Skocz do zawartości
IGNORED

Wybór kabli do kina domowego

creasy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Jestem przed przeprowadzką do nowego domu, chcę zmienić okablowanie przy kinie domowym,kupując takie,aby optymalnie wykorzystać jakość sprzętu

Jestem posiadaczem zestawu kina domowego Denon (amplituner 1706 +dvd 1720) z zestawem głośników 5.1Wharfedale 9.6

Proszę o poradę jakie kable wybrać do głośników głównych,centralnego i tylnych

Jestem w stanie trochę kasy wydać,ale wiadomo - wszystko z umiarem - pozdrawiam i liczę na podpowiedź

Krzysiek

https://www.audiostereo.pl/topic/40060-wyb%C3%B3r-kabli-do-kina-domowego/

z nie audiofilskich firm:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może jeszcze celem rozbudowania wątku dodam,że na chwilę obecną nie jestem za bardzo zadowolony z pracy moich frontów (basy bardzo słabe) - czy może być to wina kabli??? i czy zmiana na lepsze może przynieść efekt?

Z mojego doswiadczenia kup sobie kabelki ktore ladnie wygladaja, ładnie sie nazywaja, najlepiej grube i nie wydaj wiecej niz 5zł/mb bo przeplacisz a roznicy zadnej w dzwieku nie odczujesz.

Jesli juz na prawde nie masz na co wydac kasy to przynajmniej kup cos innego do frontów np Audionova Moonwalk. Bardzo ładnie wygladaja a sasiad pomysli ze to pewnie tz "haj end":) Gdy bedziesz sluchac muzyki w stereo bedziesz przynajmniej mogl sobie wmawiac, ze zyskales na dzwieku "wiele" placac 350zł za druty, pozdro

Ja mam denona 1906 + dvd 1920. Kupiłem kable wszystkie do KD u jednego gościa, którego szczerze polecam jako sprzedawcę. Wiedzę ma ogromną. Poczytaj komentarze:

Ukryta Zawartość

Ja kupiłem akie do frontów i do centralnego. Niestety nie powiem Ci jak grają bo dopiero w Środę jadę na odsłuchy kolumn. Będę próbował mission 33/34 JBL Cinema pack i 5,1 na bazie Jamo c407.

Jak masz trochę czasu to się w środę odezwę

Ps A jak Denon gra z Twoimi kolumnami?

Ukryta Zawartość

Ogólnie jestem z zestawu bardzo zadowolony,no może troszkę jestem rozczarowany basami frontów,ale sądzę że to wina okablowania,bo przy próbie w salonie sprzedaży grało świetnie.

Jedyny mankament tego zestawu to oczywiście odtwarzanie divx,ale już dokupiłem niezawodnego w tych kwestiach Pioneera i jest super

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc

-> creasy

"troszkę jestem rozczarowany basami frontów,ale sądzę że to wina okablowania,bo przy próbie w salonie sprzedaży grało świetnie."

Jak już coś to bardziej wina pomieszczenia i jego akustyki...

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Moim zdaniem do takiego zestawu kina nie ma co przepłacać za druty.... lepiej narysuj rozkład pokoju i gdzie stoją głośniki, a forumowicze podpowiedzą jak je ustawić, i gwarantuje, że odczujesz różnicę...

Jeżeli przywidujesz, że któryś z frontów będzie miał dłuższy przewód niż 5m weź miedziaki o przekroju 4mm jak nie 2,5 styknie...

pozdrawiam

Tojacc

No cóż,nie twierdzę że mam zestaw hi-endowy, ale wydaje mi się że najgorszy nie jest.

Kwestią wyjaśnienia dodam, że kabli nie wymieniam bo twierdzę że dźwięk jest za słaby, po prostu przeprowadzam się do nowego - większego mieszkania, i to okablowanie które posiadam nie starczy

Post napisałem jako że nie bardzo się na tym znam,a z opinii niektórych wynika że dołożenie paru groszy może się przełożyć na jakość dźwięku

To tyle

Jeśli ktoś ma jeszcze coś do dodania to bardzo proszę, przyjmę również sugestie do prawidłowego rozmieszczenia sprzętu.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za cenne, nie złośliwe uwagi

Witam - jeszcze jeden głos do tej dyskusji - nie umniejszając wagi jakości kabli - musze jednak przyznac racje tym którzy pisza iz zdecydowanie większy efekt otrzymasz eksperymentując nieco z ustawieniem głośników niz wymieniając kable . Nawet najlepsze nie pomogą jeżeli kolumny sa źle rozmieszczine , zbyt daleko lub blisko ścian itd. Moje doświadczenie to potwierdza - mam zestaw Yamahy seri 661 + kolumny satelitarne Infinity Alpha i ogromna poprawa nastąpiła po ich zdecydowanym odsunieciu od scian i skierowaniu osi głosnika bardziej na wprost . Co do basu - u mnie jest on wspomagany subem i to oczywiście "ułatwia" sprawę , jednak ostatnio grały u mnie Missiony 33 i lekkie odsuniecie lub przysuniecie do ściany powodowało ogromną zmiane właśnie tego zakresu częstotliwości . Zatem - jeżeli jest taka szansa "pojeździj" przodami i może sie okazać że proponowane kable za 5-7 zł za metr plus nowe ustawienie pozwolą zaoszczędzić na dobre interkonekty , których wymiane zdecydowanie bardziej polecam - zwłaszcza w stereo !!!

Miłej zabawy - pozdrawiam.

Najważniejsza jest muzyka - później sprzęt , a najlepszy jest ten który dla mnie brzmi najlepiej .

Dzieci to przyszłość narodu więc słuchają tego co tata ;-))

wez procaba ls 40 , jest to na wypasie kabel, maja w on stage'u, ewentualnie ls 15 na tyl, ja kupilem te kable i uwazam ze do kina starcza , az za dobre sa....

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

• 3 tygodnie później...

Konia z rzędem temu który ma tak dobry słuch i słyszy różnicę w okablowaniu :) Moim skromnym zdaniem mogą to być jakiekolwiek kabelki o przekroju 2.5mm2 byle by były z czystej miedzi. Można się pokusić o jakieś posrebrzane w granicach 15pln/m, ale przy nie audiofilskim sprzęcie to będzie wywalanie kasy w błoto.

Polecam lekturę:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

popieram, jakis czas temu kupilem kabelki wartosci 100zł/mb i czulem sie jak by mnie ktos wydymal w....zero roznicy miedzy tymi za 5zł/mb, czy jest sens przeplacac za kabel ktory tylko wyglada....?

electro, 15 Lut 2008, 22:41

>wez procaba ls 40 , jest to na wypasie kabel, maja w on stage'u, ewentualnie ls 15 na tyl, ja

>kupilem te kable i uwazam ze do kina starcza , az za dobre sa....

Ja bym takich nie kupił - co z tego że mają niski opór skoro mają zwiększoną pojemność i wysoką cenę. Procab LS 25 to max jaki jest sens kupować i to nie tylko do kina.

W kwestii kabli właśnie przeczytałem taki news

Ukryta Zawartość

Cokolwiek się wybierze będzie to tak samo dobre.

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.