Skocz do zawartości
IGNORED

Najbardziej wplywowe plyty wszechczasow

soso

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem jaką płytę wybrali, nie zdradzę żeby nie psuć zabawy. Ci "specjaliści" obawiam się nie rozumieją nawet znaczenia wyrazu "wpływowa" (influential zapewne w oryginale). Czekamy na najzajebistsze płyty wszech, nacudniejsze, najmocniejsze, najwyrazistsze, najzacniejsze i tak dalej byle nie najbardziej się podobające oceniającemu gronu - czyli...najlepsze?:)

Przy ocenie wpływu oczywiście zachodzi pytanie - na kogo? Czy ujawniono w preambule tej listy na kogo tak przemożny wpływ miały płyty te?

Frank, 20 Lut 2008, 18:38

>T V U & N to jasne .

popieram

do togo dorzucę IMHO oczywiste oczywistości - płyty na których wszyscy się wzorowali:

Kapitana Pieprza; King of Blue- Davisa; The Raw Power - Stooges; Horses - Patti Smith;

Are You - Hendrixa; D. Bovie i jego Z. Stardusta; Thriller - Jacksona; Black Babbath - Sabbathów; Nevermind - Nirvany; RATM - RATM; London Calling - The Clash;

to tak na szybko

1 The Velvet Underground - The Velvet Underground & Nico

2 Beatles - Sgt Pepper's Lonely Hearts Club

3 David Bowie - The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars

4 Patti Smith - Horses

5 Beach Boys - Pet Sounds

6 Beatles - Revolver

7 The Jimi Hendrix Experience - Are You Experienced?

8 Bob Dylan - Highway 61 Revisited

9 Public Enemy - It Takes a Nation of Millions to Hold Us Back

10 Sex Pistols - Never Mind the Bollocks...

11 Kraftwerk - Trans-Europe Express

12 Michael Jackson - Thriller

13 Nirvana - Nevermind

14 NWA - Straight Outta Compton

15 Aretha Franklin - I Never Loved a Man the Way I Love You

16 Ramones - Ramones

17 Marvin Gaye - What's Going On

18 The Flying Burrito Brothers - The Gilded Palace of Sin

19 Bob Marley and the Wailers - Live

20 Joni Mitchell - Blue

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

electro, 20 Lut 2008, 22:39

>1 The Velvet Underground - The Velvet Underground & Nico

>

>

>2 Beatles - Sgt Pepper's Lonely Hearts Club

>

>

>3 David Bowie - The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars

>

>

>4 Patti Smith - Horses

>

>

>5 Beach Boys - Pet Sounds

>

>

>6 Beatles - Revolver

>

>

>7 The Jimi Hendrix Experience - Are You Experienced?

>

>

>8 Bob Dylan - Highway 61 Revisited

>

>

>9 Public Enemy - It Takes a Nation of Millions to Hold Us Back

>

>

>10 Sex Pistols - Never Mind the Bollocks...

>

>

>11 Kraftwerk - Trans-Europe Express

>

>

>12 Michael Jackson - Thriller

>

>

>13 Nirvana - Nevermind

>

>

>14 NWA - Straight Outta Compton

>

>

>15 Aretha Franklin - I Never Loved a Man the Way I Love You

>

>

>16 Ramones - Ramones

>

>

>17 Marvin Gaye - What's Going On

>

>

>18 The Flying Burrito Brothers - The Gilded Palace of Sin

>

>

>19 Bob Marley and the Wailers - Live

>

>

>20 Joni Mitchell - Blue

Dokladnie o to mi chodzilo. Jak dla mnie pierwsza pozycja to.. well.. shit. Oczywiscie w kontekscie szumnego tytulu.

pzdrw

soso

^soso, 22 Lut 2008, 11:44

>Dokladnie o to mi chodzilo. Jak dla mnie pierwsza pozycja to.. well.. shit. Oczywiscie w kontekscie

>szumnego tytulu.

tym razem (raczej wyjątkowo :) nie masz racji.

można dyskutować nad kolejnością (uważam wszelkie rankingi SZEREGUJĄCE za pozbawione sensu), ale obecność TVU&N w ścisłej czołówce tego rodzaju zestawienia jest jak najbardziej zasłużona.

sądzę, że muzyka, w której słychać wpływ estetyki stworzonej przez VU, zajmuje po prostu niewiele miejsca w Twojej płytotece.

natomiast naprawdę niewiele można wskazać albumów, które równie długotrwale i szeroko inspirowałyby tak wielu artystów z kręgów muzyki popularnej.

Ad vocem, Dong: można dyskutować nad kolejnością (uważam wszelkie rankingi SZEREGUJĄCE za pozbawione sensu)

Zgadzam się że rankingi nieszeregujące mają głeboki sens - czego nie dostrzegają wrogowie wszelkich rankingów - zresztą wyważalibyśmy otwarte drzwi, świat rankinguje nieszeregująco Kopernika, Newtona, Einsteina jako największych uczonych...Bacha, Mozarta, Beethovena jako największych kompozytorów...

dong, 22 Lut 2008, 12:07

>można dyskutować nad kolejnością (uważam wszelkie rankingi SZEREGUJĄCE za pozbawione sensu), ale

>obecność TVU&N w ścisłej czołówce tego rodzaju zestawienia jest jak najbardziej zasłużona.

>

>sądzę, że muzyka, w której słychać wpływ estetyki stworzonej przez VU, zajmuje po prostu niewiele

>miejsca w Twojej płytotece.

Cos w tym jest! ;-)

Ta plyta mam od dosc dawna bo byla na silnej wyprzedazy - bodajze 20 zl. Moim zdaniem ma jakas wartosc no bo biorac pod uwage czasy, w ktorych powstala.. ale tak naprawde to jest tylko zreczne i inteligentne a pozostalych walorow, nazwijmy to scisle muzycznych jest niewiele. Ja takiego podejscia raczej nie lubie. Sa ludzie, ktorzy przerabiaja Bacha na matematyke i mowia, ze to jest wspaniale - co za matematyka! Ja wole, ze muzyka jest wspaniala. ;-)

pzdrw

soso

^soso

> Moim zdaniem ma jakas

>wartosc no bo biorac pod uwage czasy, w ktorych powstala.. ale tak naprawde to jest tylko zreczne i

>inteligentne a pozostalych walorow, nazwijmy to scisle muzycznych jest niewiele.

znowu się nie zgodzę!

co najwyżej na:

niewiele jest tych walorów ściśle muzycznych, które odpowiadają Twojej wrażliwości jako słuchacza-odbiorcy.

ja wracam do tej płyty (często) nie po to, żeby się poumartwiać czy posnobować, ale właśnie ze względu na jej fascynujące walory ściśle muzyczne i (równocześnie) czystą przyjemność słuchania!

(ps. ale pamiętaj, że zgadzam się z Tobą co do Prince'a ;-)

Mudy Waters & James Brown bardziej mieli większy wpływ na rozwój współczesnej muzyki rozrywkowej niż 70% wykonawców z tej listy.

Czy Velvet miał tak duży wpływ ?

To bardzo dyskusyjne,ja mam wrażenie ,że bardziej pożyczali niż oddawali.

Ale czy jest dużo bandów ,w których słychać inspiracje VU ?

To bardzo dyskusyjne .

soso, 20 Lut 2008, 18:09

>specjalisci wybrali. na czele.. kto zgadnie?

>

>pzdrw

>

>

Rubik. P. Rubik. Niewątpliwe Megashit Wszechczasów. No i nie bez wpływu na zdrowie psychiczne ogłupionego narodu... Zgodziłbym się nawet (z ciężkim sercem ponieważ nie lubię marnotrastwa) na dofinansowanie leczenia z NFZ. Oczywiście tylko tego skutecznego.

^dong, 22 Lut 2008, 13:08

>^soso

>

>> Moim zdaniem ma jakas

>>wartosc no bo biorac pod uwage czasy, w ktorych powstala.. ale tak naprawde to jest tylko zreczne

>i

>>inteligentne a pozostalych walorow, nazwijmy to scisle muzycznych jest niewiele.

>

>znowu się nie zgodzę!

>co najwyżej na:

>niewiele jest tych walorów ściśle muzycznych, które odpowiadają Twojej wrażliwości jako

>słuchacza-odbiorcy.

>

>ja wracam do tej płyty (często) nie po to, żeby się poumartwiać czy posnobować, ale właśnie ze

>względu na jej fascynujące walory ściśle muzyczne i (równocześnie) czystą przyjemność słuchania!

>

>(ps. ale pamiętaj, że zgadzam się z Tobą co do Prince'a ;-)

Zgadzam się całą gębą i pełnymi garściami z kolegą Dongiem!

The Velvet Underground jest SUPERREWELACYJNYM bandem! Ja również wracam do ich płyt, szczególnie do tej z Nico i czerpię ze słuchania ich muzyki PRZYJEMNOŚĆ...

Oczywistą oczywistością jest że gdyby Polacy przygotowali listę najbardziej wpływowych płyt w historii muzyki popularnej, to pierwsza dziesiątka składałaby się z dzieł Pink Floyd...

pozdr

No ,tak płyta jest ciekawa ,tego nikt nie kwestionuje.

Ale ,czy osiągnęła tak duży wpływ w rozwoju muzyki rozrywkowej ?

Myślę, że tą tezę należy poddać dość dużym wątpliwościom.

Czemu na tej liście nie ma Madonny ?

Przecież wielka rzesza zespołów,wykonawców muzyki popularnej korzystała z jej dorobku pełnymi garściami !

Frank, 22 Lut 2008, 13:43

>To bardzo dyskusyjne,ja mam wrażenie ,że bardziej pożyczali niż oddawali.

>Ale czy jest dużo bandów ,w których słychać inspiracje VU ?

>To bardzo dyskusyjne .

Odbieram VU jako grupe o inteligentnym laczeniu tego co bylo - mi na przyklad czesto kojarzy sie z The Who, RS i TB. Dziwne? Moze. Ale tak wlasnie odbieram. Jak rozdrobnic ta muzyka na kawalki to mamy zmiany tempa, psychodelie, teksty nawiazujace do literatury szeroko pojetej i dosc ubogi warsztat i wokal - no taka jest niestety prawda. Na dodatek wszystko to juz bylo choc moze nie tak skondensowane i napompowane czarem bohemy Greenwich Village czy jak to sie tam zwie. Magia nazwisk i promowanie przez snobistyczne New York Timesy. Wszystko da sie wypromowac o ile imponuje a ta muzyka imponuje mimo, ze w srodku jest sporo zapozyczen i zrecznej manipulacji.

Naprawde uwazam, ze bycie na pierwszym miejscu na takiej liscie to jest zaszczyt, na ktory ta plyta nie zasluguje bo nie trzyma sie topu pod wieloma wzgledami. A powinna.

Trocha jak pokazywanie poldupkow dla zdobycia poklasku. Dziala choc nie jest fantastyczne.

pzdrw

soso

trzebaby pisac o grupach zywych teraz, w swiadomosci wielu fanow, napewno hendrix to objawienie bylo, podobnie the beatles, nie mniejszy szok to led zeppelin, to sa grupy , ktore artystycznie zatrzesly rynkiem i swiadomoscia masowego odbiorcy, natomiast takie zestawienia nie maja np. dla mnie sensu bo wielu plyt z tej listy nie lubie lub nie zauwazylem nawet jako cos pieknego , a bez wielu ktorych tutaj nie ma nie wyobrazam sobie zycia, liedys w tylko rocku bylo takie zestawienie plyt wraz z opisem dwoch dziennukarzy, to bylo ciekawe, w kolko sa takie plebiscyty, nawet w internecie, tutaj uwazam ciekawa strona i zestawienia:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

Heh... To może wróćmy do korzeni i powiedzmy sobie szczerze: gdyby nie blues (z Delty szczególnie) to nie byłoby niczego :) Wszyscy z niego brali (The Beatles), czerpali (Pink Floyd), rżnęli (Led Zepp) i się na nim wzorowali (Elvis). A że robili to po swojemu, to już inna historia. Historia wspaniałego rock&rolla.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.