Skocz do zawartości
IGNORED

Budżetowe zestawy dla początkujących

IGNAC

Rekomendowane odpowiedzi

"zakladajac ze kolumny kupimy nowe zas CD i wzmacniacz starsze to wydamy 2600zl +- 100-200zl.

CD gra przejrzyscie z mocnym dobrze kontrolowanym basem nie ma ciepelka ale w tej cenie dzieki temu zyskujemy precyzje i brak zamulenia - sam IGNAC takowe miales - jak mozesz przyrownac do swojego nowego Marantza>? Z czystym przekonaniem je polecam."

witam. CD rotela słuchałem na innych kolumnach a marantza na innych. ale akurat tak sie składa ze oba CDki kupiłem od tego samego kolegi. notabene tego marantza CD 6000 kupiłem bardzo przypadkowo, ale kolega zrobił dobrą cenę i odroczone warunki płatności (tak na marginesie) - chwała mu za to. w każdym razie w marantzie bas schodzi niżej i ma cieplejszą górę. zresztą on sam przesiadł sie z rotela na harmana a póżniej na marantza. z tym ze rotel to cena rynkowa 350 zła ten marantz 550 zł.

A jakiego Harmana mial kolega IGNAC jesli mozna wiedziec?

Z Rotela jestem ogolnie naprawde zadowolony, to swietny CD byle reszta toru nie byla analityczna, ale swoja cene na pewno jest warty, no i raczej nie odstaje znaczaco klasa od nowych budzetwych Roteli a takze innych CD do 2 tys zl.

Cześć IGNAC

świetny wątek, bardzo pomocny i potrzebny na tym forum, bo ostatnio trochę snobistycznie się zrobiło-sami hi-endowcy :-D

Harman to był HD-750. Szufladkuje go na równi z 6000 OSE ,z tym że w harmanie mało było średniego basu, co skutkowało niedomaganiem tego zakresu.AX 930 to półka niżej, ale świetnie w tej cenie.Szybko , prawidło i zwięźle, ale bez szlifu i polotu-cena swoje robi, na czymś trzeba przyciąć. Maranciunio sprawdzi się w jasnych i osuszonych systemach, doda ciepełka,wypełni brzmienie alikwotami i osadzi w solidnym fundamencie basu okraszając wszystko szlachetną politurą. Opis trochę lakoniczny, ale wiele na temat owych w/w cd już było napisane.

Pozdrawiam Wszystkich

Marantz w promocji, ale przejechałem się z Ignacem najnowszym AUDI A4 i dostalem teczkę skórzaną pierr cardinn z tłoczonym logo AUDI. Kupujcie od IGNACA, teczka odjazdowa.

podejrzewam ze wszystko zalezy od systemu, w jednym bedzie lepszy marantz w innym Rotel itp itd.

A swoja droga jak sie qman ma Twoj Roksan - to dobry wzmaczek?

To forum to dobra droga dla tych ktorzy chca cos na poczatek, mniej wymaajacym to juz starczy na dlugo inni beda wymieniac element po elemencie i byc moze juz zlozony samemu droga odsluchow oraz prob i bledow zestaw zostanie u nich na dluzej. Ja nie mam jakiejs manii high-endu ale porzadny zestaw z porzadnymi elementami byc musi, wciaz szukac choc jak na to co zaplacilem jest ok.

qman, 19 Lut 2008, 21:51

>Marantz w promocji, ale przejechałem się z Ignacem najnowszym AUDI A4 i dostalem teczkę skórzaną

>pierr cardinn z tłoczonym logo AUDI. Kupujcie od IGNACA, teczka odjazdowa.

ciesze sie ze jestes zadowolony ! :) zreszta ja też. pozdrawiam. no i dodam ze te AUDI A4 to nie moje !! :)

zawodowo zajmuje sie sprzedażą takich samochodów wiec jakby co to dam dobry rabat :)

Dorzucę jedną uwagę: nie bójmy się modyfikacji i sprzętu na zamówienie (trochę błędnie zwanego DYI)! Nie mam ani jednego klocka, który nie przeszedłby przeróbek albo nie został zrobiony od podstaw przez pasjonata. To bardzo ważne: PASJONATA, a nie rzemieślnika. O moim CD, kolumnach czy preampie można przeczytać na forum w innych miejscach, dorzucę dla przykładu dwa słowa o końcówce mocy: fabryczna grała fajnie, po pierwszym etapie "odmładzającym" - lepiej, ale po totalnej modyfikacji (przeróbka na pełne dual mono z zaprojektowaniem nowej płytki zasilania + tranzystory Motoroli + nowe kondy i diody) daje czadu! Kto nie wierzy, niech wpadnie :-)

Po znalezieniu niedrogiego sprzętu Z POTENCJAŁEM DO MODÓW należy znaleźć właśnie doświadczonego PASJONATA, który najczęściej za symboliczne pieniądze (a bardziej dla własnej satysfakcji) stworzy na fabrycznej bazie zupełnie nową jakość. Przy okazji poznamy świetnych ludzi :-)

zwolennik łagodności

>lenam

propozycja pewnie ciekawa, tylko jaki początkujący miłośnik lepszego dźwięku zdecyduje się na mody sprzętu? Skoro dopiero zaczyna i niewiele jeszcze słyszał i nic lub prawie nic wie, to hasło na początek: "kup to i to i oddaj do przeróbki" wielu od razu spłoszy;)

>clo2

Jasne, jak człowiek jest zupełnie zielony, to najchętniej poszedłby do sklepu i kupił coś na gwarancji :-) sam najpierw kupiłem mini Denona, którego szybko się pozbyłem, jak posłuchałem tu i tam, jak może grać sprzęt. Po przełamaniu nieśmiałości można odkryć, że zabawa w modyfikacje daje same korzyści: brzmieniowe, finansowe, rozrywkowe, towarzyskie. W całej tej masie operacji miałem tylko jedną wpadkę, kiedy gość niechcący wyprowadził mi napięcie 220V na obudowę :-))

Z drugiej strony ja mam akurat taką naturę, że nie ma rzeczy, której bym z ciekawosci nie spróbował :-))

zwolennik łagodności

>lenam

>gość niechcący wyprowadził mi napięcie 220V na obudowę :-))

Mogło być naprawdę elektryzująco ;)

Ja nie neguje modyfikacji, sam przerabiałem jedne ze swoich kolumn i byłem niezwykle zadowolony. Chodzi mi tylko o to, że skok w mody, gdy ktoś tak naprawdę miał sprzęt typu np "komunijna wieża" to może tak za szybko, co nie znaczy źle.

A też niekoniecznie nowy sprzęt (a nawet przy ograniczonym budżecie mało wskazany jak się chce mieć lepszy dźwięk). Ostrożnie zakupiony sprzęt z drugiej ręki posłuży i fajnie dobrany może dać dużo satysfakcji.

>lenam

Sorki, że tak rozwlekam w kilka postów ale jestem w pracy i niestety muszę tak "ciąć"

Jeśli chodzi o mody to początkujący nie mając praktycznie żadnego doświadczenia (lub niewielkie) tak naprawdę nie wie jeszcze czego od dźwięku oczekuje (lub czego może lub powinien oczekiwać). Różne osoby z czasem odkrywają w sobie preferencje brzmieniowe, których jako początkujący sobie nie uświadamiali. Te preferencje się krystalizują w zetknięciu ze sprzętem. Początkujący skazany jest praktycznie tylko na sugestie "z zewnątrz" co kupić i jak zmodyfikować. Jak się potem okaże, że sprzęt fajny, tylko on by jednak wolał inaczej brzmiący to może być przysłowiowa d... Wtedy znacznie trudniej będzie sprzedać zmodyfikowany sprzęt i odzyskać pieniądze, a jeśli się sprzeda, to pewnie za kwotę niewspółmierną do poniesionych kosztów i do walorów sonicznych modyfikowanego urządzenia.

Myślę, że mody to bezpieczniejsze zajęcie dla cokolwiek już zorientowanych osób o skrystalizowanych chociaż jako tako preferencjach.

a tak, tez uwazam ze modyfikowac mozna wtedy kiedy juz mamy dosc dobrze sprecyzowany charakter dźwięku ktory nam pasuje. ale od czegoś trzeba zacząć. może najlepiej od zestawu który jest neutralny ?

>Ignac

Niekoniecznie całkiem neutralny. Byle wpisywać w propozycjach jako informację dla zainteresowanych jasno jaki charakter dany system ma i w jakiej muzyce może się sprawdzić. Czasem jest tak, że wcale nie neutralny system w danych pieniądzach potrafi znacznie lepiej brzmieć na określonym rodzaju muzyki niż "neutralny i uniwersalny", który niby gra poprawnie ... ale nic poza tym. Ja np słucham głównie klasyki (bardzo szerokie spektrum) i muzyki akustycznej. Jak włączę płytę z rockiem, to wiem, że można do rocka złożyć na pewno za tę kasę ZNACZNIE lepszy zestaw. Tylko, że czasem trzeba kompromisu. Jak ma się np 200 płyt z klasyką których słucha się cały czas i 30 z rockiem którego w dodatku słucha się znacznie rzadziej, to można tego rocka "poświęcić" dla głownie słuchanego repertuaru. No chyba, że w kwocie 3kzł można złożyć sprzęt przyzwoity i uniwersalny. Może można. Ja na razie na taki zestaw nie trafiłem i tego rocka trochę "poświęciłem";) .

Do 3kPLN z nowych polecam pianocrafta (do znudzenia wiem, wiem...). CD+wzmak+niezłe głośniki 2kPLN reszta w kable i... PŁYTY. Efekt trudny do pobicia do 3 kPLN w nowym sprzęcie OFC. Minus to nieco mało basu ale reszta całkiem całkiem. Używanym DOBRZE DOBRANYM sprzętem jest możliwość pobicia pianka - naprawdę są okazje ale tu trzeba sporo wiedzy lub... ludzi dobrej woli. Pewnie masa Twoich znajomych ma "jakieś" klocki w domu więc proś, jęcz, marudź, kłam do momentu aż wreszcie pożyczą ci coś do domu. Wtedy urlop i składaj, zamieniaj, przestawiaj i obracaj do momentu aż wyrobisz sobie ucho . Nie ma to jak organoleptyka - żeby nawet pojawiło się tu 1000 wpisów i tak pewności nigdy mieć nie będziesz na sucho. To jak wybór samochodu - ty nam podajesz preferencje a my w dobrej wierze podajemy ci nasze typy. Ale przed kupnem i tak wsiąść i przejechać się musisz.

Ja "bezpiecznie" polecam "pianka" bo mi leży stosunek odsłuch/jakość/cena. Ale rację będą mieli i ci, którzy zaraz wpiszą " pianek to dno bez pary i basu, pchła co nie nagłośni i 20 metrów, szuflada się głośno zamyka a panel świeci w badziewnie niebieskim kolorku. A do tego te pico przyciski. Łeeeee". Mają inne "ucho" i gust a o tego NIGDY nie podważam.

>ouragan

Czyżby Yamaha do zestawu Piano Craft dała takie dobre źródło? Zgłaszałem to zastrzeżenie ale je powtórzę - jakoś nikt nie doradza tu na forum jako "świetnego wyboru" zwyczajnego odtwarzacza DVD Yamahy (a takie chyba jest w PC) ani nawet "niskich" cdeków tej firmy. Czyżby Yamaha w bebechy DVD do PC włożyła jakąś ciekawą konstrukcję jako szczególnego rodzaju prezent dla audiofili;) a w zwyczajne swoje DVD pcha znacznie gorsze "bebechy"?

Tu już ktoś proponował jako alternatywę dla PC kupić JAKIKOLWIEK odtw. cd lub nawet DVD, do tego wzm. Reloopa i nie powinno być gorzej, a może nawet lepiej.

Nie wiem jak reszta toru w Pianocrafcie, ale to DVD jako źródło mnie szczególnie nurtuje w zestawieniu z wszelkimi pozytywnymi "ochami i achami" jakie często też się na tym forum pojawiają.

Kolego, proszę czytaj uważnie. CD a nie DVD. Czyli model MCR-E410 a NIE serie 600, 700 czy 800. DVD nie polecałem i nie polecam. Podkreślam MNIE ten dźwięk leży, cena leży i jakość leży. Pozdrawiam

>ouragan

Spokój wodza, nie ma się co się tak emocjonować;). Zgłosiłem tylko uwagę, bo górna kwota na jako taki sprzęt na początek została ustalona na 3 kzł, co nie znaczy że akurat musi być taka. Może faktycznie jest wiele ciekawych propozycji pozwalających sporo "uciąć" z tej kwoty i resztę przeznaczyć na płyty.

Tylko skoro cd (ale też pewnie DVD - bo wielu też chwali Piano z DVD) PC jest tak świetnie zegrane z resztą toru PC, że ogólnie daje to twoim zdaniem (i wielu innych) godny polecenia dźwięk, to jednocześnie należałoby zdać sobie sprawę z tego, że też pewnie też w założonej kwocie wiele innych możliwości o których do tej pory nawet nie braliśmy pod uwagę.

Np.:

Tanie ale w miarę przyzwoite DVD + jakiś wzmak + jakieś kolumny

Jakiś tani i niedoceniany cdek (np. Yamahy), który można połączyć w udaną konfigurację z jakimś tanim ale udanym wzmakiem i kolumnami.

... a reszta zostanie na płyty. Też jestem zwolennikiem płacenia jak najmniej za jak najwięcej;)

Piano owszem jest dobre ale gorsze od zlozonego odpowiednio zestawu. najciekawsze ze dla mnie DVD w Piano nie gra gorzej a nawet lepiej od CD...to samo zauwazylo pare osob. O co chodzi...?:)

Ma niezly amplituner i glosniczki , jak komus pasuje taki dzwiek i jego moc to ma juz z glowy skladanie zestawu. Ja jednak profilaktycznie skladalem od CD Denona i wzmacniacza Yamahy przesiadajac sie na Rotele i Missiony co mi odpowiada i uwazam ze gra lepiej od yamaszki a przy tym z wiekszym powerem.

jesli mowa o budżecie ok. 3 tys. i sprzęcie yamahy (nowym), to polecę zestaw, który mam mocniejszy (moc dosłowna wzmacniacza, końcówka w pianocrafcie na pojedynczych parach sankenów, w RX797 na podwójnych) od pianocrafta, to jest ampltuner RX 797, cd cdx 497 (zaleta - czyta wszystkie formaty bez problemu, wyjście słuchawkowe, regulowany poziom sygnału wyjściowego z pilota - mozna podłączyć bezpośrednio pod końcówkę)

koszt ampli i cd 2300 nowe z 3 letnią gwarancją

pozostaje trochę mało na kolumny bo ok. 700 zł, ja wybrałem za 800 zł nowe maestro II 130 tonsila, w powyższej konfiguracji gra całkiem dobrze, jak na start myślę, że jest to niezła propozycja

>Tu już ktoś proponował jako alternatywę dla PC kupić JAKIKOLWIEK odtw. cd lub nawet DVD, do tego

>wzm. Reloopa i nie powinno być gorzej, a może nawet lepiej.

Dla mnie ten Reloop okazał się alternatywą dla wszystkeigo co jest dostępne do posłuchania (NOWE) na rynku w cenie do 3,5 kzł

W towarzystwie... DVD Samsung HD-950 (porównywałem z innymi tzw. budżetowymi cedekami, m.in. Marantz, Denon, Nad, Rotel, Xindak, H/K, Advance Acoustic - różnice były minimalne, jednak nie takie, abym rezygnował z nowego DVD za 350 zł, które notabene czyta SACD:)) i kolumn B&W 601, które już są sprzedane. Mam tylko nadzieję, że nowych kolumn nie będę szukał drugie pół roku:(

Myślę ,że jedną z celniejszych uwag jest ta , żeby nie bać się sprzętów robionych przez pasjonatów. Sam takiego używam na codzień. Kupiłem go znacznie poniżej ceny , której tu mówimy.Nie porównuję go z innymi dlatego ,że nigdy nie będę chciał wydać tylu pieniędzy na podobnie brzmiący sprzęt fabryczny( mam niestety- na szczęście dużo droższe inne hobby).Te wszystkie gainclony,symasymy, lampowce,klony kolumn itp.grają naprawdę dobrze, modyfikowane cd równiez. A wielu z ich twórców to mili, fachowi, ogarnięci pasją i znający się na muzyce ludzie.To również jedna zalet posiadania takiego sprzętu.

Skiba mysle ze chyba z tym 3,5tys zl troszke przesadzasz, co do DVD a CD tez sadze ze jednak roznica jakbys dluzej sluchal i sluchal bys wychwycil cos wiecej niz niuanse , a prawde mowiac idac wyzej po drabinie za to sie wlasnie placi.

• 1 rok później...

Wznawiam wątek - bo już sporo czasu upłynęło i sprzęt budżetowy też się zmienia zapewne...

Ja też poproszę o radę: kompletuje sprzęt, na razie jedyną "prawdziwą" rzeczą jaką posiadam jest gramofon technics sl-bd3; chciałbym dokupić do niego jakieś głośniki półkowe (tylko takie wchodzą wu mnie w grę.., myślałem o acoustic energy evo 1 - ew. neo 1, lub wharfedale 8.1), wzmacniacz (rotel ra-01?) no i cd na końcu (tu zupełnie brak pomysłu).

Do wydania ok. 1500-2000 zł (rotel ok. 700 i tak samo evo/neo 1 używki na aledrogo); pokój ok. 17 m2, muzyka: jazz, szeroko pojęty rock.

z góry dzięki.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.