Skocz do zawartości
IGNORED

Music Server za ok. 5000zł.

gutekbull

Rekomendowane odpowiedzi

marc, 16 Kwi 2008, 15:04

>Opisywany system nie jest rowiązaniem prostym, ale niezwykle funkcjonalnym i elastycznym.

Dostrzegam tutaj małą sprzeczność ale .... "nie wiem, nie znam się i zarobiony jestem" ;-)

grzesik, 16 Kwi 2008, 15:32

>Rozumiem, że ten komputerek pracuję na linuxie jako serwer?

Tak. Z tym, że system jest w wersji desktop, nie serwer. Czyli "okienka", a nie tekstowa konsola, jak ktoś nie lubi pisania.

>No i przy takim rowiązaniu jest potrzebna jeszcze większa wiedza na temat serwerów i oprogramowania

Jest to wiedza do zdobycia w krótkim czasie. Postawienie Ubunutu czy innej Mandrivy polega na klikaniu . Postawienie na tym SqueezeCentera wymaga dodania jednego źródła oprogramowania, co można zrobić edytując plik, albo odpalając odpowiednie okienko w menu systemu. A zabawki typu klient ed2k, office, przeglądarka i parę innych rzeczy znajdują się w serii w systemie.

Podejrzewam, ze opanowanie tego zajęłoby średnio kumatemu userowi mniej czasu, niż biedny gutek zainwestował w pałowanie się z QNAP'em.

A po co jak konie pod góre - nie lepiej normalnie na Windowsie ??

I od razu wszelkie media chodzą ?!

Snajper=> sprzeczności nie ma ,ale jest przerost formy nad treścią ;-)

QNAP ma doskonałe oprogramowanie !!! Tylko za słaby procesor i RAM i to w bardzo wysokiej cenie bo z dyskiem to ok.1800zł - za ta kase kupuje normalny komputer i XP Profesjonal na Allegro za ok.145zl !

gutekbull, 16 Kwi 2008, 16:25

>A po co jak konie pod góre - nie lepiej normalnie na Windowsie ??

Można. Ja nie chciałem inwestować w licencję. Takie za 145 PLN są tak samo legalne, jak zassany obraz z p2p. Niestety te 3 stówy trzeba wydać. Albo kupić komputerka z windowsem od razu. :)

Prosze w punktach z ceną, z linkami skladamy kompa do muzy i mediow................

1.System Windows prof. ok.145zl

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

2.Obudowa - chyba najdroższa........?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

gutekbull, 16 Kwi 2008, 16:37

>Prosze w punktach z ceną, z linkami skladamy kompa do muzy i mediow...

Co znaczy "do muzy i mediów"? Co on ma dokładnie robić?

Pytanie może głupie, ale odpowiedź MOCNO rzutuje na wymagania...

Pewnie się nie znam -przyznaje się bez bicia, ale dostałem płytę , książkę i najważniejsze ten znaczek - certyfikat nowy !!! To wszystko od DELL i na DELLU instalowałem ( nie chciałem Visty)

Zrobilem rejestrację przez net.........??

Czy to jest legalne.... ? Jakby nie był to powiniennem mieć zwrot - informację o pirackiej kopii itp. To zawsze zostaje mi moja Vista ;-)- to najlepszy przyklad - jestem posiadaczem Visty ,której nigdy nie instalowałem itd. - czyli mogę sprzedać ???

U mnie wszystko śmiga aż miło bez żadnych problemów.

Po świeżej instalacji SC na SSOTS trzeba wystartować SC w zakładce status (przycisk start), w zakładce setting trzeba włączyć na zielono przycisk "toggle autostart" żeby SC startował automatycznie po restarcie Qnapa.

3 formaty i dopiero za trzecim razem udało mi się postawić squeezecenter-7.0.1-18409 -

nie mam zielonego pojęcia dlaczego.

Za szybko na oceny ..... na razie wgralem to co mi zostało z płyt....

Co to jest ten rebufering i dlaczego nagle przerywa granie i buforuje w % ?

gutekbull, 16 Kwi 2008, 21:02

>Co to jest ten rebufering i dlaczego nagle przerywa granie i buforuje w % ?

Mydelniczka ma wbudowaną pamięć na ok. 2 minuty grania. Jeśli wszystko jest OK, co ok. sekundę urządzonko wywala z bufora odegrany fragment muzyki i dociąga sobie nową sekundę sygnału. Czyli co sekundę ma pełny bufor i jest gotowa na nawet dość poważne zakłócenia w dostarczaniu danych z serwera.

Np. u mnie można zrestartować router bez przerwy w graniu. Trwa to na tyle krótko, że bufor się nie opróżnia do zera i połączenie ze SqueezeCenter'em zostaje przywrócone zanim mydelniczka zacznie się nudzić.

Jeśli u Ciebie zdarzają się przerywania i rebufferingi, to oznacza to, że QNAP się ostro nie wyrabia z podawaniem danych (bo to raczej nie kwestia sieci, jak po kablu masz). Na tyle ostro, że nie wystarcza bufora mydelniczki i po prostu kończą się jej dane do odtworzenia. A jak się skończą, czeka, aż przyjdzie jakaś-tam ilość danych (tak na oko ok. 15% bufora, czyli jakieś 20 sekund) i dopiero wznawia odtwarzanie.

Czy jest jakakolwiek możliwość podziału dysku QNAPA (750GB) na dwa mniejsze ;

np. C-systemowy i D-muzyczny , tak ,że w czasie awarii robię reinstalację dysku C nie ruszając - nie tracąc danych z dysku D ??!

To chyba największy mankament QNAPA !!!

gutekbull, 17 Kwi 2008, 15:17

>Czy jest jakakolwiek możliwość podziału dysku QNAPA (750GB) na dwa mniejsze ;

Z tego, co wyczytałem, to przy reinstalacji QNAP i tak pruje dysk do zera. Niezależnie od tego, czy była jedna partycja, czy więcej... :(

Snajper=>

trochę mi przeszło ,ale wczoraj............. chciałem go wyrzucić przez okno ;-)

Na razie hula i jest ok. ale ten jeden dysk to kompletna bzdura i byle jaka reinstalacja - jakiś błąd i przerzucanie całego dysku danych co trwa wieki mam sieć 1GB ,ale laptop 100MB.

Uwaga do wszystkich ,którzy mają QNAPA , pliki pomiędzy folderami wewnętrznymi QNAPA najlepiej przerzucać poprze usługę "Pliki Przez WWW" jest o niebo szybciej niż standartowo !!!

U mnie ok.5s ,a normalnie parę minut !!!

Jeżeli macie problem np. w przeglądarce gubi się obraz servera QNAP - to znaczy jest i po odświeżeniu go nie ma to najprawdopodobniej jest konflikt adresu sieciowego z mydelniczką co nie koniecznie jest widoczne w systemie - nie ma informacji o konflikcie i można długo szukać usterki !!! ;-) Wim bo doświadczyłem tego. Odłączyć mydelniczkę od sieci i będzie ok. i ustawić prawidłowo adresy sieciowe to znaczy wszędzie inne ;-) No chyba ze system - sieć chodzi w automacie- DHCP

W sumie zamiast QNAPa w tej samej cenie mozemy zakupic kompletna platforme Via Epia:

- obudowa mini ITX z zasilaczem 90 W (pasywnym) - 425

- dysk twardy Samsung 750 GB SATAII - 400

- 1 GB DDR2 - 70

- plyta glowna z procesorem chlodzonym pasywnie - 400

W sumie wychodzi prawie tyle ile za QNAPa (TS109) z dyskiem 750 GB a w zamian mamy architekture x86 z 1 GB pamieci + 1 GHz procesorem, pelnoprawnego PC (mozna z niego zrobic media center na przyklad), calkowicie pasywnego.

Do tego wrzucamy FreeNAS + SlimNAS dla naszego Squeezeboxa badz tez ClarkConnect + Squeezecenter i mozliwosci nie porownywalnie wieksze...

cpu, 20 Kwi 2008, 22:56

>W sumie zamiast QNAPa w tej samej cenie mozemy zakupic kompletna platforme Via Epia:

Dla mnie zabawki spod znaku Epia mają pięć gwiazdek poniżej zera w kategorii cena/możliwości. Też nad tym myślałem chwilowo, ale jak mi wyszło prawie 2 tysiące (wywiad robiłem z półtora roku temu) za żałośnie nie-wydajnego kompa (niby 1GHz, ale procki VIA są dużo mniej wydajne od procków Intel/AMD o takim samym taktowaniu), to odpuściłem. Wolałem wydać 1/6 tej ceny na szybszego, choć wiekowego już HP E-PC.

gutekbull, 21 Kwi 2008, 11:19

>Snajper=> w QNAPie za tą kasę (1800zł) masz 128 RAMu i procka coś 500MB ! ;-)

Procki to raczej się w MHz liczy... ;)

A tak na serio - właśnie dlatego QNAP to dla mnie totalna kiła. Dell z Allegro rulez. Chwilowo nie widzę lepszego rozwiązania dla posiadacza mydelniczki, któremu zależy na tym, żeby panować nad swoim sprzętem, a nie żeby sprzęt panował nad nim...

Witam,

mac mini to jest dobre rozwiązanie. Mały cichy, z pilotem i fajnym "media center" - front row. Ma wyjście cyfrowe światłowodowe. DO tego mały LCD i mamy muzę, filmy, neta, radio internetowe, foty itd.

Snajper -> Via Epia to praktycznie odpowiednik P3 o tym samym zegarku, dla mnie priorytetem jest cisza i energooszczegnosc - tutaj wiekowe komputery, nowe maszyny i inne wynalazki przegrywaja w przed biegach z taka konfiguracja, QNAP nie ma praktycznie zadnego atutu wobec takiego konkurenta a to dla QNAPa szukalem alternatywy... Pomijam juz fakt ze na zastosowania o ktorych mowimy w przypadku QNAPa a wiec dysku NAS mocy mamy az za duzo - odpalimy wszystko co potrzebne -> MySQL,PHP,PERL,APACHE,RoR,torrenta,FTP,NFS,SAMBE+CIFS,SqueezeCenter i co nam sie jeszcze wymarzy, kupujac starego PC powielamy kolejnego juz PC ktory pewnie stoi w domu ze wszystkimi jego wadami - pradozernoscia i halasem...

Gość rochu

(Konto usunięte)

Po przeszło dwuch latach eksperymentowania z Linuxem, dedykowanymi dyskami sieciowym, zabawiami z VIA EPIA, domowymi serwerami, etc, poszedłem inną drogą.

Mam low-endow płytę Gigabyte GA-945P-S3 ze zintergrowaną grafiką, Intel Celeron D 430, 1 GB RAM.

Obudowę demobilu plus przyzwoity zasilacz firmowy. Razem wyniosło mnie to jakieś może 600 zł.

Procesor jest zdetaktowany do 800 MHz, pamięci do 266. UPS pokazuje mi zuzycie energii na poziomie 40-42W. Wszytko chodzi cicho i jak w zegarku.

A na pokładzie WinXp (legalny - jakby się kto pytał).

Nie mam monitora, klawiatury, myszki. Zarządzanie zdalne przez sieć.

Taki serwerek działa 24/7 juz trzeci miesiąc bez zająkniecia i bez jakiegokolwiek podejrzanego resetu.

Ma to wszystko jedną jeszcze zaletę - nie muszę się doktoryzować z Linuxa czy FreeBSD ; )

Skora tak mozna, wiec wszelkie dyski sieciowe i pingwiny mam w du...żym poważaniu. Czego i Państwu życzę ; )

No kwestia podejscia do tematu OS jest akurat tutaj taka ze Windows jest lepszy pomijajac jakies tam nasze dyskusje o wyzszosci tego czy tamtego zapytam z ciekawosci jak wyglada sprawa gabarytow?

Powoli mam dość, noszę się z zamiarem zwrotu QNAPA TS-109.

Serverek chodzi paskudnie , wiesza się bardzo często.

Jeśli miałby być on wykorzystywany tylko do muzyki to ok. jednak chcę korzystać z wszystkich jego opcji - możliwości , a tu niestety kompletna klapa !!!

Wgrywam soft za softem i to samo - wiesza się gdy chodzi usługa pobierania - myślę ,że to jest przyczyną tego ,że rano QNAP zamiera i nie ma możliwości restartu czy nawet wyłączenia ;-) tylko wtyczka z gniazdka załatwia sprawę ?!

Teraz mam oprogramowanie 2.0.1 Build 0416T i niecałe 24 godziny i zawieszony....

Dzwoniłem już do firmy gdzie kupowałem QNAPA TS-109 i zgłosiłem go reklamacji - w zasadzie śmieszna historia bo on zepsuty jako tako nie jest,ale od nowości nie działa jak powinien.

Uważam ,że 128 MB RAMu i usługa pobierania to nieporozumienie ! Brak możliwości podziału dysku - to go niemalże dyskwalifikuje.

Szkoda bo sam QNAP podoba mi się ;-(

Myślę już o złożeniu servera samemu i tu pytanie o konfigurację co kupić ???

1.płytę główną ok. 400zł (z kartą graficzną zintegrowaną-nie gram w żadne gry - czasami szachy ;-)

2.zasilacz - bardzo ważne - jaki ? ok.200zł.

3.RAM 2GB za.....???

4.obudowa ok.400zł - jaka? Wyświetlacz mało istotny bo mam Squzzeboxa

5.Karta dźwiękowa ok.400zł ......... ??

CD-ROM mam ,dysk 750GB mam oprogramowanie Windows XP Pro. mam.

Co ma robić ; najważniejsze ,stanie na nim SqueezeCenter do mydelniczki , jakiś film-koncert, pewnie Bittorrent.....?

To wszystko o czym piszesz już sobie zrobiłem nie czekając na odpowiedz rynku,

Składasz komputer z obudową typu HT PC, są ładne z grubym aluminiowym szczotkowanym frontem, wyświetlaczem i pilotem, możesz ją sobie wyciszyć. Kupujesz dobrą profesjonalną kartę muzyczną. No i niestety piszesz program, ale pewnie jeżeli chodzi tylko o słuchanie muzyki i oglądanie, to jest pewnie kupę gotowych programów darmowych lub komercyjnych.

Dysk wymieniasz kiedy chcesz, przełączasz płyty i utwory z pilota nie ważne ile ich masz na zrzuconych na dysku.

Nie wyobrażam już sobie, chodzenia z płytami i przełączania na CD.

Gra warta wysiłku, który wraca się stokrotnie.

Pozdrówka

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.