Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw niskobudżetowy, jazz + klasyka

Andy777

Rekomendowane odpowiedzi

gratulacje:-)

ja natomiast jestem w trakcie kompletowania serii Living Stereo...wszystkie płyty dostępne są w formacie SACD:-))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

discomaniac71, 14 Lut 2008, 00:00

>Na tanich cdekach czesto SACD wychodzi lepiej

discomaniac, mówisz jakby zdarzało się że na jakiś cd/sacd playerach, nie ważne czy tanich czy w astronomicznych cenach, warstwa cd brzmiała lepiej od sacd...a to przecież nie miało nigdy miejsca. przestańmy zaklinać rzeczywistość pojawił się nowy format który jest lepszy niż CD kropka Można narzekać że wybór płyt komuś nie pasuje...zwłaszcza fani popu... ale proszę nie piszmy na nowo historii jakoby sacd było marketingową mistyfikacją lol

audioholik, 14 Lut 2008, 00:51

>discomaniac71, 14 Lut 2008, 00:00

>

>>Na tanich cdekach czesto SACD wychodzi lepiej

>

>discomaniac, mówisz jakby zdarzało się że na jakiś cd/sacd playerach, nie ważne czy tanich czy w

>astronomicznych cenach, warstwa cd brzmiała lepiej od sacd...a to przecież nie miało nigdy miejsca.

>przestańmy zaklinać rzeczywistość pojawił się nowy format który jest lepszy niż CD kropka Można

>narzekać że wybór płyt komuś nie pasuje...zwłaszcza fani popu... ale proszę nie piszmy na nowo

>historii jakoby sacd było marketingową mistyfikacją lol

CD moze byc tak samo dobre jak SACD, zalezy ro wszystko od sprzetu. Z jednej strony na konfiguracji "x" CD zagnie Super Audio CD a na konfiguracji "y" bedzie na odwrot!

Z tymi formatami to jest moim zdaniem jeszcze inaczej. Sluchalem moze w swoim zyciu 30% sprzetu, ktory jest, byl dostepny na naszym rynku i wiem jedno... Plyta CD swego czasu posiadala same zalety, ale np gdy przegram sobie material na kasetke DAT, to nie ma bata, nawet na SACD nie uzyskam takiej dynamiki, spojnosci barwowej nie wspominajac o tym, ze wszystkie czestotlwosci sa na pierwszym miejscu, nic sie nie spoznia i nic sie nie spieszy. Dzwiek poprostu gra, a o to wlasnie w tym chodzi!

Swego czasu postanowilem posluchac troche nowych CD`ekow i jedynie te z przedzialu 14-20kzl graly tak jak nalezy. Dlatego wlasnie uwazam, ze DAT to jest to zrodlo, na ktore mozna przegrac np vinyla i wrecz zyska sie a nie straci.... Dlatego nigdy nie uwierze w to, ze zawsze SACD wygra, bo jest mlodszym formatem! BZDURA!

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Dajmy pokój już tym roztrząsaniu wad i zalet formatów, nie o tym wątek.

Było ostatnio pytanie: da się znaleźć z drugiej ręki monitory lub podłogówki do 1kzł, które mają szansę jako tako przyzwoicie zagrać klasykę i jazz w 25m2?

Ale wydaje mi się też, że różne dywagacje o sprzęcie z drugiej ręki mogą być dla zakładającego ten wątek i tak obarczone ryzykiem. Nie będzie miał raczej okazji posłuchać całości zestawu przed zakupem tylko ewentualnie podjąć się rozciągniętego w czasie kupna poszczególnych elementów.

Pod tym względem sprzęt nowy ma tę zaletę, że jeśli ktoś coś poradzi, to pytający uda się do salonu i przed wydaniem kasy ma szansę sam ocenić czy mu dane zestawienie pasuje. Ale ten komfort opłaci sprzętem prawdopodobnie gorzej grającym niżby za te same pieniądze kupił z drugiej ręki.

Ot i dylemat.

A jakim cudem przegranie materialu z jednego nosnika (na ktorym ma mu czegos brakowac) na inny nagle uzupelni te braki? Bo idac tym tokiem myslenia po n-przegraniach osiagnelibysmy perfekcje.

Vasago, 14 Lut 2008, 10:24

>A jakim cudem przegranie materialu z jednego nosnika (na ktorym ma mu czegos brakowac) na inny

>nagle uzupelni te braki? Bo idac tym tokiem myslenia po n-przegraniach osiagnelibysmy perfekcje.

Jak przegrywasz z cd na DAT`a po kablu cyfrowym to robisz nie kopie orginalu, tylko drugi orginal, a reszty rzeczy, cd nie zagralo, poniewaz nie bylo w stanie!

SCMS (ang. Serial Copy Management System) to system zabezpieczający przed nieograniczonym kopiowaniem nagrań w formacie cyfrowym. Powstał w odpowiedzi na pojawienie się urządzeń DAT (ang. Digital Audio Tape), które umożliwiały tworzenie cyfrowych kopii każdego materiału. Aktualnie system SCMS można znaleźć w urządzeniach CD, DAT, MD, DCC i innych wyposażonych w port cyfrowy (SPDIF). A z racji tego, ze magnetofony DAT, szczegolnie te studyjne maja bardzo dobre przetworniki A/C i C/A (z urzadzen dla domu mozna polecic DTC-2000ES, DTC-60ES i DTC-1500ES - dostepny tylko i wylacznie4 na rynek japonski) to mozna pozniej po analogu osiagnac naprawde wiecej niz sam odtwarzacz CD mogl z plyty wyciagnac....

Co do watku: za 3000 zlotych to mozna miec tak:

Za 1300 masz przyzwitego CD plus wzmacniacz:

Ukryta Zawartość

Ewentualnie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) za 1499

CD: X202ES

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) za 649,90

Zostaje ci kasa na kable (polecam sklep: www.rogoz-audio.nazwa.pl - przyzwoite kable) i glosniki - co do trego to sie nie wypowiem bo sam szukam czegos pod zestaw i malo wiem o wyborze glosnikow.

Pisze o firmie Sony bo na tej firmie sie najlepiej znam :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

No ale w takim przypadku jest to nie tyle skok jakosci zwiazany ze zmiana nosnika co obejscie slabszego przetwornika ca w odtwarzaczu cd. Czyli zamiast kopiowac plyty moznaby po prostu uzyac innego odtwarzacza albo zewnetrzenego dac-a.

Niestety stary, ale znowu nie kapujesz o co chodzi. Przedewszystkim zmieniasz nosnik, czyli wlasciwosci zapisu rowniez ci sie zmieniaja. Pozatym musisz brac pod uwage to, ze np nagrywajac wpelni analogowy dzwiek np na kasete VHS to bedziesz mial lepszy dzwiek niz z CD - oczywiscie trzeba wziasc pod uwage, ze mowa o zaawansowanych kombajnach kopiarskich, ktore nagrywaja, a moze inaczej maja mozliwosc nagrywania dzwieku HI-FI Stereo. I co niby CD, SACD, a prawda taka, ze dzwiek analogowy jest najleprzy, na zapisie cyfrowym cos sie traci. DAT to tez zapis cyfrowy, ale zapis jest na tasmie - jak dla mnie to rozwiniecie magnetowidu, to cos jak technologia MiniDV tylko ze do audio :) DAT to rowniez taki VHS tylko bez szumow :)

Nie bede dalej rozwijal watku - ja slyszalem i wiem o czym mowie, a jak ktos nie slyszy, to juz nie moja wina :)

neomammut, 14 Lut 2008, 12:56

>Niestety stary, ale znowu nie kapujesz o co chodzi. Przedewszystkim zmieniasz nosnik, czyli

>wlasciwosci zapisu rowniez ci sie zmieniaja. Pozatym musisz brac pod uwage to, ze np nagrywajac

>wpelni analogowy dzwiek np na kasete VHS to bedziesz mial lepszy dzwiek niz z CD - oczywiscie trzeba

>wziasc pod uwage, ze mowa o zaawansowanych kombajnach kopiarskich, ktore nagrywaja, a moze inaczej

>maja mozliwosc nagrywania dzwieku HI-FI Stereo. I co niby CD, SACD, a prawda taka, ze dzwiek

>analogowy jest najleprzy, na zapisie cyfrowym cos sie traci. DAT to tez zapis cyfrowy, ale zapis

>jest na tasmie - jak dla mnie to rozwiniecie magnetowidu, to cos jak technologia MiniDV tylko ze do

>audio :) DAT to rowniez taki VHS tylko bez szumow :)

>

>Nie bede dalej rozwijal watku - ja slyszalem i wiem o czym mowie, a jak ktos nie slyszy, to juz nie

>moja wina :)

niby to wszystko może być prawdą.. ale szanowny kolego, jakbyś tak poświęcił kasę na lepszy sprzęt bez tych wszystkich wodotrysków.. dobry współczesny CD, wzmacniacz i kolumny to myślę że jakość dźwięku na zwykłym CD miałbyś zdecydowanie lepszą niż to co słuchasz aktualnie..

Koledzy LP to zaledwie 65-70dB w porywach.. co prawda analogowe więc bez obcinania wysokich harmonicznych ale bez przesady...

z historycznych weź arcama 9, audiolaba, Cyrusa III, Micromega tempo (poniżej 1500) ze o krellu czy audinecie SAMI I za 4700 nie wspomnę do tego dobry CD (i tu może byc Sony ale wolę micromega stage 6) ....

Cytuje: "[...] pojawienie się urządzeń DAT, które umożliwiały tworzenie cyfrowych kopii każdego materiału [...] A z racji tego, ze magnetofony DAT, szczegolnie te studyjne maja bardzo dobre przetworniki A/C i C/A to mozna pozniej po analogu osiagnac naprawde wiecej niz sam odtwarzacz CD mogl z plyty wyciagnac...."

Moze faktycznie czegos nie rozumiem, ale dla mnie to oznacza dokladnie to co napisalem wczesniej. Magnetofon DAT robil wierna kopie plyty i potem odtwarzal ja przez swoje przetworniki c/a, ktore byly lepsze niz te w odtwarzaczu cd. Stad roznica w brzmieniu.

>neomammut

>Co do watku: za 3000 zlotych to mozna miec tak:

>Za 1300 masz przyzwitego CD plus wzmacniacz: >

Ukryta Zawartość

>Ewentualnie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) za 1499

>CD: X202ES

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) za 649,90

Nie chcę nic sugerować, ale te 229ES oraz 202ES to prawdopodobnie takie cd jak 222ES. A 222ES w stanie bardzo ładnym ze sprawnym laserem i oryginalnym pilotem jest wart moim zdaniem (ale także zdaniem innych kupujących) 400zł. Kupowanie takiego cd za 650zł to ... cóż niech zainteresowany sam oceni;).

Wzmaków sony niestety nie znam.

Ale...

Złożyłem ostatnio dla siebie do klasyki (gra to moim zdaniem naprawdę świetnie :

Rotel RCD-971 - cena 1200zł, pilot stan bdb a to pewnie zupeeeeełnie inna klasa niż niskie ES-y.

Piękny Musical Fidelity E-11 z dodatkową sieciówką w stanie idealnym - 1000 zł

Razem mamy właśnie 2200zł za sprzęt bynajmniej nie zabytkowy, w miarę dobrze grający (jak tak nie gra to niech mnie ktoś poprawi) no i nie straszący wygladem (Musical jest przy tym naprawdę bardzo ładny).

To cd rotela to nie żaden staroć, ale jakby co to ma ogólnie dostępny i bardzo tani laser.

To co wyżej to 2200 zł ale ja z wydanych w ten sposób pieniędzy jestem bardzo zadowolony.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

audioholik

o mnie | ignoruj | PW

stat: 85 / 195 / 0

14 Lut 2008, 00:51

discomaniac71, 14 Lut 2008, 00:00

>Na tanich cdekach czesto SACD wychodzi lepiej

discomaniac, mówisz jakby zdarzało się że na jakiś cd/sacd playerach, nie ważne czy tanich czy w astronomicznych cenach, warstwa cd brzmiała lepiej od sacd...a to przecież nie miało nigdy miejsca. przestańmy zaklinać rzeczywistość pojawił się nowy format który jest lepszy niż CD kropka Można narzekać że wybór płyt komuś nie pasuje...zwłaszcza fani popu... ale proszę nie piszmy na nowo historii jakoby sacd było marketingową mistyfikacją lol

Zdarzylo sie wiele razy np na odsluchu w Nautilusie gdzie byla obecna duza czesc krakowskiej grupy ze na Accu DP 800/DC801 wraz z preampem i koncowka Accu plus tuby Avantgarde Acoustics SACD zagralo gorzej niz CD (mozesz o tym przeczytac w stosownym watku). Trzeba sluchac a nie teoretyzowac i zachlystywac sie nowymi technologiami.

neomammut, 14 Lut 2008, 08:51

>CD moze byc tak samo dobre jak SACD, zalezy ro wszystko od sprzetu. Z jednej strony na konfiguracji

>"x" CD zagnie Super Audio CD a na konfiguracji "y" bedzie na odwrot!

chodzi mi o jedyne miarodajne porównanie czyli ocenę dźwięku na odtwarzaczu z odczytem CD i SACD a tutaj nigdy SACD nie zagrało lepiej niż CD, z tego co pamiętam w jakimś teście jedynie Accu za 24000Euro dostał taką samą ocenę zarówno za warstwę CD jak i SACD, w pozostałych 99,9% odtwarzaczy stwierdzono przewagę SACD nad CD

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

neomammut nikt kto nie pracowal na DAT nie zrozumie co masz na mysli. Rzeczywiscie DATy maja fenomenalnie zaaplikowane przetworniki co wiecej wiele z nich mozna uzywac jako zewnetrzny DAC. Dzwiek nagrany na kasete brzmi fenomenalnie i jest czesto sporo lepszy od tego ktory generuje nasze CD. Ze swojej strony polecam Sony DTC ZA 5 ES Sony DTC 2000 ES ale przede wszystkim Pioneera D 05 i D 07 - mniej starszego D 1000. Pioneery jako jedne z nielicznych pracuja w czestotliwosci 96khz. Pozdrawiam. R.

discomaniac71, 14 Lut 2008, 16:06

>neomammut nikt kto nie pracowal na DAT nie zrozumie co masz na mysli.

Fakt :)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

audioholik

o mnie | ignoruj | PW

stat: 85 / 195 / 0

14 Lut 2008, 16:19

o przepraszam to nie są teorie takie są po prostu fakty

Jak troche polsluchasz to zmienisz zdanie i moze przestaniesz zachwycac sie budzetowym Pioneerkiem. Pamietam jak na pdsluchach w Krakowie furore zrobila Audiotechnika modyfikowana przez niezyjacego adamhienda. Zostawila daleko w tyle wiele konstrukcji w tym Wadie. Adam wlozyl w nia serce i wiele lat pracy. Sek w tym ze cdek byl z... 1984 roku ale na szczescie juz 16-bitowy ale uwaga na jednej (1) kosci. Tak ze DAC nie ma i nie mial pierwszoplanowago wplywu na dzwiek.

discomaniac71, 14 Lut 2008, 16:33

>Jak troche polsluchasz to zmienisz zdanie i moze przestaniesz zachwycac sie budzetowym Pioneerkiem.

>Pamietam jak na pdsluchach w Krakowie furore zrobila Audiotechnika modyfikowana przez niezyjacego

>adamhienda. Zostawila daleko w tyle wiele konstrukcji w tym Wadie. Adam wlozyl w nia serce i wiele

>lat pracy. Sek w tym ze cdek byl z... 1984 roku ale na szczescie juz 16-bitowy ale uwaga na jednej

>(1) kosci. Tak ze DAC nie ma i nie mial pierwszoplanowago wplywu na dzwiek.

nie zmienie zdania, z faktami nie dyskutuję... chyba że z moim słuchem będzie coś nie tak, a co do Pioneera którego tak nienawidzisz to oczywiście nie tylko DAC w nim zastosowany zasługuje że tak powiem na uwagę, ostatnio dodałem w wątku Pioneer fotkę jego wnętrzności :-)

co do samego DACa to jako że mówimy tu o WM8741 ma on bardzo duże znaczenie jako że cytuję:

"Inside the PD-D9 you will find twin Wolfson DACs: the same digital-to-analogue converter that EAR/Yoshino uses in its £2,700 Acute CD player. As the Pioneer is both a CD and SACD player, it has a version of this chip that avoids turning the DSD bit-stream into CD-style PCM before conversion.

The majority of affordable SACD players (and even some luxury models) compromise results with the high resolution format by converting it digitally prior to DA conversion. Essentially, what Pioneer has done is kept the signal path for SACD as straightforward as it is for CD."

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Nie chce mi sie juz z Toba gadac:) Jesli jestes piewca formatu to jego jakosci nie uslyszysz na sprzecie za 2.5kzl. Odliczajac marze dystrybutorow i dealerow to jest naprawde tanie CD. Dopoki nie porownasz z modelami o ktorych pisalem kiedys nie bardzo mamy o czym rozmawiac i raczej w sensie ogolnym o sprzecie Pioneera nie powinienes sie wypowiadac chyba ze pytanie dotyczy wspolczesnego "high-endu".

discomaniac71, 14 Lut 2008, 18:07

>Nie chce mi sie juz z Toba gadac:) Jesli jestes piewca formatu to jego jakosci nie uslyszysz na

>sprzecie za 2.5kzl. Odliczajac marze dystrybutorow i dealerow to jest naprawde tanie CD. Dopoki nie

>porownasz z modelami o ktorych pisalem kiedys nie bardzo mamy o czym rozmawiac i raczej w sensie

>ogolnym o sprzecie Pioneera nie powinienes sie wypowiadac chyba ze pytanie dotyczy wspolczesnego

>"high-endu".

spokojnie usłyszysz różnicę między SACD a CD na D 9 o to się nie obawiaj...co do polityki cenowej poszczególnych producentów to wydaje mi się że kwestie te zostały dogłębnie omówione w wątku Pioneer

pozdrawiam

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Ty naprawde nic nie rozumiesz. Slyszalem porownania CD i SACD kilkanscie lub wiecej razy. Swoje wnioski zamiescilem wyzej. Pulap 2500zl za nowy klocek mnie nie interesuje bo za ta kase nie ma ani dobrego CD ani SACD. Szkoda czasu na odsluchy. Zdazylem sie wielokrotnie o tym przekonac. Przed Toba jak widze droga jeszcze daleka. Zycze wiecej otwartosci i mniej zachwytu nad "nowymi" technologiami.

discomaniac71, 14 Lut 2008, 19:03

>wnioski zamiescilem wyzej. Pulap 2500zl za nowy klocek mnie nie interesuje bo za ta kase nie ma ani

>dobrego CD ani SACD. Szkoda czasu na odsluchy. Zdazylem sie wielokrotnie o tym przekonac

widzisz... to ciekawe... tutaj się z Tobą zgadzam.. podnióśłbym tą poprzeczkę pewnie jeszcze o 1k..

powyżej zresztą ciężko znaleźć SACD taki żeby wygrał z dobrym CD..:) to już chyba pułap 10k...

natromiast dalej zadziwiają mnei Twoje preferencje brzmieniowe poniżej 1k zł za system o których w tym wątku dyskutujemy...

>audioholik

>... nie tylko DAC w nim zastosowany zasługuje że tak powiem na uwagę, ostatnio dodałem w wątku Pioneer fotkę jego wnętrzności :-)

Audioholik sprzętu się słucha a nie ogląda jak są zbudowane. Sztandarowy przykład to cd Musical Fidelity A3.5 (powołuję się ciągle na to cd bo trudno o bardziej dobitny przykład). Kiepska obudowa z cienkich blach, w środku pusto, tani plastikowy napęd, jedno trafo i mała płytka z "kilkoma rezystorkami" (odsyłam po widok do wątku Klub Miłośników Musical Fidelity"). To NIC kosztuje w dodatku 6kzł. Ale nabywcy wiedząc jak jest zbudowane mimo wszystko są ponoć bardzo zadowoleni z tego cd. Uważasz, że aby coś grało to musi mieć kilka transformatorów (najlepiej dużych i toroidalnych), kondensatory jak szklanki i takie tam podobne?;).

No ale jak coś robi wrażenie budową to na pewno musi świetnie świetnie grać, prawda?;)

discomaniac71, 14 Lut 2008, 19:03

>Ty naprawde nic nie rozumiesz. Slyszalem porownania CD i SACD kilkanscie lub wiecej razy. Swoje

>wnioski zamiescilem wyzej. Pulap 2500zl za nowy klocek mnie nie interesuje bo za ta kase nie ma ani

>dobrego CD ani SACD. Szkoda czasu na odsluchy. Zdazylem sie wielokrotnie o tym przekonac. Przed Toba

>jak widze droga jeszcze daleka. Zycze wiecej otwartosci i mniej zachwytu nad "nowymi" technologiami.

Przy okazji tych cen bo widze że jednak chcesz jeszcze pogadać:-) natknałem się gdzies ostatnio na ranking cd playerów niemieckiego Stereo i jak widać w jednym przedziale cenowym nie wszytko gra na takim samym poziomie, nie można przekreślać urządzenia tylko ze względu na jego cenę, sądze że to Tobie przydałoby się trochę więcej otwartości

Pioneer PD D9 (900 euro): pkt 58 (cd) - 74 (sacd)

Denon DCD 1500AE (900 euro)pkt 47 (cd) - 63 (sacd)

Marantz 7001 KI (900 euro) pkt. 46 (cd) - 62 (sacd)

...

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Ciesze sie ze znalezlismy jakas platforme porozumienia:) Roznica wynika chyba z tego ze jednak lubimy inny dzwiek. Kolega rochu z krakowskiego grona mial u siebie Zollery Temptation ktorych mialem okazje sluchac. Pomijajac klopoty z basem w pomieszczeniu sam sposob prezentacji odbiegal nieco od tego co lubie. Gralo to z gain clonem by stefanB (bardzo zacne urzadzenie - chyba nie do konca typowy gain clone) i swietnym przetwornikiem Muse mkII polaczonym z napedem PS Audio. Zollery na Focalach jak dla mnie byly zbyt jazgotliwe i brak im bylo barwy. Kolejny system rocha gra juz sporo lepiej. Do monoblokow Audiomatusa podpial Yamahy NS 690. Wciaz jednak brakuje mi tam barwy... A co lubie? Bardzo podobaja mi sie integry Luxmana z ostatniej serii - zwlaszcza L 590A. Polaczony z Harpia Acoustics i uniwersalnym odtwarzaczem DU 50 potrafilo pokazac klase. Bas jak z Krella namacalna srednica i ogromna szczegolowosc. Moze troszke brak barwy ale po zamianie kolumn na Audiowavy na barwe narzekac nie moglem. Jeszcze lepiej zagraly monobloki M 800 z DU 80. To tak z ostatnich moich odsluchow:)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Audioholik daj juz spokoj. Szukasz rankingow i posilkujesz sie pisemkami gdzie beda chwalic SACD bo maja umowy z producentami a ci chca sprzedac swoje klocki. Ten Denon DCD 1500AE to kaszana. Marantz SA 7001 KI takze. Naprawde szkoda czasu na nasze dyskusje.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.