Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacz czy Wzmacniacz - Dylemat !

jara356

Rekomendowane odpowiedzi

Może się narażę, ale wg. mnie pytanie zadane w temacie jest bez sensu. Powiem więcej - kupno dwa razy droższego sprzętu od obecnie posiadanego wcale nie musi przynieść dużej poprawy dźwięku.

Pytanie ma sens dla konkretnego systemu i konkretnych urządzeń. Kiepskiego sygnału nie uratuje świetny wzmacniacz, dobry sygnał zginie w kiepskim wzmacniaczu. Zawsze warto inwestować w najgorszy element systemu.

Co do zestawu ciupagi (CD+wzm. CA640 + Epos M12.2) to wydaje mi się, że jednak warto wymienić wzmacniacz. A na co, to już zależy od muzyki, jakiej słucha i osobistych preferencji. No i kwoty, którą może wydać na gonienie króliczka...

https://www.audiostereo.pl/topic/41036-odtwarzacz-czy-wzmacniacz-dylemat/

Wzmacniacz wiecej zmieni. Podam przykład:

Na codzień używam Amplitunera "Tosca" + mp3 (po świętach CD). Kiedy jednak go musiałem otworzyć, aby zmienić bezpieczniki (na wyjściu na kolumny...), podłączyłem mp3 pod wieżę (patrz opis), dźwięk się "zamulił".

WZMAK WAŻNIEJSZY!!!

Piopio, 16 Mar 2008, 17:32

>Najlepiej inwestować w używne chińcziki i tyle.

BUHAHAHAHAHAHAHAHA

Spadłem ze stołka, jak to przeczytałem...

Powiedz mi co ty widzisz w sprzęcie z napisem "made in china"? Bo ja tylko wiecznie spalone końcówki...

Spadłem ze stołka, jak to przeczytałem...

>Powiedz mi co ty widzisz w sprzęcie z napisem "made in china"? Bo ja tylko wiecznie spalone

>końcówki...

Jeśli naprawdę słuchasz mp3 na sprzęcie o którym piszesz to szczerze współczuję.

Słuchałeś w ogóle jakiegoś sprzętu made in china żeby się o nim negatywnie wypowiadać ???

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Witam po przerwie.

Incognito przyglądałem się założonemu wątkowi. Przychylam się do zdania Jara356 cyt. "Może się narażę, ale wg. mnie pytanie zadane w temacie jest bez sensu." Ja jednak, jestem ryzykantem i wymieniłem odtwarzacz CA 640Cv2 na 740C (upsampling). Dziś go odbieram i jutro postaram się napisać czy zaszły jakieś zmiany, poza większym debetem na koncie. Podświadomie czuję że będzie inaczej, lepiej chociaż tak tak jakby rozmawiać o kablach i ich znaczeniu - sami wiecie ile się to wałkuje.

więc do jutra

a ja ostatnio zorbilem sobie maly test..porownywalem w moim systemie meridiana G07 ktory nowy kosztuje nie clae 10k zl + IC za 1k zl z DVD samsunga za 350 zl + IC za 5,50...i musze przyznac że różnice były, ale nie tak wielkei jak roznica w cenie!!!!roznica polegala na budowie sceny, lepszy byl bas troche i wysokie..hmm..a moze ja jestem troche przygluchawy:) Duzo wiecej wsniosl mi wzmacniacz w system niz cd!! To jest chore...

Dużo większą różnicę w dźwięku mojego systemu zauważyłem zmieniając wzmacniacze (Technics SU-VZ320, Rotel RA-840 BX2, Onkyo Integra A-8670) niż źródła (Onkyo Integra DX-6850, jakieś tanie DVD Thomsona, Denon DCD-485, PC, laptop).

<><

Blady,

bo brutalna prawda o audio jest taka, że średnio 20% poprawy jakosć dzięku to wzrost ceny systemu o 100% w wypadku sprzętu nowego, też wpadłem w tę chorobę, ale nie mam złudzeń że audio to jedne z nabardziej "przepłacanych" towaró w histrii ekonomii, oprócz sprzętów całkiem budżetowych i częśc sprztu chińskiego ale tu jest wieksze ryzyko.

Dlatego nie kupuje nowego sprzetu:))) ale myslame ze bedie wieksza roznica w dzwieku, ze bedzie sie czulo ta kase wylozona, ta prace tych wszytskich speców w firmach Audio, a tu dupa...nie powalilo mnie na kolana..bo zmiana kolum na model wyzszy powalilo mnie, a cd..niezbyt

W moim życiu nigdy nie mówię nigdy... więc zdradź Nam "deep" co miałeś do zaoferowania !?

W przyszłości planuję zmianę wzmacniacz (również na CA740) lub wymianę wszystkiego na... chyba Creek-a EVO, który jak zauważyłem zestawiany jest z "moimi" Epos-ami M12.2

Blady,

przy moich zmianach też kolumny wnosiły najwięcej, ciekawe to doświadcznie z meridianem (szkoda że nie mam moz.liwosci u siebie),

ja mam dylemat jaki cd do primaluny i obok konkretnych modeli roważam również na jaki w ogóle poziom się decydować i co to wniesie, bo jak się czyta tak pozytywne opinie jak ta ostatnia na forum o classe cd 100 za 6,5K, to człowiek się znowu zastanawia czy jednak nie kupić czegoś droższego "na całe życie"

Mimo że sam poniekąd jestem zwolennikiem teorii źródła, to w przypadku tańszych urządzeń zazwyczaj lepsze efekty przynosi kombinacja z droższym wzmacniaczem.

Ja bym brał komplet Creek Evo CD + Creek destiny wzmak. Albo Primare serii 30 amp i serii 20 CD.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Upsampling is The BEST !

Jakież było moje rozczarowanie gdy zacząłem przesłuchiwać płyty na odebranym dzisiaj, odtwarzaczu CA 740C. Przecież to brzmi tak samo jak z 640-stki !!!!!, lecz wyszło na jaw moje dyletanctwo gdyż nie zwróciłem wcześniej uwagi (o czytaniu manuala nie wspomnę) i widniejącej "jak byk" funkcji MENU/SELECT

W taki oto sposób zaczęła się moja przygoda z upsamplingiem - wew. odtwarzacz pracuje w częstotliwości próbkowania 384kHz i rozdzielczości 24bit ale na wyjściu było fabrycznie 48kHz/16 - przestawiając te parametry na 192/24 znalazłem się w innym wymiarze audio stereo Hi-FI !

Każdemu niedowiarkowi proponuję przetestować (na tym odtwarzaczu) przełączając tryby pracy DAC-a aby nausznie przekonał się o ewidentnej różnicy... bezwzględnie na korzyść !!! Jestem w 100% zadowolony z wymiany i końcowego efektu (ryzyko się opłaciło) i czy to na Epos-ach czy Sennheiser-ach 555 wszystko brzmi po prostu fantastycznie tzn. subiektywnie - tak jak to mi odpowiada (o gustach się nie dyskutuje). Najlepiej brzmią remasterowane płyty (te 24bit), koncerty (umiejscowienie instrumentów) oraz tzw. nowe brzmienie.

To tyle mojej relacji po 3 godzinach przesłuchiwań (jak na razie) - Dziękuję za wszystkie wypowiedzi - na tym kończę wątek...

ps. wzmacniacz 640-stak daje radę napędzić CD 740-stę

Ciupaga

• 1 miesiąc później...

No cóż Panowie. Ja natomiast mam zupełnie inne doświadczenia. U mnie po zmianie kolumn oraz wzmacniacza odczułem owszem zmianę ale czegoś mi brakowało. Więc CD denona 735 wymieniłem na creeka classic. I zadziałało ponad moje oczekiwania. Ponadto w sklepie HIFI odsłuchiwałem swojego denona oraz arcama 192 cd - i na tym samym sprzęcie na tych samych kolumnach równocześnie podpięte cd-eki grały zupełnie inaczej. Denon wysiadł już przy pierwszych sekundach porównania. A arcam pokazał co to jest dźwięk - inne brzmienie, średnica, wysokie rozbudowany dźwięk. więć nie nikt nie mówi, że źródło jest nie ważne. Za kilka dni będę miał creeka destiny i wtedy dokonam kolejnego porównania - na ile różni się 2 tys zł droższy od (creeka classic 4,2 kzł)i czy było warto. podzielę się spostrzeżeniami jeśli to forum będzie zainteresowane. dodam iż mam wejścia na sprzęt arcama lub creeka i mogę nowe załatwić taniej niż znajdziecie w internecie. Możecie pytać także o inny sprzęt kable.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.