Skocz do zawartości
IGNORED

Music Server za ok. 5000zł.

gutekbull

Rekomendowane odpowiedzi

gutekbull, 1 Sie 2008, 21:27

>W moim przypadku gdy wykorzystuje wyście cyfrowe SQU. i przetwornik CD Accu to chyba nie ma

>większego sensu ??

Moim zdaniem nie ma. Wartość dodana w Twoim przypadku to będzie wygląd, dodatkowy wyświetlacz i możliwość sterowania przyciskami na Transporterze. I w zasadzie nic poza tym. Dźwięk będzie taki, jak był, obsługa również, soft również.

Czy to warte dopłaty, czy nie - to już pozostawiam Twojej ocenie.

sfinki, no to ja mam jakiegos pecha, karta mi sie nie spalila, DVD odtwarza, nic sie nie wiesza i jest ciche (wymienione wentylatory na lozyskowane), ale ja nie jestem audiofilem... PS3 kupie dopiero jak bede mogl na nim zainstalowac jakiegos unixa :)

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

foxbat, chciałeś chyba napisać, że masz szczęście :). I oby się Ciebie trzymało... Zresztą chyba hałas Cie jednak wkurzył, skoro wymieniałeś wentylatory ;)?

Problemy starych xbox'ów są dość powszechne, sądząc po wpisach na forach ich użytkowników. Inaczej mówiąc, jest to dość ryzykowny zakup, zwłaszcza, że ew. nabywca kupi sprzęt używany, z drugiej lub trzeciej ręki. Fakt, dużo nie zapłaci. Nie wiem jak jest z xbox360, może lepiej?

SB plus QNAP 409 to w tej chwili 2100 złotych plus jeszcze jakiś dysk. Popcorn hour - podobna cena. Xbox wyjdzie taniej, natomiast czy lepiej to już kwestia przekonań posiadacza.

gutekbull, 1 Sie 2008, 20:24

>Czy Transporter jest lepszy od Squ. ??

>Czy jest sens kupowania - zamiany ??

Snajper udzielił wyczerpującej odpowiedzi.

Przy zewnetrzym DAC SB wystarczy.

A słuchał może ktoś Transportera ?

Ja rozważałem. Sam mam zestaw CA, którego dźwięk mi odpowiada i myślałem nad tym by zamiast CD kupić ten serwer. Jednak wydaje mi się, że troche za drogo jak na CD 640 C z dołożonym twardym dyskiem, pewnie jakąś płytką z dodatkową elektroniką i napędem z możliwościa nagrywania. Za jakąś podwójną cene cd-eka bym rozważył. pozdrawiam

a jak z możliwością rozbudowy HDD? bo na chłopski rozum to wystarczyłoby tego HDD wyjąc, obejrzeć sobie na kompie czy ma jakiś software wgrany, ew. przegrać na większy dysk i sprawdzić czy by chodziło....?

adamgdansk, 4 Sie 2008, 08:29

>a dlaczego nikt z Was nie rozważał Cambridge Audio Azut 640H?

Rozważał, rozważał. Ale to nie jest zbyt fajne. Robiłem swego czasu rozpoznanie. Dysku się samemu nie wymieni, więc kwestia jego powiększenia odpada, a awaria może być kosztowna i czasochłonna w usunięciu (wysyłanie klocka nie-wiadomo-gdzie i na nie-wiadomo-jaki czas). Funkcjonalność jakakolwiek inna poza przechowywaniem i odtwarzaniem muzyki zerowa. No i dysk w środku klocka, co ogólnie nie jest fajne.

Czyli duuużo mniejsza funkcjonalność i elastyczność za kasę 3x większą, niż rozwiązania typu NAS/serwer + player, który umie się do niego podpiąć.

nie takie proste - otóż w swoim pececie (Win Vista) mam dwa gniazda sieciowe, do jednego z nich mam skonfigurowaną sieć (internet) i tylko z tego adresu karty sieciowej dostaję połaczenie z netem; jak puszczam sygnał net'u przez router to pali sie lampka "internet" itd., uruchamiam CD instalacyjne, dochodzę do ekranu gdzie prosi mnie o password, wpisuję "admin" i NIC się nie dzieje, absolutnie nic... a jak podepnę internet normalnie a router kablem sieciowym do drugiego gniazdka to system generalnie go widzi ale podobnie nic nie jestem w stanie zainstwalować ;-(

adam nie używaj CD instalacyjnego... to tylko problemy generuje. Podłącz kabel od Internetu do portu WAN routera a komputer do portu LAN, komputer powinien dostać adres IP od routera (no chyba, że ma ustawione IP na sztywno to wtedy trzeba ustawić na automatyczne pobieranie adresu IP) i będziesz się mógł na niego zalogować tak jak podał kolega wyżej. Jak się zalogujesz to po pierwsze sklonuj adres MAC - wtedy router z punktu widzenia dostawcy internetu będzie udawał Twoją kartę sieciową a po drugie ustaw połączenie WAN tak jak miałeś ustawioną kartę sieciową (zapewne jako automatyczne pobieranie IP). Zapisz i zrestartuj router. Internet powinien się pojawić ;)

ja gram na takim sprzęcie:

1. North Star Design DAC z wejsciem I2S

2. Empirical Audio I2S Off-Ramp

3. Laptop Fujitsu-Siemens

Akurat całość jak się postarasz to w tej cenie kupisz.

Śmiem twierdzić, ze w cenie do... powiedzmy 15000zl nie ma lepszego źródła. O funkcjonalnoci nie bede sie rozpisywal - inne zrodla podpiete pod DAC (dvd, tuner sat), ogladanie filmow z laptopa (divix, DVD, HD)... polecam wszystkim.

fitrus:

>ja gram na takim sprzęcie:

>1. North Star Design DAC z wejsciem I2S

>2. Empirical Audio I2S Off-Ramp

>3. Laptop Fujitsu-Siemens

I to niby ma być dobry pomysł? O ile mi wiadomo, przy transferze USB trudno o poprawność bitową danych audio. Sam format zniekształceń nie wprowadza, ale brak w nim możliwości korekcji ew. błędów. A te niestety występują, jak wynika z moich (fakt, że dość skromnych) eksperymentów z przechwytywaniem cyfrowego sygnału audio z wyjścia karty dźwiękowej podłączanej przez USB.

Nie twierdzę, że USB należy bezwzględnie unikać, ale nie da się ukryć, że przy dążeniu do niezniekształconego przesyłu danych audio nie jest to rozwiązanie "koszerne".

adamgdansk, 4 Sie 2008, 15:12

>jeśli jeszcze bym zrozumiał to bym zrobił hahaha

Heh jeśli mogę inaczej wytłumaczyć to chętnie to zrobię :) Gdybym był z 3miasta to bym podjechał skonfigurować.. a tak to mogę tylko odpowiadać na pytania... a czasami robić za wróżkę ;)

Teo, 4 Sie 2008, 22:33

>I to niby ma być dobry pomysł? O ile mi wiadomo, przy transferze USB trudno o poprawność bitową

>danych audio.

To chyba lekkie nadużycie, co piszesz. Jest masa sprzętu, również profesjonalnego, który śmiga po USB i nie wykazuje najmniejszych problemów z przekazywaniem dźwięku. Również w formatach gęstszych, niż zwykłe 16bit/44,1kHz. Taki Edirol chociażby ma kilkanaście modeli mikserów, interfejsów midi i audio - wszystko na USB.

Moim zdaniem więc dyskredytowanie USB "z założenia" jest błędne.

• 2 tygodnie później...

Panowie,

a co wybralibyście z poniższych usb -> DAC

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

czy

Ukryta Zawartość

czy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nie wiem czy już słyszeliście - odtwarzacz plików FLAC Linn Majik DS został wyróżniony przez EISA jako najlepsze źródło audio (2008/2009)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Czy ktoś instalował nową wersję SqueezeCenter 7.2 na QNAPIE ???

Czy w takiej sytuacji stracę zawartość muzyczną serwera - inaczej czy koniecznie muszę wszystko przerzucać ,aby wgrać nowy soft.

I jakie zmiany w nowym oprogramowaniu są SqueezeCenter 7.2 ???

jezeli wymiana firmwaru mialaby powodowac utrate danych z partycji hdd, to ja nie chce takiego hardwaru :) czy OS qnapa (czy jak to sie tam nazywa) jest na tej samej partycji co dane??? czy to sie tylko flashuje pamiec flash? :) Co to dokladnie jest to SqC 7.2???

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Tak to jeden z największych mankamentów QNAPA .

Nie ma tak jak w Windowsie ,ze zmieniam oprogramowanie na dysku C czy wręcz cały system ,a dysk D pozostaje nietknięty ;-(

Proszę mnie poprawić jeśli się mylę ,ale nie słyszałem ,aby tak mogło być w QNAPIE - Linuksie.

Jednak raz postawiony system i dobrze się sprawujący nie trzeba zmieniać tylko dlatego ,ze jest nowszy soft ;-)

Pytam ,bo pokazał się nowy soft ,nie wiem co w nim jest i czy jest sens zmieniać ??

Może w końcu się pokaże wersja po Polsku ?

gutekbull, 11 Wrz 2008, 11:36

>Czy ktoś instalował nową wersję SqueezeCenter 7.2 na QNAPIE ???

>Czy w takiej sytuacji stracę zawartość muzyczną serwera - inaczej czy koniecznie muszę wszystko

>przerzucać ,aby wgrać nowy soft.

>I jakie zmiany w nowym oprogramowaniu są SqueezeCenter 7.2 ???

Ja wciąż aktualizuję soft na Qnapie i nic się nie dzieje. Mało tego - w przypadku niedziałania SC mogę wrócić do poprzeniej wersji softu. Dlatego nie warto kasować starszych softów.

Ukryta Zawartość

czy chodzi o tą wersję softu?

Ukryta Zawartość

Tak o tą - co nowego w niej ,czy jest sens aktualizować ?

Czy ja ciebie dobrze zrozumiałem , mówimy o aktualizacji oprogramowania Squezeboxa bez utraty danych-plików muzycznych na serwerze QNAP ?

Nie chodzi mi o aktualizację samego serwera QNAPA !

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.