Skocz do zawartości
IGNORED

Kabelki technokratycznie

GuS

Rekomendowane odpowiedzi

Straszne jest to, że jeśli nawet znajdzie się osoba, która za wszelką cenę chce osiągnąć gorsze brzmienie od tego jakie posiada. Robi różne próby oraz testuje wszelkiej maści przewodniki (wspomniana powyżej cyna) to ZAWSZE znajdzie się osoba, która w sposób bądź co bądź PROSTY temu zaprzecza. A jedynym i niepodważalnym argumentem jest to: test jest niewiarygodny, gdyż nie został przeprowadzony prawidłowo. Proste stwierdzenie prawda?

No to ja się pytam: Co powinna taka osoba zrobić? Zmiany przewodników dokonuje na swoim osłuchanym zestawie, zna jego słabe i dobre strony. Prawdą jest też to, że wie i ma tego świadomość kiedy dany przewód jest wpięty w system. Zdaje sobie sprawę, że nawet jego podświadomość MUSI mu podpowiadać, że gdy wpięty jest AQ Type 8 to MUSI być lepiej... a tak nie jest! Więc co to jest innego jak najbardziej prawidłowo przeprowadzony test jedno lub kilkuosobowy ?

Czereśniak.Widze,że stosujesz stara sprawdzoną metode.Jak czegoś nie można obalić merytorycznie,to należy to zignorować.Tego po prostu nie było.To nie istnieje.

Test BBC ,to nie argument,bo w końcu kto tam pracuje i jaki oni mogą mieć sprzęt,a słuchu to zapewne już wogule nie mają.Dodam,że podobne testy robiły firmy w U.S.A,takie jak RCA i wynik też był negatywny.Dla mnie jest to wyrok na tą teorie.

Czereśniak.Widze,że stosujesz stara sprawdzoną metode.Jak czegoś nie można obalić merytorycznie,to należy to zignorować.Tego po prostu nie było.To nie istnieje.

Test BBC ,to nie argument,bo w końcu kto tam pracuje i jaki oni mogą mieć sprzęt,a słuchu to zapewne już wogule nie mają.Dodam,że podobne testy robiły firmy w U.S.A,takie jak RCA i wynik też był negatywny.Dla mnie jest to wyrok na tą teorie.

Bo tak naprawdę nic się nie da zrobić. Jak się bada technokratycznie to źle, bo trzeba tylko uchem. A jak uchem, to też źle, bo na pewno się coś źle robi, zły sprzęt, głuchota albo nie ta faza księżyca. Zawsze będzie źle, dokąd się nie przyzna racji, że kabelki grają i jest diametralna różnica. Jak się osiągnie taki wynik, to dopiero znaczy, że jest dobrze zrobiony test :)

A sieciówki oczywiście grają. Jak cholera. Jak ktoś do swojej hajendowej instalacji na pajęczynkę gdzieś w PRLowskim bloku z wielkiej płyty podepnie sieciówkę za 10 tysięcy, to na pewno zagra. I scena będzie. Scenę mą widzę ogromną.

Marek - 41, XYZ Pawel,

a mi z kolei jest głupio, że kiedyś twierdziłem, że kable nie wpływaja na dźwięk,

A tu nawet zmiana AQ za 300 zł na Van Den Hula Second za 650 zł przynosi zauważalne pozytywne różnice (nie o kwoty tu oczywiście chodzi), z kolei AQ "grał" lepiej od zwykłego sznurka, podobnie było z głośnikowym, już DMN Reason lepiej od Real Cable TDC 500 a ten lepiej od zwykłego. I wystarczył sprzęt typu Primaluna żeby usłyszeć te różnice.

I mam dalej udawać że tego nie słyszę bo jakaś instytucja (BBC) stwierdziła że nie powinieniem.

90% mediów twierdzi że eurosocjalizm to właściwy system a JKM i ja że złodziejski.

Panowie kablosceptycy, widzę spore obniżenie lotów. Czyżby powodem było to że w zasadzie zostaliście już w tym wątku sami zdani tylko na "tasowanie" sie między sobą?? Cieniutko cieniutko naprawdę, coraz słabiej.

Pewnie nie sypie - obmyśla jak to spreparować (konfekcja) kabelki z cyny :)

żródło zdjęcia:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-18737-100005798 1207130436_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No chciałem zobaczyć jak wam tutaj idzie i spytać sie co słychać, ale widzę ze tu sami antykablarze zostali bo wszyscy trzeźwo myślący audiofile już się nie udzielają. Smutno trochę widzieć takie obniżenie lotów i spadek werwy.

Co do interesu pudło panie kolego, kabli nie robię i nie sprzedaje od dwóch lat :) także dawne dzieje.

Poza tym gdybym faktycznie nadal robił to tak jak już pisałem nie zabierał bym głosu w takich wątkach, nie jestem McGyver, jak robilem kable to w żadnym wąku o tej tematyce mnie nie uwidziałeś :)

Test ABX zakładają statystycznego uczestnika testu. I to jest błąd.

Jak ktoś mówi, że słyszy różnicę kabli w swoim systemie, to można łatwo

zweryfikować przy pomocy zmodyfikowanego testu ABX.

Jeden uczestnik: Słuchacz

Jego środowisko odsłuchowe.

Jego materiał dźwiękowy.

Grupa przeprowadzając test.

Np.test nr 1:

A= jego IC

B= IC do 100zł (przykładowo)

Próba: 10 x trójka ABX, gdzie sekwencja ABX. oznacza, że

najpierw gra kabel A, potem B, a za trzecim razem, któryś z nich.

Na jedną trójkę ABX przeznaczamy max 10 minut.

I teraz pytanie:

Jak znajdziemy słuchacza(y), którzy mają 100% wyniki to o czym to świadczy?

Jak znajdziemy słuchaczy, którzy mają wyniki ok. 50% to o czym to świadczy?

Zapewniam, że będą występować oba przypadki. Jeden na pewno rzadziej.

Jeżeli znajdzie się choć jeden słuchacz, co osiągnie 100%, udowodni, że

między testowanymi kablami jest bardzo słyszalna różnica.

Ocena jakościowa kabla i wychwycenie różnic w brzmieniu

może wymagać dłuższego obcowania z kablami

oraz doskonalej znajomości zarówno odsłuchiwanego materiału, jak i

systemu odsłuchowego.

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

No dobrze, ale wciąż powtarzasz to samo: że udowodni że istnieje "bardzo słyszalna różnica", a potem że usłyszenie tego może wymagać długiego osłuchiwania, własnego środowiska odsłuchowego, uczenia się, dobrej znajomości materiału dźwiękowego itd. Dla mnie to jest sprzeczność. jak coś bardzo wyraźnie słychać, to nie trzeba się tego uczyć. Jeśli się trzeba uczyć, to różnica jest mała.

moze jeszcze raz wrócmy do sklepu.czy tam ma taka sytuacja.czy ktoś posługuje sie tak statystyką.Statystyka wydarzeń -które może sie zdarzyły.Bo słuchajacenu moze tak sie wysdawało.Czy wchodzi i kupuje po osduchach.słucha i słyszy.Albo nie slyszy.!0/10

moje propozycje jednak, coś by wykazały.

Coś, co istnieje.

Idą dalej typ tropem, można stworzyć środowisko testowe złożone

z kilku słuchaczy ze swoimi systemami ( kilka fizycznie różnych lokalizacji).

I dać i do porównania wybrany kabelek ic do 100 zł.

I w jednym czasie niech tych kilka Grup Przeprowadzających Test

przeprowadzi testy ABX u tych słuchaczy.

Wtedy będziemy mieli próbkę statystyczną.

Wtedy przetniemy te spory.

Nawet bez testów, można stwierdzić, że różnice występują,

dla niektórych są wręcz duże, dla niektórych żadne.

Zwykła proza życia. I nie ma się o co spierać, tylko

zacząć testy...

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

ruszyło.ale moze panowie przed znalezieniem doskonałego sposobu udowodnienia swoich racji znajdziecie tych którym to bedziecie udawadniać.Bo z tym zdaje sie najgorzej.I jak juz wszysko wymyslicie to okaze sie to... na nic.

pierwsze wyniki pomiarów:

kabelek od mp3 playera, cienki, maciupkie wtyczki, okolo metra długości

Ukryta Zawartość

post-18894-100005787 1207135326_thumb.jpg

post-18894-100005788 1207135325_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mako,

Nie będziemy wiedzieli, czy słuchacz dla pierwszych prób udzieli poprawnych odpowiedzi.

Test będzie podwójnie ślepy. Wyniki poznamy po zakończeniu testu.

10 prób to nie jest dużo.

ABX jest głównie podnoszonym argumentem, więc należy go zastosować.

Lub jego wariacje typu [XXXXXXXXXX], czyli 10 razy zmieniamy kabel, nie wiedząc

na jaki. (przynajmniej dużo krótszy, a i chyba trudniejszy od standardowej wersji).

A teraz okolo półtora metra grubszego Creativa od głośników GigaWorks T20

Ukryta Zawartość

post-18894-100005784 1207135452_thumb.jpg

post-18894-100005785 1207135452_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

muls,

ja przechodzę do konkretów.

możesz się wypowiedzieć rzeczowo na temat

przedstawionej propozycji testu.

Jak ktoś mówi, że słyszy różnicę w swoim systemie, to warto to chyba zweryfikować?

Nieprawdaż?

Tak jak pisałem wczesniej - sygnał wychodził przez wyjscie aux karty i wracał przez wejście mikrofonowe. badane częstotliwości to 30Hz/10kHz/20kHz sinus.

moc sygnału była silnie zredukowana przez konieczność użycia wejścia mikrofonowego

zrzuty ekranu nie pokazują wachań na obrazie analizatora częstotliwości. W przypadku obu kabli widmo szumu "drgało". amplituda tych drgań była w mojej ocenie nierozróżnialna. Tak więc obraz FFT prosze traktować wyłącznie jako chwilowe próbkowanie i nie dopatrywac sie róznic 1dB bo to nie ma sensu.

Karta, co pokazało nawet wewnętrzne jej sprzęgnięcie bez użycia kabla, nie jest liniowa wiec różnica poziomu sygnałów dla różnych częstotliwości jest nieunikniona.

No a teraz na wnioski i spostrzezenia czekam koledzy audio-file i nie-file

ja mam prostsza metodę weryfikacji.... grzech.Ale obiektów nie mam.Nie wiem zreszta czemu dajesz takie referencje.trafi nie trafi.Na bunczuczne wypowiedzi diametralne -wniosek jest prosty.trafi.i tego trzeba sie trzymac.Na razie nie ma kogo.

a tu .noze nie trafi.Zmeczy sie.Odpocznie.jak długo.Ja miałem trafić na egzaminie 8 kolorów wyprowadzeń endhowena z EKG.I trafilem mbezblednie.Osiem.Z czego wiedziałem tylko tyle ze czarny to masa.Nie widze powodów do rozczulań.jak komuś cos sie zdaje -to to nie jest zjawisko.

GuS,

Pomijając błąd pomiarowy samej karty muzycznej to.. różnice w przewodach żadne.

Teraz tylko odpowiednio połączyć przewody głośnikowe, zwykłe druty elektryczne i np. cynę :) a obrazy z sobą porównać i wyciągnąć wnioski.. aha zapomniałem jeszcze aby pomierzyć kabelki klasy hi-end aby mieć już całkowite porównanie.

To jest naprawdę porównanie kabla "od MP3 pleyera" z kablem od jakichś głośniczków Creativa??? Panowie, tak sie wystawiać kablarzom, to jak prezes Jaro swemu duchowemu tatce. Porównajcie może jeszcze drut od lampki z Reala z drutem od prestiżowego obiektu oświetlającego firmy Ikea. Tylko żeby było koniecznie dużo wykresów!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.