Skocz do zawartości
IGNORED

ONKYO CR-315 + kolumny = czy jest sens?

StonEE

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie.

Jestem wlascicielem miniwiezy ONKYO CR-315. Przy zaukupie kierowalem sie przede wszystkim dostepnościa produktu oraz rozmiarami. [nie wybralem wtedy Pianocrafta e810 - czego bardzo zaluje (ale nie bylo go gdzie kupic itp.), i jakiegostam Denona]

W kazdym razie - ekeft mnie nie satysfakcjonuje. Tzn. nie jest do konca zle, ale wiele mu brakuje. Brakuje sceny i przestrzeni oraz detalicznosci. Brzmienie nie jest takie jak powinno byc. Ogolnie i gorze, dolowi i srodkowi mozna wiele zarzucic. Postanowilem cos pokombinowac.

Czy jest sens wymieniac zestawowe kolumny [D-N7BX] na cos innego? Np Ushery s-520 / tannoy m2 / celestion f18 / kef q1 - czy cokolwiek innego zaproponowanego przez Was w cenie do okolo 900zl (270€)

Czy ta miniwieza da rade sensownie zagrac z innymi kolumnami? Moc wzmacniacza to 19W na kanal przy 4 om.

inna opcja dla mnie jest wymiana calego minisystemu np na Pianocrafta, badz cokolwiek podobnego w cenie do okolo 1900zl, i jesli taki pianocraft znaczaco roznilby sie na + w porownaniu do mojego onkyo to jestem w stanie to zrobic.

Niestety w tej chwili rozwiazanie wzmaciacz + CD + kolumny odpada = chodzi o rozmiary [potrzebuje czegos do nieduzej sypialni ok 11m^2]

Slucham roznie, ale przede wszystkim rocka, rocka alterantywnego, hard rocka, muzyki ehh. no nie bardzo potrafie poklasyfikowac i duzo by wymieniac.. wiec od ewentulanych nowych kolumienek oczekuje uniwersalnosci :) mini jest podpiete rowniez do kompa, i czesto film przez nie leci, tudziez roznego rodzaju dzwieki windowsowe :>

obecnie w domu mam Celestion f28 podpiete do ampli pioneer'a (tu jak tylko wroce do domu bedzie wymiana na jakis wzmacniacz), ale dzwiek plynacy z tych celestionow mi sie podoba i w tym kierunku bym szedl,, no moze gdyby bylo wiecej ladnego dobrego "dołu" to nie byloby gorzej

prosilbym o pomoc,,

z gory dzieki

https://www.audiostereo.pl/topic/40708-onkyo-cr-315-kolumny-czy-jest-sens/

Sens jest b. wielki. Ja podłaczyłem zupełnie mimochodem moje wiekowe ALR Entry 3 do tego wlasnie Onkyo i przed dłuższą chwilę nie mogłem zebrać szczeki z podłogi. Te zestawiki fabryczne jakie do Onkyo dodaja grają bardzo oszczędnym środkiem i tylko nim. Skraje pasma to naprawdę dramat, szczególnie na muzyce rozrywkowej. Po prostu słucha sie tego Onkyo z fabrycznymi zestawami jak sprzętu dla rencisty.

Po zapieciu innych zestawów okazuje sie, ze wieża ma dynamikę, pazur i potrafi zagrać naprawdę nieźle. Nie jest to oczywiscie żaden high-end, niemniej słucha się jej bardzo miło.

Powiem tak, te celestiony f28 to prawdziwy rodzynek!!! Niby kolumienka z klasy budżetowej, ale jak to gra, nic nie mulą, kulturalny dzwięk z klasą. Ciężko Ci będzie znaleźć coś lepszego nawet w znacznie wyższej półce cenowej. Posłuchaj tych skrzynek na prawdziwym wzmaku stereo, to je docenisz. Bas mają wyborny, z dobrą kontrolą, w ogóle nie dudni i słychać go już na niskich poziomach głośności, jakby grały z subem! Tylko mówię, mocny wzmak potrzebny. Ja testowałem na NAD-ie 372 i to jest naprawdę to!

barni -> dobrze podsumowales, slychac jak zestaw dla rencisty..... jak gra w trybie "direct" to dolu to nie ma wogole, a reszta pozostawia wiele do zyczenia,, jesli natomiast jest "direct off" to bas jest nienaturalny i nie przyjemny do sluchania,

ale to co piszesz, brzmi optymistycznie... nie wiadomo czego nie oczekuje, jedynie ze sie to i owo poprawi.

GT -> Celestiony mi sie jak najbardziej (bardzo bardzo) podobaja i ich nie mysle zmieniac.. tyle ze sa one ode mnie teraz tysiace kilometrow, wiec przejsciowo szukam jakiegos niewielkiego stereo "do sypialni".

Swego czasu zakupilem to ww. Onkyo lecz nie jestem zadowolony. Wyglada na to ze jest sens zmienic te zestawowe "kolumienki" na cos innego,,

I teraz pytanie na co? Jakie kolumny podstawkowe w cenie do okolo 900zl / latwo dostepne / najlepiej nowe (lecz niekoniecznie) / najlepiej nie za duzych rozmiarow / i raczej z dziurami :> basrefleks z przodu / w miare uniwersalne (z przewaga muzyki rockowej) moglbym zapiac do tej ministereo ? wzmacniacz ma moc 2x19W przy 4 om.

Tak aby te kolumny nie przerosly mozliwosci wzmacniacza

Jakies propozycje?

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.