Skocz do zawartości
IGNORED

Tuning wzmaka z komputerowych głośników.

AWS 303

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Bardzo lubię dłubać przy sprzęcie audio. Postanowiłem więc, tak dla rozrywki, stuningować komputerowe głośniczki, a konkretnie wzmacniacz z nich. Jestem początkujący, więc zaczynam od komputerowych głośników. Nie chciałbym niczego zepsuć w moim amplitunerze. Macie jakieś propozycje? Moim celem jest uzyskanie choć troszeczkę lepszego dźwięku. Zaczynam od takiego prostego wzmaka, bo tam praktycznie nie ma co zepsuć. Jedynie wiem, że te głośniczki mają moc 2x1W przy 4 Ohm.

Czekam na propozycje.

AWS 303 widzę, że dopiero co się pojawiłeś to zacząłeś wystawiać punkty i zakładać wątki. Rozumiem, że każdy kiedyś zaczyna, ale moja rada, nie jesteś jeszcze gotowy, by zacząć na tym forum. Siedze tu juz chyba z 3 lata, jak nie lepiej, poskładałem juz Gainclone'a, preampa lampowego, kilometry kabli głośnikowych, sygnałowych, zasilających, kolumny,przerabiałem CD, przyswoiłem ogromną jak na mnie ilość informacji odnośnie zwrotnic pasywnych a i tak nie czuje się odpowiednio wykwalifikowany by móc się tutaj wypowiadac zbyt często.

Są inne fora o podobnej tematyce, może zacznij na diyaudio.pl albo elektrodzie. Są tam ludzie z wiedzą, ale obracający się w sferze audio bliższej Tobie.

Albo zostań i czytaj, czytaj, czytaj. Zapraszamy serdecznie :)

Widzę poprostu, że zabierasz się za to ze złej strony, dodatkowo, przepraszam za wyrażenie, zaśmiecasz forum.

Powodzenia w początkach zabawy w audio DIY. Aha! I pamietaj, tuning wzmacniacza z pierdziawek komputerowych to niezbyt odpowiedni początek ;)

Uzyskanie lepszego dźwięku z głośników komputerowych jest raczej nie możliwe. Takie małe głośniczki produkują tylko jazgot. Jakiekolwiek zmiany we wzmacniaczu nie dadzą żadnej poprawy.

Rozumiem, że chodzi Ci w tym wszystkim tylko o zabawę. Jednak szkoda na to czasu i pieniędzy.

Wszystkich poważnych tuningowców taką prośbą napewno nie zainteresujesz.

Spokojnie spokojnie ;) kolega chce sie czegos nauczyc a tu brak pomocy.

Ja zaproponuje Ci poskladanie np. jakiegos Kitu z AVT, sam zaczynalem od bufora lampowego, tanio prosto, a opisy szczegolowe. Kitow jest mnustwo, mozesz latwo cos wybrac dla siebie, a dzieki szczegulowym opisom skladania, dzialania, uruchamiania ukladu duzo sie nauczysz ;))

Jesli mimo wszystko bedziesz sie upierac przy tuningu komputerowych glosniczkow to zamiesc zdjecia wnetrza tego wzmacniacza ;)

Pozdrawiam

Kiedyś dla zabawy parkę takich kolumienek (dla kumpla), najwięcej czasu zajęło (ale przy okazji największa poprawę dało) doprowadzenie do sytuacji gdzie lewa i prawa kolumienka gra tak samo (skonczyło się to min. na wywaleniu wzmacniacza na zewnatrz ;) ).

Tak jak wspomniał przedmówca - zapodaj fotki a coś doradzimy ;)

Lt_Bri, 15 Lut 2008, 16:08

>najwięcej czasu zajęło (ale przy okazji

>największa poprawę dało) doprowadzenie do sytuacji gdzie lewa i prawa kolumienka gra tak samo

>(skonczyło się to min. na wywaleniu wzmacniacza na zewnatrz ;) ).

Ja bym chciał jednak mieć stereo.

Wymyśliłem, że dobrym poczatkiem tuningu byłoby wyciągnięcie wzmaka z kolumienki. Potem przykręcić płytkę do jakiejś deseczki, podłączyć trafo 3A, mostek prostowniczy i większy kondensator.

Napięcie zasilania to: wyłączone - 6V załączone - 9V. Kondensator zwiększa.

PS Fotka...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

3A powiadasz?

Lepiej przenieś się do tego wątku i zrób coś sam. Będę bratu robił amplifier pod kompa.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

moze cos prostszego:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

-->AWS 303, źle mnie zrozumiałeś, chodziło mi o to aby lewa i prawa kolumienka była taka sama, a zazwyczaj tak nie jest (ta w której siedzi wzmacniaczyk zazwyczaj przypomina sito).

Ja sobie poradziłem przy pomocy distalu, od zewnętrznej strony scianki zalepiasz tasmą klejącą (żeby kształt zachować i szlifowania uniknąć) a od środka dajesz distal, zalepiasz wszystkie zbędne otwory (po potencjometrach, przełącznikach, gniazdach, kablach etc.).

Potem nawiercasz otworki i wkręcasz w nie najtańsze zaciski głośnikowe - to mogą nawet być mosiężne śrubki z moletowanymi (ew. motylkowymi) nakrętkami ;)

W ostateczności można dać gniazda pod banany (ale takie najtansze po .25zł - .5zł są niestety "nieszczelne").

A co do wzmacniacza, to pierwszy krok (wywalenie na zewnątrz) masz już za sobą.

Teraz już już będzie z górki ;)

Poprawić zasilanie, wymienić parę elementów na lepsze, ot takie tam ;)

Pytanie tylko czy chce Ci się w to bawić? ;)

no i ajk zdjęcia to treściwsze! Bo moze w tym wzmacniaczyku tkwić potencjał lub zupełnie nie. Zrób jeszcze fortkę tak aby widać było kostkę wzmacniacz - tam za kłębkiem kabelków widać coś czarnego... Bo na pierwszy rzut oka to nie wróży dobrze tej konstrukcji.

JA bym zaczął od podłączenia tych głośniczków do amplitunera którego nie chcesz ruszać (i dobrze...). Jak zagrają sympatycznie i spodoba Ci się to to wtedy zrób "tuning" tej elektroniki. Jak będzie kiepsko to kup sobie Creativa 2.1 z pełno-pasmowymi głośnikami i subem. Gra tak, że nie trzeba tego tuningować ;-)

Ryszard_wpl, 17 Lut 2008, 00:26

>JA bym zaczął od podłączenia tych głośniczków do amplitunera którego nie chcesz ruszać (i

>dobrze...). Jak zagrają sympatycznie i spodoba Ci się to to wtedy zrób "tuning" tej elektroniki.

Podłączyć głośniczek 1W do ampli 25W? W najlepszym wypadku głośniczki by wybuchły... :))

Nie, jak będziesz się ostrożnie posługiwał gałką (suwakiem?) głośności, to nic się nie stanie i zagra.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Więc tak:

Podłączyłem te głośniczki do amplitunerka. Grało... Więc zacząłem eksperymentować. Wyciągłem całą elektronikę i odkręciłem głośniczki od obudowy. Płytkę wzmacniacza przykręciłem do deski, przewody głośnikowe do kostki i trafo 3A. Ma to teraz niezłego kopa... W elekronice wymieniłem diody prostownicze na nowe, mocniejsze. Kondensator został stary (1000uF 16V). Większego nie trzeba. Jest dobre zasilanie i dioda sygnalizująca pracę wzmaka nawet nie przygaśnie.

1000uF to mało. Przydałoby się 2200uF/25V. Nie masz przydźwięku z tego powodu? Jakkość oryginalnego kondensatora też nie jest pewnie najlepsza, dlategio pisałem o bypasie (ten ceramik widoczny na foto przed nim to właśnie ten do wymiany ma jakiś foliowy 330nF-1uF).

Molibden, 17 Lut 2008, 15:28

>1000uF to mało. Przydałoby się 2200uF/25V. Nie masz przydźwięku z tego powodu? Jakkość oryginalnego

>kondensatora też nie jest pewnie najlepsza, dlategio pisałem o bypasie (ten ceramik widoczny na foto

>przed nim to właśnie ten do wymiany ma jakiś foliowy 330nF-1uF).

Znowu mi strzelił pomysł do głowy, żeby zasilić to z baterii 4,5V. Gra całkiem dobrze, jak na pierdziawki. :)

Kondensator jest teraz 1400uF 50V, ale będzie 2200uF 16V. Zasilanie z baterii wystarcza. Mówicz, że ceramik do wymiany na foliowy. Ale jak wygląda foliowy...??? Wklej mi jakiś link albo fote. Najlepiej fote. Części mam z demontażu starych zepsutych urządzeń. Mam teraz wzmaka w oryginalnej obudowie z jednym głośnikiem. Jak można to zmostkować, bez szkody dla wzmaka, aby w jednym głośniku mieć sygnał z obu kanałow? Bo czasami jest stereo i jak mam tylko prawy głośnik, to nie słychać dźwięku, który "idzie" na prawy głośnik. Proszę o wyrozumiałość dla początkującego... :))

Pozdrawiam i liczę na waszą pomoc...

Lepiej nic nie mostkować tylko podłączyć 2. głośnik do 2. kanału.

Kondensatory znajdziesz w google

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam.

Znowu to przerobiłem... :)

Przykręciłem wzmaka do oklejonej taśmą deseczki. Dodałem kostkę do przykręcenia przewodów głośnikowych i gniazdo na zasilanie 6V DC. Zasilacz jest osobny wtyczkowy 6V DC 250mA i nawet nie brakuje mocy. Przy cichym słuchaniu, na jednym głośniku pobór prądu nie przekracza 50mA. Kondensator jest wymnieniony na 2200uF 16V.

Jak na wzmacniacz z komputerowych głośników brzmnienie jest całkiem dobre. Przewody głośnikowe od płytki wzmacniacza do kostki zaciskowej mają po 10 cm, 2x0,33mm kw, zasilające takie same. W obwodzie zasilania jest bezpiecznik zwłoczny 200 mA. Moc wzmacniacza według producenta to 2x1W 4ohm. Bez problemu gra na głośniczku 5W 4ohm.

Mam więc pytanie:

Moc wzmacniacza to 2x1W 4ohm. Czy można podłączyć głośnik 8ohm? Czego się spodziewać przy takim rozwiązaniu? Wzrostu czy spadku mocy?

Czekam na odpowiedzi. Pozdrawiam.

Głośniki 8 ohm możesz podłączyć, jest to bezpieczne. Moc będzie podobna lub niezauważalnie mniejsza, zależy ona w tym układzie gł. od napięcia zasilania, 6V to mało, więc lepiej gdyby było tam 10-15V.

Właściwie to zasilacz daje 9V. Pisze na nim 6V, ale przy pełnym obciążeniu zasilacza, czyli 250mA. Wzmak przy pracy z dwoma głośnikami 5W pobiera (jak sie słucha na poziomie normalnej rozmowy) 100-150mA. Mi wystarczy.

Witam ponownie!

Poszperałem w moich częściach elektronicznych i znalazłem kondensator (chyba foliowy MKT).

Pisze na nim tak:

0,68

50 - B

ST 21

WIMA

Z drugiej strony pisze: 5%

Czy to jest kondensator foliowy? Jaką ma pojemność (nF)? Ktoś mi poradził, aby ceramik zmienić na foliowy 330nF-1uF.

Więc jutro go wymnienię. Czy będą jakieś zmiany w dźwięku, mocy itp.

Zamieszczam fotki po przeróbce (przed wymianą ceramika). Na pierwszej fotce w prawym górnym rogu widać gniazdo do podłączenia zasilacza i kostkę zaciskową na głosniki.

Ukryta Zawartość

post-18009-100009096 1203884129_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.