Skocz do zawartości
IGNORED

Problem ze skalą w tunerze

mjuzik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam problem ze skalą w tunerze. Posiada on analogowy wskaźnik, a także cyfrowy wyświetlacz pokazujący aktualną częstotliwość. Problem jest następujący: skala cyfrowa pokazuje rzeczywistą, prawidłową częstotliwość, ale ta analogowa jest przesunięta względem niej o kilka MHz. Ponadto wskaźnik zacina się w niektórych miejscach, i żeby ruszył dalej trzeba kilka razy ruszyć pokrętłem w obie strony, tak jakby coś stawiało opór. Co może być przyczyną tych dolegliwości? Czy da się to naprawić, a jeśli tak to w jaki sposób?

Proszę o pomoc i pozdrawiam.

Paweł.

https://www.audiostereo.pl/topic/40500-problem-ze-skal%C4%85-w-tunerze/

Witam!

To zapewne poślizg samej linki. Bardzo częsta dolegliwość gdy jest minimalnie ze starości rozciągnięta.

Ja stosuję sposób w/g mojego ŚP. Dziadka .

W zabytkowym lampowcu STOLICA kalafonią rozpuszczoną w spirytusie , może być też denaturat smarował linkę.

Po wysuszeniu wszystko wracało do normy.

Rolki nie smaruj bo linka nie będzie miała tarcia a o to tutaj własnie chodzi, możesz jedynie umyć je i odtłuścić.

Za luzna linka to tylko do wymiany ale to straszny kłopot.

Pozdrawiam.

Dziękuję za odpowiedzi. Coś czuję, że po prostu przejdę się z tym do serwisu, nie będę sam z tym kombinował...

A co z drugą częścią pytania? Da się zlikwidować przesunięcie między skalą analogową, a tą na cyfrowym wyświetlaczu?

Smarowanie pędzelkiem linki (a trzeba czasami kilkakrotnie do skutku) rozcieńczonej kalafonii nie zaszkodzi (zapewne wiesz ,że służy ona też do lutowania cyną )

Przesuniecie wskaznika na skali to jedynie mechaniczna sprawa po prostu przesunął sie on wskutek poślizgu linki na skrajnym położeniu wskutek kręcenia gałką. Problem miałem w 46 letnim OR PHILETTA i dzięki tej metodzie mam dalej sprawny. W serwisie o ile nie będzie potrzeba jej wymiany to samo zrobią jeżeli to starzy dobrzy serwisowcy ale zapłacisz za usługę.

Jestem elektronikiem sadzę , że zle ci nie doradzam ale decyzja ostateczna podejmiesz sam.

Boje się, żeby czegoś nie popsuć, bo nie wykluczam sprzedarzy tego tunera, a boję się, że to może być problem z tym dużym kółkiem, na które jest nawijana linka (nie bijcie, nie znam się na tym...). Byłem dziś w jednym serwisie, i Pan serwisant powiedział po opisaniu usterki, że niezaleznie od metody jaką trzeba by to zrobić, do 100 zł powinno sie to udać. Ale to trochę dużo. No a sam nie chce się za to zabierać, bo zupełnie sie nie znam, i nie chcę popsuć... Ajajaj, nie wiem co mam zrobić... A tuner jest śliczny, chyba sie w nim zakochłem ;)

mjuzik, 27 Lut 2008, 15:30

Ajajaj, nie wiem co mam

>zrobić... A tuner jest śliczny, chyba sie w nim zakochłem ;)

Powiedz to osobie sercu bliskiej.

Ciekawe co ona na to ..... powie zapewne , żebyś sprzedał (bo nie chce być zazdrosna).

Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.