Skocz do zawartości
IGNORED

Sieciówka za 300$ z węża ogrodowego

_Kuba_

Rekomendowane odpowiedzi

...tylko jeśli na spotkaniu nie rozstrzygnięto by dalej jednoznacznie całej sprawy "nausznie", to zachodzą obawy (biorąc pod uwagę to co dzieje się w virtualu;)) że "wyjaśnienie" przebiegałoby w dalej sposób podobny do tego co często zdarza się w brytyjskiej "Izbie Gmin" na zakończenie obrad;).

clo2, 10 Lut 2008, 18:13

>Powiem tyle, że jeszcze

>kilkanaście lat temu w uczniowie liceum kończący je maturą stali na znacznie wyższym poziomie

>intelektualnym i często posiadali więcej wiedzy niż wielu dzisiejszych absolwentów wyższych uczelni.

>Już jest źle a zapowiada się, że będzie jeszcze gorzej.

Zgadzam sie dzis studia na mniej lub bardziej znanych "uczelniach" koncza ludzie nie potrafiacy poprawnie skonstruowac zdania zlozonego poslugujac sie rodzimym jezykiem. Nie mniej jednak nie nalezy wszytskich wrzucac do jednego worka.

Podalem pozycje ksiazki Cialdiniego , w ktorej dosc prostym jezykiem przedstawiony jest sposob wplywania i wywierania wplywu na przecietnego czlowieka (tu powiedzmy konsumenta naszej "Sieciówka(i) za 300$ z węża ogrodowego") . Sam nie slysze roznicy w brzmienu kabla sieciowego od komputera i drozszej jego konkurencji. W ogole moje zdanie w kwetsi sprzetu hajfai jest takie ze niekoniecznie naklad finansowy poniesiony z racji zakupu sprzetu bedzie adekwatny do wydobywajacego sie zeń dzwieku, tzn wraz ze wzrostem ceny proporcjonalnie wzrasta jego jakosc. Nie chodzi tu bynajmniej o wykonanie danego elemntu a o jakos przekazywanej muzyki.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

>kichanadeta

Pisałem, ponieważ ten Cialdini jest moim zdaniem i tak już zanadto przereklamowany. Świetne recenzje i polecany na każdej uczelni na całym świecie. Ale faktem jest, że kolejnym krokiem po tej formie jaką serwuje ta książka będzie wydawanie wszystkiego w formie komiksowej. Moim zdaniem to tego typu literatura powinna mieć wstęp wzbroniony na wyższych uczelniach, a jest przeciwnie. Ale tego wymagają dzisiejsi "studenci" (oczywiście większość, bo jest na pewno spora grupa osób, które rozumieją po co idzie się na uniwersytet). Osobna sprawa, że to naprawdę niezbyt wysokich lotów książka. Mówię to ja malutki i nic nie znaczący clo2 przeciw tym wszystkim "autorytetom" reklamującym tę pozycję;).

folab, 10 Lut 2008, 16:12

>Qubric,sam mam mp3 Iriver u10 i do tego KPP...<

Folab - bez komentarza.

Nie masz pojęcia nawet co miałem na mysli. Poszukaj sobi ena forum co jest montowane do komputera i czego sie z tego słucha. Nie będziesz popełniał wpisów wystawiających Cię na posmiewisko.

clo2, 10 Lut 2008, 18:36

>Osoby które słyszą i mają różne sieciówki niech zorganizują spotkanie na które zaproszą największych forumowych antysieciowców. Jeśli kablowcy są w stanie dobrać tak kable i materiał muzyczny do porównań aby było ten wpływ słychać dość wyraźnie to zawsze byłby to jakiś krok naprzód w temacie, a nie tylko wirtualne okładanie się od nowa.<

Alez ja cały czas czekam na wykazani emi że jestem głuchy (obym nie czekał za długo do czasów kiedy rzeczywiście będe głuchy). W sposób bardzo prosty... ślepym testem. Skoro kablomaniacy słysza to co słysza niech rozpoznają swoej kable w slepym teście.

O ile mi wiadomo w z innego wątku jest nawet ustanowiona nagroda 1mln USD za taki wyczyn... A o ile wiem do tej pory nawet nie byli w stanie rozpoznac własnych interkonektów czy modyfikowanych CD-Playerów w odsłuchach w KAiM. Nie rozpoznali też zmiany jakości nagrań kompresowanych w forumowym teście.

Ale sieciówki można taniej. W dodatku jak to na Allegro - hajend;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

169,90 zł

i komentarz jednego z kupujących:

"...dostałem przesyłkę to szczęka mi opadła". ;);)

Ukryta Zawartość

Qubric bez urazy ale ty to po prostu "świnia" jesteś.

Pozbawiasz ludzi nie tylko złudzeń ale i w ich mniemaniu (bo nie ich żon) dobrej zabawy.

Przecież w całej tej zabawie ze słyszeniem kabli... chodzi tylko o zabawę dużych chłopców w pokazywanie kto lepszy "sprzęt" ma. Łatwiej jest wyjąć 100-300 zł (a są tacy co bez szkody dla rodziny mogą wyłożyć i kilka tysi) niż wymieniać wzmak czy kolumny na nowe (często z dużą stratą). Chodzi o to co w całym audiofilizmie o gonienie króliczka... jeden lubi wódkę, inny panienki (może być szlaufa :) a inni wymieniać IC czy sieciówki.

Bo Qubric każdy ma prawo wybrać źle ;-))

>saczek

>przeciez takie testy już były...

Wrzuć linka jak są dokładne opisy takich testów.

Ja wspomniałem o testach w których wzięliby udział najbardziej zapaleni na tym forum antysieciowcy. Gdyby po testach nagle napisali - "myliłem się , sieciówki jednak grają", to na przyszłość złagodziłoby to nieco tego typu dyskusje. Zresztą dyskusje w tym temacie są bezprzedmiotowe, trzeba posłuchać a inaczej to można tak tylko pisać cokolwiek w nieskończoność.

>zoltar7

No tak. Nawet zapalony antykablarz Qubic przyznał przecież, że lepiej gra sieciówka podłączona do gniazdka od tej która podłączona nie jest;). Ciekaw jestem jak on to usłyszał, bo ja nie słyszę ani tej podłączonej ani też tej niepodłączonej. Ale ja jestem u progu sztafety w pogoni za króliczkiem więc mam jeszcze czas;).

Tak przeglądam allegro i szukam jakiegoś dobrego węża ogrodowego do budowy sieciówek DIY. Który najlepszy, bo w opisach nic nie ma, że audiofilski czy hi-endowy ?

clo2, 10 Lut 2008, 20:42

>Ja wspomniałem o testach w których wzięliby udział najbardziej zapaleni na tym forum antysieciowcy. Gdyby po testach nagle napisali - "myliłem się , sieciówki jednak grają", to na przyszłość złagodziłoby to nieco tego typu dyskusje. <

A niby dlaczego ma panowac dyktatura kablomaniaków???

Ślepe testy wielokrotnie wykazały, że kablomaniacy róznic nie słyszą. Czakam więc aż przyzanają - "myliłem się, sieciówki jednak nie grają", to na przyszłość złagodziłoby nieco tego typu dyskusje.

Skibus, 10 Lut 2008, 21:39

>Tak przeglądam allegro i szukam jakiegoś dobrego węża ogrodowego do budowy sieciówek DIY. Który

>najlepszy, bo w opisach nic nie ma, że audiofilski czy hi-endowy ?

Patrzysz w knigu i widzisz figu:)

Gdybyś nie był złośliwy byś zauważył, że żaden producent nie stosuje (w tych na zdjęciach) kablach węża ogrodowego jak "głupio nazywasz" przewody paliwowe-> te w tym przypadku to wersje zbrojone.

Jest kilka szkół. Jedni druty lub druciki izolują wstępnie by następnie nitkami dziadka Władka otulić je i wypełnić masą przed ubraniem w koszulkę. Inni przewodnik wciągają w ryrki powietrzne z wieloma kanałami, które następnie opasają folią miedzianą i takimi ble ble, jeszcze inni stosują przewody nawojowe w emaliach lub izolacjach pośrednich umieszczajac je w rurkach paliwowych szczelnie je zamykając (Velum) przez opasywanie taśmą klejącą, wyższe modele na rurki paliwowe moga mieć wciągnięte otuliny odizolowujące przewodnik od wibracji, jeszcze inne sam przewqodnik w otulinie. Do tego odpowiednie ekranowania, geometria itd. Jest więc całe mnóstwo mozliwości do popisu:)

Do dzieła Panowie:)

Ukryta Zawartość

post-15608-100000728 1202677428_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cocine, 10 Lut 2008, 22:03

Może masz racje, nazywając te rurki, rurkami paliwowymi, ale węże ogrodowe są różne np. te po 5-6 zł za metr są przeznaczone dla amatorów, a jest też rynek dla profesjonalnych ogrodników :)) Można śmiało powiedzieć, że taki rolnik prowadzący duże przedsiębiorstwo ogrodnicze, to dla producentów sprzętu ogrodniczego odbiorca Hi-endu.

>staszek

kto by się zdecydował na cięcie Nordosta? Ceny na pierwszej fotce poniżej

Druga fotka - w zakreśleniu ciekawa charakterystyka jednej z sieciówek sklecona przez redaktora "Hi-Fi i Muzyka" (źródła obu fotek - tabela z rankingiem sprzętu z "Hi-Fi i Muzyka" nr 3/2007)

Ukryta Zawartość

post-12178-100000718 1202683181_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...nie wiem, ja mam te najtańsze - shiva, cena zbliżona do polskich wyrobów średniej półki :)

Ale - odnośnie cięcia - dość często najdroższe valhalle (sorry za ewentualny błąd, nie chce mi się sprawdzać gdzie te podwójne l powinno być) tną na pół i z jednej 2m robią dwie metrowe - prosty zabieg, a oszczędność ładnych kilku tysięcy złotych! Także tną, a jakże - czyli bywają audiofilsko-ekonomicznie uzasadnione cięcia kabli...

>Staszek_s

No tak, to można mieć w ten sposób za 10kzł dwie Valhalle a nie jedną. Polak potrafi...zaoszczędzić;). O sieciówkach nic nie wiem ale nasuwa mi się pytanie, czy te Nordosty to nie zostały tak opracowane, że "dobry prąd" otrzymuje się dopiero po przebyciu przez niego 2 metrowego odcinka tego kabla? Bo jak tak, to może oszczędność pozorna a właściciel dostaje dwa kable o parametrach znacznie gorszych niż jeden dłuższy.

Ale to tylko takie dywagacje lajkonika. Oszczędni właściciele Nordostów niech lepiej myślą, że dowolny odcinek ma takie same właściwości;)

też się nad tym zastanawiałem :) Jedynie mogę przytoczyć tu słowa jednego z Właścicieli polskiego Ansae - na moje pytanie czy zrobi mi na wymiar - chyba 1,25m kabel muluc odpowiedział, ze to wykluczone, bo kabel jest zaprojektowany do ściśle określonej długości - chyba 2m... Ale np. XLO robi identyczne kable w kilku długościach - więc: hgw jak to jest?

Na pewno dlugość 2m daje większe możliwości manewru przy ustawianiu sprzętu :)

A te "cięte" valhalle gonią na ebayu Anglicy - chyba coś koło 3 tys PLN wychodzi za sztukę - a to już półka, na której można powybrzydzać w używanych kablach innych renomowanych Producentów, więc jak zwykle dylematy dylematy... Dla mnie to kwota zbyt wysoka, wolę alternatywne "rozdysponowanie" - ale dla pozytywnie zakręconych Audiofili chyba jest to jednak kusząca alternatywa cenowa do normalnej ceny tego kabla?

Kup sobie coś takiego. Miękkie i ubawisz sie do bólu:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Kup sobie coś takiego. Miękkie i ubawisz sie do bólu:)

tak zupełnie abstrahując: niesamowite, że niektórzy lidzie znajdują tyle czasu i energii (zdjęcia, opis, wystawienie aukcji) aby sprzedać kabel za 5 zł...

wygląda hiendowo, tylko wtyka jakaś taka nie IEC :)

i ma 2m, więc powinien dawac prąd jak ta lala jakościowy, hehe jako antyk mozna by to wypromować do gramofonów, audiofile by darli po 3 "kzł" od sztuki jak nic :D

Staszek_s, 11 Lut 2008, 00:09

>A te "cięte" valhalle gonią na ebayu Anglicy - chyba coś koło 3 tys PLN wychodzi za sztukę

Nordosta oczywiście mozna sobie kroić na odcinki jakie się chce. Po cąłej swej długości identyczny przewód. Natomiast sieciówki "czarodziejskie" posiadają pewne tajemnice. Nie są symetrycznej konstrukcji na całej swej długości i inne bajery konstrukcyjne. Mozna i taką podzielić ale kosztem całkowitego rozebrania i zmyslnej konfekcji powtórnej co bardzo często narusza założenie konstrukcyjne. Może więc wyjsć iż pierwotnie zaprojektowana sieciówka czy inny kabel po skróceniu nie będzie tym samym kablem. Taką konstrukcję dla przykładu mają kable Heavens Gate Audio:)

pytanie do kablowców (już raz pytałem)

Czy ktoś próbował podpinać sprzęt zwykłymi kablami komputerowymi do takiego urządzenia jak ups?

Albo jakiś filtr sieciowy?

I czy robił takie zestawienia w/w rozwiązań ze swoją sieciówką?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.