Skocz do zawartości
IGNORED

Monitory czy podłogowe?

proz4c

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Posiadam monitorki Infinity Beta 20, mój pokoj po przeprowadzce bedzie mial ok. 20m^2. Zacząlem sie zastanawiać nad jedna rzecza, w takim pokoiku moglbym juz sobie pozwolic na wieksze glosniczki. Mam 2 rzeczy do wyboru:

1. Kupić lub zrobić porządne i cięzkie standy oraz postawić na nich moje Infinity

2. Sprzedac Beta 20 i kupić Beta 50 (podlogowe, duze, fajne)

Plusem podlogowek jest oczywiscie pasmo ktore schodzi nizej, tylko czy je wykorzystam w takim pokoju? Sa tez wygodniejsze i pewnie ladniej sie komponuja z pokojem oraz nie trzeba standow dokupowac, ktore tez nie sa najtansze jesli chce sie kupic cos porzadnego.

Co polecacie? Warto inwestowac w wieksze odpowiedniki tych monitorków?

https://www.audiostereo.pl/topic/40179-monitory-czy-pod%C5%82ogowe/

Zalet monitorów nie jest tylko mały gabaryt i kompromis z dołem pasma.

Są zresztą monitory które sięgają dosyć nisko z basem. B&W, Stare JMlaby, Sonus Faber, itp

Zaletą monitorów, (z którą tylko Zollery Imagination mogą się równać) jest precyzja kreowania przestrzeni jako że źródło jest bardziej punktowe. W budżetowych konstrukcjach podłogówek na ogół dźwiek się rozlewa i nie ma już takiej precyzji lokalizacji.

Więc niekoniecznie jest lepiej... na pewno inaczej

proz4c,

Mam te same monitorki Beta 20 na 17m2 i myślę że to dla nich idealny metrarz (15-20m2) co nie znaczy że nie miałbym chrapki na podłogówki, najlepiej Elac 207.2 mniam, mniam :-) z tym że ja nie mam na nie miejsca za bardzo, Bety 20 idealnie wpasowują mi się w regał RTV no i pokój troche mniejszy. Gdybym ja nie miał je na czym postawić i kombinował z standami to wybrałbym podłogówki, wniosek - jeśli masz odpowiednie miejsce w pokoju aby ładnie je rozstawić, masz kase to zmieniaj przecież o to w audiohiliźmie właśnie chodzi, zmieniać sprzęt, wydawać kase, eksperymentować i ciągle być niezadowolonym :-) Zadowolony audiofil to martwy audiofil, a my chyba tego nie chcemy :-)))

Podzielam zdanie "fxx"-a.

W takich metrazach 15-20m2 zdecydowanie monitorki zagaraja o niebo lepiej w kazdym zakresie niz podlogowki ktore potrzebuja wiecej miejsca by bas sie rozwinal, a reszta pasma niejest taka dokladna. Dlatego Ja wybralem wlasnie monitory do pokoju 15-20m2 , a dokladnie model B&W 685. Jesli jednak potrzebujesz bardzo nisko schodzacego basu mozesz dokupic subwoofer, chyba ze bardzo chcesz podlogowki to tylko odsluch pomoze (najlepiej by byla mozliwosc wypozyczenia i u siebie posluchac jak graja)

"Lampa nie umiera nigdy"

Dzieki za wszelka pomoc. Wymiana monitorkow na inne raczej nie wchodzi w gre, te mialem bardzo tanio i jestem z nich zadowolony, takie mieciutkie i wogole (wg. mnie). Jedyne co bede mogl bez problemu tam przetestowac to JBL e100, ale to juz wogole kolosy do takiego pokoju, bede mogl je porownac z e30 ktore tez kiedys mialem. Tez mi sie tak wydaje ze monitorki sa takie bardziej stonowane i bez natarczywego basu, zobacze najpierw jak to zagra, mam nadzieje ze bede pozytywnie zaskoczony.

proz4c,

Jak wypada wg. Ciebie konfrontacja E30 z Betami 20 bo piszesz że miałeś jedne i drugie.

Co do podłogówek jeszcze to faktycznie jak masz zmieniać na byle to to może być kiszka i zostań przy Infinity jak Ci się podobają, ja równiez jestem z nich bardzo zadowolony :-) Podłogówki na 20m2 nie były by złe ale jak już to warto przynajmniej zrobić krok do przodu i kupić coś lepszego, a tak w ogóle to podłogówki nie muszą być zaraz strasznie wielkie i buczeć samym basem ;-) np. Elac 207.2 :-) co ja znowu z tym Elac-iem! :-P

witam,

mam taki maly dylema zwiazany z tematem. bo chce wymienic swoje jamo s 708 na cos "lepszego" ... i zastanawiam sie nad e 80 lub L830? pokoj 25m, wzmacniacz yamaha 592, muzyka dance, techno ale tez duzo pop-u, czasem lubi zagrac glosniej i zastanawiam sie czy te L 830 dadza sobie rade...

witam,

mam taki maly dylema zwiazany z tematem. bo chce wymienic swoje jamo s 708 na cos "lepszego" ... i zastanawiam sie nad e 80 lub L830? pokoj 20m, wzmacniacz yamaha 592, muzyka dance, techno ale tez duzo pop-u, czasem lubi zagrac glosniej i zastanawiam sie czy te L 830 dadza sobie rade...

sukces,

Infinity takie bardziej "milusińskie" są, lubię określenie "misiowate" :P E30 byly ostre i rzeczywiscie potrafily grac glosno... i tylko glosno. W infinity leciutko sobie podglasniam i fajny bas jest, ogolnie super. Są troszke przymulone, ale to normalne jesli graja tak mieciutko, poza tym to kwestia gustu. Mogloby być troszeńke więcej góry. Bas sie fajnie rozchodzi po pokoju, z E30 jakos inaczej to bylo. Jestem zadowolony z wymiany JBL -> Infinity. Aha, jesli chodzi o wymiane na podlogowki to w gre wchodza tylko Beta 50, bo moge je miec tanio.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.