Skocz do zawartości
IGNORED

POMOCY!Dwa systemy-jedna para kolumn?

jascha_violin

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy, co zrobić: mam mały pokój, więc zakup dodatkowych kolumienek, nawet małych monitorów nie wchodzi w grę. Tymczasem kolekcja się rozrasta i będzie rozrastać. Czy można ot tak po prostu podpiąć kilka systemów/wzmacniaczy do tych samych kolumn ( oczywiście zakładając że nie będą używane jednocześnie... ;-) ), czy potrzebne jest raczej jakieś urządzenie rozdzielające sygnał ( a jeśli tak to jakie? )...?

Wybaczcie tak "lamerski" temat, ale nie wiem "czym to się je"...

Dzięki za pomoc, pozdrawiam!

https://www.audiostereo.pl/topic/40244-pomocydwa-systemy-jedna-para-kolumn/

"Czy można ot tak po prostu podpiąć kilka systemów/wzmacniaczy do tych samych kolumn ( oczywiście zakładając że nie będą używane jednocześnie..."

Pod żadnym pozorem nie wolno!!! I nie zmienia sytuacji fakt, że będzie grał tylko jeden wzmacniacz. W najlepszym przypadku w momencie takiego podłączenia będziesz miał dziwne brumienie w głośnikach, w najgorszym wiesz, co się może stać :)

Niby ktoś wspominał kiedyś, że jeśli wzmacniacz jest w stanie odłączyć (np. za pomocą przekaźników) wyjścia głośnikowe, to takie połączenie powinno być możliwe. Ale jedna z zasad elektroniki mówi, że nigdy nie łączy się ze sobą wyjść.

"czy potrzebne jest raczej jakieś urządzenie rozdzielające sygnał ( a jeśli tak to jakie? )...?"

Można kupić coś takiego, jak jest na obrazku poniżej. Ale ja bym czegoś takiego w tor nie wpiął. Już lepiej zrobić sobie przełącznik, o którym wspominał xajas (potrzebne będzie solidny dwupozycjny przełącznik np. 10A i kabelki głośnikowe).

Tak swoją drogą to jakie wzmacniacze chcesz podłączać? Jeśli dużo urządzeń, to po prostu może pociągnij od każdego wzmacniacz komplet kabli zakończonych banankami. Uważać tylko trzeba, żeby niechcący nie zrobić zwarcia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

>nedj

Dzięki za wpis i pomoc - już myślałem że wszyscy olali takiego "żółtodzioba" jak ja... :-/

Mam kolumienki 150 Watt i 8 Ohm - na razie grają z Technicsem Su-7600, ale już w przyszłym tygodniu "przyjeżdża" do mnie Akai a w planach jest jeszcze Optonica z serii 7100. Tak więc wszystko to będą "grzeczne", domowe wzmaki, mające już na karku parę lat...

A jak profesjonalnie nazywa sie to urządzenie ze zdjęcia - pytam, bo sam pewnie sonie czegoś takiego nie zrobię ( mam dwie lewe ręce do technicznych spraw ), czego szukać...?

Ja to znalazłem na ebay.de po wpisaniu "lautsprecher umschalter". Czyli po polsku to będzie "przełącznik do głośników" (chociaż pod tym hasłem na allegro nic nie znalazłem). Ale naprawdę nie polecam tego typu gadżetów. Wyglądają one po prostu makabrycznie tandetnie.

Już lepiej pociągnij od każdego wzmacniacza osobny kabelek głośnikowy zakonfekcjonowany banankami.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

OK, proszę jeszcze o chwilkę cierpliwości i wyrozumiałość dla mnie - nie znam się na tym...:

Co to są te "banany"? O co z nimi chodzi?

U mnie wzmak ( i przyszłe wzmaki ) mają takie zakręcane śrubki do kabli głośnikowych, natomiast głośniki mają zwykłe zaciski - tak więc umieszczam w nich kabel bezpośrednio...

???

Bananki to jeden z popularnych typów zakańczania kabli głośnikowych (drugi to widełki). Stosuje się jak na obrazku. Dzięki temu wymiana kabli jest szybka i bezproblemowa (wtykasz kabel i już, nic nie trzeba skręcać, zakręcać itd.).

Jeśli nie masz w kolumnach gniazd, które akceptują bananki, to w Twoim przypadku może warto byłoby wymienić te gniazda. Koszta parę złotych i kilka minut roboty.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>nedj

Żeby się upewnić:

1. przerobić wejścia w kolumnach tak, by obsługiwały "bananki"

2. od każdego systemu pociągnąć kable do kolumn i zakończyć je "bananami"

3. chce posłuchać innego systemu - po prostu zmieniam kable

???

"1. przerobić wejścia w kolumnach tak, by obsługiwały "bananki"

Tak. Np. na takie:

Ukryta Zawartość

"2. od każdego systemu pociągnąć kable do kolumn i zakończyć je "bananami"

Tak.

"3. chce posłuchać innego systemu - po prostu zmieniam kable"

Tak. Ale najpierw zawsze pamiętaj o wyłączeniu wzmacniaczy, które będą podłączane i odłączane.

Dodatkowo jak już wspominałem, trzeba uważać, żeby nie zewrzeć ze sobą kabli (bananków) podczas, gdy jest włączony wzmacniacz. Mogłoby to go "zabić"...

Ukryta Zawartość

BARDZO DZIĘKUJĘ ZA POMOC!!!

Tego właśnie chciałem się dowiedzieć.

Niniejszym uroczyście ogłaszam temat za zamknięty... ;-)

Pozdrawiam serdecznie i życzę dobrej nocy!

Jacek.

Cieszę się, że mogłem pomóc.

Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.