Skocz do zawartości
IGNORED

Kabelki technokratycznie

GuS

Rekomendowane odpowiedzi

>a przewód? Dla mnie jest to typowy element pasywny.

To znaczy że co? Że nie ma parametrów? Metr prostego przewodu, ten sam zwinięty w pętelki, potem wsadzasz do środka gwóźdź żelazny ;) To cały czas ten sam element pasywny?

>no i wszystko bedziecie wygrzewali

>ale ze wróce do tematu kable?

Zauważ, że nie pisałem o wygrzewaniu kabli, probuję zwrócić uwagę na fakt, że wielu zjawisk, w tym audio nie da się opisać pełną i skończoną teorią. Częsty jest pogląd, że współczesna nauka wie właściwie wszystko, no, może kwanty z grawitacją nie chcą się połączyć, ale to drobiazg. W takim duchu wychowuje szkoła. Rzeczywistość, nawet prostych zjawisk jest bardziej skomplikowana, niż się wydaje.

zapoznaj się z tym, powinno być proste do weryfikacji:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ONI UŻYLI OSCYLOSKOPU!!!! jakie to nie audiofilskie, fuj;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

szkoda ze nie przeliczyli jak różnice w oporze przekładaja sie na dB a raczej ułamki dB. wszystko zalezy od skali w jakiej sie pokaże zjawisko. Było juz o tym w tym wątku, nie raz.

Ukryta Zawartość

>jak najbardziej prostym a nie takim, że nagle zamieniamy go w elektromagnes

to jest tylko przykład, nie musi dokładnie odpowiadać rzeczywistości, naprawdę tak trudno to pojąć? :(

Czasami mam wrażenie, że logika dwuwartościowa stanowi największe ograniczenie umysłu. Albo coś jest, albo nie jest. I już.

>szkoda ze nie przeliczyli jak różnice w oporze przekładaja sie na dB a raczej ułamki dB.

Myślę, że w tym momencie możemy kończyć. Ziarno wątpliwości zostało zasiane. Trzeba czekać, może zakiełkuje. Grunt wydaje się być podatny. Życzę owocnych odsłuchów :)

jakie ziarno watpliwości? tłumienność kabli dla pasma 20-20kHz dawno juz jest policzona i pomierzona eksperymentalnie.

i nic z tego nie wynika poza tym ze niektóre udziwnione konstrukcje lub bardzo grube kable mogą obcinac górne pasmo, zwłaszcza jesli ich długość jest znaczna.

No widzisz.. ja tobie o przewodzie i jego warunkach pracy a ty mi nagle wyjeżdżasz o poskręcanym kabelku na wzór cewki - co jak co ale to wciąż będzie element pasywny ale już o zmienionych parametrach (z pewnością o innym L). Idąc twoim tokiem myślenia a może zupełnie odwrotnie to jest to akurat element, który odpowiada rzeczywistości i jest mierzalny. Tutaj nie trzeba wybitnego umysłu aby to pojąć - trudne to chyba nie jest?

"meter or scope" - jeżeli coś widzieli na oscyloskopie to znaczy, że z punktu widzenia słuchu efekt jest na prawdę znaczny. Ja mierzyłem w poprzedniej pracy wpływ efektu naskórkowego - na drucie 2mm średnicy, cyfrowym watomierzem na 16-bitowych przetwornikach i z pasmem 500kHz, czyli odpowiednim do tego sprzęcie. Sygnał szedł z generatora funkcyjnego Agilent 33220A. Pomiar DC kontra sinus 16kHz daje różnicę około 2.5 raza na impedancji. Nie pamiętam, co było z fazą, gdyż pomiar nie był pod audio, ale zjawisko niewątpliwie jest. Poza tym rzeczywiście radzę się dowiedzieć gdzie się używa przewodów typu "litz", po co, itp. Ja tego nie będę pisał, gdyż zakładam, że jak ktoś zabiera głos na temat kabli i przewodów, to jakieś tam minimum wiedzy posiada. Chociaż na tym forum to nie jest reguła.

alez nikt nie zaprzecza ze takie zjawisko istnieje, tylko powiedz o ile dB (dziesiątych części dB) cichszy bedzie sygnał 20kHz od 20Hz jesli uzyje 2m zwykłego druta 2mm2 i jak to sie zmieni jesli zamienie go na jakiegos wypasionego i drogiego

poza tym ja czytałem ze te kabelki to nie tylko wysokie poprawiaja ale i bas poteżny i szczegółowy sie robi, i stereofonia i bog wie co jeszcze.

Gus porownywales/sluchales kilku roznych kabli glosnikowych/IC z roznych przedzialow cenowych ? (niekoniecznie drogich)

Mam na mysli takze rozne przewodniki kabel molibdenowy, srebrny, miedziany, miedz srebrzona itd ?

Nie slyszales roznicy ? Jesli nie robiles takiego porownania, po prostu to zrob.

podobno nie mam na czym;)

ale tak w całkowitym spokoju słuchałem posrebrzanej miedzi OFC i zwykłej miedzi o wiele cienszej. I nawet przez jakis czas wierzyłem ze są spore różnice na basie i wogole.

Cholera wstyd przed samym sobą.

Ale ja wiem jak to działa jak sie ktoś nakręci, znam to z autopsji.

a co do umiejętności porównawczych człowieka zrobcie sobie test

choćby ten:

Ukryta Zawartość

jeśli osiągniecie 100% to znaczy ze portraficie rozróżnic fraze A od frazy B.

mam nadzieje ze to wam uswiadomi jak bardzo nieporadny jest czasem nasz mózg

za niebywałą elastyczność i prędkość naszych zmysłów niezbedną np w ucieczce zapłaciliśmy obniżeniem dokładności i większą podatnością na błędy. Nasze zmysły jako wytwór ewolucji daja nam tyle ile jest niezbedne do przetrwania. nie sa to precyzyjne instrumenty pomiarowe i do innych celów były tworzone - jako takie zawodzą - jako narzędzia do informowania o otoczeniu i ostrzegania przed zagrożeniem sa swietne.

Ukryta Zawartość

bez wyksztalcenia muzycznego, na sluchawkach chinskich za 2 zl dousznych (powaznie, dostalem je przy okazji zwiedzania Brukseli:), w pracy bez wiekszego skupienia, wynik: ponad 80%

Mysle, ze uzyskanie wyniku pomiedzy 90-100% nie stanowi problemu.

Poza tym tu nie chodzi o wiare :) to po prostu slychac.

Masz ludzi za idiotow ? Myslisz, ze naprawde Polacy nie maja na co wydawac kasy i tak po prostu dla wlasnego samopoczucia/wiary kupuja kable za kilka kzl?

Do jakiej różnicy częstotliwości dochodzicie w tym teście ? :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Myslisz, ze naprawde Polacy nie maja na co wydawac kasy i tak po prostu dla

>wlasnego samopoczucia/wiary kupuja kable za kilka kzl?

Nie Polacy ale bardzo wąska grupka kablo-filów ...... postrzeganych przez ogół w najlepszym razie jako niegroźni dziwacy, a w najgorszym jako niedouczone jednostki będące pod wpływem autosugestii.

Niedawno podczas odsłuchów w jednym z warszawskich sklepów sprzedawca powiedział , że coraz trudniej sprzedać drogie kable .... czyżby kablofile powoli wymierali, a może poszli po rozum do głowy ?

A może ci co najgłośniej piszą o kablach też nie słyszą ich wpływu, ale zainteresowani są wyłącznie ich sprzedażą , czyli szukaniem jeleni co usłyszą ?

Jeżeli kogoś uraziłem tym wpisem to przepraszam, nie miałem takiego zamiaru.

TUX

Wracajac do testow, wyniki te wcale nie uwazam za cos nadzwyczajnego. Zrobilem je sobie od tak, po dniu ciezkiej pracy na gownianych sluchaweczkach.

Test potwierdzil tylko to, ze sluch mam "zdrowy" i to sie liczy. Poza tym sluchac trzeba sie nauczyc :)

Tux

jestem wiec nieduoczony i trwam w autosugestii :P

Gus to na chemii spozywczej tego uczą czy na onecie?

pseudonaukowy bełkot jakich mało

koniec w tym wątku

////////////////////////

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

muls, 2 Kwi 2008, 07:05

>w miedzyczasie czresniak może popierdolić,wyruchać,dolić ,dodupić,wy***rdolic a nade wszystko

>wiosna idzie czeresniak i MUSISZ puscic pady.W miedzyczasie.No to co to jest ta przezroczystośc

>czerensiak i jak ją słyszysz i do czego porównujesz.Kiedy biedaku wiesz że jest przezroczystośc

>jasna?

Zamuleńcu w pijackim odzewie! Strzel sobie następnego bączka! Jedynym dotychczasowym urządzeniem, na którym nie słyszałem wpływu kabli był McIntosh. Fakktycznie, gdyby zrobić test, poległbym całkowicie. Gra swoje i ma w dupie kable. Fakt. Gdybym się wsłuchiwał 2 tygodnie, pewnie bym coś usłyszał(wychwycił). Oprócz McIntosha, wszelkie inne urząrzenia, łącznie z Wadią, reagowały na kable. Niestety.

Odnośnie sieciówek- faktycznie, na rynku jest sporo zupełnie nieprzydatnych popierdółek. Tutaj można się ostro wpierdzielić z kasą. Spróbuj jednak np. Ennera i wtedy porozmawiamy. Aha...Jak masz słabe kolumny - lepiej nie testuj Ennera.

Kiedy biedaku wiesz że jest przezroczystośc

>jasna?

Wówczas obwiesiu, kiedy nie ma pomroczności ciemnej

No to co to jest ta przezroczystośc

A co k**wa, kabelek ci z systemu za 4 kzł. zrobi rakietę?

Tak właśnie myśla antykablarze, że kablarze kupuja sobie kabelki, po to by z byle gówna zrobić rakietę. Ja nie jestem za "redukcyjną funkcją kabli w systemie". Jak ktoś sobie odtwarzacz Densena połączy z Denonem z serii AE i okrasi kolumnami B&W... Jego sprawa! Gdzie miał rozum? Latająca po pokoju brzytwa, wcześniej czy później, utnie mu łeb. Oczywiście są osoby, które taki dźwięk preferuja i to jest ich sprawa. Każdy brzmienie wybiera pod swoje własne upodobania!

Ów "przezroczystość" kabla, to nic innego jak jego "przejrzystość". Jeżeli będziesz już słyszał na takim kablu wyraźne ograniczrenia sprzętu + kolumny, tzn. że kabel jest dobry, tj. zbyt dobry w stosunku do twoich klocków. Kabel nie może nic od siebie dodać. Kabel może coś zabrać tj. przyciąć jakieś części pasma. To jest kabel redukujący tzn. zły kabel. Ale potrzebny. Współczesna elektronika wymaga niestety złych kabli!

Trzeba wówczas przypiąć inne klocki:))))

Prawdziwy z Ciebie Czereśniak! :D

>Jeżeli będziesz już słyszał na

>takim kablu wyraźne ograniczrenia sprzętu + kolumny, tzn. że kabel jest dobry, tj. zbyt dobry w

>stosunku do twoich klocków

Kabel zbyt dobry!!

No to już absurd!!

Inaczej - za drogi?

>A co k**wa, kabelek ci z systemu za 4 kzł. zrobi rakietę?

Tak właśnie można sądzić po zachwytach jakie kabel wnosi - zmienia się WSZYSTKO - TOTALNIE - zwarty bas, lepsza scena, barwa, rozdzielczość, spada koc, wysokie czyste, średnica barwna, bas sprężysty, brak zapiaszczenia, sybilantów, cuda!!

Nobilitacja różnych kabli do "istotnego elementu systemów" jest nieuzasadniona i naraża liczne osoby na niepotrzebne wydatki. Choć niektóre kabkle ładnie wyglądają.

Wad systemu nie można naprawiać ani regulować kablami. Są to peryferia zupełnie peryreryjne, trzeciorzędne. Służą do tego odpowiednie pokrętła na wzmacniaczu lub zakup/wymiana jednego elementu na inny.

>Wad systemu nie można naprawiać ani regulować kablami. Są to peryferia zupełnie peryreryjne,

>trzeciorzędne. Służą do tego odpowiednie pokrętła na wzmacniaczu lub zakup/wymiana jednego elementu

A w którym momencie "MODLIBORZYCE" powiedziałem, że coś sie reguluje? Chyba tobie k**wa w mózgu! Zaczyna mnie to wk***iać! Nikt nikogo nie namawia k**wa mać idioto do słuchania , ani tym bardziej do kupowania czegokolwiek! Pokrętłami we wzmacniaczu wyreguluj sobie kuchenkę w łazience! Brrrryyyy!!!! Co za ohydny Typ!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.