Skocz do zawartości
IGNORED

LYNX17 - wzmacniacz...raz a dobrze

Bardini

Rekomendowane odpowiedzi

Długo z kolegą Yurasem zastanawialiśmy się, czy umieścić wątek poświęcony temu wzmacniaczowi, ponieważ często z wątku robi się akademicka dyskusja, albo jeszcze gorzej.

Wzmacniacz został opracowany przez rosyjskiego inżyniera związanego z firmą ELFA, dlatego też projekt jest całkowicie wykonany z zachodnich elementów dostępnych m.in. w Elfie. Projekt ma bardzo duże wzięcie na rosyjskich forach audio i tam jest opisywany bardzo dobrze.

Celem wątku jest zainteresowanie innych osób tym projektem, a w efekcie zaprojektowanie pcb do tego układu.

Są dostępne wszystkie schematy, dobre zdjęcia pcb, bardzo dobre rysunki widoku elementów. Niestety koledzy z Rosji nie chcą jakoś udostępnić plików Gerbera lub sprzedać gotowych pcb. Kolega Yuras zna rosyjski, podobno "nie można" exportować tajemnej wiedzy poza granice Rosji.

Ja niestety z powodu braku czasu zdążyłem tylko wklepać schemat do Eagle'a oraz poukładać na pcb elementy zgodnie z oryginałem.

Jeśli projekt będzie kontynuowany w Eagle'u, oczywiście udostępnię te pliki dla oszczędności czasu, mam na myśli np: FOKSIKA, który bardzo dobre projekty robi w Eagle'u.

Jeśli natomiast ktoś z Protel'owców chciałby się wziąć za to, np: VETERAN, niestety będzie trzeba wklepać schemat od początku, chyba że Protel importuje pliki .sch Eagle'a.

Na razie link do PDF, w którym:

- końcówka mocy

- układ zabezpieczeń

- zasilacz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

//Beardini

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/41354-lynx17-wzmacniaczraz-a-dobrze/

bardini - nie chciałbym Cię zniechęcać , ale z dostępnością niektórych elementów do tego ampa może być problem.

Na schemacie jest podwójny pnp 2SA1349 , który oficjalnie nie jest już produkowany ( Toshiba ) a ceny na rynku wtórnym dochodzą do 50 zł za szt , i tak prowdę powiedziawszy nie znam zamiennika dla niego na tak wysokie napięcia.

Ukryta Zawartość

Podobny układ, prostszy. Może prostsza alternatywa lub nie i szkoda czasu?

Ukryta Zawartość

Kilka obrazków:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Ile wart jest ten wzmacniacz pod względem sonicznym? I dlaczego taki skomplikowany?

To jest przełożenie wprost pewnej filozofii budowania wzmacniaczy, z resztą całkiem rozsądnej, która tułała się na łamach radzieckiego "Radio" przez ostatnich 20 lat, głównie lata 80-90. Detale oczywiście ulegały zmianie, filozofia nie. Czy taki dobry? Jak dla mnie stanowczo przekombinowany, no ale niesie na plecach bagaż doświadczeń pewnej epoki. To musiało byś skomplikowane i wzbudzać szacunek :DD. Sam tego wzmacniacza nie słuchałem, więc dyskretnie ominę ten temat:)

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

>wow takie wpisy powalają jakie to konstruktywne

Konstruktywne. Proponuję prześledzenie roczników "Radio" i porównanie z z zamieszczonym schematem. Ponadto w przeciwieństwie do Ciebie używam sprzętu profesjonalnego i wiem co z tego wszystkiego wynika. Może coś się przy okazji nauczysz, oprócz zrzynania na ślepo, (a często i głupio) gotowych projektów. Zwróć także uwagę, że zachwyty pochodzą raczej z akwenu na wschód od gór Ural, reszta opinii jest stonowana i rozsądna, pozdrowienia.

Trochę sensu poproszę.

Nie było moim celem "dowalanie" komuś, jeśli tak to odebrałeś przepraszam, resztę Twojego wpisu lepiej pominę milczeniem. Przepraszam za offtop, pzdr.

Trochę sensu poproszę.

ten ruski wzmacniacz nie jest aż tak bardzo przekombionowany - jest bardziej skomplikowany od większości sprzętów ale jest tu sens i pewna filozofia - widywałem w serwisówkach znacznie bardziej "porąbane" konstrukcje

dla przypomnienia schemat

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Josef, a czy ja piszę że nie ma sensu? A co do skomplikowania to od razu przyszło mi na myśl porównanie z Krellem ksa 50, czy też Giesbertsa, którego główną wadą jest to, że jest na mosfetach, konstrukcje podobne poza źródłami prądowymi. A Krell 50 faktycznie GRA. Grają rezystory. A że wymaga to starannej selekcji elementów, to już inna sprawa.

Trochę sensu poproszę.

GG bez urazy na ruskim forum ludki są o tym wzmaku jak najlepszego zdania (czytam to forum) wielu go zrobiło i robi nadal jest to rozwinięcie poprzednich konstrukcji autora tam też oczywiście nie brak malkontentów ale są w przeważającej mniejszości ludzi tam interesuje możliwość wykonania go dostania elementów itd. dla mnie jedyny problem to niemożność dostania(kupienia) orginalnej pcb niet-i koniec.Mam trochę zdjęć dokumentację którą autor wysyła razem z pcb ale to wszystko co udało mi się od nich wydobyć.

O rany, może oni zazdrośni są o tę płytkę? Tajne to cudo czy cuś? Ja toże gawarit pa ruski, gdzie można o tej super tajnej płytce poczytać?

Trochę sensu poproszę.

Wzmacniacz nie jest bardzo skomplikowany szczególnie jak usuniemy zasilacze stopnia napięciowego. Problem to dostępność części, cena. Brak naniesionych na schemat pomiarów napięć, prądów. Jaki jest prąd spoczynkowy?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.