Skocz do zawartości
IGNORED

www.audiohobby.pl

lancaster

Rekomendowane odpowiedzi

No, no Panowie, tylko bez polityki :)

zacząłem pisać na brudno regulamin :

1. Forum www.audiohobby.pl jest niezbywalną własnością uczestników serwisu.

2. Serwis moze zmienić wlasciciela tylko za zgodą wiekszości(ustalam ją na 51% aktywnych w okresie ostatnich 3 miesiecy) uczestników. Punkt ten jest napisany na wypadek tego gdyby w przyszłosci znalazła się osoba mogąca poprowadzic sewis lepiej od dotychczasowego admina....albo ktos zechcialby przejać tą spoleczną funkcję :)

Ma to na celu demokratyczny wybór admina i uniemozliwienie komukolwiek poza samymi uczestnikami serwisu wplywu na jego ksztalt.

3. Zalogowanie sie na www.audiohobby.pl jest jednoczesnym podpisaniem umowy z adminem serwisu o prawie do dysponowania własnymi postami. Mogą być one usuwane na życzenie autora i stanowią jego własność. Nie przewiduję natomiast opcji edycji - co sie napisało tak tez zostanie :)

4. Serwis jest oświecony szeroko pojętym tematom zwiazanym z muzyka, oraz technice jej odtwarzania, zapisu.

5. Wszelka dzialalnosć handlowa podmiotów z brnży audio jest w ramach audiohobby.pl calkowicie darmowa i następuje wyłącznie w zalożonych przez nie wątkach tematycznych. Wątki te są oznaczone jako reklama.

6. administrator forum zastrzega sobie prawo do łączenia tematow zbieznych tematycznie. Ma to na celu poprawe czytelności i ulatwienie dostępu do informacji zawartych na serwisie.

Uwagi mile widziane :)

Pozdrawiam

Gość

(Konto usunięte)

....erwisu o prawie do dysponowania własnymi postami. Mogą być one usuwane na życzenie autora i stanowią jego własność...

...Nie przewiduję natomiast opcji edycji - co sie napisało tak tez zostanie :)...

No chyba nie do końca .Lepiej żeby tego punktu w regulaminie zabrakło.

>>lancaster

wg mnie jeden z lepszych regulaminów jakie widziałem...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

>lancaster

Oby wypaliło. Kiedy start? Już zaraz na początku jeden z nowych projektów DIY rozpocznie się na nowym forum (o ile Piotrek608 też się przeniesie, ale on chyba też nie znosi komercji więc działać będziemy pewnie na nowym)

>lancaster

>pkt 2. Serwis moze zmienić wlasciciela tylko za zgodą wiekszości(ustalam ją na 51% aktywnych w okresie ostatnich 3 miesiecy) uczestników. Punkt ten jest napisany na wypadek tego gdyby w przyszłosci znalazła się osoba mogąca poprowadzic sewis lepiej od dotychczasowego admina....albo ktos zechcialby przejać tą spoleczną funkcję :).

Trzeba to poprawić tak, aby z góry była gwarancja że niezależnie co i kiedy by się wydarzyło (odpukać), to forum zawsze pozostanie niezależne. Głupio byłoby było włożyć w coś sporo pracy a za jakiś czas ... tfuj, nawet nie myślę.

To podstawowa sprawa.

Lancaster, a tak wogóle myślę, że z tym regulaminem to może się wstrzymajmy, bez gorączki. Chyba teraz najważniejszą rzeczą jest skupić się na "postawieniu" nowego forum. Jak już stanie to już na nowym miejscu pomyślimy o ostatecznym kształcie regulaminu. Po jego ustaleniu można potem dać info dla każdego kto się loguje, że zalogowanie oznacza jednoczesne zaakceptowanie regulaminu i już. A do tego czasu każdy w domowym zaciszu pomyśli nad propozycjami.

>lancaster

A na razie daj informatykowi to co masz. Po uruchomieniu forum założy się wątek temu poświęcony i ustali ostateczną zaakceptowaną przez większość wersję.

Ogólne założenie to tylko takie, aby była gwarancja, że forum pozostanie hobbystyczne, niezależne i niekomercyjne (a ewentualne wpływy z JAWNYCH reklam tak jak do tej pory na utrzymanie forum)

Panowie, pomóżcie zredagowac poprawki....calosć jutro kolo poludnia puszcze informatykowi.

W razie czego treśc regulaminu mozna doprecyzowac w trakcie funkcjonowania forum(jak dla mnie wystarczy zarys i gwarancja jego nieazleżnosci do konca świata :))...zreszta jak bedziecie chcieli.

Reklama będzie całkowicie darmowa na serwisie....jezeli ktoś bedzie chciał zamieścić jakis baner to coś go tam skasujemy....będzie na nowe dyski :)

To nie ma być projekt marketingowy, ale nie chcialbym też do niego dokładać.

A darmowa reklama na jawnych zasadach powinna rozwiazać temat nachalnego miejscami marketingu.

W kazym razie wszystkie podmity, ktore wykazą sie prowadzeniem dzialalnosci bedą uprawnione do darmowego watku z opcją moderacji w nim....myślę ze wilk syty i owca cała....jezeli sie dobrze zrozumiemy rzecz jasna, bo wowczas wszelka tego typu dzialalnosć poza tymi watkami będzie zwracała uwagę admina :)

clo, OK. To co napisalem poszło już do informatyka. Na poczatek zawsze coś, potem mam nadzieje mi pomozecie z tym regulaminem...prawnik nie jestem a chcialbym wiadome sprawy zagwarantować w regulaminie.

>>lancaster

marnie to widzę... z samych banerów daleko nie pociągniesz a po 2. jeśli połowa osób się stąd wyniesie to już w pierwszym tygodniu nowe forum będzie powieszone na amen. Zobacz co się do tej pory działo tutaj. Serwer się nie wyrabiał.

>lancaster

>jezeli ktoś bedzie chciał zamieścić jakis baner to coś go tam skasujemy....będzie na nowe dyski :)

Myślę, że po rozwinięciu się forum (duża ilość odsłon) z reklam spokojnie utrzymasz i forum i ...siebie. Na początku będzie trudno. Ale potem myślę, że będzie tak jak pisałem. Spokojnie. Jak się "rozkręci" to pogadamy o sposobie reklam i kasa będzie (oczywiście za to samo, co było na lukarowym forum, mi tam okienka i bannery nie przeszkadzają, jak dzięki temu żyje sobie niezależne forum to mogę się poświęcić i je co jakiś czas zamykać i tak zresztą nie czytawszy;)).

Co do kosztów na początku. Policz co i ile trzeba. Mozę trochę osób pomoże w miarę swoich możliwości.

>lancaster

>jezeli ktoś bedzie chciał zamieścić jakis baner to coś go tam skasujemy....będzie na nowe dyski :)

Myślę, że po rozwinięciu się forum (duża ilość odsłon) z reklam spokojnie utrzymasz i forum i ...siebie. Na początku będzie trudno. Ale potem myślę, że będzie tak jak pisałem. Spokojnie. Jak się "rozkręci" to pogadamy o sposobie reklam i kasa będzie (oczywiście za to samo, co było na lukarowym forum, mi tam okienka i bannery nie przeszkadzają, jak dzięki temu żyje sobie niezależne forum to mogę się poświęcić i je co jakiś czas zamykać i tak zresztą nie czytawszy;)).

Co do kosztów na początku. Policz co i ile trzeba. Mozę trochę osób pomoże w miarę swoich możliwości.

dodam, że Lukar z reklam na pewno miał dochód. Tylko że on działa inaczej. Tworzy pewne projekty i jak "wypalą" to je sprzedaje za porządną kasę. Wiele osób tak robi. Mógłby to forum trzymać i tak sobie "pykać" z reklam, ale po co. Zrobił to dla kasy, pojawił się po rozkręceniu kupiec, sprzedał i oprócz innych projektów które na pewno też ma myśli o kolejnym, który być możę znów da mu kiedyś takiego "strzała". Tak, że nie myślcie koledzy, że powodem sprzedaży było to, że forum było niedochodowe.

lancaster

punkt mówiący o nieedytowaniu postów a jednocześnie o możliwości usunięcia jest trochę sprzeczny

bo będziesz miał co chwilę prośbę o usunięcie jednego wpisu

może np. że można żądać usunięcia swoich wpisów w przypadku rezygnacji z udziału w forum?

>lancaster

pamiętaj aby informatyk jeśli będzie miał taką możliwość ustawił ograniczenie wielkości wklejanych zdjęć. Bo inaczej nikomu nie będzie się chciało zmniejszać tylko będzie ładował "plakaty". Kilka takich fotek w wątku i zapomnijcie o jego szybkim otworzeniu;).

Przydałaby się też możliwość wklejania po jednej fotce (oczywiście też ograniczony rozmiar) do działu " opinie " (o ile od początku taki będzie). Będzie można (kto będzie chciał) dodawać fotki urządzeń. Jednak myślę, że ważniejsze to będzie dla osób piszących opinie płyt. Można wówczas wrzucić okładkę. Sam na ile znajdę czasu to jakoś w dział płyty się trochę zaangażuję (tu mi się nie chciało), aby to forum nabierało możliwie najszybciej jakichś ciekawych treści.

>saczek_XTRM

>a nie lepiej zrobić to rodem z diyaudio.com? Małe ikonki a po kliknięciu otwiera się w nowym oknie duży pikczer..?

Forma oczywiście do ustalenia, pewnie lepiej. Wspomniałem tylko o tych fotkach i aby od razu pomyśleć o tych fotkach, żeby potem nie "wystartowało" i będzie się przez to od razu robić "kicha".

Witam

Ponownie ja, czyli osoba o której tu mówi się 'informatyk' :-)

>>clo2

Oczywiście ograniczenie rozmiaru fotek to podstawa. Dział opinie powstanie nieco później, w planie jest start w okolicach poniedziałku, szybka poprawa błędów przez tydzień, a w weekend dodawanie wybranej funkcjonalności (przewiduję temat do zgłaszania propozycji).

>>saczek_XTRM

Pomysł dobry. Na razie zrobię po staremu, ale info o nazwach plików umieszczę w bazie danych a nie bezpośrednio we wpisie. Dzięki temu będzie można dodać podobną funkcjonalność miniaturek jak na diyaudio.com

>>Marek

Prawdopodobnie trzeba będzie się zabezpieczać właśnie przed wysokim transferem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.