Skocz do zawartości
IGNORED

Music Server za ok. 5000zł.

gutekbull

Rekomendowane odpowiedzi

Czym sie różni softwarowy RAID5 od tradycyjnego RAID1 ? Bo rozumiem, że oba operują na 2 dyskach.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

1. Chciałeś wiedzieć co znaczy szybciej - rozumiem, że wyjaśniłem

2. Tu nie chodzi tylko o prędkość, ale konfigurowalność, możliwości rozbudowy etc ...(na ten temat mogę pisać szczegółowo bardzo dużo)

3. Prędkość? - Na przyszłość, to jest rozwiązanie na lata.... a czas lubi przynosić zmiany

4. RAID5 na PC-linuksie będzie odczytywalny na każdym PC-linuksie

nie - RAID 1 to mirror - 2 dyski z redundancją 100%, dostępna pojemność to 1/2 całkowitej pojemości dysków

RAID 5 - błędy są do odtworzenia w przypadku padu jednego dysku czyli odzysk 100% jak w RAID 1, pojemność do wykorzystanie to n-1 (gdzie n to ilość dysków), minimum 3 dyski

>Czym sie różni softwarowy RAID5 od tradycyjnego RAID1 ? Bo rozumiem, że oba operują na 2 dyskach.

RAID5 operuje na co najmniej 3 dyskach - maksymalnie (żeby było w miarę wydajnie na 7-8), i jest najlepszym kompromisem (przy małej ilości dysków) pomiędzy bezpieczeństwem i wydajnością oraz oszczędnością miejsca.

masz wtedy bezpieczeństwo w przypadku potencjalnej awarii 1 dysku...jak chcesz mieć bezpieczniej - możesz zrobić RAID6 - ale to już wymaga większej mocy obliczeniowej

potem możesz sobie zrobić RAID5+0 czyli łączyć kolejne grupy RAID5 razem ale musisz mieć pod spodem LVMa (zapytaj informatyka, jeśliś bardzo ciekaw :)

RAID1 - tylko 2 dyski

poszukaj w sieci na temat poziomów RAID - albo spytaj informatyka - wytłumaczy to najprzystępniej

martinez, co Ty za szajs proponujesz :) tylko SAN jest w stanie po sieci odtworzyc plik WAV... ROTFL

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

martinez, pracuje u siebie :) nie jestem "hamerykaniec",a lubie Dell'a, nie zajmuje sie storage, wole inne komponenty sieci ;)

juz calkiem serio, jak ktos nie umie, nie chce mu sie.. itp itd... polecam:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (fajny prosty jak czolg, oparty na freeBSD)

lub jak ktos woli linuxa..

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (dosc duze mozliwosci, ale kobyla)

ja tam bym wolal sobie kupic tego QNAPA :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

A ja coś takiego :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

martinez, kazdy ma jakies zboczenie ;) ja np. w domu dla DSL'a z dwoma laptopami, mam podpiete urzadzenie potrafiace obsluzyc spore przedsiebiorstwo ;)

marekzawa, 27 Sty 2009, 22:37

>To jak już isc na maksa to ja wole "sciankę" SAN. Wygląda bardziej audiofilsko.

>Oczywiscie zlampizowaną :)

A słyszałeś kiedyś taką ściankę SAN? :))))

Mało audiofilska - chociaż średnica nie powiem - gorąca :) - do 80-90 dB bez kłopotu :)

marek, e tam :) po lampizacji to zwykly dysk USB bedzie dzialac lepiej niz te wszystkie SAN, NAS i ISCSI :)

martinez, 27 Sty 2009, 21:51

>RAID5 operuje na co najmniej 3 dyskach - maksymalnie (żeby było w miarę wydajnie na 7-8), i jest

>najlepszym kompromisem (przy małej ilości dysków) pomiędzy bezpieczeństwem i wydajnością oraz

>oszczędnością miejsca.

Tak wiem że Raid5 potrzebuje większej ilości dysków. Zmyliło mnie słowo "softwarowy" - myślałem, że to jakieś nowe rozwiązanie o którym nie słyszałem.

Jaką ilość miejsca można uzyskać instalując Raid5 na 3x1TB ?

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

>Jaką ilość miejsca można uzyskać instalując Raid5 na 3x1TB ?

n-1, czyli 2TB

Ale zawsze lepiej mieć 4x1,5 TB :) - jakieś 2000-2500 za pojemność 4,5 TB :)

Seagate właśnie osiągnęło 500GB/talerz, więc za chwilę będą na rynku dyski po 2 TB

foxbat

>tylko SAN jest w stanie po sieci odtworzyc plik WAV...

Dla instalacji multi-room może odtworzyć kilka/kilkanaście plików WAV jednocześnie, a przy okazji jakiś filmik, czy 2 ...jak dla mnie - bomba :)

hehehehehehe.... ciekawe bedzie jak sie wam ktos wlamie do tych mjuzik serwerow i zacznie puszczac jakas dziwna muzyczke :D

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.