Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  809 członków

Dynaudio Klub
IGNORED

Klub miłośników Dynaudio

Rekomendowane odpowiedzi

>>>>>C2 jest 2,5 drożna

Dynaudio twierdzi że model Confidence C2 to układ 2-drożny:

"The Confidence C2 employs one of the most unusual two-way driver arrangements available"

http://www.dynaudio.com/eng/systems/lines/confidence/confidence_c_2.php

Pozdrawiam

Widzisz to jest tak jak z kolorem,jednemu się podoba innemu nie.C-2 idealnie komponują się w nowoczesnym wnętrzu,takie wnętrza są w większości Skandynawi,Włoszech,Hiszpani ale u nas ciemnogród i zadupie Europy kształtuje gusty na swój sposób...bez urazy,to nic osobistego.

No właśnie, nie lubię nowoczesnych wnętrz :). Zawsze podobał mi się np ProAc z response. Prosta skrzynka, bez "udziwnień".

>>>>>C2 jest 2,5 drożna

Dynaudio twierdzi że model Confidence C2 to układ 2-drożny:

"The Confidence C2 employs one of the most unusual two-way driver arrangements available"

http://www.dynaudio.com/eng/systems/lines/confidence/confidence_c_2.php

Pozdrawiam

Bardzo to możliwe jest,jednak ktoś w jakiejś recenzji napisał,że jednakowoż to 2.5 drogi i teraz nie pamiętam,gdzie to czytałem.

Nie mam czasu i ochoty by to udowadniać(posiadam C-2)bo grają tak jak trzydrozne,jak słychać na moim przykładzie dobra kolumna zagra dwudrożna i trzy lub czterodrożna.

To tylko kwestia dobrego projektu,doświadczenia i produkcji...perfekcyjnej.Grają na dodatek w 60m2...wystarczająco.

Bardzo to możliwe jest,jednak ktoś w jakiejś recenzji napisał,że jednakowoż to 2.5 drogi i teraz nie pamiętam,gdzie to czytałem.

Nie mam czasu i ochoty by to udowadniać(posiadam C-2)bo grają tak jak trzydrozne,jak słychać na moim przykładzie dobra kolumna zagra dwudrożna i trzy lub czterodrożna.

To tylko kwestia dobrego projektu,doświadczenia i produkcji...perfekcyjnej.Grają na dodatek w 60m2...wystarczająco.

I tu się kolego mylisz, ale nie będziemy się sprzeczać bo to nie ma sensu. Trzeba by zorganizować odsłuch porównawczy, a tak to tylko jałowa rozmowa. Jednak na samą logikę biorąc w układzie dwudrożnym dwa głośniki muszą zrobić to co powinny trzy, czyli głośnik wysoko tonowy musi przejąć część pasma ze środka tak jak i nisko tonowy musi zając się basem jak i częścią środka pasma. W układzie trójdrożnym za każdą część pasma odpowiedzialny jest tylko jeden głośnik, w takim układzie jest mniej zniekształceń. Z resztą posłuchaj u siebie w domu kolumn z tej samej serii ale trójdrożnych to zrozumiesz o czym mówię. Jeśli nie słuchałeś u siebie jednych i drugich to twoja wypowiedź jest całkowicie pozbawiona rzetelności, i opiera się tylko na tym że podoba ci się to co słyszysz u siebie i na pewno jest bardzo dobrze bo masz bardzo fajny system. Jednak jak zagoszczą u Ciebie kiedyś C4 to przyznasz mi rację.

Pozdrawiam

Eee tam,zarzucasz mi coś o czym nie wiesz.Posiadałem jednocześnie Sonus Faber Elipsa(trójdrożna kolumna)i C-2,moim zdaniem i nie tylko moim

Dynaudio wypadało zdecydowanie lepiej.Poza tym nie wiem w jakiej kwestii się myle...nie napisałeś.Reasumując:słuchałem jednych i drugich w tym samym pomieszczeniu i na tym samym sprzęcie(Pass XA-60.5 i EC AW-400 Nada)a więc miałem do dyspozycji dwie końcówki,dwa PRE i dwa CD dla porównania.Przed zakupem zastanawiałem się nad wyborem C-4 i C-2,po odsłuchu C-2 dałem spokój tym pierwszym.Te wystarczają.

Audio.com.pl to link do strony z opisem C-2.Jest to kolumna dwudrożna ale ze względu na różny podział głośników wysokotonowych można ją uznać za dwu i pół drożną.

Tak samo C-4 za trzy i pół drożną.

Eee tam,zarzucasz mi coś o czym nie wiesz.Posiadałem jednocześnie Sonus Faber Elipsa(trójdrożna kolumna)i C-2,moim zdaniem i nie tylko moim

Dynaudio wypadało zdecydowanie lepiej.Poza tym nie wiem w jakiej kwestii się myle...nie napisałeś.Reasumując:słuchałem jednych i drugich w tym samym pomieszczeniu i na tym samym sprzęcie(Pass XA-60.5 i EC AW-400 Nada)a więc miałem do dyspozycji dwie końcówki,dwa PRE i dwa CD dla porównania.Przed zakupem zastanawiałem się nad wyborem C-4 i C-2,po odsłuchu C-2 dałem spokój tym pierwszym.Te wystarczają.

Audio.com.pl to link do strony z opisem C-2.Jest to kolumna dwudrożna ale ze względu na różny podział głośników wysokotonowych można ją uznać za dwu i pół drożną.

Tak samo C-4 za trzy i pół drożną.

Nie nic nie chcę Ci zarzucać, a chodzi mi o bezpośrednie porównanie C2 i C4, sonus będzie grał inaczej. A co masz na myśli pisząc że po porównaniu C2 i C4 to C2 wystarczą? Co do reszty systemu na którym słuchałeś to osobiście choruję na Passa X series może być 150, kiedyś u mnie zagości.

Pozdrawiam

ps. A cha chodziło mi o to że mylisz się w tym że konstrukcja dwu drożna zagra tak samo jak trzy, ale nie porównuj sonusa do dynaudio. A raczej porównuj modele z tej samej serii, ja pięć lat słuchałem na 1,3mk2 i znam je doskonale to bardzo dobre kolumny ale 3.0 biją je na głowe pod każdym względem. Myślę że podobnie może być z C2 i C4. Ale to tylko gdybanie bo osobiście ich nie porównywałem. A mój pierwszy post na ten temat nawiązywał do 1,3mk2 i 3.0. Gdzie dopiero jak postawiłem je w domu a tamte znałem doskonale to nie mogłem uwierzyć że aż taka jest różnica.

Edytowane przez mirek74

Porównując Dynaudio Contour S 5.4(Trzy drożna) z Confdence C-2 to jest inna bajka,przewaga Confidence wyraźna,wyższa klasa brzmienia a dźwięk bardziej wyrafinowany i precyzyjny.Spójnością przebijają S 5.4 o dwie klasy.Są jednak wymagające,potrzebują dobrego wzmaka...jakościowo.Podczas porównań Passa XA 60.5 i EC AW 400 ten drugi wykazywał się lepszym dopasowniem,dźwięk jest pełniejszy i wszystkie zakresy pasma bardziej dopieszczone.Różnice w brzmieniu były jednak minimalne,chociaż zauważalne dość wyraźnie.Zadecydował właściwie bas i wypełnienie(było tego więcej z EC) o pozostaniu EC a o sprzedaży Passa.

ps.C-2 są bardziej precyzyjne i wyrafinowane od C-4 a wielkością są wystarczające,kosztują mniej a zatem...wystarczają.

Sądzę, że Contour 3.0 grają dobrze dlatego że to są dobrze skonstruowane kolumny a nie dlatego, że są trójdrożne.

Inżynierowie Dynaudio nie podzielają raczej opinii, że im więcej dróg tym lepiej dla dźwięku, najlepszy dowód - następca 3.0, model Contour S.3.4, to już "tylko" konstrukcja 2-drożna (a nie 2,5 drożna jak wcześniej błędnie sądziłem). Czy gra gorzej od 3-drożnego Contoura 3.0 (nomen omen!) - śmiem wątpić.

Generalnie, układ 2-drożny jest obecnie zdecydowanie preferowany przez inżynierów Dynaudio. Tam, gdzie nie zmusza ich do tego ilość głośników do zastosowania oraz ich różne wymiary, innego niż 2-drożny układu nie stosują. Pomijając modele specjalne typu Consequence Ultimate czy Evidence, więcej niż 2-drożne modele Dynaudio można policzyć na palcach jednej ręki (Excite X36, Focus 360, Contour S5.4 oraz Confidence C4 - wszystkie ww. 3-drożne).

Edytowane przez JarlBjorn

Rzeczywiście tak jest.Słuchając Contour S 5.4 i S 3.4 nie zauważyłem ani większego basu ani większego dźwięku w tych pierwszych a nawet z S 3.4 basu było więcej a to przecież kolumna dwudrożna.

Rzeczywiście tak jest.Słuchając Contour S 5.4 i S 3.4 nie zauważyłem ani większego basu ani większego dźwięku w tych pierwszych a nawet z S 3.4 basu było więcej a to przecież kolumna dwudrożna.

Nie chodzi o ilość tylko jakość. A poza tym czytałem sobie wczoraj na audiostereo tematy poświęcone wzmacniaczom Nelsona Passa i opinie były tak skrajnie różne o tych samych modelach że stwierdziłem że kłócenie się co jest leprze nie ma sensu dla Was będą grały lepiej C2 ze wzmacniaczem EC a dla mnie C4 z Passem. Wynika z tego chyba tylko tyle że jeżeli ktoś ma swoje preferencje muzyczne takie a nie inne to będzie je bronił i tak na prawdę każdy z nas ma racje.

PS. modrzew47 na jakim CD słuchasz? i jakie masz okablowanie łącznie z sieciówkami jeśli mógłbyś napisać.

Pozdrawiam

Sądzę, że Contour 3.0 grają dobrze dlatego że to są dobrze skonstruowane kolumny a nie dlatego, że są trójdrożne.

Inżynierowie Dynaudio nie podzielają raczej opinii, że im więcej dróg tym lepiej dla dźwięku, najlepszy dowód - następca 3.0, model Contour S.3.4, to już "tylko" konstrukcja 2-drożna (a nie 2,5 drożna jak wcześniej błędnie sądziłem). Czy gra gorzej od 3-drożnego Contoura 3.0 (nomen omen!) - śmiem wątpić.

Generalnie, układ 2-drożny jest obecnie zdecydowanie preferowany przez inżynierów Dynaudio. Tam, gdzie nie zmusza ich do tego ilość głośników do zastosowania oraz ich różne wymiary, innego niż 2-drożny układu nie stosują. Pomijając modele specjalne typu Consequence Ultimate czy Evidence, więcej niż 2-drożne modele Dynaudio można policzyć na palcach jednej ręki (Excite X36, Focus 360, Contour S5.4 oraz Confidence C4 - wszystkie ww. 3-drożne).

Co do nowszej serii Contour to moim zdaniem jest gorsza od starszej a 3.0 jest najlepszą konstrukcją z całej serii Contour. No i moim zdaniem powtarzam moim w nowszych konstrukcjach zaczyna trącić komercją starsze serie Contour jak i Confidence były znacznie leprze. Nowsze są bardziej efektowne nic poza tym. Komercja wkrada się wszędzie kiedyś Mercedesy też lepiej robiono tzn.trwalej itd. To samo jest z audio, wystarczy popatrzyć co się dzieje z elektroniką.

Witam serdecznie. Mam pytanie w sprawie modelu audience 60 i audience 62. Który z nich jest lepszy? Czym wogóle się różnią oprócz wymiarów? Pytam dlatego bo mam okazję kupić takie kolumny. Pomieszczenie odsłuchowe ma 19m2. Ogólny charakter dynaudio mi odpowiada ale czy będzie wystarczająco dużo dobrego głębokiego basu?

Dziekuje za odpowiedź.

Witam serdecznie. Mam pytanie w sprawie modelu audience 60 i audience 62. Który z nich jest lepszy? Czym wogóle się różnią oprócz wymiarów? Pytam dlatego bo mam okazję kupić takie kolumny. Pomieszczenie odsłuchowe ma 19m2. Ogólny charakter dynaudio mi odpowiada ale czy będzie wystarczająco dużo dobrego głębokiego basu?

Dziekuje za odpowiedź.

Patrząc na niższe modele w seriach to strzelam że starszy 60 może mieć trochę lepsze przetworniki.W 19m2 duży bas będziesz miał już z podstawkowych Audience 50,52,52se a będzie taniej.

Dziekuje za odpowiedź.

Nie wiem jak w Audience 60, ale miałem kiedyś Audience 50 i niskotonowy był z blaszanym koszem a z tego co mi się wydaje w 52 był już kosz odlewany. Natomiast największą bolączką Audienców jest grająca skrzynka, radze ją wygłuszyć dodatkowo matami bitumicznymi i zagrają znacznie lepiej.

Pozdrawiam

Nie wiem jak w Audience 60, ale miałem kiedyś Audience 50 i niskotonowy był z blaszanym koszem a z tego co mi się wydaje w 52 był już kosz odlewany. Natomiast największą bolączką Audienców jest grająca skrzynka, radze ją wygłuszyć dodatkowo matami bitumicznymi i zagrają znacznie lepiej.

Pozdrawiam

Odlewany był w 52SE

Witam.

Również chciałbym zapisać się do klubu DYNAUDIO

Zestaw to DYNAUDIO DM2/7 ,ROTEL RA-05 ,ROTEL RCD-06 i ROTEL RT-06 Z zestawu jestem bardzo zadowolony i nie planuje zmian w najbliższej przyszłości. Pozdrawiam

http://www.dynaudio.com/relaunch1/new_focus/index.php

jestem ciekaw jak zagrają i ile będą kosztowały :) a swoją drogą ciekawe też kiedy dystrybucja zrobi promocje na starszą wersje

Focal + Naim

Nowe obudowy? Żeby nie przedobrzyli, obecny Focus jest w swojej szlachetnej prostocie niesamowity. Na marginesie, nie wiem po co w Focusie 220 Mk. II pociągnęli do maskownicę do samej ziemi, bezsens.

Nowe obudowy? Żeby nie przedobrzyli, obecny Focus jest w swojej szlachetnej prostocie niesamowity. Na marginesie, nie wiem po co w Focusie 220 Mk. II pociągnęli do maskownicę do samej ziemi, bezsens.

Ciekawe czy następca 140 będzie miał normalny czyli niepodbity bas.

bo jest bardziej elegancka po prostu ;] mi się bardziej podoba niż w pierwszej wersji Focusów 220. A jakie będą nowe to jestem wielce ciekaw jako posiadacz tych "starych".

Zapodajcie link do nowych dynek:)

Wydaje mi się że został zapodany- choć masz rację że niewyraźnie - klika postów wyżej, stąd wiem. Oczywiście strona Dynaudio.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.