Skocz do zawartości
IGNORED

Kabelek tak do ok.150zł

blitzkrieg

Rekomendowane odpowiedzi

>sukces

mogą być dwa powody, dla których nie słyszysz zmian wogóle lub nie słyszysz ich dobitnie:

1. Twoja miniwieża Teac - ja jak posiadane kabelki podłączałem do Denona F101 to też jakichś specjalnych różnic nie słyszałem.

2. Na popie nie wychwycisz tak dobitnie i wyraźnie różnorakich różnic jak np na muzyce dawnej której m.in. słucham.

Rozwiązania mogą być następujące:

1. Zmień repertuar do testów

2. Zmień sprzęt

3. Pogódź się z tym, że nie dane jest ci "słyszeć kable" wówczas gdy na nie nie patrzysz (jak to pisałeś) i po prostu jeśli ci to pomaga to w trakcie odsłuchów patrz sobie na kabelki. To nic złego, skoro w twoim przypadku to działa. A kto nie musi patrzyć to sobie patrzenie odpuszcza;)

pomyłka, punkt 3 powinien brzmieć:

3. Pogódź się z tym, że dane jest ci "słyszeć kable" wówczas gdy na nie nie patrzysz (jak to pisałeś) i po prostu jeśli ci to pomaga to w trakcie odsłuchów patrz sobie na kabelki. To nic złego, skoro w twoim przypadku to działa. A kto nie musi patrzyć to sobie patrzenie odpuszcza;)

clo2, 22 Lut 2008, 19:39

Wybacz clo2 jeśli ktoś mówi że po zamianie droższego kabla na tańszy zniknęło mu 30% dźwięku to dlaczego nie miałbym traktować jego słów z przymrużeniem oka :-) Oki, zakończmy już spory w tym wątku, fajnie jest że się różnimy w pewnych sprawach przez to nasz życie jest ciekawsze i weselsze, miłego weekendu :-)

heh gorzej maja Ci co slysza sieciowki:)

A tak swoja droga, ja niektore kable slysze a inne nie, co gorsza dotychczas bardziej slysze IC niz glosnikowe...co jest conajmniej dziwne. Czasem roznice miedzy danymi kablami sa spore a czasem maluchne. Tu sukces nie chodzi ze np dasz dla Clo2 - jakies 2 kable i ma slyszec roznice , ale ze np on majac swoje 2 ja uslyszy, bo moze byc tak ze Clo Ci przyzna racje ze dane 2 kable dla niego sie nie roznia i juz. Przeciez nigdzie nie napisal ze wychwyci kazda roznice miedzy kazdym kablem.

>sukces

>Wybacz clo2 jeśli ktoś mówi że po zamianie droższego kabla na tańszy zniknęło mu 30% dźwięku to dlaczego nie >miałbym traktować jego słów z przymrużeniem oka

Co w tym dziwnego? Tańszy nie znaczy że gorszy. Ty dalej idziesz niewłaściwymi skojarzeniami. Tańszy kabel może przynieść w danym systemie bardziej oczekiwane zmiany od takiego, który "nie pasuje" a kosztuje wielokrotnie więcej. Kolejna rzecz - jakiś konkretny droższy kabel nie musi być lepszy (w danym przypadku) lub wogóle lepszy od jakiegoś konkretnego tańszego. Jeszcze raz ci sukces powtarzam - trzeba słuchać kabli w swoim systemie, jak przynoszą dobry rezultat zostają, jak nie to "wypadają". Ale zapomniałem, że ty jak nie patrzysz na kable to ich nie słyszysz. I faktycznie te droższe mogą wyglądać bardziej imponująco od tańszych. Jak się kupuje kable "oczami", to trudno zrozumieć, jak to możliwe, że koledze tańszy kabel zagrał w jego systemie lepiej;)

clo2,

a może zastanów się dlaczego wg Ciebie kabel jak to nazwałeś "gra" ???

czy nie dlatego, że wprowadza zniekształcenia do dźwięku, zmienia jego charakterystykę amplitudowo-częstotliwościową? bo jeśli tak to taki kabel w oczach, uszach, czy umyśle audiofila powinien być nie do przyjęcia, bo przecież dzwięk wtedy nie będzie idealny.....

a może to krasnoludki tam siedzą i chuchają na kabel aby dzwięk był "cieplejszy"

>skow29

>a może zastanów się dlaczego wg Ciebie kabel jak to nazwałeś "gra" ???

>.....

>a może to krasnoludki tam siedzą i chuchają na kabel aby dzwięk był "cieplejszy"

"kabel gra" to pewien skrót, aby nie pisać cały czas całym zdaniem "o co chodzi".

A propos "krasnoludków" - naprawdę bierzesz je pod uwagę?;)

ja? nie, ale z tego co niektórzy piszą to wygląda tak jak by to było :)

a prawda jest taka, że nie ważne czy kabel tani czy kabel drogi - pomijając jedynie kable typu "po 3zł" (z uwagi na złe bądż wprost nieekranowanie) wszystkie są takie same. oczywiście takie same to pewnego rodzaju przenośnia - kabel za 30zł jest równy kablowi za 30kzł i nie ważne czy wykonany z miedzi, platyny, drzewa sandałowego czy może jest to gówno w wężu strażackim - jeśli tylko dwa kable mają takie same te 3 parametry o których pisałem wyżej to nie ma znaczenia "z czego i za ile" :)

>skow29

Ja nie badam parametrów. Może masz rację, nigdy nie starałem się tego zgłębiać, są znacznie ciekawsze problemy. Dla mnie nie ma znaczenia z czego jest kabel, jaką ma koszulkę itd. Wpinam i albo mi "gra" albo jest gorzej i tyle.

kopaczmopa, 22 Lut 2008, 20:12

>heh gorzej maja Ci co slysza sieciowki:)

>

>A tak swoja droga, ja niektore kable slysze a inne nie, co gorsza dotychczas bardziej slysze IC niz

>glosnikowe...co jest conajmniej dziwne. Czasem roznice miedzy danymi kablami sa spore a czasem

>maluchne. Tu sukces nie chodzi ze np dasz dla Clo2 - jakies 2 kable i ma slyszec roznice , ale ze np

>on majac swoje 2 ja uslyszy, bo moze byc tak ze Clo Ci przyzna racje ze dane 2 kable dla niego sie

>nie roznia i juz. Przeciez nigdzie nie napisal ze wychwyci kazda roznice miedzy kazdym kablem.

Ihihihi. Ihihihihihihihihiii. Ihihihihihihihihhi. Hihihihihi.Ihihi. Hi. Hihi.Hihihihi. Hihihahahahaha.Uhahahahahaha.

Buhahahahaha. Jożin z Bażin. Buahahaha.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.