Skocz do zawartości
IGNORED

Lampa - zaczynamy budowe

vector

Rekomendowane odpowiedzi

AlekZ, 17 Cze 2008, 17:19

>Teraz już w zasadzie rozchodzi się o układ, bo lampy doświadczalne są gotowe ( poza cokołami).

>Nie chodzi tu o to, by postawić sobie lampy na półce, ale by można było na nich coś fajnego zrobić.

>Te kilka lat pracy nie poszło na marne i nadszedł czas już pozbierać pierwsze owoce:).

Ja już mam wypieki :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

:) piękna robota

Ukryta Zawartość

>mellowman, 18 Cze 2008, 15:13

..piękna, tylko że dla mnie to nie jest żadne DIY tylko zwykła manufaktura, widziałeś sprzęt..?

Zresztą jak widzieliśmy TE ręce to chyba już kilka lampek wcześniej zrobiły ;)

Film zawsze medialnie jest lepszy od fotografii. Niestety nie dysponuję ani kamerą, ani dobrym operatorem, jak ten Francuz. Także powierzchniowo i sprzętowo mój warsztat jest dużo skromniejszy.

Parametrami lampy przedstawione w filmie nie odbiegają wiele od tego, co swego czasu robiłem ręcznie:

Ukryta Zawartość

choć obudowy lamp są tu nieco inne.Wynika to z faktu, że ów człowiek stosuje bardzo grube siatki.

Warto jeszcze nadmienić, że sposób zatapiania, przedstawiony w filmie nie pozwala na zatapianie lamp bańką kulkową.

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...

Załączam fotografię "pająka".

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gra bardzo ładnie, ale muszę zrobić dwustopniowy wzmacniacz napięciowy, bo te końcówki mocy trudno "rozbujać". W układzie żarzenia końcówek (oczywiście żarzone bezpośrednio) siedzą duże pojemności, wobec czego przydźwięku nie ma. Także napięcie anodowe (470V) jest dobrze filtrowane.

Jedna lampa życzy sobie 11,8V i 1,4-1,5A żarzenia. Trwałość teoretyczna katody przy temperaturze pracy 2500K jest rzędu 6300 godzin; spodziewam się, że trwałość rzeczywista nie będzie drastycznie mniejsza.

Na życzenie załączam dokładniejszą fotkę lampy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

AlekZ, 26 Sie 2008, 08:50

Alek - mam prośbę, czy jest możliwość wklejenia na forum lub przesłania mailem lepszej jakości rysunku konstrukcji lampy jaki wkleiłeś 11 Cze 2008??? Dodatkowo - pytanie technologiczne, czy elementy lampy podobnie jak na filmie francuza zgrzewasz łukowo czy masz jakiś inny patent na to??

Czy planujesz w przyszłości (lub już tak robisz) hartować elementy w temperaturach znacznie większych od 0stC?? Czy wg Ciebie ma to sens?

Pozdr

mad_z

edycja: >Czy planujesz w przyszłości (lub już tak robisz) hartować elementy w temperaturach znacznie

>większych od 0stC?? Czy wg Ciebie ma to sens?

chodzi oczywiście o temperatury grubo NIŻSZE od 0stC

:)

AlekZ,

jak z liniowością tych lamp i ich charakterystykami, czy podejmowałeś jakies próby zmierzenia ich charakterystyk i porównania do przemysłowych? Jakie przewidujesz drogi rozwoju związane z utrzymaniem charakterystyk tych lamp?

Przez forum lepszy rysunek nie przejdzie.

Nie wiem, jak rozumieć wspomniane hartowanie w niskich temperaturach. Wszakże podczas pompowania lampy elementy metalowe lampy, zwłaszcza te, które pracować będą w wyższych temperaturach muszą być WYGRZANE do czerwoności, tak długo, aż ciśnienie będzie mniejsze od 10-6Tr.

Dysponuję w miarę dobrze obrobionymi graficznie charakterystykami obliczonymi.

AlekZ, 26 Sie 2008, 13:34

Gdzieś wyczytałem, że powolne schładzanie po wygrzaniu lampy do poniżej (bodaj) -170stC pozwala na znaczną redukcję napięć wewnętrznych w materiale z jakiego wykonane są elementy lamp (metale) co wpływa pozytywnie na trwałość i jakość pracy - postaram się poszukać link.

Odnośnie rysunku piszę na PW.

Marcin.

Zapewne chodzi o to sławetne wkładanie lampy do ciekłego azotu... Nie jestem wyznawcą tego typu praktyk.

Nie widzę, na czym miałoby tu polegać wspomniane zwiększenie trwałości.

Jeden z przedmówców pytał o porównanie tych lamp do lamp przemysłowych. Lampy te nie były pomyślane jako kopie, czy to elektryczne czy mechaniczne produkowanych lamp. Zatem nie można porównać ich wprost do konkretnego typu.

Nie jest to proste, ale da się ją zachować przy możliwie starannym podejściu do sprawy.

Z uwagi na fakt, że lampy robię na skalę laboratoryjną jest to po prostu czasochłonne. Gdyby więc ten czas wyceniać, to ile te lampy musiałyby kosztować?

Te, które czasem znajdziesz na Allegro są egzemplarzami doświadczalnymi, które po testach mogę albo zbić i wyrzucić, albo przynajmniej odzyskać nieco pieniędzy za materiały.

Najczęściej jest tak, że każdy chce coś innego. Wynika to wprost z zapytań, kierowanych na moją skrzynkę.

Dla przykładu, te lampy w wątku są lampami końcowymi (ile by tam watów nie oddawały), Ty zaś chcesz budować przedwzmacniacz. A tu potrzeba zupełnie innych lamp, o innych parametrach. Katoda najlepiej tlenkowa, pośrednio żarzona. Bardzo dobrze amortyzowany układ elektrod, itd. itd...

Czy mogę to zrobić? Oczywiście, że tak...Jeśli będę miał na to odpowiednio dużo czasu i sprzętu, który w większości sam sobie klecę lub klecą moi koledzy.

• 1 miesiąc później...

Od 26.08 minęło nieco czasu; Jest to około 30 dni pracy tych lamp (około 200 godzin) i nie widzę nic niepokojącego. Trwałość ma przekroczyć 6000 godzin i jestem ciekaw czy tak będzie w rzeczywistości.

• 7 miesięcy później...

Dorobiłem jeszcze parę sztuk, przy okazji zmieniając konstrukcję naciągu katody.To znacznie poprawiło stabilność konstrukcji. Niestety, bez szablonów jest trudno zachować idealną estetykę wykonania.

Ponieważ udało się uruchomić piec próżniowy (będzie on dalej udoskonalany), toteż łatwiejsze stało się odgazowanie detali lampy.

Jednocześnie, niestety działalność laboratorium zostanie najprawdopodobniej zawieszona.

Ukryta Zawartość

post-8871-100003712 1243619497_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.