Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw niskobudżetowy, jazz + klasyka

Andy777

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

i proszę o pomoc w doborze całego zestawu, przy takich założeniach:

rodzaj muzy: jazz, klasyka (raczej duża orkiestra, smyczki)

głośność słuchania: niewielka

pomieszczenie: ca. 25 mkw

głośniki: raczej podłogowce

odtwarzacz: wystarczy tylko CD

sprzęt nie musi być nowy

budżet: ca. 3000

Z góry dzięki za sugestie sprawdzonych zestawień.

pozdr.

jesli sprzęt nowy i do jazzu i klasyki to polcam moje zestawienie:

amplituner stereo yamaha RX 797

odtwarzacz yamaha CDX 497

podłogówki tonsil maestro II 130

koszt ok. 3,1 K, wg mnie do tego rodzaju muzyki zestaw sie sprawdzi

A może jakiś wzmacniacz Musical Fidelity? E-11 (moc 2x60 przy 8 omach powinno wystarczyć) można kupić w stanie sklepowym za 1kzł. Zostaje jeszcze 2kzł na cd (może też MF?) i kolumny z second handu?

>marooned

a gdzie napisałem "zestawy głośnikowe za 0 zł"?

Cały budżet jak dobrze przeczytałem 3 kzł. Myślisz że nie da się kupić lepszych kolumn i cd z drugiej ręki niż Tonsile + budżetowy cd Yamahy?

>marooned

Ja np. za 600zł kupiłem nowe Elaki BS103.2. To tylko przykład, bo to niekoniecznie najlepszy wybór dla poszukującego kolegi, tym bardziej że pokój 25m2. Myślisz, że te Elaki to nie głośniki?

>rosim

Ale ja nic nie zarzuciłem twojej propozycji. To był wpis do zupełnie niezrozumiałego dla mnie postu marooneda, który chyba nie zawsze wie kiedy należy się odezwać i co powiedzieć.

Myślę, że najwięcej, (tak z połowę) najlepiej wydać na zestawy głośnikowe, bo dobry wzmacniacz i CD i jakieś mizerne zestawy na bank dadzą mniej radości niż solidne zestawy z gorszym, czy też starszą, używaną resztą zestawu. Wolałbym DVD za 200 zł i dobre głośniki niż CD za 1000 i jakieś tycie zestawy z wieloma ograniczeniami.

Koledzy, bardzo dziękuję za dotychczasowe wpisy, licząc na więcej chciałbym zasugerować, że może przy tym niewielkim budżecie należałoby może zacząć od głośników, za powiedzmy 1500-2000 używki? tak sobie myślę, że powinny grać przede wszystkim dobrą średnicą...

Głośniki najważniejsze?...hmm... moje skromne jeszcze doświadczenia pokazały mi, że i kiepski (lub niedopasowany cd) może zrobić z reszty straszną kiszkę. Każdy element w torze ma wpływ na efekt końcowy.

Mały budżet. Szkoły doboru mogą być pewnie 2 zależnie od tego czy to ma choć we wstępnym założeniu grać "na zawsze", czy potem w jakimś nieodległym czasie wchodzi w grę modyfikacja. W pierwszym przypadku lepiej pewnie dobrać sprzęt w harmonijną całość, w drugim - kupić któryś element na tyle dobry, aby potem gdy budżet się powiększy uniknąć wymiany wszystkiego.

Witam,

-=> rosim : wydaje mi sie ze lepiej kupic jednak cos lepszego tz. nie kompletowac zestawu na wlasciwie podstawowej Yamaha CDX 497[bo to pewnie 397 z wyjsciem sluchawkowym] i na amplitunerze - rozumiem ze w tym przypadku bylby to nowy sprzet.

Budzet wcale nie jest taki maly - o ile zainteresujesz sie uzywanym sprzetem.

Osobiscie nie polece Ci nic konkretnego bo sie nie znam. Moze bedziesz mial szczescie i w watku wypowie sie ktos kompetentny i poleci Ci cos dobrego. Uzyj wyszukiwarki i poczytaj. Poszukaj poprostu informacji o dobrych uzywanych wzm, cd i kolumnach. Wiem ze oczekujesz porady a ja tu z czyms takim do Ciebie, ale... ;)

...ale, domyslam ze osoba ktorej pomagasz nie jest osluchana, w koncu jej kryteria to - 3tys. do jazz&klasyka - i nie ma sprecyzowanych oczekiwan co do dzwieku. Moze bedzie to jej pierwszy zestaw i byc moze byla by zupelnie zadowolona z propozycji rosima, co nie znaczy ze nie da sie lepiej.

-=> Clo2

Nie zabralbym w tym temacie glosu gdyby nie Clo2.

CLO!! DLACZEGO poprostu odrazu nie poleciles tego co masz?!?

Najpierw w kazdym nowym watku o ultrabudzetowym CD jaki powstawal polecales swoje Sony 222es a teraz przyszedl czas na nowo zakupione MF? Oczywiscie sa to najczesciej watki zakladane przez osoby ktore sie nie znaja. W takich masz duzy glos przebicia: oni sie nie znaja, a ty im polecasz swoje[co wcale nie znaczy ze zle!!!].

W takim temacie raczej nie zabieraja glosu wyjadacze;) bo ich to smieszy - oni poprostu ida sluchac - a ze takich watkow powstaja peczki wiec pewnie maja tego dosc, czemu sie nie dziwie...

Wez na powstrzymanie, ostatno jestes b. aktywny wlasnie dzieki takim watkom, zawsze polecasz swoje. Nie wiem jakie sa twoje kompetencje, ale podejrzewam ze znikome.

“Kejseren er i garderoben!”

mqy, 12 Lut 2008, 17:22

dzięki za ciekawy wpis.

Zapewne kolega, któremu pomagamy, a który czyta co tu piszemy, i tak dobrze trafił :) - nie będzie totalnej wtopy o którą nietrudno przy pierwszym zestawie, ale z drugiej strony chcę dochować staranności i nie mieć wyrzutów sumienia:). Mnie też TO musi zagrać!

Oczywiście, orientujemy się na używki.

pzdr.

clo2, 12 Lut 2008, 12:45

Chyba wybierzemy to drugie podejście, tzn najpierw dobre głośniki - o te chyba najtrudniej w sensie trafienia w gust, potem wzmak, cd na końcu.

pzdr.

mqy, 12 Lut 2008, 17:22

>Wez na powstrzymanie, ostatno jestes b. aktywny wlasnie dzieki takim watkom, zawsze polecasz swoje.

>Nie wiem jakie sa twoje kompetencje, ale podejrzewam ze znikome.

Że poleca swoje to jeszcze pół biedy - przynajmniej tego słuchał i co nieco może napisać. Ale co gorsza jest coraz więcej nowych ludzi którzy nie słyszeli a polecają.

Andy777, 12 Lut 2008, 18:26

>Chyba wybierzemy to drugie podejście, tzn najpierw dobre głośniki - o te chyba najtrudniej w sensie

>trafienia w gust, potem wzmak, cd na końcu.

>pzdr.

Moim zdaniem słusznie. W cenie do 2 kzł za element toru największą rolę odgrywają właśnie kolumny. Później te proporcje powoli zaczynają się odwracać - moim zdaniem oczywiście.

>mqy

Jak jeden z kolegów trafnie zauważył polecam to czego słuchałem i co moim zdaniem może wydać się godnym chociażby wzięcia pod uwagę. W wątku o tanim cd polecałem sony CDP-X222ES ponieważ miałem je raz i zakupiłem po raz drugi dlatego że uważam je za naprawdę warte pewnej ograniczonej kwoty. Podaj proszę dużą listę cd w cenie ok. 350zł w stanie bdb które były znacznie lepszą propozycją od tego soniacza i miały przy tym tani i dostępny laser. MF kupiłem niedawno i bardzo mi się podoba, zostanie pewnie na długo dobieram teraz optymalną resztę toru.

Mqy - myślę że wypisuję urządzenia godne uwagi i zawsze takie z którymi miałem dłużej do czynienia a nie jakąś okazjonalną sposobność do odsłuchu. Ważne jest też, że nie polecam tego czego nie słyszałem lub też - jak czasem na tym forum się zdarza - sprzętu który mam akurat do sprzedania.

Twoje uwagi są chyba nie do końca na miejscu, ale jak jesteś taki "Miszcz" to proszę, doradzaj koledze.

myślę że preferencje brzmienowe są bardzo ważne... nie wiem czy ma być miękko czy agresywnie..

ja powiem co dla mnie było ok:

1) wzmacniacz Yamaha 720 nie niżej można dostać za 500-700zł w dobrym stanie (słuchałem Pioneera dla mnie za miękki, sony w tym zakresie za agresywny, denon i marantz te które się licżą i są lepsze kosztują powyżej 1000zł)

2) CD tu można poszukać Pioneera powyżej 705 można dostać coś poniżej 400zł

3) Kolumny i tuy najtrudniej bo decydują preferencje brzmieniowe.. ja lubię Focala więc starsze JMLAB.. gdyby podstawkowe to zdecydowanie Megane Carat te kolumny grają u mnie od wielu lat i mimi posiadanych Zollerów słucham ich bez przykrosci.

Pozatym CDM B&W ale starsze modele. Z podłogowych pewnie szukałbym chorusa, ale jak za ostro to coś z duńskich wyrobów jednak tutaj konecznie trzeba znać preferencje brzmieniowe. Na ślepo do klasyki to vienna acoustic, ProAc, Chario

Witam,

-=> Clo2 wiem ze polemika z toba to walka z wiatrakami. Mimo to postanowilem sie odezwac.

"Miszczem" nie jestem i to uwaga z twojej strony jest nie na miejscu - pisalem dlaczego, wiec po co to wogole piszesz? Ja tez moge polecic, tak jak ty, to co mam - jestem b. dobrze osluchany w dwoch Nadach i Dualu ale co z tego?

Autorowi watku raczej nie o to chodzi. A ja mysle ze dwa Nady to o wiele za malo. Sadzac po twoich wpisach predzej ty jestes "miszczem".

Chcesz powiedziec "222es do 350zl, najlepszy w swojej klasie itp."? Nie. Wiem, tego nie powiesz bo to za bardzo wprost, ale w znalezienie dlugiej listy lepszych cd w tej cenie watpisz? Tak? Czyli jak w koncu jest?

Nie zarzucam Ci ze cos wychwalasz bo sprzedajesz. Ale po co... ze co ze "sa gorsi ode mnie"? ;)

Jak cos polecasz to polecasz to co masz, ale to nie o to mi chodzi - piszesz ze bardzo dobre, ale nie ma to zadnego odniesienia. Nie wspominasz o jakichs innch odtwarzaczach, ktore sluchales i ktore gorzej wypadly od 222es. Jakby nie istnialy.

Zreszta Clo2 uzyj wyszukiwarki. Jak wypiszesz "222es" wyskakuje 6 stron. A jak dodatkowo w polu 'tylko autora' wpisze sie "Clo2" zostaja 3 strony. Czyli polowa o 222es na forum to twoja sprawka.

Ja juz skonczylem.

-=> Andy777

Moze powinniscie pochodzic po komisach i posluchac... Chcialbym miec przyjemnosc wydania 3tys. na sprzet i poprzez odsluchy, porownania wybrac cos dla siebie. ;) Inna sprawa ze nie dla wszystkich musi to byc przyjemnosc i moze to byc klopotliwe np. gdy mieszkamy daleko od duzego miasta.

“Kejseren er i garderoben!”

XT1 akustyka można spróbować zrobić. Sam mam ochotę wziąć się za ten projekt. Zwrotnica I rzędu więc przestrzeń pewnie bardzo dobra. Zastosowane głośniki jak w sklepowych kolumnach z przedziału za około 6 tysięcy. Myślę że w tej cenie warto się zastanowić nad tym. Koszt głośników + projekt zwrotnicy i obudowy 1000zł.

Glos na jakis tani projekt Akkusa, komputer jako zrodlo (chyba, ze nie ma tekij mozliwosci) i wzmacniacz w zaleznosci od tego ile pieniedzy zostanie na koncie.

PS

Zaraz posypia sie na mnie gormy, ale jazz wg mnie brzmi niezle na czymkolwiek. Generalnie im mniej sie w nagraniu dzieje tym latwiej to oddac. Zueplnie inaczej bedzie z klasyka, gdzie rownolegle pojawia sie wiele instrumentow, a nie tylko smutny facet brzdakajcy na kontrabasie ;)

>mqy

>... jestem b. dobrze osluchany w dwoch Nadach i Dualu ale co z tego?

A więc masz chyba słuch i możesz, skoro tobie się podoba zwrócić innym uwagę na ten sprzęt co masz/słyszałeś, prawda?

Ja nie "wciskam" pytającemu Musicala. To naprawdę bardzo ładny i fajnie grający wzmacniacz w dość niskiej cenie (to chyba jeden z tzw. "bezpiecznych zakupów" a i wtedy zostaje jeszcze trochę pieniędzy na resztę a środki kolega chce przeznaczyć dość ograniczone) . Warto zwrócić na niego uwagę i tyle (przecież nie żeby od razu kupować). Można poniżej tysiąca może znaleźć wiele urządzeń które być może zagrają lepiej, tego nie wiem ale pewnie wiele z nich to będą grające zabytki (co brzmieniowo ich oczywiście nie dyskwalifikuje). Starałem się dobrze podpowiedzieć tak jak i myślę, że sam dobrze wybrałem. Po co od razu mqy "wyjeżdżasz" z jakimiś niezrozumiałymi zarzutami.

Chciałem koledze coś dorzucić do jego poszukiwań ale widzę po twoich uwagach, że lepiej w ogóle się nie odzywać. Poprosić innych o pomoc jak samemu się jej potrzebuje a potem się "zawijać" do ciekawszych zajęć. Tak też jest chyba najlepiej. Pozdrawiam mqy.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

fxx

o mnie | ignoruj | PW

stat: 794 / 98 / 0

12 Lut 2008, 19:28

myślę że preferencje brzmienowe są bardzo ważne... nie wiem czy ma być miękko czy agresywnie..

ja powiem co dla mnie było ok:

1) wzmacniacz Yamaha 720 nie niżej można dostać za 500-700zł w dobrym stanie (słuchałem Pioneera dla mnie za miękki, sony w tym zakresie za agresywny, denon i marantz te które się licżą i są lepsze kosztują powyżej 1000zł)

2) CD tu można poszukać Pioneera powyżej 705 można dostać coś poniżej 400zł

3) Kolumny i tuy najtrudniej bo decydują preferencje brzmieniowe.. ja lubię Focala więc starsze JMLAB.. gdyby podstawkowe to zdecydowanie Megane Carat te kolumny grają u mnie od wielu lat i mimi posiadanych Zollerów słucham ich bez przykrosci.

Pozatym CDM B&W ale starsze modele. Z podłogowych pewnie szukałbym chorusa, ale jak za ostro to coś z duńskich wyrobów jednak tutaj konecznie trzeba znać preferencje brzmieniowe. Na ślepo do klasyki to vienna acoustic, ProAc, Chario

Yamaha A 720 i Pioneer 705 to bardzo bardzo zle zestawienie. Wzmak jest szalenie budzetowy z duzymi oszczednosciami a CD jest... No wlasnie jest i brzdaka:) Tyle. Jesli juz Yamaha to na pewno ani nie A 1000 ani nie A 1020 (mialem) ani nie AX 1050/1070 czy 1090 (tez mialem) ale AX 900. Jesli Pioneer to NA PEWNO NIE PD-S 705 ale np PD-S 901 czy 9700. Zgraja sie ze soba na pewno. Podobnie w/w cdeki Pioneera zagraja z wzmakami Sony z serii ES. Polecam szczegolnie 770 ale moze byc tez 670 ES (mialem) lub 550 ES (tez mialem) tyle ze z ESami potrzebne sa jasniejsze kolumny. Ciekaw jestem ktory to Sony byl agresywny i w jakim zestawieniu LOL Marantz i Denon lepsze od A 720 ponizej 1000zl? A prosze bardzo: PMA 860, PMA 1060, PM 80mkII, PM 80 SE PM 75 (te ostatnie potrzebuja jasnych kolumn ale potrafia pieknie zagrac - w porownaniu do A 720 maja barwe). O ile Denona nalezy zestawiac z miekkimi cdekami (Yamaha CDX 1030/1050/1070, w/w Pioneery) o tyle do Marantza potrzeba czegos jasniejszego ( z tych ktore mialem polecam Akai CD 79). Nie doradze jesli chodzi o kolumny bo od jakiegos czasu preferuje wylacznie konstrukcje Regis Audio/Studio16Hertz. Pozdrawiam. R.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.