Skocz do zawartości
IGNORED

Canon'ierzy łączcie się:)

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Doszedlem do wniosku ze jednak zrobie osobny watek:) Wiadomo ze wsrod ludzi ktorych pasjonuje fotografia od lat jest spor: Canon czy Nikon. Chetnie na to pytanie odpowiem: Hasselblad, Bronica, Mamiya (w tej kolejnosci). Dlaczego Canon? Troszke z przymusu no i z rozsadku. Mam w domu mase szkiel Vivitara, stalki Canona i zoomy. Wszystkie wlasnosci mojego ojca - jako spadek:) I w ten sposob stalem sie posiadaczem EOSa 300D. Wiem ze nie jest to zadna rewelacja ale na pierwsza lustrzanke chyba w sam raz:) Nadmieniam ze nie bylo mnie stac na nowy aparat z racji choroby ojca ktory zreszta bardzo sie ucieszyl ze wreszcie zrobie uzytek z tych szkiel. Jednoczesnie musze przyznac ze bylem bardzo zadowolony z Fuji S7000. Znakomity aparat za swoja cene.

https://www.audiostereo.pl/topic/40608-canonierzy-%C5%82%C4%85czcie-si%C4%99/

A ja jestem zwolennikiem Pentaxa, i takim pozostanę. Tym bardziej że jeszcze z epoki analogowej fotografii mam w domu trochę szkieł do Pentaxa AF i kilka korpusów. Teraz jednak nadchodzi już czas na cyfrówkę.

Na razie czekam na szersze pojawienie się w handlu Pentaxa K200D i więcej opinii o nim. Chciałbym też móc iść do sklepu, wziąć do ręki, podłączyć moje obiektywy i sprawdzić czy będą z nim funkcjonować (spodziewam się że tak, Pentax zawsze oferował niezrównaną kompatybilność wsteczną, za pomocą K100D i K10D można skutecznie fotografować używając nawet ponad trzydziestoletnich obiektywów, przy czym aparaty prawidłowo mierzą światło, a ponadto potwierdzają ostrość!) Pentax rzadko wprowadza nowe modele, jeżeli już coś się pojawia w ofercie, to zwykle jest to posunięcie uzasadnione czymś więcej niż tylko chęcią odświerzenia katalogu.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Viniu bardzo chetnie kupilbym 40D albo jeszcze lepiej 5D ale zwyczajnie nie bylo mnie stac:( Poza tym mysle ze jak na pierwsza przygode z lustrem to w zupelnosci wystarczy:)

mahler Ty masz zdaje sie Fuji S 3 pro - jestes zadowolony?

jacch, 1 Mar 2008, 23:06

>... Tym bardziej że jeszcze z epoki analogowej...

>Carl Zeiss - słyszałeś może ?

Optyki Zeissa się nie słucha. Optyki Zeissa się używa. W moim przypadku - się używało. Potem się przeszło Yashicę, Ricoha, a w końcu Pentaxa. W międzyczasie miałem krótko jakiś niski model Canona EOS. Zdrażnił mnie do tego stopnia, że po dwóch tygodniach pożegnałem się z nim bez żalu.

tdrozd, 1 Mar 2008, 23:15

>do canona pasuja stare m42 mierza swiatlo ok i potwierdzenie ostrosci ponoc tez jest ok

Owszem, ale trzeba używać przejściówki (w Pentaxie też jest taka możliwość, a kilka przejściówek mam już od dawna).

Jednak do Canona nie podłączysz żadnych Canonowskich obiektywów sprzed epoki EOS, a do Pentaxa tak. Pentax, podobnie jak Nikon i Yashica/Contax wprowadzając autofocus nie zmienił mocowania bagnetowego na nowe, z tym że u Nikona występują poważne ograniczenia w kompatybilności nowych korpusów z wieloma starymi obiektywami, a u Pentaxa-nie.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

I tu sie Adasiu mylisz:) Do Canona podepniesz szkla FD i takich mam mnostwo. Ojciec jak wiesz byl wiele lat zawodowym fotografem. Przejsciowka wyglada tak:

http://www.allegro.pl/item315965279__telekonwerter_vivitar_auto_mc_2x_canon_fd%5D_.html

tdrozd, 1 Mar 2008, 23:24

>>>>>>>>>>>...McGyver

>wszystko sie zgadza,tyle tylko 2 rynek canona jest wiekszy niz pentaxa i mozna upolowac starsze

>obiektywy kompatybilne z dzisiejszymi eosmi za nie wielka kase

Do Pentaxa rynek jest jeszcze większy. Multum firm robiło nie tylko obiektywy, ale i aparaty z pentaxowskim bagnetem. Nawet sowieci. Było kilka modeli Zenita z bagnetem pentaxowskim, i sporo obiektywów do tego. Niektóre niezwykle ciekawe i cenione.

Poza tym Ricoh, Chinon, Cosina, i wielu innych pomniejszych producentów. Tak więc tylko przebierać. Wystarczy mieć trochę orientacji.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Tylko ze Adam pentax od zawsze byl nizsza polka od Canona czy Nikona. Podobnie inne wymienione przez Ciebie marki. Wyprodukowane na poczatku lat 80-tych cudo zwane Asahi Pentax to juz bylo calkowite dno:(

tylko problem zaczyna sie gdy chcemy kupic nnowoczesne szklo z szybkim AF

albo kostuje wiecej niz canon albo go nie ma

starymi manualnymi szklami wszystkiego sie nie zrobi choc optycznie podejzewam sa conajmniej tak dobre jak dzisiejsze "plastiki "

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.