Skocz do zawartości
IGNORED

SONY 227esd - nie czyta płyt

baq85

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanownych forumowiczów.

Pojawił się kolejny problem z moim CDkiem. Częsty transport i majstrowanie przy wrażliwych RCA zmusiło mnie do ściągnięcia obudowy. Wraz z bratem Hybrydem pozbyliśmy się zimnych lutów. Płytkę dla wygody całkowicie odłączyliśmy od reszty. Po skręceniu i podłączeniu wszystkich "kostek" CDek przestał czytać płyty. Przy napędzie nic nie grzebaliśmy, a jednak płyt 'nie widzi', napęd rozpędza płytę, laser również wydaje dla siebie standardowe odgłosy i po jakimś czasie na panelu pojawia się "disc memory" - tak jest przy wszystkich płytach, oryginalnych i przegrywanych. Do tej pory CDek nie miał problemów z czytaniem płyt. Nie mam pojęcia jaka jest przyczyna. Dla pewności jeszcze raz wszystko wyłączyłem od płytki i podłączyłem ponownie, problem pozostał.

Proszę o wszelkie wskazówki - pozdrawiam!

https://www.audiostereo.pl/topic/41343-sony-227esd-nie-czyta-p%C5%82yt/

Razem z Hybrydem stwierdzamy, że to nie może być wina elektroniki, kostki z tego co zauważyłem mają to do siebie że nie podłączenie choćby jednej z nich uniemożliwia włączenie CDka. Wszystkie kostki zostały sprawdzone, wyciągnięte i podłączone jeszcze raz.

>>>McGyver

Hm nie mam pojęcia o czym piszesz. Jedyne kable jakie były ruszane to te które wchodzą na płytkę. Mówiąc inaczej wyjęliśmy te kable i wykręciliśmy te śrubki, które są niezbędne do całkowitego wyjęcia płytki z obudowy. Po wyęciu dolutowaliśmy gniazda RCA i skręciliśmy wszystko ponowie.

P.S Jak możesz sprecyzuj swoją hipotezę.

a moze mocniej wstrzasnac caloscia, przekrecic do gory nogami, moze cos tam wpadlo gdzies do srodka(srobka ?) , odkrec jeszcze raz plytke, moze przy przykrecaniu cos sie zwarlo, popukaj czym sie da, uruchom z nieprzykrecona plytka, zobacz czy jest zasilanie (radiator sie powinien troszke grzac)...

>>>McGyver

Wrzucam fote, zaznaczyłem na czerwono pewne elementy, czy to są te potencjometry ?

A jak to nie to, to gdzie tego szukać? i niby jak mogłem to przestawić ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

to mój 227... sprawdź połaczenia, te taśmy miedzy napędem a mainbordem. czasami mi siętak działo, kwestia wyjęcia i włożenia taśm jeszcze raz, chyba że taśmy pomyliłeś czyli kolorków nie rozróżniasz. popraw luty itd. Napęd byłok, laser super stan wiec raczej z dnia na dzień nie padł.

Na płytce samego lasera jest miejsce gdzie np nowy laser jest zabezpieczony przed uszkodzeniem elektrycznym poprzez połączenie dwóch scieżek lutem..Zawsze po włożeniu np nowego lasera i jego podpieciu rozlutowywuje sie zwarty laser..Być może gdy przelutowywałeś płytke zwarłeś to miejsce i to jest powodem tego,że nie działa..

>>>wovo

Hahaha czego to ja się dowiaduje o swoim cdeku po roku użytkowania :) No nic do tej pory tego problemu nie było a płytka była wcześniej wyciągana może faktycznie jeszcze raz sprawdzę połączenia. Pomylenie kostek jest fizycznie nie możliwe.

Dziękuje za wpisy jutro skrupulatnie się do nich zastosuje.

Nie dają mi jednak spokoju te potencjometry o których wspominał McGyver.

>>>saczek_XTRM

>>>McGyver

Dzisiaj zastosowałem się do wszelkich w/w wskazówek, nic nie pomogło. Zaczynam się zastanawiać czy faktycznie nie ruszyłem któregoś z potencjometrów (jeśli są to te które zaznaczyłem na czerwono na zdjęciu) to głowy nie dam że któregoś nie dotknąłem.

Co powinienem zrobić w takim przypadku?

Jeśli odpiąłeś taśmę lasera od płyty i nie zabezpieczyłeś lasera zworą technologiczną na taśmie to bezpowrotnie padł ci laser - objawy będą takie jak opisałeś, zastosowany w tym cedeku laser KSS151 nie ma wbudowanego zabezpieczenia od napięć statycznych dla diody laserowej - każdorazowo trzeba zwierać tę zworę PRZED odłączeniem lasera od płyty głównej - pozdrawiam Wlodas

>>>Włodas

Już czterokrotnie wypinałem wszystkie taśmy od płyty i po skręceniu wszystko działało, a z tego co piszesz to laser nagle postanowił się zepsuć bo nie było zwory.

Dziwna sprawa, wynika z tego że laser do wymiany?

Nie sądzę żeby laser nagle padł z powodu braku zwory. Miałem CDP227ESD, dość intensywnie w nim grzebałem, często rozbierałem, nie kłopotałem się zworą (do której zresztą W OGÓLE NIE MA DOSTĘPU JEŻELI NIE WYJMIE SIĘ CAŁEGO NAPĘDU, A NAPĘDU NIE DA SIĘ WYJĄĆ NIE WYPINAJĄC WIĄZEK KABLI).

Laser mogł nie paść za pierwszym razem, jeśli robi się to przestrzegając zasad pracy z układami wrażliwymi na elektryczność statyczną - myślę że wiele razy da się takie warunki zachować, niemniej w instrukcji od Denona DCD2560 znalazłem taki obrazeczek, gdzie jest napisane jednoznacznie o mostkowaniu diody laserowej w KSS151A - a to przecież ten sam laser - pozdrawiam Włodas.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Baq85 nie dowiadujesz sięo tym CD po roku, tylko taśma jako rzecz mechaniczna która wyciaga sięprzy każdym modzie może nie łaczyć czasami, zdarzało mi sięto nie tylko w Twoim 227 i nie tylko mnie. Więc nie naśmiewaj się ze mnie proszę, i nie rób mi gnoju ok??

>>>wovo

Oczywiście masz racje, to zwykła mechanika, po takim czasie w Cdeku wszystko może się zdarzyć. Tym bardziej że mój egzemplarz często podróżuje a każde przenoszenie w jakiś sposób prędzej czy później da o sobie znać.

W żadnym wypadku się z Ciebie nie wyśmiewam, szanuje wiedzę jaką posiadasz. Na elektronice w ogóle się nie znam i teraz mam takie o to efekty.

Cenie sobie każdą uwagę, a mój komentarz był faktycznie nie na miejscu za co przepraszam i pozdrawiam.

A za ile taki CD (sprawny) mozna kupic na Allegro ?, moze to byloby rozwiazaniem problemu. Na dzis duzo jest tam naprawde wysokich modeli za smieszne pieniadze.

Wiem, wiem, nie o to chodzi, ale czasami warto rozpatrzyc inne/rozne rozwiazania.

Ryszard1, 28 Mar 2008, 15:46

Model CDP 227 esd z modyfikacja i nowym zegarem + oddzielne zasilanie to jakies 400-450 zl, wiec nie malo (taki egzemp ma baq85)

Dziwna sprawa z tymi objawami. Nie chcialem odlaczac plytki, ale baq85 sie upieral ;) no i teraz ma problem.

Sam lutowalem w obrebie gniazd RCA, nie mozliwe bym wyjechal gdzies poza ten obreb.

Moze rzeczywiscie to kwestia zwarcia lasera, o ktorym pisal Włodas.

>>>wovo

Patrząc od strony frontowej na CDka napęd po włączeniu z płytą zachowuje się następująco: najpierw przez sekundę dosłownie o półobrotu kręci się z godnie z ruchem wskazówek zegara, później w kierunku przeciwnym i tak przez jakieś 5/6 sekund i zatrzymuje się. Na wyświetlaczy pojawia się komunikat "memory disc" - tye co zauważyłem.

Nie wiem w czym rzecz dlatego CD czeka na chętne i zdolne dłonie do naprawy.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.