnicy. Próbuje siętylko dowiedzieć czy kolega miqolaj87 wie z czym wiaże sięrobienie kolumny 3way DIY, i w ogóle po co są 3 way, bo mam wrażenie że tylko się naczytał i próbuje swoje racje zaimplementować Zdzislavowi.

Czy konstrukcja 2 dr. czy 3 dr. , to nie kwestia gustu, a raczej kwestia przyjęcia kompromisu.

Niestety , ale układ dwudrożny , to własnie ten kompromis...... nie tylko w strojeniu , ale nawet przy tak banalnym momencie jak dobór wytłumienia.

Pzdr.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.