Skocz do zawartości
IGNORED

Uszkodzony Luxman potrzebna pomoc

Seth1985

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanowne grono. Wydarzyło się nieszczeście niestety.

Problem polega na tym że w moim zabytku LUXMAN L-120A wylały się kondensatory 10000uf marki nichicon.

Jaka jest szansa że siadło coś poza tymi kondami?? Może wystarczy tylko ich wymiana i wzmacniacz będzie sprawny. Bezpieczniki są nienaruszone.

Kondensatory narobiły troche bałaganu w środku ale to da się oczyścić.

Chciałbym równiez zapytać jakie zamienniki można wstawić zamiast nich?

Mam jeszcze jedno pytanie co do końcowek mocy otóż gdy kupiłem ta integrę była niesprawna i oddałem ją do serwisu.

Po serwisie wydawalo mi się że kanały nie graja identycznie.

Wczoraj rozkręciłem wzmacniacz i zauważyłem wg mnie dziwną sprawę że tranzystorki się różnią.

Jestem laikiem w sprawach elektroniki i prosiłbym aby ktoś mi wyjasnił co i jak zrobić.

Co warto jeszcze wymienić przy okazji wymiany tych dużych kondensatorów. I czy zabrać się również za wymianę tych końcówek.

A może różnica była dlatego bo kondensatory były stare??

Do wymiany mam jeszcze potencjometr głośności który też mógł wpłynac na różnice w kanałach.

Proszę o opinię i pomoc w tej sprawie.

Z góry dziekuję i pozdrawiam Przemek B.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-17918-100008266 1204717415_thumb.jpg

post-17918-100008267 1204717412_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/40697-uszkodzony-luxman-potrzebna-pomoc/

Kolejne fotki.

Ukryta Zawartość

post-17918-100008263 1204717529_thumb.jpg

post-17918-100008264 1204717525_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja bym sprobowal np. nichicona FW 10000uF na allegro kiedys byly. a poza tym to kontakt PCC i mycie calej plytki bo ladny syf sie zrobil. Z tymi tranami to tez troche kibel, najlepiej bylyby wszystkie wymienic, tak zeby byly rowne

Na allegro widzeę narazie tylko NICHICON KG Gold Tune i z tego co tam widać mają dwie nóżki a te ze wzmaka są na 4.

Domyslałem się żeby zrobić porządek z tymi końcówkami pytanie tylko jak je poukładać.

Czy poza wymianą tych głównych kondów warto brać się za wymianę tych mniejszysz?? Na te duże chciałbym przeznaczyć około 100zł za parę. A reszta to jeszcze nie wiem ale żeby były podobne klasowo.

Pytanie też jak wpłyną one na dźwięk. Wiem ze takie ulepszanie to głównie metoda prób i błądów, ale warto wesprzeć sie opiniami kogoś kto robił już takie rzeczy.

Wiem że jestem początkujący w tych sprawach ale chciałbym się czegoś dowiedziec i nauczyć.

ps. chciały do kibelka to mogły jakoś wyraźniej powiedzieć, a nie tak odrazu się załatwiać:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam.

Co do kondkow nie przejmuj sie te dodatkowe wyprowadzenia sa niewykorzystane one sluza do mocowania (masz nawet legede na nich , blank oznacza puste, niewykorzstane ) na fotce masz zaznaczone.

w zupelnosci wystarczy to ciesza sie nie zla opinia a drozej nie masz co sie kosztowac, sprawdz tylko czy dasz rade wstawic je (snap in) jak nie to szukaj innych albo powalcz:p WAZNE ! pozatym pamietaj wszystkie drobne tez powymieniaj na jakies z polki : nichicony, nippony,BC components 105st. itp. ma to juz swoje lata wiec kondziołki moga byc juz wysluzone a czesto to one powoduja wiekszosc awarii.

Ukryta Zawartość

Co do tranow to te 3 ktore zaznaczylem byly pewno wymieniane , ten kto naprawial poprostu wrzucil co mial pod reka . na pewno kwalifikuja sie one do wymiany.(nie mowiac juz o parowaniu, na pewno powinny byc jednego producenta najlepiej z jednej serii ) wnioskujac z fotki 1 kanal jest dziewiczy wiec w tym robionym musi byc to samo siedza tam po 2 pary na kanał SANKEN 2SC2581/2SA1106 , musisz dokupic takowe 2 pary i wstawić tak samo jak w 1 kanale. znajdziesz je w north (link ponizej) maja ceny ;/ ale nie tak tragicznie a oryginały sankena (takie jak twoje). sprawdz jeszcze sterujace czy nie wymienial to chyba te od gory plytki na malych radiatorach jak cos to tez do wymiany na dwa jednakowe biorac pod uwage ze ten jeden kanal nie byl ruszany. Po tych wszystkich zabiegach dobrze by bylo gdybys mogl sprawdzic prad spoczynkowy i wrazie czego go ustawic,ale raczej musiałby zrobic to ktos bardziej obeznany. popoprawiaj podejzane luty ,w zasilacz , koncowki itp . oczywiscie tak jak koledzy mowili umyc PCB i luty tez tam poprawic. mozesz kupic jakis preparat w stylu Kontakt i odmlodzic potki, w sumie to wszystkie podstawowe zabiegi odmładzajace.

Pozdrawiam :P

Ukryta Zawartość

post-16905-100008094 1204850473_thumb.jpg

post-16905-100008095 1204850468_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

hhehe nie przeczytalem ze chcesz przeznaczyc 100zl na kondy... moim zdaniem warto dac sobie spokoj z drozszymi kondami jezeli juz to max cos typu

Ukryta Zawartość

zeby tylko uspokoic oko i dume ;p , a za to wlozyc pieniazki w poprawienie jakosci np. okablowania , toru audio tj. jakies lepsze male kondki typu , nichcon FZ , elna silmic,cerafine, panaski FC , z elnami trzeba raczej uwazac natomiast nichicony FZ i FC sa dosc uniwersalne ale rób etapowo, wymienisz 2 kondki sluchasz dalej 2 sluchasz bo jak sie cos zj**ie to nie jeden juz plakal bo "dzwiek mi sie zmulil" , druga sprawa jest to ze kondesatory musza sie wygrzac wiec gdybys po wymianie sie niemile zaskoczyl...poczekaj daj mu pograc z 50 h.

Ukryta Zawartość

Dziękuję za informacje. Narazie zajmę się czyszczeniem płytki i wstawieniem tych nichiconów. Następnie trany i dopiero zacze bawić się w przewody i małe kondensatorki. Goldy już zamówiłem, sam wcześniej się nad nimi zastanawiałem:) może nie dla dumy:P ale wychodze z tego założeńia ze jak był nichicon to wstawić minimum nichicona albo cos lepszego.

Obawiam się że popełniłeś błąd zamawiając kondensatory z rastrem 10mm.Mogę się mylić ale tak "na oko" w tych starych jest większy rozstaw nóżek niż 10mm i będziesz musiał kombinować.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.