Skocz do zawartości
IGNORED

Prośba o wskazówki w doborze sprzętu.

MKAC

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

chcę kupić swój pierwszy zestaw audio do słuchania muzyki z możliwością (późniejszą) rozszerzenie do KD, (Audio 75 % KD 25 %). Pokój mam około 15 m^2. Słucham głównie jazz, rock, pop, dużo muzyki filmowej (musicale i full instrumentów), nawet rap, jednak przede wszystkim jestem fanem sekcji dętych ! (sprzęt więc musi być dość uniwersalny). Wydaje mi się, że bardzo odpowiadałaby mi muzyka bardzo selektywna, gdzie słyszałbym mnóstwo szczegółów, jednak nie przy dużej głośności (uszy mi się dość szybko męczą). Na początek chcę kupić amplituner z DVD lub CD i dwie kolumny do stereo, wszystko do 3 tyś. PLN. Będę łaził po Wrocku gdzie namierzyłem już sklep Top Hi-Fi: widziałem tam głównie yamahe i marantz (chyba bo tylko rzuciłem okiem), w Media markt jest różnorodnie ale tu słabo z odsłuchem i jeszcze jakieś denonki w pewnym centrum. Polećcie mi coś proszę i jeszcze mam dodatkowe pytanka:

- Pokój 15 m to dość mała przestrzeń, czy to że stoją tam dwie szafy, komoda i łóżko pogorszy w zauważalnym stopniu jakość dźwięku ?

- Czy opłaca się brać na odsłuch muzykę nagraną z MP3 w jakości 192 kb / 44 KHZ ? (możecie wziąć pod uwagę w odpowiedzi mój zakres cenowy :)) ?

- Czy różnica w jakości między odtwarzaczem CD a DVD jest znaczna ? Czy kupując na razie CD zaoszczędzę kasę, a będę miał zauważalnie lepszą jakość dźwięku ? (na razie miałem miniwierze sony dość tanią, więc pewnie słuch mam mało wyrafinowany) ?

- Napaliłem się na firmę Harman Kardon (czytałem wiele opinii, że bardzo dobre stereo) jednak podobno brakuje im najnowszych dekoderów audio, czy jest to duży kłopot ? (Nie zależy mi na powalającym KD).

Pewnie wymyśliłbym jeszcze parę pytań, ale nikomu już by się pewnie nie chciało tego czytać. Pozdrawiam i wypatruję odpowiedzi.

Witam.

Przede wszystkim - w 15 m kw. (+ 2 komody i łóżko + sprzęt + TV + kwiatki i półki, czyli ustroje akustyczne) nie ma sensu "wciskać" kina domowego !!!

Jak wydasz pieniądze na porządne stereo - będziesz miał takie musicale i dęciaki, że nie przyjdzie Ci nawet na myśl KD... Możesz wtedy odwiedzić znajomego, właściciela KD i porównać.

Nie ma się co łudzić. Żaden amplituner nie zagra w połowie tak dobrze jak wzmacniacz stereo (w porównywalnych cenach).

Pozdrawiam.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.