Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw niskobudżetowy, jazz + klasyka

Andy777

Rekomendowane odpowiedzi

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

vuy

o mnie | ignoruj | PW

stat: 79 / 19 / 0

13 Lut 2008, 21:56

moje ''skromne'' zdanie co do wzmacniaczy pioneera jest takie ze pioneer nie mial i nie ma dobrego wzmacniacza...

natomiast CD to inna bajka byla... ;) ale ta inna bajka to tylko PD9700, PD-S 901 no i oczywiscie PD95/75/65 ;)

Oj zapomniales o PD 93/73/71:) Poza tym zgoda choc A 777 zestawiony z jasnymi monitorami nie gral zle. Podobal mi sie A 09 i bede go bronil. A 07 juz mniej. Pozdrawiam.

ale lubicie te wełniane zamulacze.. chociaż przy trąbce Milesa mogą łagodzić te co wrażliwsze uszka...

moje wolą bardziej dosłowną prezentację po zdjęciu koca z kolumn..;-)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Wiesz kolego ten Twoj A 720 to naprawde nie jest jakis super detaliczny mega wzmak. Ot taka sobie prezentacja - jasna ale detali jest polowe z tego co w takim Sony 670 ES:) Nadrabia jasnoscia braki w detalach. Oczywiscie porownuje do A 1020 bo tego mialem na tych samych kolumnach co 670 ES. I jeszcze raz napisz ze Soniaki sa agresywne:) a 1020 nie miala tez polowy tej przestrzeni co 670 ES.

a 720 jak wynika z wyże podanych twoich opisów nie słuchałeś w bezpośrednim porownaniu z 1020 i nie wierzę że aż tak pamiętasz różnicę zwłaszcza po słuchaniu tych mułów

moje porównania są do dźwięku w tym samym kierunku i nigdzie nie napisałem o wybitnej szczególowości napisałem że w tej cenie trudno znaleźć lepszy w rozsądnym stanie

Andy- chciałbys słuchac klasyki i jazzu, a tego nie niesie ze sobą zwykła płyta CD, więc zwykły odtwarzacz Cdnie wystarczy. Płyty z muzyka klasyczną i jazzową wydawane są albo na winylu, w tym nasze krajowe, albo na SACD. Podobnie z klasyka, nasze krajowe płyty wydawane sa na SACD, podobnie jak najlepsze zagraniczne perelki.

Pamiętaj że z gramofonu za 500-1500zł uzyskasz zawsze dźwięk jak z odtwarzacza CD za 100kzł i to cała prawda. natomiast jesli faktycznie na siłę chcesz pozostać tylko przy CD to kup za grosze nowego Denona (CD + integra = 1500-2000zł) i po sprawie. Po jakie licho pchac sie w badziewie z Allegro ?

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Wiesz co pomalu trace nerwy do Ciebie... Napisalem ze zanim kupilem A 1020 mialem A 700 i porownalem oba modele leb w leb. I nie pisz mi ze A 700 jest gorsza od A 720 bo cala seria wczesniejsza grala ciut lepiej - druga A 1020 zamienilem na A 1000 po bezposdednim porownaniu. Lepiej i w tej samej cenie? Pisalem: AX 900. Ostatnia moja Yamaha ktora naprawde dobrze wspominam i zawsze bede ja chwalil. Byly Minasy byly przejrzyste wzmaki bo tego wymagala konfiguracja. Pokoj nie jest duzy wiec postanowilem jednak zrobic sobie monitory na zamowienie bo zechcialo mi sie barwy. Stad obecny trend do kupowania miekkich ale przejrzystych wzmakow. Nie slyszales mojej domowej konfiguracji wiec powstrzymaj sie od komentarzy. Zapytaj McGyvera czy muli - on byl u mnie ostatnio. EOT

disco...

sprzedaj mi a900 za 600zł w dobrym stanie

nie czytasz i nie piszesz na temat..

masz wiedzę o pioneerach bo Cie to bawi a ja słuchałem dla poznania i stwierdziłem że sagi o Pioneerach 767 i fineartsach są mocno naciągane.. a sprawdzałem bo chciałem taki system kupić sobie do pracy lub na działkę.. żeby nie było żal jak okradną..

w tym porównaniu zwyciężyła A720

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

asfanter

o mnie | ignoruj | PW

stat: 459 / 98 / 0

13 Lut 2008, 23:06

Andy- chciałbys słuchac klasyki i jazzu, a tego nie niesie ze sobą zwykła płyta CD, więc zwykły odtwarzacz Cdnie wystarczy. Płyty z muzyka klasyczną i jazzową wydawane są albo na winylu, w tym nasze krajowe, albo na SACD. Podobnie z klasyka, nasze krajowe płyty wydawane sa na SACD, podobnie jak najlepsze zagraniczne perelki.

Pamiętaj że z gramofonu za 500-1500zł uzyskasz zawsze dźwięk jak z odtwarzacza CD za 100kzł i to cała prawda. natomiast jesli faktycznie na siłę chcesz pozostać tylko przy CD to kup za grosze nowego Denona (CD + integra = 1500-2000zł) i po sprawie. Po jakie licho pchac sie w badziewie z Allegro?

Wiekszego bzdeta dawno nie czytalem:) I miejsce w konkursie Wypociny Miesiaca:) Tylko SACD i vinyl - i to jaki za 500-1500zl LOL Zwlaszcza na SACD ukazala sie cala masa tytulow:) I do tego ten tani Denonek z Allegro - no nie ja juz nie moge ze smiechu:)

Co Ty chcesz kolego kupic za 500zl? AT 440 ML i na naped braknie:) Wkladka calkiem niezla ale do dobrego cdeka jeszcze baaardzo daleko. Rochu mial Linna Sondeka z wkladka Dynavector za wiele wieksza kase niz 1500zl i to z drugiej reki. Pozbyl sie. Jego cdek gral znacznie lepiej a nie kosztowal 100kzl. Denonek z Allegro nawet na ozdobe polki sie nie nadaje bo brzydki jest. Nie mowiac o tym ze nie gra.

>asfanter

Discomaniac ma rację. Mały budżet na sprzęt to co tu o SACD myśleć. Ale i tak nie ma to znaczenia, bo prawie cała moja kolekcja płyt (a słucham ... powiedzmy "klasyki") to płyty cd. Tylko kilka (dosłownie) to hybrydowe SACD/CD.

I jakoś mogę słuchać swoich cd, chyba że jestem przygłuchy i nie słyszę że klapa z nimi jest totalna jakby wynikało z twojego wpisu. Ten twój wpis o cd aspiruje do najbardziej bzdurnego wpisu miesiąca.

disco...

to inwektywa a nie konkret... skad wiesz co ja wiem..

nie odpowiedziałeś jak zwykle na konkret tylko rzuciłeś inwektywę..

różnica jest taka że ja tego słuchałem a Ty tylko czytałes i co więcej słuchałem z założenia z pozytywnym nastawieniem m.in. przez Twoje pisanie na forum..

a piszę tylko dlatego żeby inni nie wtopili kasy

zapewniam że audio zajmuje sie dłużej niż Ty

a co do wydań jazzu i klasyki masz wyjatkowo rację

fxx, 13 Lut 2008, 23:30

>różnica jest taka że ja tego słuchałem a Ty tylko czytałes i co więcej słuchałem

Sluchales? Tez na sprzecie za 1500 zlotych? A moze za 500? Moze w tej cenie tez kolumny nabyles?

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

>>asfanter

>

>Discomaniac ma rację. Mały budżet na sprzęt to co tu o SACD myśleć. Ale i tak nie ma to znaczenia,

>bo prawie cała moja kolekcja płyt (a słucham ... powiedzmy "klasyki") to płyty cd. Tylko kilka

>(dosłownie) to hybrydowe SACD/CD.

>I jakoś mogę słuchać swoich cd, chyba że jestem przygłuchy i nie słyszę że klapa z nimi jest totalna

>jakby wynikało z twojego wpisu. Ten twój wpis o cd aspiruje do najbardziej bzdurnego wpisu

>miesiąca.

clo2

własnie słucham Straussa - also sprach zarathustra - SACD w serii Living Stereo... polecam!! na muzykę poważną najlepszy jest poważny format:-)) i nie znaczy to że CD to klapa totalna, ale proszę weź posłuchaj powyższej płytki SACD to zobaczysz o czym mówię....teraz masa rzeczy z poważnej wychodzi w SACD...z Jazzu również duży wybór, mój najnowszy nabytek to Louis Armstrong Plays W.C. Handy...również polecam

neomammut, 13 Lut 2008, 23:38

>fxx, 13 Lut 2008, 23:30

>

>>różnica jest taka że ja tego słuchałem a Ty tylko czytałes i co więcej słuchałem

>

>Sluchales? Tez na sprzecie za 1500 zlotych? A moze za 500? Moze w tej cenie tez kolumny nabyles?

na soniakach nie słucham bo mi nie grają

Nie będę już podsuwał żadnych propozycji ,bo zaraz znowu ktoś będzie mi zarzucał, że za mało osłuchany i poleca to co ma/miał (bo niby co miałbym polecać?;))

Też słucham klasyki. Właśnie dziś skompletowałem już pełny system. CD+Wzmacniacz kosztowały łącznie 2200zł. Żadne zabytki choć second hand. Gra to bardzo fajnie. Więc kupując za stosunkowo małe pieniądze z "drugiej ręki" też można złożyć coś do słuchania. Może budżet nieco inaczej podzielić, poszukać jakichś głośników z drugiej ręki do tysiąca? Da się za pozostały tysiąc (trochę zaokrągliłem) kupić jakieś nie kaleczące uszu głośniki do 25 m2? Wielkie być pewnie nie muszą, bo do klasyki trzeba basu tyle tylko aby nadał dźwiękowi nieco masy (aby z braku jakiegokolwiek basu nie wyszedł dźwięk odchudzony).

>audioholik

Niestety chłopie, zagiąłeś mnie. Mój złomek niestety nie czyta SACD;). Ale nie boleję nad tym. Cała kolekcja płyt też tylko gołe cd. Jak kupuję aktualnie płyty i wybieram te pozycje które mi pasują to też raczej zawsze mają format cd.

>fxx

Ja bardzo dobrze wspominam Tannoie. Miałem co prawda M1 ale i pokój 11m2. Do 25m2 Tannoie M2 teżbędą małe. Nie wiem jak sprawdziłyby się te M2.5 (spory monitor). Może to jest to? Albo M3 (podłogówki). Oczywiście trzeba by w nich "dłubnąć", ale to żadne zaawansowane dłubanie. Jak ktoś potrafi zrobić samodzielnie półkę w łazience, to i sam da radę podłubać przy Tannoiach. Opisy na forum były. Za te pieniądze uważam że to świetne kolumny.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

fxx ja juz nie bede komentowal Twoich wpisow. Powiem tylko ze w przeciwienstwie do Ciebie nie jestem anonimowy. Uzytkownicy forum ze specjalnego watku moga sie dowiedziec czego i gdzie sluchalem wraz z cala krakowska grupa. Na forum jest niejedno moje zdjecie z odluchow a ponadto imie i nazwisko. Twojego osluchania niestety nikt nie jest w stanie zweryfikowac. Nawiasem mowiac nigdy nie wychwalalem pod niebiosa wzmakow Pioneera. Pisalem ze niezle graja z jasnymi kolumnami wiec jak je podlaczyles do mulow to nie masz sie czemu dziwic a poza tym skoro jestes taki osluchany to sam powinienes wytyczyc kierunek swoich poszukiwan. Nigdy nie napisalem ze Pioneer jest jasny a takiego dzwieku szukasz. Samo porownanie dwoch skrajnych szkol dzwieku (Pioneer kontra Yamaha) nie powinno miec miejsca.

fxx, 13 Lut 2008, 23:43

>neomammut, 13 Lut 2008, 23:38

>

>>fxx, 13 Lut 2008, 23:30

>>

>>>różnica jest taka że ja tego słuchałem a Ty tylko czytałes i co więcej słuchałem

>>

>>Sluchales? Tez na sprzecie za 1500 zlotych? A moze za 500? Moze w tej cenie tez kolumny nabyles?

>

>

>na soniakach nie słucham bo mi nie grają

Firma Sony swego czasu robila jedne z lepszych transportow CD na swiecie. A do SACD trzeba miec naprawde dobry sprzet i nie taki za 1500 zlotych...

Za 1000 zlotych mozna nabyc X55ES, za 1500-1700 X77ES (najlepszy CD tej firmy. Co do SACD to owszem sa transporty, ale to juz nie ta szkola i nie ta kieszen...

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

A do 25m2 i do klasyki głośniki nie muszą byćwcale duże. Trzeba tylko wybrać takie, które mają wystarczający bas.

U mnie jest 20m2 i grają monitory Elaca z 14 cm midwofeerem. Jak do takiego pokoju wstawiłem kiedyś M1 które miały mid. 13 cm-etrowy basu już nie było w ogóle. A Elac ma tylko 1 cm więcej a w klasyce, jazzie na niedostatek basu nie narzekam. Oczywiście nie polecam tych Elaców, podałem tylko przykład niedużych głośników które potrafią zaskoczyć w 20m2.

myślę że mój sprzęt wystarczy do SACD jak poczytasz na czym słucham ..

mój Cairn Fog 2 gra lpeiej niż jakiekolwiek SACD ponizej 4000 które słyszałem..

powyzej nie sięgałem

co więcej słucham muzyki a to co wydają na SACD jest kroplą np nie ma jazzu ECM ani szeregu dzieł renesannsu które mam na CD w wydaniach HM czy DG AliaVox itp

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Roznice miedzy CD a SACD na wielu odtwarzaczach za duza kase sa problematyczne (Accu DP 800/DC 801). Na tanich cdekach czesto SACD wychodzi lepiej i byc moze jest to zabieg marketingowy ale z drugiej strony budzetowy system to za malo zeby pokazac zalety formatu.

A to sie zgodze wydan SACD jest jak na lekarstwo, jak juz sie pojawia to 80% klasyka, 20% pop - i to mnie troche irytuje, ale juz nie bede robil off-topa....

>audioholik

A ja sobie dziś sprezentowałem 30-to płytowy box na 50 lecie wydawnictwa Harmonia Mundi. Żadna z płyt w tym wydaniu nie jest w formacie SACD. Wszystko w tym temacie;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.