Skocz do zawartości
IGNORED

Tuning wzmaka z komputerowych głośników.

AWS 303

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ponownie... :)

Wymieniłem ten ceramik na foliowy i... jak bym słuchał innego wzmaka. Nieznacznie poprawił się basik i jest mniej uciążliwych wysokich tonów. (Testy przeprowadzone na zwykłym głośniku szerokopasmowym 5W 4 ohm i na kolumnie dwudrożnej Tonsil 10W 8ohm) Nawet kolumne pociągnie... Zastanawiam się po co jest tam ceramik (teraz MKT)? Jakie on spełnia zadanie? Co można by jeszcze poprawić?

Jak narazie to wymieniłem Kondensator elektrolityczny na większy i ceramik na MKT...

Pozdrawiam...

josef, 25 Lut 2008, 19:13

>jak to - wymieniłeś i nie wiesz na jaki?

>104 to 100000p czyli 100n

Heh... Ceramik wywaliłem, a na jego miejsce wsadziłem MKT. Chciałem sie dowiedzieć, co znaczy napis na wywalonym CERAMIKU (przecież wsadziłem MKT... :))

Lt_Bri, 25 Lut 2008, 19:17

>-->AWS 303, co jest napisane na tym scalaczku (w obudowie DIL8)?

Pisze tam tak:

EX 2822

F11

Pozdrawiam...

Czyli jakaś kopia TDA2822 Philips / ST.

Jakie pojemności mają pozostałe kondensatory elektrolityczne?

Te wyjściowe, na głośnik można dać większe i również dołączyć do nich równolegle nieqwielkie bypassy (100-470n MKT).

-->hazel, jest spora grupa ludzi którzy nadal piszą programy (głównie dema) na komputery oparte o np. MOS6502 czy nawet na kalkulatory z w środku Z80.

Gdyby Ci sami ludzie napisali np. winVistę, to kod byłby tak zoptymalizowany że płynnie by to działało na 80386SX ;)

Czemu więc nie próbowac "podobnych" rzeczy (dla czystej zabawy) z takimi wzmacniaczykami? ;)

Molibden, 25 Lut 2008, 21:23

>Jakie pojemności mają pozostałe kondensatory elektrolityczne?

>Te wyjściowe, na głośnik można dać większe i również dołączyć do nich równolegle nieqwielkie bypassy

>(100-470n MKT).

Ale które to są "te wyjściowe"? Jeśli możesz, to zaznacz mi na fotce.

Pojemności opisałem na zdjęciu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Lt_Bri - mnie o wiele bardziej kręcił Tuning 5412 Radmora niż wzmacniacza komputerowego. Oczywiście lata młodości. Dobrze że zacząłem na 5412 technike próby i błędu. Dzięki temu dziś ciesze oko na 5100 oczywiście na odsłuchy niedzielne.

-->hazel, ale bezpieczniej na czymś (skrajnie)prostym poeksperymentować ;)

-->AWS 303, masz tu (przykładowe) aplikacje (wartości elementów mogą się nieznacznie różnić).

I numeracja nóżek (tak na wszelki wypadek ;) ).

Ukryta Zawartość

post-3536-100008825 1204049759_thumb.gif

post-3536-100008826 1204049759_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

220uF można zastapić przez 470-1000uF, a dalej, najbardziej ekonomicznie: wlutować pozyskane w tej zamianie 220uF w miejsce 100uF, a w miejsce tych 0,22uF te 100uF :)

Witam... :)

Testowałem ten wzmacniacz. Najpierw głośnik 1W, potem 5W, w końcu podłączyłem kolumne 10W. Grało na tej kolumnie 10 minut. Podłączyłem głośnik 80W i... eeeeeee grało tak samo głośno jak na głośniku 1W... :))

Pozdrawiam. :)

• 2 tygodnie później...

-->dominion, nie musi być aż tak źle ;)

Czasem aż się czlowiek może ździwić jak grają (wysokoefektywne)kolumienki podpięte pod np. wzmacniacz słuchawkowy ;)

Jeśli chcesz równie nietypowych połączeń posłuchać, wpadnij kiedy na herbatę czy inne piwko ;)

• 3 tygodnie później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.